Vai mūsdienās ir vairāk retardētu bērnu?

« previous entry | next entry »
Okt. 22., 2016 | 03:01 am
posted by: huinja in pajautaa

Man neizdodas sagūglēt, jo grūti definēt jautājumu tā, lai gūglei pielec.

Tātad, vai tas ir mūsdienu fenomens, ka (šķiet, ka ir?) vairāk mazu bērnu ar visādām problēmām - līkām kājām, šķībiem žokļiem un acīm, augšanas grūtībām, nebeidzamu slimošanu, atpalicību? Vai arī vienkārši manā apkārtnē tādu ir šķietami daudz? Vai arī liela daļa šo mazo retardētību ir pārejoši fenomeni? Kur ir sameklējama kāda statistika un saistīta infa?


Upd.: Paldies par informatīvajiem un neretardētajiem komentāriem!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {14}

--

from: [info]ripp
date: Okt. 22., 2016 - 09:27 am
#

Nav ne jausmas, ir vai nav vairāk, bet skaidrs, ka agrāk tos vairāk "slepa", nelaida ārā no mājas, lika iestādēs utt.

Atbildēt | Diskusija


presiite

from: [info]presiite
date: Okt. 22., 2016 - 08:39 pm
#

kā arī sauca par retardētiem

Atbildēt | Iepriekšējais


MaKo

from: [info]mako
date: Okt. 22., 2016 - 10:35 am
#

Imho, tas viss ir vērotāja galvā. Mēs dzīvojam uz vienas planētas, bet es nekādu defektīvu bērnu populācijas pieaugumu nenovēroju.

Atbildēt


Zetinja Tresor

from: [info]zetinja
date: Okt. 22., 2016 - 10:48 am
#

Informācijas laikmetā visa šī padarīšana ir krietni publiskāka, bet šķiet, ka ir attiecīgas lietas, kuras ir vairāk, piemēram visādas alerģijas. Iespējams daļēji pie vainas ir pārlieku tehnoloģiski, kīmiski sintētiskais dzīvesveids pēdējās paaudzēs, tiesa tad nevaig aizmirst, ka 50..60 gadus atpakaļ daudzi slimoja un mira no mājsaimniecībās plaši izmantotām indīgām vielām, kas tagad jau dekādēm ir aizliegtas. Tā vietā ir citas kaitīgas vielas, kas mūs ietekmē un par kurām mēs pat neapzināmies.

Kā arī mūsdienās daudzām diagnozēm ir lielāks spektrs un ekektīvākas diagnostikas metodes un visādu sindromu un slimību diapozonā nonāk bērni, kuri 20..30 gadus atpakaļ netiktu uzskatīti par slimiem.

Atbildēt


gribēju jaunu/gribēju aunu, gribēju juaņu, Juhanu

from: [info]gribejuaunu
date: Okt. 22., 2016 - 12:13 pm
#

Es pirms mēneša taisīju prezentāciju par bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem. Man, diemžēl, nav konkrētu datu un avota, uz kuru atsaukties, bet pēdējos 3-4 gados esot pieaugums GAT.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]spic
date: Okt. 22., 2016 - 12:26 pm
#

Vai kaut kā tiek apskatīts vai mēģināts aplēst, cik ļoti diagnosticēto traucējumu pieaugums varētu būt tīri tehnisks, t.i dēļ plašākas/pilnīgākas diagnostikas, kur pirms gadiem pieciem-desmit bērns vienkārši paliktu aiz radara un augtu kā parasts, nediagnosticēts un ikdienišķs viegls dīvainis?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


PiRX

from: [info]pirx
date: Okt. 31., 2016 - 06:49 pm
#

vot, vot!

Atbildēt | Iepriekšējais


PiRX

from: [info]pirx
date: Okt. 31., 2016 - 06:49 pm
#

"Nav konkrētu datu", "bet pēdējos gados esot pieaugums" kaut kā jocīgi liekas vienā teikumā.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]spic
date: Okt. 22., 2016 - 12:21 pm
#

"Are people more retarded now" būs slikts vaicājums un uz paplātes, ja arī kaut kas atradīsies, tad tie būs vegānisma un pasaules gala sludinātāji.

Nezinu tavu teritorijas un laikmeta intenteresi, bet es ņemtu kādu konkrēto acīs ielekušo slimību un skatītos, kas ar to ir laika gaitā noticis.

Noticis tur varētu būt daudz kas — varbūt, senāk ar šo slimību vai saistītiem blakusefektiem mira vairāk/agrāk/uzreiz, un mūsdienu medicīna šos ļaudis māk izvilkt; then again, varbūt to agrāk vispār nemācēja diagnosticēt, vai varbūt vispār neuzskatīja par slimību — vai varbūt atkal vispār neslimoja, da viss kas var būt.

Mēģini izprast konkrētas slimības vēsturi, vārdsakot, un neekspektē viennozīmīgu atbildi.

Atbildēt


from: [info]sakaarnis
date: Okt. 22., 2016 - 05:08 pm
#

Kādreiz slimīgie un kroplie nobeidzās ātrāk, jo nebija modernās medicīnas, kas tos bezgalīgi stutē.

Atbildēt | Diskusija


sajūtu cilvēks

from: [info]vacatio
date: Okt. 22., 2016 - 09:39 pm
#

Un tie, kuri dzima ar nopietnākiem fiziskiem defektiem reizēm mātēm nemaz netika parādīti. Dakterīte ar māsiņām pašas visu nodarīja un mātei pateica, ka diemžēl neidzīvoja. Tas gan bija uz izteiktām kroplībām. Šo nesen redzēju tajā vecmāšu seriālā, bet man kaimiņos dzīvo pensionēta medmāse un viņa teica, ka tieši tā arī bija tolaik.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


porcelāna lellīte

from: [info]neraate
date: Okt. 23., 2016 - 08:22 pm
#

Turklāt tagad izdzīvo tādi, kurus agrāk nebūtu iespējams izkopt. T.i. gan saglabājot grūtniecības, gan arī ļoti priekšlaicīgi dzimušos

Atbildēt | Iepriekšējais


extranjero

from: [info]extranjero
date: Okt. 24., 2016 - 03:43 pm
#

Konkrēti 1. tipa diabēts, kas parasti parādās bērniem ap 5-7 gadu vecumā, rietumu valstīs ir ievērojami pieaudzis. Un tas nav tikai statistikas vai “agrāk viņi neizdzīvotu” rādītājs, bet reāla parādība, ko ietekmē vide un/vai ģenētika.

Atbildēt