pajautaa

Jumts

« previous entry | next entry »
Dec. 13., 2017 | 02:27 pm
posted by: ariadasprince in pajautaa

Sveiki!


Ievācu informāciju, jo iepriekš neesmu saskārusies un vēlētos dzirdēt iz dzīves pieredzes utt.,

Pieder dzīvoklis daudzdzīvokļu ēkā, dzīvokli atrodas jumta stāvā, tad nu reizēm sanāk nedienas ar to. Pašlaik lietus laikā gadās notecējumi skursteņa vietā.
Sazinājos ar īpašnieci/apsaimniekotāju ( kurai pieder lielākā daļa citu dzīvokļu ēkā), kā šo situāciju risināsim.
Atbilde bija par to ,ka jāvāc nauda no visiem īpašniekiem kuriem pieder kāds no dzīvokļiem ēkā.

Bet rodas jautājums.
Vai apsaimniekotājs kā tāds, kuram katru mēnesi tiek maksāta summa kaut kādu daļu summas nenovirza iekrājumos ar ideju ( visādi negadijumi gadās), jo apsaimniekotājs arī ir tas kuram pieder lielākā daļa no atlikušajiem dzīvokļiem.

Kā arī sazinoties, pirms diviem gadiem bija jau paziņojums ( jāparaksta) par jumta maiņu papīrs un 1.stāva esošie īpašnieki atteicās, bet kā tur ir.
Vai jums attiecas uz visiem? Vai tikai tiem,kas dzīvo augšējos stāvos?
Izklausās kā izklausās, bet padomu vajag, jo pašlaik vienīgais ko dzirdēju bija - sarunas ar visiem īpašniekiem, atvērts konts un vāksim naudu, pavasarī mainīsim, bet līdz pavasarim taču lietus vēl nolīs 100x.

Paldies jau iepriekš!
Sāpe pirms svētkiem ar neredzamu horizontu, jau sapņos rādās murgi, ka jumts aizbrauc :D

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {10}

iokaste

from: [info]iokaste
date: Dec. 13., 2017 - 02:45 pm
#

Apsaimniekotājam jālabo.

Atbildēt


shvep

from: [info]shveps
date: Dec. 13., 2017 - 03:11 pm
#

Principā jau apsaimniekotājam būtu jālabo viss, kas labojams, bet nu jāskatās tomēr arī apsaimniekošanas līgumā, kas tur teikts. Iespējams, ka ir (vai nav) atrunāti gadījumi, kuri tiek segti no ikmēneša maksām un tādi, kuri skaitās "ārkārtas" vai kā citādi.
Bet visvairāk iepriecēja 1.stāva īpašnieku atteikšanās piedalīties jumta maiņas akcijā :D Es domāju gan, ka jumts attiecas uz pilnīgi visiem stāviem, tāpat kā uz visiem stāviem, ne tikai 1.stāvu, attiecas ēkas pamati.
Stulbi, ka dzīvokļiem vairāki īpašnieki zem viena jumta, bet kāds 1 vai vairāki īpašnieki, kuri nav apmierināti ar esošo situāciju un jūt,ka īsti taisnīgi nav, aizčāpo pie vienkārša jurista, ja paši nemāk lasīt līgumus un civillikumu, un ceļ pārējiem īpašniekiem + apsaimniekotājiem civilprasību par tīšu nolaidību kopēja īpašuma uzturēšanā un apsaimniekošanā.

Jei bogu, neesmu jurists, bet pēc vienkāršas sadzīviskas loģikas tā sanāk.

Atbildēt


from: [info]polija
date: Dec. 13., 2017 - 03:47 pm
#

aavārijas situācijas jālabo uzreiz, bet nomaiņa vai tml - attiecas uz VISIEM dzīvokļiem VISOS stāvos un jāmrt nuda un jāremontē.Ja vairāk kā 50% dzīvokļu sapulcē/lēmumā balso, ka ir jāmaina, arī pārējiem ir jāmaksā, pat, ja viņi balso pret.
cik/cik ilgā laikā maksā, vai apsaimniekošanas rēķinos liek pozīciju - uzkrājumi remontam vai jebkādiem remontiem vai kā citādi vāc, to jau tad paši izlemj. 1ajiem stāviem var pateikt, ka arī uz viņiem attiecas jumts - tas ir pēc likuma..

Atbildēt | Diskusija


ariadasprince

from: [info]ariadasprince
date: Dec. 13., 2017 - 03:49 pm
#

tagad cenšos saprast kas ir - avārijas situācija, jo lietus laikā un kad stipri pūs vējš ūdens nonāk manā dzīvoklī, pilēt jau nepil, bet pēc viena pūtiena tādi ūdens burbulīši bija aiz tapetēm uzkrājušies gan

Atbildēt | Iepriekšējais


Runcis

from: [info]runcis
date: Dec. 13., 2017 - 03:53 pm
#

Jumts attiecas uz visiem īpašniekiem, tā ir daļa no kopīpašuma, tā remonts jāsedz katram īpašniekam proporcionāli domājamajai daļai no kopīpašuma, tā, savukārt, norādīta zemesgrāmatā. Citiem vārdiem sakot - saskaita mājas apdzīvojamos kvadrātmetrus un pieņem to kā 100% un tad maksā to daļu, cik katram pieder.

Jumta remontam nepieciešama nauda.
Apsaimniekošanas maksa nav tas pats kas uzkrājuma fonds. Apsaimniekošanas nauda ir atlīdzība par kaut kādām ikmēneša darbībām. Uzkrājuma fonds ir līdzekļi remontam.

Ja var vienoties un dabūt 50% + 1 balss, tad var pietikt tikai ar dzīvē konstatējamu faktu - jumts tek, nepieciešama seguma maiņa/remonts/whatever.. no situācijas. Tad arī draudzīgi var vienoties par tāmi, uzkrājuma apjomu un laiku šim darbam un kārtību.

Ja nevar vienoties, tad ir jāprasa apsaimniekotājam pasūtīt tehnisko apsekošanu, kur būvinženieris dos savu slēdzienu, kādā stāvoklī ir jumts, kas jāmaina un kādā apjomā utt. un vai jumts ir atzīstams par avārijas stāvoklī vai pirmsavārijas stāvoklī esošu. Un ūdens tecēšana dzīvoklī ir šāda situācija.
Apsaimniekotājam ir tiesības avārijas un pirmsavārijas stāvoklī esošus remontdarbus veikt arī bez vairākuma piekrišanas, attiecīgi izvēloties saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, un šo remonta naudu (proporcionāli) pielikt klāt rēķinam (ja nav uzkrājuma fondā nauda). Mīnuss tāds, ka šajā gadījumā tas rēķins parasti ir viens vai divi maksājumi, un diezgan palieli. Bet tas ira tkarīgs no remonta apjoma.

Daudz kas ir atkarīgs no apsaimniekotāja profesionalitātes un vēlēšanās ko darīt. Bet jebkurā gadījumā ir jāiet un mierīgi jārunā, argumentējot savu pozīciju, bļaušana un pieprasīšana tur nelīdz, drīzāk pat otrādi - atsit jebkuru vēlmi ko risināt.

Atbildēt | Diskusija


ariadasprince

from: [info]ariadasprince
date: Dec. 13., 2017 - 04:25 pm
#

Paldies!
Jā, es ar saviem 50m2 un kopējā īpašu kvadratūra ir 1100m2, bet tas ir kopā ar zemei, kas pieder mājai. Skaitot dzīvokļus, mānā kāpņutelpā aptuveni 300+m2,ja arī otrā mājas daļa maina, tad kopā ap 600m2 varētu būt, bet šķiet pagrabs jau arī kādam pieder, hah.

Bet paldies, es tiešām naktīs jau murgoju :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]polija
date: Dec. 13., 2017 - 08:36 pm
#

Zemesgrāmatu apliecībā ir skaidri un gaiši ierakstītas domājamās daļas no mājas vai mājas kopā ar zemi (tas lietas būtību nemaina, jo tur jau tās daļas ir sadalītas proporcionāli visai platībai).. Attiecīgi tāda daļa no kopējās remonta summas arī jāmaksā katram dzīvoklim.
Teorētiski, ja tek ūdens lietus laikā, vajag saukt apsaimniekotāju, kontatē faktu un tad apsaimniekotājam jau kkas jānovērš, kā te augstāk rakstīja (par šito opciju, ka novērtē to avārijas stāvokli un remontē arī bez piekrišanas, nezinu/āju).
Teiksim vienu gadu mums tecēja, jo nebija ledus no jumta malām notīrīts, attiecīgi saucām uz dzīvokļiem, konstatēja faktu un nākamaj'vasarā mums krāsoja griestus, sienas, utt..

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ariadasprince

from: [info]ariadasprince
date: Dec. 13., 2017 - 09:03 pm
#

Mani tie apsaimniekotāji tādi lēni, jau kopš oktobra zvanu un reakcijas nav, tikai noplāta rokas, jo sazvanīju - izpildītāju kurš paziņojot tālāk ''galvenajiem" un neviens viņam neko nesaka, tad nu šodien zvanīju personai kurai pieder lielākā daļa dzīvokļa/īpašuma + skaitās saistīta ar apsaimniekotājiem, teicās,ka esot bijušas ar personu problēma un pati tagad visu darīšot. Jā, sapulci saukšot un ko, bet nu nekas nav skaidrs ,un pavasarī mainīt kaut ko varēšot.

Palūdzu,lai vēlreiz atsūta man apsaimniekošanas līgumu, jo pirkšanas papīri un zemesgrāmata atrodas citā lokācijā, tad nu pašlaik tā.
Pēc viņas izteikuma, kad teicu par to ,ka pēc mana remonta, tagad man ir zaudējumi savās telpās atbildēja, ka tiesāšanās jau varot būt, bet tur maz tā atmaksa būšot.

Atbildēt | Iepriekšējais


veed_logs

from: [info]veed_logs
date: Dec. 13., 2017 - 08:56 pm
#

Apsaimniekotājs sniedz jums zināmu pakalpojumu. Nebūtu slikti sākumā tam pajautāt par jūsu maksātās apsaimniekošanas maksas izlietojumu. Parasti gan šādas atskaites tiek sniegtas mājas īpašnieku kopsapulcē (uz kurām parasti neviens nenāk). Ne visa nauda, kas tiek samaksāta vienmēr ir tikai par pakalpojumiem. Mēdz būt arī uzkrājumi šādā veida situācijām vai arī jūs esiet maksājuši, bet apsaimniekotājs jums nav sniedzis pakalpojumu par visu šo summu (var būt arī otrādi, īpašnieki nav veikuši maksājumus). Bet to jau arī regulē jūsu (mājas īpašnieku) līgums ar apsaimniekotāju. Jebkurā gadījumā es sāktu ar to, ka pajautātu atskaiti par esošo situāciju ar maksājumiem / saņemtajiem apsaimniekošanas pakalpojumiem. Vai vispār izlasītu līgumu ar apsaimniekotāju. Varbūt, ka nekāda nauda jāvāc nav un jums jau ir uzkrājums. Bet varbūt jums ir jāvāc nauda ne tikai par to, bet vēl kaut kas jēmēģina piedzīt no nemaksātājiem vai koleģiāli jāsedz viņu parādi.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]adinkra
date: Dec. 14., 2017 - 09:18 am
#

Vai kāds to jumtu ir apskatījis? Ja notecējumi ir tikai pie skursteņa, varbūt vainīga skursteņa apdare, un tad nav nemaz tik traki. Vecās apdares ir klasiska vājā vieta.

Atbildēt