sirualsirual ([info]sirualsirual) rakstīja,
@ 2019-06-19 22:16:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
ļoti interesanta recenzija par uztura grāmatu. pats gan jau lasīšu vasaras beigās vai rudens sākumā.

"Tl;dr: if you want to lose weight once and for all, eliminate irresistible cravings, reduce anxiety most likely, and possibly lower the risk of developing metabolic-related diseases of modern civilization (diabetes and Alzheimer's, cardiovascular disease, most likely even cancer) caused by overconsumption of processed foods, carbs, sugar, and seed oils (omega-6 fatty acids), target nutrient-dense protein (grassfed meat, pastured chickens and eggs, fish high in omega-3 fatty acids [ie, the SMASH fish: sardines, mackerel, anchovies, salmon, herring], shellfish, liver and other organ meats), eat your first meal of the day at lunch and stop eating after dinner, and exercise regularly and intensely if possible (lift weights and do a series of sprints in 15 minutes instead of an hour of cardio), while minimizing consumption of all carbs, sugars, and most fruits (other than avocados, olives, blackberries)."


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]sirualsirual
2019-06-19 22:22 (saite)
šajā pašā sakarā man nesen bija slinkums iet pēc olīveļļas, paprovēju saulespuķu eļļu un nu jau otro nedēļu nav nogājušas pretīgas pumpas no sejas, kas jau tā apveltīta ar gandrīz neierobežotu estētisku potenciālu (geddit?).

(Atbildēt uz šo)


[info]kemune
2019-06-19 22:25 (saite)
kur lai tādas pasturētas vistas rauj tāds pilsētnieks?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2019-06-19 22:28 (saite)
ja nu tādas var atrast, nākamais jautājums ir par to, kā kāds, dzīvojot LV, visu to var atļauties!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]panacea
2019-06-19 22:32 (saite)
veselīgi ēst un nebūt resnam, protams, ir milzīgs veselības benefits. bet apgalvot, ka tas pasargās no alcheimera? what a load of rubbish. un kur nu vēl ar low-carb, high-fat diet, kas jau ar 4 vārdiem vien pasaka, ka ir nesabalansēta un līdz ar to neveselīga.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2019-06-19 22:40 (saite)
nu, tā sacīt, задавила авторитетом! :) es nez, tā kā pārmērīgs cukura patēriņš saistīts ar depresiju, kāpēc tas nevarētu būt saistīts ar citām slimībām? un kāpēc nevarētu būt tā, ka mums vienkārši ir slikts priekšstats par balansu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]panacea
2019-06-19 22:54 (saite)
ai nu, tagad to alcheimeri un kā nu viņu ar panacejām ārstēs piesauc visi pseidozinātnieki pēc kārtas, kamēr zinātniski diezgan skaidrs ir tas, ka skaidrs nav nekas. ja būtu tik simple solution to a complex problem, tad to zem pūra tā neslēptu.

par diētas nozīmi uz alcheimeru diez vai pateikšu labāk kā vikipēdija: https://en.wikipedia.org/wiki/Alzheimer%27s_disease#Diet

man liekas, ka priekšstats par uztura balansu ir diezgan labs, tas ir arī daudz pētīts un tās rekomendācijas arī tādas vienkāršas kādas ir tādas ir, very little magic. es teiksim tajā tavā rakstā atradu tikai tādas šaubīgas pārdomas par tēmu nevis evidence-based science:

By all estimates, obese people are not happy. The question is whether their unhappiness is a cause or a result of their obesity. At this point we can't say for sure, but it is entirely possible that both answers are correct.

aptaukošanās ir liels veselības risks (daudzu iemeslu dēļ) un pārmērīga cukura ēšana mēdz novest pie aptaukšanās. then again, pofig ko ēdīs, ja būs uzņemtas vairāk kcal nekā nosvilinātas, tad apresnos, cukurs vai nē.

atsauce: man ir maģistra grāds vielmaiņas slimības

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2019-06-19 23:16 (saite)
vikipēdija jau arī saka to, ko tas džeks, atšķirība ir saturated fats (kurus grāmata acīmredzot diferencē): "Those who eat a diet high in saturated fats and simple carbohydrates (mono- and disaccharide) have a higher risk."

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]panacea
2019-06-19 23:51 (saite)
es, protams, grāmatu neesmu lasījusi, bet tevis iepostētajā revjū man patika tā diētas daļa, kas bija: [eliminate] overconsumption of processed foods, carbs, sugar, and seed oils

toties problēmas bija ar šo: target nutrient-dense protein (grassfed meat, pastured chickens and eggs, fish high in omega-3 fatty acids [ie, the SMASH fish: sardines, mackerel, anchovies, salmon, herring], shellfish, liver and other organ meats),.. while minimizing consumption of all carbs, sugars, and most fruits (other than avocados, olives, blackberries).

tikai pēc šī piemēra izklausās par daudz proteīna un pārāk maz augļu. rezultātā ir nesabalansēta diēta, un kā jau es pilnīgi piekritu kemunei - ja nenēd kaut ko vienu, tad ēd kaut ko citu, lai tās kalorijas dabūtu, bet tas vairs nav balansēti un rada problēmas.


toties atlantic rakstam (pārskrēju pāri, ļoti neiedziļinājos) ir problēma tāda, ka tā ir association study, tātad rezultāts ir correlation nevis causation. plus tas paaugstinātais cukurs paātrina cognitive decline, bet nav jau skaidrs, vai rada. nu, jo nevienam nav skaidrs, kas tad rada alcheimeru. pie tam, sabalansēts uzturs arī to cukuru drīzāk turētu balansā, nekā nesabalansēts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kemune
2019-06-20 09:27 (saite)
Nez, man intuitīvi nešķiet nekas baigi nepareizs viņa formulā 'target/avoid', kas nenozīmē fanātisku 100%/0%. Izskatās, ka fokuss ir uz lēnas vielmaiņas komponentiem un olbaltumvielām. Augļi, vismaz manā skatījumā, pārsvarā ir cukura/skābes spridzekļi, it sevišķi, ja patērē vēl megakvantumos caur 'veselīgajām svaigi spiestajām sulām'. Vienīgi es pie foršajiem augļiem/ogām definitely liktu ķirbjus, tur ir arī gana laba deva 'lēno'/starchy ogļhidrātu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sirualsirual
2019-06-19 23:20 (saite)
un jā, laikam vajadzēja sākt ar šo rakstu, uz kuru arī sākotnēji gribēju atsaukties: https://www.theatlantic.com/health/archive/2018/01/the-startling-link-between-sugar-and-alzheimers/551528/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kemune
2019-06-19 22:59 (saite)
sure, bet no kurienes premisa, kura vīd cauri, ka "daudz tauki -> nesabalansēti -> neveselīgi"?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kemune
2019-06-19 23:00 (saite)
ar "daudz" domājot relatīvo īpatsvaru, ne obligāti absolūto daudzumu (masu)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]panacea
2019-06-19 23:06 (saite)
Diez vai es paskairošu labāk par Lielbritānijas National Health Service. Viņu rekomendācijas ir līdz zobiem zinātniski izpētītas un pamatotas.

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/different-fats-nutrition/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kemune
2019-06-19 23:14 (saite)
Tiesa, valdības vadlīnijas ir labs starts, lai gan tās 'err on the cautious side' un varētu būt konservatīvas. Par tiem pašiem saturated fats bija baigais zinātniskais konsensuss pirms gadiem, ka fuj, fuj, un nu vairs gluži tā nav, un arī holesterola mehānika, izrādās, ir cita. Bet nu to es tā no pavirši lasītiem rakstiem, ne dziļi. Tikai tas, ka mūsu izpratne tomēr mainās un padziļinās, kaut vai še: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190128105230.htm

"Since the 1960s, when diets high in saturated fat were linked to elevated "bad" LDL cholesterol and coronary heart disease, dietary guidelines recommended restricting saturated fatty acids across the board. In recent years, research studies have raised some questions about what was considered established evidence. Inconsistent findings have pointed to the possibility that different types of saturated fats have different effects on cholesterol levels and the development of coronary heart disease."

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kemune
2019-06-19 23:18 (saite)
Un vēl - apēdam mēs 100% no tā, ko apēdam. Ar šo tautoloģiju gribēju teikt to, ka, kaut ko samazinot diētā, īpatsvars palielinās kaut kam citam. Tāpēc man drusku nepatīk tādi "ēdiet mazāk to" padomi, jo cilvēks gluži vienkārši ēdīs vairāk _kaut kā cita_, un tur jau sākas nianses.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]panacea
2019-06-19 23:32 (saite)
būtībā izņēmi man vārdus no mutes, es pilnīgi piekrītu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ieva
2019-06-21 16:12 (saite)
dying to know, kāds tam visam sakars ar alcheimeru.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?