oblica - nekas jau tāds [entries|archive|friends|userinfo]
oblica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

nekas jau tāds [3. Mar 2010|21:12]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]

***
Tas savienoto trauku princips kaut kā jānīcina, citādi laulenis kaut kur Vecrīgā sūc koni vai alu un man jau kaltē. Mierina vien tas, ka tad, kad dzeru es, viņam ne tikai kaltē, bet vēl galva sāp piedevām. Ieliešu vienu krēma liķierīti sev. :)
***
Kāpēc ļauži tik maz uzturā lieto subproduktus? Nu, tos, ko sauc par subproduktiem. Aknas laikam lieto un varbūt arī vistu māgas, bet, piemēram, fļaki no govs kuņģa, govs tesmeņa karbonādes vai buļļa pautus neviens īpaši negatavo. Lēti un garšīgi, man domāt. Kad tētis nobliež mežakuili, pirmie tiek apēsti pauti, tad aknas alū gatavotas, sirds un tikai pēc tam tā saucamie "zaķi" un pārējā gaļa. Vot, šajā sakarā izdomāju, ka varētu taisīt ķidu balli - sataisīt ēdienus no visādām lopu detaļām, neizmantojot karbonādes gabalus u.tml. parasto gaļu.
Vienreiz uzrīkoju bebru gaļas balli, taču daži aicinātie, aizbildinoties ar gripu, nemaz neieradās. No ķidu balles viesu saraksta tos jau tagad svītrošu ārā.
***
Manu mazo draudziņ, pastāsti, ko no ķidām/iekšējiem orgāniem/subproduktiem ikdienā patērē tu? Moš cūku acis svaigā veidā vai ko tamlīdzīgu? Nekautrējies, atklāj savu ekstrēmo meņjū!

UPD - jā, smadzeņu cepšana un ēšana taču ir katru cūku bēru neatņemama sastāvdaļa!
Linkir doma

Comments:
From:[info]fanija
Date:3. Marts 2010 - 21:27
(Link)
vistu sirdis un māgas zupā, vistu akniņas ar ķiploku uz pannas.
nekādus tesmeņus!
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:3. Marts 2010 - 21:33
(Link)
Un nekādus pautus arī ne?
From:[info]fanija
Date:3. Marts 2010 - 21:37
(Link)
un nekādas smadzenes arī ne!
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:3. Marts 2010 - 21:40
(Link)
Tu cūku bērēs neesi bijusi? Tur tak visi smadzenes ēd. Un zarnas tīra. :D
From:[info]fanija
Date:3. Marts 2010 - 21:41
(Link)
labi, ka vismaz tās tikai tīra;)
[User Picture]
From:[info]traffico
Date:3. Marts 2010 - 22:28
(Link)
Smadzenes garšīgas...sen gan nav ēstas.
[User Picture]
From:[info]nxn
Date:3. Marts 2010 - 21:44
(Link)
man kāreiz šodien bija pusdienās- vistu akniņas uz pannas. sacep, un kādu minūti pirms beigām uzgāž tomātu mērci un sacep vēl drusku.
diemžēl man neviens cits aknas neēd, tāpēc nāk priekšā reti.
[User Picture]
From:[info]tvarj
Date:3. Marts 2010 - 21:41
(Link)
man tas viss izklausaas peec zinaatniskaas (lasiit: kulinaaraas) fantastikas :)
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:3. Marts 2010 - 21:44
(Link)
da nu! siseņi, prusaki, čūskas, kaķi un suņi ir kudī ekstrēmāk.
Es no tiem mošķiem tikai vardes un gliemežus esmu ēdusi. Un kamieli.
[User Picture]
From:[info]tvarj
Date:3. Marts 2010 - 21:47
(Link)
nu ja reiz manaa gjimenee neviens ar neko taadu nav aizraavies, tad man arii nav naacies saskarties. ekstreemaakais, ko varu sevii iedabuut ir meele. ceptas aknas negarsho.
[User Picture]
From:[info]jojo
Date:4. Marts 2010 - 08:50

(Link)
es arī ķenguru. zirgs tev skaitās pie cūkas un liellopa vai pie kamieļa un ķengura?
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:4. Marts 2010 - 13:38
(Link)
Zirgs pie liellopiem, ne? :)
[User Picture]
From:[info]jojo
Date:4. Marts 2010 - 08:53
(Link)
p.s. bet tu man ieliec attiecībā uz smadzenēm. mūsu pusē cūku bērēs tādas neēda gan.

btw., gatavot gan es visu nosaukto neprotu. :)
[User Picture]
From:[info]krii
Date:3. Marts 2010 - 21:45
(Link)
Man nav ekstrēmā menjū, es pat aknas nemāku garšīgi uzcept.:(
Nē, nu, protams - žāvētie cūku šņukuri un ausis, tā ir ļot mīļa delikatese. Vecāmamma savulaik tesmeni mācēja kaut kā superīgi sataisīt, bet nav ne jausmas, kā tieši.
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:3. Marts 2010 - 21:45
(Link)
Es mēģināšu. Ir nomērcēts, novārīts un sagriezts gabalos, mēģināšu kā karbonādi sacept. Vai rīvmaizē.
From:[info]eermaniitis
Date:3. Marts 2010 - 21:46
(Link)
sirdis, mēles, aknas, kuņģi tiek lietotas tagad un vislaik

smadzenes vecmāte reizēm cepa ar sīpoliem - bet tagad s[aku domāt par to kreicveldu jākobu un moš tomēr nē?

ausis sieva cūku ēd (tas pats ar vaigiem) un kājas (pirkstus cūku)

bet kur gan rīdzinieks var dabūt svaigas ķidas ;)

domājams vienīgais, kas netiek lietots ir aizkuņģa dziedzeris un acis - tās ir īpaša delikatese tikai amerikāņu desantniekiem un arī tikai vienreiz dzīvē

pat nieres, dzirdēts, ka var pagatavot - tikai smagi čuras jāvāra nost, neatceros recepti
[User Picture]
From:[info]nxn
Date:3. Marts 2010 - 21:48
(Link)
vo, nieres ar esmu ēdusi- ilgi jāmērcē sālsūdenī un tad jacep.
From:[info]eermaniitis
Date:3. Marts 2010 - 21:49
(Link)
jā, ir dzirdēts, ka tāpat kā sēnes, trīs reizes mērcējot jāmaina ūdens, un tik un tā smaķelis atsit ;)
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:3. Marts 2010 - 21:54
(Link)
Nu, re! nav jau nemaz tik traki! :)
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:3. Marts 2010 - 21:48
(Link)
Nu, nieres baigi jāmērcē un urīnvadi jāizgriež, tad tur tie ūdeņi desmitreiz vārot jāmaina, baisa ķēpa, bet galbeigās, ja taisa ar dārzeņiem podiņā un saldo krējumu sanāk baigi garšīgi.
A kuņģi kā? Citu veidu kā poļu zupu fļaki, nezinu. :/
From:[info]eermaniitis
Date:3. Marts 2010 - 21:50
(Link)
ar liellopu kuņģi nekrāmējos - vistas šķilnīši ;)

sieva ēdusi ir fļakus - neesot bijusi sajūsmā ;)
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:3. Marts 2010 - 21:51
(Link)
ā, nu vistas māgas man laulenis ekselenti prot pagatavot, es pas. :) Fļaki man garšo, lai gan tikai polijā esmu ēdusi, pati neesmu vārījusi, bet noteikti pamēģināšu.
[User Picture]
From:[info]tvarj
Date:3. Marts 2010 - 21:50
(Link)
a tu haggis`u neesi meegjinaajusi taisiit? :)
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:3. Marts 2010 - 21:53
(Link)
Ko tādu? Es bērnam Huggies lietoju, ēst neesmu nemaz iedomājusies. Tik ekstrēma es neesmu :)
[User Picture]
From:[info]tvarj
Date:3. Marts 2010 - 21:53
(Link)
http://en.wikipedia.org/wiki/Haggis

tas ir pirmais kas man naak praataa runaajot par subproduktiem :)
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:3. Marts 2010 - 21:56
(Link)
Varētu būt interesanti.
[User Picture]
From:[info]str
Date:3. Marts 2010 - 22:02
(Link)
ikdienā nepatērēju.

man nav uzticības veikalā pirkt.
bet senos laikos- pankūkas ar gaļu - bij tās kurās ir plaušas un sirds.
[User Picture]
From:[info]fleur
Date:3. Marts 2010 - 22:24
(Link)
Man tāpat kā tev - bail veikalos pirkt. Tā jau man aknas dikti garšo, tevis minētās pankūkas arī ņamma. Un smadzenes bērnibā arī garšoja.
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:4. Marts 2010 - 09:29
(Link)
Jā, vecmāmiņa savulaik cepa tiiik garšīgus komvīderus!
[User Picture]
From:[info]toadbeauty
Date:4. Marts 2010 - 12:39
(Link)
kommorgenvīderus, starp cit.
es ar tikai nesen uzzināju "pilno nosaukumu" :D
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:4. Marts 2010 - 13:20
(Link)
Mēs saucām par komvīderiem :)
From:[info]susure
Date:3. Marts 2010 - 22:17
(Link)
oij es labprāt to visu nogaršotu.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:3. Marts 2010 - 22:23
(Link)
Es šorīt apēdu doktora desmaižu atliekas no bērnu brokastīm. Līdz ar to esmu patērējis uzturā visu, ko lops var dot, izņemot gaļu.
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:4. Marts 2010 - 13:00
(Link)
:D
[User Picture]
From:[info]jan09
Date:4. Marts 2010 - 00:48

;)

(Link)
no vistām:
pakaļas un kuņģi ar visādām garšīgi saveidotām mērcītēm ir ideāls paēdiens!
lai dzīvo Bauskas putnu veikals! (pirms pusstundas beidzu ēST ;) )
sirdis un aknas arī ir ļoti lietojamas...
lielāki lopiņi:
pauti, nieres, aknas, smadzenes uc delikateses ir pieejamas pārsvarā uz vietas, lauku sētā, jau uzreiz pēc dalīšanas procesa...
ķidas tiek desām vai pārsvarā vistu/suņu barībai (temats vesalam pukstam).
bebrs ir garšīgs bezgala, nākošreiz paaicini ;)
ja būs kuņģu zupa poļu gaumē, piesakos uz 3 porcijām ;)
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:4. Marts 2010 - 12:59

Re: ;)

(Link)
Tad būs jāvāra milzu grāpis, tik jāsaņemas kkad. :)
[User Picture]
From:[info]vikings
Date:4. Marts 2010 - 09:30
(Link)
Heh. Nu esot argentīnā man vismīļākais ēdiens bija mollejas un chnincholines, kā arī viss asado de tira.
Attiecīgi zarnas, dziedzeri, aknas, kuņģis, sirds no liellopa, jēra galva - sākot ar vaidziņiem un beidzot ar smadzenēm un aci.
Vista ne pārāk, tur nekā vērtīga nav.
Trusis - ļoti, ļoti garšo.
Principā gaļa ir gaļa un man tiešām ir mērķis pagaršot kāda cita cilvēka gaļu, ne tikai savējo.

Vot.
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:4. Marts 2010 - 13:00
(Link)
Nu, Tu jau pat zemi varētu ēst, par tavu ekstrēmību (ekstrēmumu?) nešaubījos ne mirkli. :)
[User Picture]
From:[info]ld
Date:4. Marts 2010 - 10:23
(Link)
it kaa man nebuutu nekas pretii pagarshot dalju no Tevis nosauktaa, bet pati gatavot raustos.
[User Picture]
From:[info]nova
Date:4. Marts 2010 - 11:13
(Link)
es uzaugu ar cūkas astes zupu, maltu plaušu + nierīšu "mērci", vārītām cūkas ausīm, putraimu asinsdesām, kuņģis ar tika cepināts. šobrīd palikušas vien asinsdesas no zemnieku saimniecībām, ausis, aknu plācenīši un vistu māgas.
[User Picture]
From:[info]oblica
Date:4. Marts 2010 - 12:58
(Link)
O, vecmāmiņa nesen izvārīja astes zupu. :) Liellopa astes gan.
[User Picture]
From:[info]toadbeauty
Date:4. Marts 2010 - 12:34
(Link)
Es ēdu visu.
Tikai tur, kur parasti pērkos, nekas TĀDS nopērkams nav. Maximā un Superņeto parastās vistu rezerves daļas. Akniņas sacept ar daudz daudz visādiem krāsainiem pipariem un lietot ar sarkanvīnu! Wiii!
Visas tās garšīgās lietas - smadzenes, cūku galvas un tesmeņi - tie jau tikai Rīgas tirgū. Tālu.
Šitamā tirgū diezgan liela nabadzība un tizls darbalaiks.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:4. Marts 2010 - 13:56
(Link)
- visvisādus asins prooduktus - asinsdesas, asins pankūkas, desertiņi ar asinīm klāt

- aknas daudz un visvisādos formātos

- nieres sāļiem sautējumiem un zupām

- plaušas - lai gaļas pankūciņas irdenākas.

- tesmeni un smadzenes ir nācies baudīt radinieku izpildījumā, bet pašu virtuvē nav kkā iegājies.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:4. Marts 2010 - 14:00
(Link)
ak, jā, un mana mīļākā (vienā rangā ar asinīm un aknām) - mēles, visvisādas, galertos, marinētas visādās marinādēs, sautētas etc.

astes, ausis, ķiļķenus, vistu dupšus un sirdis etc. ēdu bērnībā un visojoties pie radiem, pašu izpildījumā gan nē_slinkums
[User Picture]
From:[info]blond
Date:26. Februāris 2012 - 16:55
(Link)
tesmeņa pagatavošana te labi apsīkumota: http://www.fotoreceptes.lv/tesmenis.html
mani gan neiedvesmo, tas laikam vienīgais no subproduktiem, ko neesmu ēdusi un negribu.