29 Februāris 2004 @ 16:55
ciba kā cilvēku sistēma  
cibu iespējams aplūkot kā sociālu sistēmu- cilvēku kopu, kas pakļauta noteiktiem principiem un pašregulācijai. parasti šādās cilvēku sistēmās (ģimene, uzņēmums, politiskā partija utt.) darbojas ilgā laika posmā iedibināti principi, kas nosaka sistēmas dzīvotspēju:
1) sistēmas eksistences princips- balstīts uz piederības sajūtu.
2) sistēmas augšana un vairošanās
3) sistēmas aizsargspējas
4) sistēmas individuācija

vairumā sistēmu piederību nosaka visu sastāvdaļu vienlīdzības princips, kas rada interesi piederēt sistēmai. cibas eksistence arī balstās uz piederību (ja nebūtu cibiņu, nebūtu arī cibas), spēkā ir vienlīdzības princips (visiem cibiņiem ir tiesības pukstēt un nopūsties). ņemot vērā apstākli, ka cibā vienīgais mijiedarbības mehānisms ir saruna, tā eksistē tikai tad, kad notiek saruna. vienlīdzīgas iespējas (un pienākums) piedalīties sarunā ir cibas eksistences pamats. šaubos, vai [info]watt būtu gatavs uzturēt cibu, ja visi cibiņi būtu kā [info]neputns (35 privāti ieraksti, kurus neviens nevar lasīt un komentēt).

cibas augšana, līdzīgi citām sistēmām, balstās uz ilglaicīgo cibiņu vērtības atzīšanu. [info]watt izveidotais cibiņu akkountu dalījums (permament user) ir spilgts piemērs tam, ka labs cibiņš ir ilglaicīgs cibiņš. vecajie cibiņi ir vislasītākie, uz tiem biežāk atsaucas, to teikto respektē, stilu un manieres imitē. vienlaikus cibas vairošanās ļoti veiksmīgi atrisināta, vecajiem tās locekļiem dodot lielākas iespējas ieaicināt jaunus cibiņus, tādējādi liekot arī tiem uzņemties šefību pār sistēmas jaunajām sastāvdaļām. konflikts starp vecajo cildināšanu un nepieciešamību pievērst uzmanību jauno dalībnieku piesaistīšanai un integrēšanai, ir viena no lielākajām problēmām vairumā sistēmu, kas traucē to vairošanās procesam.

lai arī cibai nav skaidri identificējamu ārējo ienaidnieku, kas ļautu skaidri atklāt sistēmas aizsargspējas, vismaz iekšējo konfliktu risināšana ir pieejama pašiem cibiņiem- pukstu un nopūtu dzēšana, nevēlamo cibiņu banošana. no ārējā viedokļa cibas eksistenci apdraud vien [info]watt intereses zudums un dažāda rakstura tehniskās problēmas. tāpēc mēs visi mīlam un respektējam [info]watt. un ne tikai- sistēma jau šobrīd cīnās ar to, cibiņiem brīvprātīgi ziedojot reālu, lai arī ne pārāk lielu naudu, kas [info]watt rada vismaz morālu :)) pienākumu uzturēt sistēmu pie labas veselības.

un visbeidzot- individuācijas princips, kas nosaka individuālo sasniegumu un spēju atzīšanu. šeit viss ir pilnīgi skaidrs. esiet interesanti citiem, un tiksiet iekļauti frendlistēs, iesakiet labus priekšlikumus un ciba tos absorbēs, apstrādās un pilnveidosies. individuāciju šobrīd var pamanīt gan cibas tulkojumā, gan cibiņu izmantotajos žurnālu stilos. esiet vislabākie un tiksiet [info]mako vietā cibas pirmajā lapā :))
 
 
( Post a new comment )
MaKo: mērkakjis[info]mako on 29. Februāris 2004 - 17:57
eeee... Nekūdi. Saradīsies te Jaunie Spēki ij izēdīs ne tikai mani, bet arī tevi :)
(Atbildēt) (Link)
Ģ: cheup[info]smejmoon on 29. Februāris 2004 - 19:32
tēzes par pārmaiņām pieaugot
- tā kā nevar būt simts aktīvu cilvēku kopiena, tad neizbēgami seko atšķelšanās, degradēšanās, dekadence [:D] un "agrāk viss bija labāk"..
- lielos apjomos individuālo kvalitāti nomāc vidējais labums
- viegla iekļūšanas/izkļūšanas iespēja rada neparedzamus brīnumus un paredzamu drazas daudzumu
- cilvēkiem pieaugot .. [ai man apnika par bēdīgo]
- sistēma atražo pati sevi un zombē tās lietotājus!!!!

¡Ha!
(Atbildēt) (Link)
[info]suic on 3. Marts 2004 - 22:58
interesanti jau ir, protams.

Bet vēlētos atzīmēt, ka Ciba nav noslēgta un pat ne relatīvi noslēgta sistēma. Tā ir radusies uz citu sistēmu bāzes (piemēram, internet lietotāju bāzes, kas paši savukārt ir radušies uz sabiedrības bāzes).

Protams, cibiņš ir jēdziens, ar kura palīdzību dažs labs var identificēt sevi (pretstatā necibiņiem). Un arī zināma nerakstīta hierarhija un kārtība šeit pastāv. Taču pati Ciba, iecerēta kā žurnālu, dienasgrāmatu kopums, jau pēc būtības paredz, ka drīzāk nosmels putas dzīves zupai, nekā aizvietos dzīvi.

Lai gan pēc analoģijas ar citām atkarībām, cilvēks, protams, var aizvien stingrāk iesakņoties Cibas realitātē.

Taču, lai kā arī nebūtu, Cibas žurnālos implicīti klātesoša gandrīz visos gadījumos ir reference uz kādu ārpus-Cibas realitāti. Ciba neaptver sabiedrību un neizsaka to savos jēdzienos, tādējādi, stingri runājot, nemaz nav sociāla sistēma.

p.s. Taču tajā visā un tevis teiktajā ir kas interesants un īpatnējs, ko man uz sitiena neizdevās notvert.
(Atbildēt) (Diskusija) (Link)
sviesta cibas neoficiālais viedoklis[info]scibologs on 4. Marts 2004 - 09:45
tev protams taisnība, taču sistēmai nav jābūt noslēgtai lai to pētītu kā organismu. arī manis pieminētie citu sistēmu piemēri balstās uz ārpus-realitāti. un žurnālu kopums ir tikai tehniskā realizācija- uzvedības modeļi, tēmas, likumi un sarunas brīvi ceļo pāri atsevišķo žurnālu robežām
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Link)