pastkartes ([info]pastkartes) rakstīja,
@ 2009-01-16 12:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:niknumiņš
Mūzika:ambience

Sociālā Sāpe
Ļoti, ļoti sarūgtināja lietotāju [info]skuka un [info]usne klab.lv emuāros publicētais uzsaukums pret ģenētiski modificētu pārtiku. Noskaņu ziņā ļoti līdzīgi tam, kā nacionālisti pirms ES referenduma visiem stāstīja par turkiem, kas sabrauks. Tieši tikpat nepamatoti un aizspriedumaini. Vienīgā lielā atšķirība - šobrīd šis uzsaukums strādā, jo par ĢMP tauta zina ievērojami mazāk nekā par ES.
Tātad - kāpēc ĢMP ir prātīgs risinājums? Pirmkārt, lai lauksaimniecība attīstītos ir nepieciešami pretlīdzekļi pret slimībām, kukaiņiem, nezālēm. Izejas - pesticīdi, insekticīdi, herbicīdi VAI ģenētiska augu noturības pastiprināšana. Šādā uzsaukumā minēt to, ka zeme vēl nav sabojāta un ka pārtikai jābūt tīrai, ir liekulīgi vai vienkārši naivi. Jo ĢMP neizplata indi augsnē, kamēr pesticīdi gan. Un ĢMP nav indīgi, kamēr herbicīdiem bagāts tomāts ir.
Otrkārt, neuztraucieties, dāmas un kungi, mūsu bērni nedzims ar 4 galvām vai reņģes gēniem. Ideja, ka cilvēks var integrēt savā organismā gēnus no tā, ko viņš apēd? Tas varētu nozīmēt to, ka es pašlaik kļūstu par brokastu pārslu un matē tējas mutantu. Lūdzu, pārstājiet sludināt nepamatotas bailes. Un šeit nepamatotība ir zinātniski pierādīta [cik redzēju, usne savos komentāros brīnišķīgi izmantoja ad hominem argumentus a'la "Kas tu tāds esi, lai tev varētu ticēt". Šīs lietas apgalvo kārtīgi biologu puikas, un, ja ir vēlme, varu piemeklēt arī akadēmiskus rakstus].
Treškārt, lielākas ražas = prātīgāks lauksaimniecības sektors ekonomikā. Noturība pret salu, imagine that!
Protams, ja ĢMP būtu ideālais risinājums visām problēmām, to pieņemtu it visur. Tā nav. Jaunie ĢM augi ir ultra-izturīgi. Izplatoties apputeksnēšanas ceļā, šie augi var izspiest no vides mazāk konkurētspējīgos brālēnus, apdraudot sugu daudzveidību. Un tas, dārgais lasītāj, ir viens no (nevis vienīgais) stabilajiem punktiem, pie kā pieturēties, pārdomājot, vai ĢMP ir jāierobežo. Un, hahahaha, ņemot vērā uzsaukuma paviršumu un fear-mongering dabu, tas tur neiederas itin nemaz (kas arī izskaidro šī aspekta klātneesamību). Tomēr tur ir nacionālpatriotisks patoss, which is good enough for me.
Saruna balstīta uz sarunām ar Ernestu J. un Elīnu K.
UPDATE (14:54 GMT): Šis raksts tomēr ir maldīgs. Nomainīju "vienīgais stabilais punkts" uz " viens no stabilajiem punktiem", jo neesmu apskatījis vēl vairākus ĢMP negatīvos aspektus (sk. komentārus). Tomēr tas nepadara augstākminēto uzsaukumu ne par kripatiņu patīkamāku



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]fedrs
2009-01-16 14:56 (saite)
Bagāts ēd to, ko liek viņa zajobs, nabags - ko izdodas nočiept vai noķert.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]pastkartes
2009-01-16 14:58 (saite)
Es zinu, ka ārpus tēmas, bet par nabadzību: ĢMP atļaušana tirgos padarītu arī globālos dienvidus mazliet konkurētspējīgus, padarot arī viņu lauksaimniecības sektorus prātīgākus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zum
2009-01-17 03:58 (saite)
Dīvaini nesaprotu ne vārda. Tu pats saproti, ko Tu raksti?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]strangelove
2009-01-17 05:16 (saite)
es sapratu, tātad, uztveres problēmas ir drīzāk tev

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zum
2009-01-17 05:48 (saite)
Nav man nekādu uztveres problēmu, es tikai pārāk jūtīgi uztveru valodas nianses un valodas kultūru. Bet, paldies, par diognozi. To ņemšu vērā. Ja gadījumā vēl ko tādu dzirdēšu varēšu tikai pasmaidīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pastkartes
2009-01-17 06:14 (saite)
Es atvainojos par iejaukšanos sarunā un tik nekaunīgo piekasīšanos, bet pēc tik spēcīga apgalvojuma nevaru nenorādīt, ka katrā Jūsu komentārā pie šī ieraksta ir vismaz viena punktuācijas vai ortogrāfijas kļūda. Droši vien tādēļ, ka mans teksts ir pārāk haotisks un sagādā Jums nepatīkamas izjūtas un satraukumu, kas izpaužas komentāros.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]putnupr
2009-04-09 13:56 (saite)
+1, zum tieshaam neraxta valodnieciski tiiri :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]pastkartes
2009-01-17 05:26 (saite)
Man pašam liekas, ka tad, ja rakstu ar ārkārtīgi spēcīgu struktūru un skaidrību, viss izklausās diezgan sausi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zum
2009-01-17 05:45 (saite)
Nu vismaz šijā zinā mēs varam vienoties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zintish
2009-01-16 14:57 (saite)
ja es nemaldos, tad ģenētiski modificēta pārtika nav vairoties spējīga.
aka- šogad būs modificēts kartupelis, bet nākamgad no viņa cits vairs neaugs.
un kad nemodificiēta auga putekšņi sajaucas ar modificēta auga putekšņiem, arī nemodificētie sevi vairs nespēj atražot.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]pastkartes
2009-01-16 15:02 (saite)
Man tomēr šķiet, ka Jūs maldāties. Tikai daži ir viengadīgi un neauglīgi. Problēmas parādītos tad, kad ĢM augs X krustotos ar augy Y, radot pavisam jaunu augu Z, kas varētu radīt problēmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]pastkartes
2009-01-16 15:10 (saite)
Mazliet palūkojos nezinātniskos avotos. Rapsim ir tendence būt neauglīgam, jā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zum
2009-01-17 04:00 (saite)
Jebkura tendenzes ir tendicioza. Saproti, nāks jaunas zinātnieku paaudze un jauni atklājumi, bet sekas būs kļuvušas neatgriezeniskas :(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]within
2009-01-16 16:38 (saite)
Nesen tieši par šo pētīju universitātei. Ja tik vien būtu uztraukumu par ĢMP, tad 20 gadu laikā, kopš izgudrošanas, būtu kaut kas jau darīts mārketinga ziņā un publika jau tagad būtu sajūsmā. Taču vēljoprojām zinātnieki ir sagrupējušies divās daļās - par un pret. Jāatkārto, ka tie ir zinātnieki, nevis tukši prātotāji kā daži cibā (atsaucos uz rakstiem, kurus Tu lasīji cibā nevis Tavu). Padomā arī par ĢMP ieviešanas ekonomiskajām sekām - patenttiesības, kas palīdzētu lielajām firmām, bet traumētu zemnieku biznesu un tā. Ir pamatoti satraukumi, minēju tikai dažus, nevaru piekrist Tavam rakstam.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]pastkartes
2009-01-16 16:51 (saite)
Patenttiesības ir pamatīgs issue, tas gan. Potenciālas alerģiskas reakcijas arī. Kas vēl? Šis temats ir mani mazliet ieinteresējis.
Mutāciju un gēnu pārneses neiespējamība uz cilvēka organismu taču ir pierādīta?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

ekonomiskais - neatkarīgais aspekts
[info]hessin
2009-01-17 13:09 (saite)
Patentiesības ir patiešām pamatīgs issue. Jo kur tad tu vari dabūt tās ģmo sēklas? Nopirkt, vai ne :). Un pārdevēji grib peļņu. Un vēl jānopērk tā ķimikālija, ko smidzināt, lai iznīcinātu nezāles (pret šo ķimikāliju ģmo produkti ir izturīgi). Atkal izdevumi. Un ko dari nākamajā sezonā? Pērc atkal jaunas sēklas, jo uzaudzētais kartupelis vairs neražo - liekas, ka tas ir uztaisīts speciāli, lai ģmo putekšņi neizplatās ārpus ģmo platībām un kaut ko neizčakarē dabiskajā :] vidē, un pārdevējam arī šis ir patīkams aspekts - katru gadu zemniekam jāpērk sēklas no kāda lielā un varenā, kam pieder patents. Bet varbūt tā neraža ir gļuks, kas rodas tieši tāpēc, ka sēkla ir ģmo, tikai pasniegts kā fīča. Rezultātā zemnieks un, iespējams, nākotnē arī piemājas dārznieks ir atkarīgs no kāda, jo viņš nevar vienreiz mūžā nopirkt sēklas, un atlikušo dzīvi katra gada ražas daļu pieturēt sēklām un dzīvot neatkarīgi. ok, varbūt viņam peļņa būs tik liela, ka varēs atļauties - bet ne jau mazie zemnieki un piemājas pašdarbnieki.

un mans viedoklis - nekad nevar zināt, vai kāds sīkums neizčakarē visu sistēmu. Tauriņa efekts. Planēta zeme miljoniem gadu ir pielāgojusies un izveidojusi sistēmu, kas tā kā tīri jauki funkcionēja, vienīgā kļūda - cilvēkam attīstījās prāts un viņš izdomāja, ka iejauksies dabas likumos. Tā pati pārapdzīvotība, kuras risinājums ir lieliskās ģmo plantācijas, ir radusies tādēļ, ka medicīna ir attīstījusies un ļauj pat slimiem un/vai pus/ne/auglīgiem vecākiem tikt pie pēcnācēja. Nu, ok, pārspīlēju, bet pēdējos gadsimtos cilvēku skaits uz planētas zeme ir eksponenciāli palielinājies, un, drīzāk vajadzētu meklēt citādakus risinājumus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]within
2009-01-17 15:23 (saite)
Man šķiet, ka teorētiski pierādīts, taču zinātnieki vēljoprojām skeptiski skatās uz iespējamiem ilgtermiņa efektiem. Tas galvenokārt arī viss, cik man zināms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]tidliibums
2009-01-16 21:18 (saite)
Tas ir tikai normāli, ka tēmās, kur ar loģikas spriedumiem (pagaidām) nespējam nonākt līdz "patiesībai", valda divi vai vairāki uzskati, kuri viens otru uzskata par muļķiem. Tas pats ir arī ar visām teorijām ap cilvēka ietekmi uz globālo sasilšanu un klimatu vispār - nekas vairāk kā pseidozinātne tur pagaidām nesanāk. Lai arī atsevišķos laika periodos viena vai otra spārna pārstāvji var būt izteikti dominējoši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]bredoto
2009-01-20 11:59 (saite)
Nobalsoju PAR, jo izlasiju petijumu par Genetiski Modificetas partikas ekonomisko izcelsmi un efektiem.
Bet tas ka jau LV pienakas, lemums tiks pienjemts par labu tiem, kas prot samusinaat masas un panakt sev ekonomiski izdevigu lemumu. Butu priecigi, ja vienreiz ta nenotiktu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sveetaa_seeta
2009-01-16 22:19 (saite)
man šodien pienāca aicinājums parakstīties vides minitrijas mājenē pret ģmo audzēšanas atļauju latvijā. mana atbilde uz e-pastu bija šāda: "gay"

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]zum
2009-01-17 04:05 (saite)
Man pienāca jau senāk un es neparakstīju, un nepārsūtīju, jo man negribējās. Bet palasot, cik tendenciozi cilvēki bārstās ar nez kur sagrābstītiem faktiem, neredzot kopainu un nepaskatoties jautājumā dziļāk, mani pārņēma izmisums. Rīt noteikti pāsūtīšu aicinājumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?