печально быть антисоциальным - pamēģināt alternatīvās metodes pirms uz pierādījumiem balstītās medicīnas?

May. 20th, 2010

02:02 pm - pamēģināt alternatīvās metodes pirms uz pierādījumiem balstītās medicīnas?

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

[Sacerēju lielu pukstu Wowow cibā, bet tā kā tas novirzījās no tēmas, tad pārvācu uz šejieni.]

[info]adama_riba

karoch, es nestriidos un nenoliedzu klasisko mediciinu kaa taadu bet es uzskatu, ka pirms seedinaat kaadu uz speeciigiem medikamentiem (kaa usaa, kur beerniem ar uds momentaa gruuzh ritaliinu, ceelonjus iipashi nemekleejot), kuriem vienmeer ir blaknes, ir veerts pameegjinaat arii maigaakas alternatiivas metodes.


Tieši pret "pirms .. ir vērts pamēģināt .." es iebilstu.

0) Kompetents ārsts neizvēlēsies terapiju ar blaknēm, ja būs zināma labāka. Blaknes ir cena, kas jāmaksā par ieguvumiem. LR likumdošanā ir paredzētas pacienta tiesības. Tai skaitā saņemt informāciju un piekrist vai nepiekrist ārstēšanai.
1) Tiek tērēts iesaistīto cilvēku laiks un nauda.
2) Izmantojot ārstēšanu, kura nestrādā vai kuras ietekme ir vāja, ciešanas tiek nepamatoti paildzinātas.
3) Ja metodes tiek veiktas secībā, vispirms neefektīvākās un tikai tad efektīvākās, neveiksmju sērija samazinās optimismu, cerības, paļāvību ārstēšanai un, iespējams, cilvēki padosies, pirms nonāks pie metodes, kas var palīdzēt.
4) Arī alternatīvās metodes nav bez blaknēm, it īpaši, ja notiek novirzes no sabalansēta uztura. Protams, buršanai un homeopātijai nav nekāda tieša efekta, tapēc blaknes ir tikai psiholoģiskas dabas. Ja to ļoti gribas, kapēc nevar apvienot efektīvu terapiju ar melno maģiju? Placebo efekts pirmās nedēļas strādās ar divkāršu spēku.
5) Tiek uzturēti visādi mūdži, kas pelna naudu izdodot grāmatas, šķaidot vielas ar ūdeni, vicinot rokas un dedzinot sveces. Viņi vairojas, reklamējas un turpina savu attīstību.
6) Tā kā šiem ārstētājiem nav izglītības, tad viņi arī labu gribēdami, nodarīs ļaunu.

P.S. Es neapgalvoju, ka slavens ārsts ar smalku izglītību nevar būt māņticīgs, vieglprātīgs, vienaldzīgs, un, kas jau daudz reālāk, ka viņa zināšanas nav novecojušas un nepilnīgas. Tāpat es neapgalvoju, ka aula šamanim vai homeopātiskajam magam nav medicīniskās izglītības. Atsevišķi stāsti ir personīgi nozīmīgi, bet nevajag no tiem izdarīt vispārīgus secinājumus.
P.P.S. Es par to cepos netikai ideālisma dēļ. Pieaugušie manis pēc var darīt, ko vēlas. Bet bērnus mocīt nav labi.



http://en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_medicine

(31 comments | Leave a comment)

Comments:

[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:May 20th, 2010 - 02:19 pm
(Link)
Viss atduras 0. punktā pie kompetentā ārsta. Tepat Cibā mātes ir minējušas gadījumus, kad ģimenes ārstes dod antibiotikas pie vīrusu (!) infekcijām; savas veselības epopejas laikā saklausījos tik daudz visādu diagnožu un pareizo metožu, ka riebj (un dabūju vismaz vienu lieku antibiotiku kursu); aizejot pie diviem ārstiem, pie vieniem un tiem pašiem simptomiem var dzirdēt divas radikāli atšķirīgas diagnozes u.t.t.
Ar to es gribu teikt, ka daudzos gadījumos, it sevišķi, ja diagnoze nav īpaši skaidra, ir nekaitīgāk dedzināt sveces un vicināties ar rokām, nevis eksperimentēt ar smago artilēriju.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 20th, 2010 - 02:24 pm
(Link)
Es tev piekrītu. Skarbi ir, ja cilvēki arī pie šī apstājas un nemeklē neko labāku. Skarbi ir, ja to iesaka citiem. Skarbi - ja ar to pelna naudu.
(Reply to this) (Parent)
From:[info]s
Date:May 20th, 2010 - 03:18 pm
(Link)
Antibiotiku došanā pie vīrusu infekcijām ir sava loģika - vīruss jau tā uzliek slodzi uz imūnsistēmu, ka ja pacients saķers arī kādu bakt. infekciju, nebūs spējīgs tik vienkārši tikt galā.
Protams, stipri šaubos vai tas ir iemesls, kāpēc mūsu dakteri tā dara, drīzāk iespējams ka: "Nu, kurš ta mani pēdējoreiz pusdienās aizveda, Glaxo, Pfizer, Bayer? ...ā, Bayer, nu ta lai iet Avelox pa tabletītei divas nedēļas".
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 02:40 pm
(Link)
es, protams, nojaushu, ka par sho man tiks iemests kaa minimus ar puskjiegjeli, un tomeer: mani vairaak interesee rezultaats, nekaa celjsh uz to - e.g. ja homeopaatijas gadiijumaa darbojas passugjestija vs konkreetaam kjiimiskaam vielaam, bet rezultaats ir tas pats, tad es izveelos to, kuram ir mazak blakusparaadiibu.

ir teiksim konkreetas probleemas, jaa, teiksim apendiciits vai nolietojies sirds vaarstulis, tur nekaada sugjestija neliidzees, ejam pie kjirurga un saremonteejam. vai iekaisums, kur bez antibiotikaam nekaa. bet lielaakaa dalja vainu tomeer "ir galvaa". (kaa teica gjeneraalis "ribalkaa" - vsje boljeznji ot bezkuljturnosti) nu kaut vai taas pashas kungja chuulas, un aarsteet lokaali tikai chuulu ir manaa uzskataa bezjeedziiba. paraleeli ir jaarstee galva, jaamaina dziivesveids un jaaizvairaas no stresojoshajiem faktoriem.

ja mees atgriezhamies pie autisma, tad taa vispaar ir vaina, kas nav liidz galam izpeetiita un neviens taa arii nezin no kaa un kapeec tas rodas. attieciigi arii aarsteeshana ir mazefektiiva. UDS arii ir stiepjams jeedziens kaa jau mineeju, pat izgliitotam un profesionaalam aarstam 100% uzstaadiit shaadu diagnozi ir gruuti.

un galu galaa - katram pacientam pasham ir sava galva uz pleciem ( vai beerna gadiijumaa - vecaakiem), lai ziveeleetos atbilstoshaako aarteeshanaas metodi - neapmierina aarsta homeopaata ieteikumi - dodies pie kaada, kas izrakstiis parastaa aptiekaa iznemamu recepti un vice versa.

turklaat, ja tu met vienaa katlaa pilniigi dazhaadas lietas. jaa, man arii derdzas sharlataani - t.s. ekstrasenci un cita hujnja, kam tieshaam izgliitiiba ir zero, bet kas attiecas uz homeopaatiem - es nezinu vai visiem, bet tiem ar ko esmu sastapusies ir ljoti augsta liimenja klasiskaa mediciiniskaa izgliitiiba, un tomeer vinji dod priekshroku "uudenii shkjaidiitaam vielaam" vs tiem suudiem ko mums meegjina notirgot farmacitiskie koncerni. veelreiz piebildiishu, ka, jaa, ir gadiijumi, kad taa antibiotika vai whatever tieshaam ir nepiecieshama, bet prieksh tam ir tas specialists, lai noveerteetu, kuraa gadiijmaa pietiek ar psihologjisko momentu, kuraa ne.
man, piemeeram, derdzaas visas taas nejeedziigaas zaalju reklaamas tv, kur cilveeki tiek aicinaati bez jeegas un saprashanas diagnosticeet pashi sev, vai uzticeet sho pienaakumu aptiekas personaalam un tik per iekshaa visus neiedomaajamaakos shtruntus.

un veel kas: es uzksatu, ka veel daudz kas ir atkariigs no taa cik organisms jau ir piesaarnjots - ja gadu desmitiem ir lietoti "e-vitamiini", pie katras neiciigaakaas saauksteeshanaas koldreksi un antibiotikas utt utjpr tad nekaadas maigaakas metodes ever neliidzees. gan tapeec, ka vinjaam nav ticiibas, gan tapeec ka rumpiities pie visiem shiem saarnjiem jau ir pieradis.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 02:49 pm
(Link)
pardon par daudzajaam gramatiskajaam kljuudaam, bet es sashuumeejos un steidzos atbildeet
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]skuka
Date:May 20th, 2010 - 02:55 pm
(Link)
Atvaino, kuņģa čūla nav vis "galvā", tā ir infekcijas slimība, ko rada heliobaktērijas un ko viens un divi izārstē ar "smago artilēriju". Pašārstējoties ar homeopātijām vai citiem alternatīviem paņēmieniem, var tikai uz kādu brīdi samazināt simpotomus - baktērija paliek un jebkurā izdevīgā mirklī atkal ir uzliesmojums.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 03:11 pm
(Link)
mees dziivojam bakteerijaam pilnaa videe un jautaajums ir kapeec viens oganisms pret bakteriaalaam infekcijaam ir uzneemiigaaks un cits nee paliek atklaats. es veelreiz atkaartoju, ka esmu par kompleksu pieeju - ok, ar antibiotikaam nobeidzam bakteeriju, bet paraleeli uzlabojam dziives kvalitaati citiem liidzekljiem, jo, kaa zinaams tieshi peec antibiotiku kursa ir vislielaakaa iespeeja sakjert kaadu jaunu infekciju, jo imunitaate ir pazeminaata.
atkal atgriezhos pie pieredzes - mana mamma gadiem mociijaas ar divpadsmitpirkstu zarnas chuulu, taa, ka vairaakas reizes likaas slimniicaa, jo taa asinjoja. nekaada mediciina neliidzeeja. tapeec meta gala beigaas meiru un cieta no saasinaajuma, liidz saasinaajuma. peectam izshkjiiraas no mana teeva un "ak, briinums" - dazhu meeneshu laikaa viss sadzija un pazuda itkaa nekad nebuutu bijis. var jau teikt, ka sagadiishanaas... i don't think so.

un vispaar man shkjiet, ka shis fleims ir bezjeedziigs. gluzhi taapat kaa muuzhiigaa viedoklju apmainja starp vegjetaarieshiem un galjeedaajiem.

savukaart, ja vajag teemu paplashinaat, lai nolaistu tvaiku, veel jau var pacelt veco labo vakcinaacijas jautaajumu.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 20th, 2010 - 02:57 pm
(Link)
Es nerakstīju tikai Tev. :) Un arī pret Tevi nav nekāda naida, bet pret alternatīvās medicīnas izmantošanu, pirms uz pierādījumiem balstītās - ir. Es nemetu visu vienā katlā. Es kārtoju uz spektra. Un iebilstu pret to, ka sāk no tā gala, kas mazāk palīdz. Neatkarīgi no tā kāda vaina ir pacientam (vai arī, ja nav), es izmantotu tos pašus argumentus.

Tu tiešām domā, ka kompetents ārsts neapzinās un neizmanto placebo efektu? Placebo ir pierādīts.

(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 03:19 pm
(Link)
ar mediciinu taapat kaa ar alkoholu, imho - jaasaak ar vaajaakajiem dzeerieniem un jaapaariet uz stipraakajiem, preteejaa virzienaa no riita saap galva... :D

bet no tava rakstiitaa sanaak arii, ka ja pacientam ir psihosomatiski trauceejumi, tad tu labpraataak dotu vinjam zaales pret simptomiem, kas varbuut rada vairaak ljaunuma nevis labuma, nekaa ieteiktu vinjam atmuguriski apiet pusnaktii triisreiz ap maaju un ieriiveeties ar melna kakja churaam.

es driizaak par to, kas ir "kompetents aarsts". nu nav mums te nekaadu briinumdakteru Hausu. muusu mediciina ir caur un caur, ja ne korumpeeta, tad pastarpinaati finansiaali ietekmeeta - zaales biezhi vien tiek rakstiitas nevis pacienta, bet sponsoru interesees.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 20th, 2010 - 03:29 pm
(Link)
"rakstiitaa sanaak arii, ka ja" [..]
Tu izlasīji manis rakstīto? Piemēram, otro teikumu?
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 03:33 pm
(Link)
es izlasiiju gan, tikai pastaasti, kaa klasiskaas mediciinas paarstaavis ambulatoros apstaakljos var sho placebo efektu pielietot dziivee? vai arii receptee tiek pievilkts kaads iipassh kjeksis un aptiekaars iedod no "tuksho tableshu" atvilktnes?
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 20th, 2010 - 05:29 pm
(Link)
tapēc tabletes ir dārgas, lielas, krāsainas, tās izsniedz maģiskā rituālā uz nesalasāmām receptēm.
placebo ir netikai tabletēm, bet arī iekārtām un dajebkādām manipulācijām.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 05:38 pm
(Link)
un kaada ir atshkjiriiba starp placebo efektu ko viens guust no homeopaatijas, bet otrs no aptiekaa nopeerkamaam zaaleem? placebo placebo-aaks?
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 20th, 2010 - 05:54 pm
(Link)
Atšķirība ir katram cilvēkam savādāka; atkarīgs no tā, ko viņš ir sadomājies, kādas cerības, asociācijas un tā.

Bet nav tā, ka placebo tiek ignorēts. piemēram, ja tiek lietoti SSRI grupas antidepresanti, tad zāļu paredzētā iedarbība būs labākā gadījumā pēc divām nedēļām. Savukārt placebo darbosies uzreiz un var vilkties no 2 nedēļām līdz vairākiem mēnešiem. Depresijas gadījumā tas ir tieši tas, kas vajadzīgs.

Daudzas izmaiņas, it īpaši psīhē ir jāvērtē, kas ir no placebo, kas no pašas terapijas. Pret galvassāpēm bieži vien roku vicināšana palīdz labāk, nekā tabletes. Jo sāpēm ir milzīga iedomātā proporcija. Sāpju sajūta tiek radīta smadzenēs. Attiecīgi roku vicināšana ir ieteicamāka, nekā aspirīns, kas čakarē kuņģi. Bet - te mēs atgriežamies pie pirmā teikuma, cits ticēs akupunktūrai, cits ibuprofēnam. Abiem šiem līdzekļiem ir placebo efekts.

Bet tas nepalīdzēs pret kaitēm, kas rodas ģenētiski un daudzām citam. Piemēram, diabētu ar placebo neizārstēsi, kaut arī cilvēks var pēc buršanas justies labi.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 20th, 2010 - 06:11 pm
(Link)
"vai arii receptee tiek pievilkts kaads iipassh kjeksis un aptiekaars iedod no "tuksho tableshu" atvilktnes?"

Dažreiz notiek līdzīgi. tas ir viens no veidiem, kā tiek veikti zāļu efektivitātes pētījumi, lai izslēgtu arī ārsta aizspriedumus. Visi zin, ka piedalās pētījumā, bet ne ārsts, ne pacients, ne vecāki nezin, kas ir tais tabletēs.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 06:47 pm
(Link)
zaalju efektivitaates peetiijumi ir gluzhi kas cits. es par ikdienu parasto
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 20th, 2010 - 03:04 pm
(Link)
Tā kā es nezinu, ko tieši tu domā, kad raksti UDS, tas es precizēšu, ka turpināšu par ADHD, kas ir neveikli izvēlēts vārds sindromam un tiks mainīts, kā arī Autism.

Abos gadījumos traucējumi ir spektrāli, tas ir vairāk vai mazāk izteikti. Abos gadījumos tie ir iedzimti. Abos gadījumos (un visos) dzīve ietekmē, bet nav cēlonis. To nevar izraisīt ar uzturu - varbūt ar kādu galvas traumu. Tie ir izņēmumi.

Un tas, ka kautkas nav līdz galam izpētīts, nav arguments. Nekas nav līdz galam izpētīts, kur nu vēl lietas, kur pašā saknē ir smadzeņu darbība.

(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 03:25 pm
(Link)
un kaads ir tavs skatiijums uz viedokli, ka ir autisms ir saistiits ar vakciinaaciju? vai hormonaalaas kontracepcijas radiitu paaugstinaatu veezha risku?
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 20th, 2010 - 03:31 pm
(Link)
par autismu un vakcīnām neesmu redzējis pētījumus, savukārt, par ģenētisko ietekmi tie ir pārliecinoši. hormonālā kontracepcija man pagaidām neinteresē, piedod :) vēzis ir komplekss zvērs.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 03:27 pm
(Link)
jaa, es arii par ADHD, ja jau piesaucu ritaliina terapiju
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 20th, 2010 - 03:33 pm
(Link)
un kādi ir Tavi pretargumenti ritalīnam, salīdzinot ar uztura izmaiņām?
kas ir jāēd, lai palielinātos dopamīna līmenis smadzenēs?

(starp citu uztura izmaiņu teorijas šajā kontekstā ir pētītas. ir konkrēti pētījumi, kurus tu vari izlasīt.)
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 03:43 pm
(Link)
es veelreiz paskaidroshu, ja tu nesaprati. es neesmu PRET kaadas noteiktas terapijas izmantoshanu KAA TAADU. JA tas ir dopamiina deficiits, tad tas dopamiins ir ieksha jaadabuu un probleema atrisinaata. es tikai uzskatu, ka JA diagnoze nav viennoziimiiga, vai JA trauceejumiem nav atrasts konkreets ceelonis, aarsteet simptomus metodom naučnovo tika ar speeciigu medikamentu paliidziibu ir aplami. iisaak sakot, JA ir veikti visi iespeejamie un nepiecieshamie izmekleejumi un konstateets, ka tas tieshaam ir ADHD (par ko mees shajaa gadiijumaa diskuteejam), dodam beernam vajadziigaas zaales. JA izmekleejumi ir nepilniigi (finansiaalu iemeslu, vai zema vispaareejaa mediciinas liimenja valstii peec) un mees paljaujamies tikai uz aarsta viedokli, kas nav balstiits uz PIETIEKAMA pieraadiijumu daudzuma, tad mees neizmeegjinam vai ritaliins darbosies, mees vispirms barojam beernu veseliigi, biezhaak glaudam vinjam galvinju un skaitam teevareizi un paraleeli mekleejam iisto vainu UN TAD aarsteejam.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 20th, 2010 - 05:44 pm
(Link)
ok, es neesmu ārsts un arī netaisos tevi pāraudzināt. ceru, ka varu kautkā palīdzēt. ja tev šo rakstot prātā ir konkrēts bērns, tad izsaku līdzjūtību. latvijā mediķu izglītība un prakse šai jomā ir zemā līmenī.

"aarsteet simptomus metodom naučnovo tika ar speeciigu medikamentu paliidziibu ir aplami" - medicīnā ir tāds koncepts kā titrēšana. sāk ar mazu devu, pakāpeniski palielina un skatās - vai ir blaknes vai ir simptomu uzlabošanās. procesā tiek izvēlēta optimālā deva, kur tiek atrasts balanss starp vēlamo un nevēlamo iedarbību. ja pie lielas devas simptomu uzlabošanās nav novērota, tad to pārtrauc. stimulanti (tai skaitā ritalin) nav lēnas iedarbības zāles, tapēc neziņas laiks ir īss un problēmas mazas. konkrētā gadījumā ritalin aktīvās vielas negatīvā ietekme ir tik maza, ka ja nav nopietnas problēmas ar sirdi, vai netiek lietotas citas psihi ietekmējošas vielas, ne par ko nav jāuztraucas. pēc mēnešiem vajadzētu uztaisīt asinsanalīdzes un paskatīties izmainas asinsspiedienā un tā. šeit atkal, es neesmu ārsts.

"mees vispirms barojam beernu veseliigi, biezhaak glaudam vinjam galvinju un skaitam teevareizi " - kapēc tas nebūtu jādara ar veselu bērnu, vai bērnu ar jebkuru citu diagnozi??


(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 05:52 pm
(Link)
nee, man, paldies dievam, nav padomaa konkreets beerns - vien vipaariiga absoluuta neuzticiiba lokaalai mediciinas sisteemai.

tas buutu jaadara ideaalaa pasaulee. reaalajaa ir taa, ka beerns atsakaas eest ko citu, iznemot ciisinjus (par ko patiesiibaa arii bija visa saakotneejaa diskusija) un miiljaa miera labad tas tiek pieljauts, vecaaki ir paaraak sagurushi peec darba, lai sniegtu atvaseem visu pienaakoshos uzmaniibu un ticiiba augstaakiem speekiem ir tik vispaariigi nonievaata un aprieta, ka par to vispaar neviens neidomaajas.

labi, man apnika.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]blond
Date:May 20th, 2010 - 02:51 pm
(Link)
Te (http://www.draugiem.lv/blogs/?pid=5993097), lai arī citā - ziedošanas kontekstā -cita starpā ir par vienu no šādām zinātniski nepamatotām metodēm un to, cik daudz ļauna tās var nodarīt gan bērnam, gan vecākiem - tieši šīs morālās sagrāves, vainas izjūtas aspektā.
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]up
Date:May 20th, 2010 - 02:54 pm
(Link)
un veel: es nevienaa briidii nenoraadu, ka kaadam buutu jaariikojas taa vai shitaa, es izklaastu savu personisko viedokli, uz empiiriskas pieredzes/gadiem ilgas jebļas ar aarstiem un iistaa speciaalista mekleejumiem balstiitu.

pateikt, ka visi, kas domaa savaadaak, ir debiili, ir baigi vienkaarshi.
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]vedjmah
Date:May 20th, 2010 - 08:27 pm
(Link)
Mani nenormāli nomāc šādi raksti.
Es par laimi nekad neesmu iesaistījusies šāda tipa diskusijās; un negribu, ka mani pieskaita kaut kādiem sektantiem, kraijonētājiem vai citiem čenellinga - lazarevisma speciālistiem; un tamdēļ turu muti. Piebildīšu, ka ne buršana, ne melnā maģija mani neinteresē.

Nedaudz however pārsteidz ar kādu agresiju nereti rietumu medicīnas (nezinu kā lai to precīzāk nosauc) piekritēji mēdz vērsties pret citādi domājošiem (ar to faktiski saprotot tos, kas nelieto šaibas vai vismaz nesteidzas sevī pačkāt antidepresantus un kaut vai to pašu ritalīnu. Arīdzan, jāpiezīmē, ka neatbalstu galēju sektantisku sviestu pūšļotāju formā, vai kādas citādas maģiskas darbības).
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 21st, 2010 - 03:07 am
(Link)
Ir atšķirība, vai cilvēks to dara pats ar sevi vai ar bērniem.

"ar to faktiski saprotot tos, kas nelieto šaibas vai vismaz nesteidzas sevī pačkāt antidepresantus un kaut vai to pašu ritalīnu. "

Es ceru, ka neesmu devis pamatu domāt, ka tas ir mans viedoklis.?
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 21st, 2010 - 03:17 am
(Link)
no valsts puses tur var izmantot skaitļus. nesamaksāti nodokļi, ielaistas slimības, ārstēšanās izdevumi, aplipināti citi cilvēki, bērni šajās ģimenēs turpinās to - slikta izglītība, švaka veselība, nesamaksāti nodokļi, jāmaksā dažādi pabalsti.

arī nezinu, kapēc tu izmanto vārdus "rietumu medicīna". es neko tādu neminēju un tikai nojaušu, kas tas varētu būt.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:May 26th, 2010 - 04:09 pm
(Link)
tas viss strādā pie viena nosacījuma - ja ārsts ir godprātīgs profesionālis. LV liela daļa no tiem, ar ko mums bērna veselības dēļ ir nācies saskarties, tiešām strādā sadarbībā ar zāļu izplatītājiem, jo tiek ietektas vienas firmas zāles, nebūt ne lētākie ekvivalenti un blakus parādības, kas tajos tiek minētas, ir šausminošākas, neka dažām citām zālēm.
un godprāts ir tāda lieta, ko nevar īpaši izkontrolēt, īpaši jau pie nosacījuma, ka kaite un attiecīgā ārsta apmeklējums nav regulāŗs, bet vienreizīgs vai tml.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:May 26th, 2010 - 04:29 pm
(Link)
kas strādā pie šī nosacījuma?

arī pie homeopātiskā ārsta ejot ir jātic, ka tas cukurūdens vietā neiebērs žurku indi.
arī pie raganas ejot ir jācer, ka svecēm nav pārāk daudz halucinogēnu klāt.

starp citu, ja ir izrakstītas kādas zāles, kurām ir ekvivalenti, tad aptiekārs var iedot lētāku variantu. par tām blakusparādībām vispārīgi komentēt nav jēgas. katrā gadījumā jāskatās statistika, ne tikai saraksts. klāt jābūt informācijai cik bieži blaknes sastopamas, 1/100 gadījumu, 1/1000 gadījumu, 1/10000 .. un tā tālāk. tas ir risks un alternatīvas attiecīgi jāizvērtē. tāpat ir arī titrēšanas process, kur zāles sāk lietot pakāpeniski.
(Reply to this) (Parent)