porcelāna lellīte [userpic]

11. Decembris 2018 (18:53)

ir te kāds, kam mājās pieejamā vietā stāv neierobežots konfekšu daudzums? kā jūs līdz tam nonācāt? kādēļ? kā izdevās? kā mainījās (ja) situācija konfekšu ēšanā?
tā kā es pati esmu alerģiska ar dažādām dīvainām reakcijām uz ēdienu kā tādu (kur nu vēl rūpnieciski ražotiem saldumiem) un tādu lietu kā šokolāde demonstrēju nesen, līdz ar mūsu divvientulības vīkendu mājsaimniecībā ir ieviesušies našķu kašķi. nu tā, ka neēd neko citu un kliedz kamēr dabū (un tas var būt arī ilgāk par stundu, jau izmēģināju. nedodot vēl ilgāk). un tagad es ilgi un dikti domāju ko šajā sakarā iesākt. mājdzīvniekiem jau arī ir trīs barošanas veidi - neierobežota pieeja, pieeja, kur ierobežo daudzumu un pieeja, kur ierobežo ēšanas laiku

Comments

Posted by: Inde ([info]auksts_entelekt)
Posted at: 11. Decembris 2018, 19:41

man bērnu nav, bet ir viedoklis:)
Sistēma, kad dabū niecīgu dosu noteiktā laikā. T.i., aizliegtā augļa kā tāda nav, bet nav arī "mielojies, cik gribi". Novēroju draudzenes ģimenē, kur bērni dabū mazo kolas pudeli sestdienas rītā. Cik ātri izdzers, katra paša darīšana. Rafaello? jā, kāpēc nē, bet viena bumba dienā. Čipši? bet protams! Tik katrs dabū tik cik var ar roķeli izvilkt no pakas.

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 11. Decembris 2018, 19:56
taisni kā es

+1
šis ir vienīgais iespējamais risinājums konkrētajā vecuma grupā. Noteikumi, kuri tiek dzelžaini ievēroti. Našķis kā balva vai noteikts daudzums noteiktā laikā.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 11. Decembris 2018, 21:13

tas par tiem čipsiem ļ.laba doma! nebiju iedomājusies ka var šitā dozēt, bet tad ir jāatrod kādi, jo man visi par sāļu, kur nu vēl mazajiem dot

Posted by: f ([info]f)
Posted at: 12. Decembris 2018, 08:56

izklausās pēc manis pašas sev izmantotās metodes :) tā mums arī bērnībā darīja, tikai saldumu tolaik vienmēr šķita par maz, tagad gan atskatoties teikšu, ka labi vien bija, ka bija par maz.

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 11. Decembris 2018, 20:04
taisni kā es

Bet vispār šī ir viena no retajām tēmām kurā es varu lamāties rupji, skaļi un ilgi, jo šitā vecmāmiņu patvaļa "kaut pāri līķiem", bet jāsabaro bērns ar visādiem sūdiem un tad jāatdod vecākiem, lai tiek galā ar sekām... Jo vecākiem vienkārši priekš bērna žēl utt... (tālāk daudz un trīsstāvīgi)

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 11. Decembris 2018, 21:12

nu tas jau sanāca ne ļaunprātīgi, bet sāpi saprotu. vnk pie ciemošanās (kad mēs ciemos vai viņi ciemos) viss ir atļauts. t.i. to, ko grib, tik cik grib (saprāta robežās. t.i. ne tos produktus no kuriem tiešām slikti), paraleli piedāvājot svaigus dārzeņus un maizi un padzerties un ir ok. problēma sākas, ja svētki beigušies un viss noticis mājās :D jo nu man šobrīd vnk nav spēka dzelžainiem noteikumiem (t.i. tos konsekventi pašai ievērot) un es jautāju, jo zinu, ka citi nāk no šādām ģimenēm kur paši tā auguši, tā kā es biju ļ.alerģiska (pat uz kartupeļiem saasinājumos) man vispār neko tādu neļāva ēst un nedeva, to, ko dabūju tikai pa kluso. līdz ar to man visi šitie sū nereāli garšo. nu tā, ka vai traks. un es ēdu kampaņveidīgi. kilogramu roka tad, kad sakārojas un tad pusgadu, gadu ir miers un vispār nekārojas šokolādi vai saldumus bet ar tik maziem šitā nevar daudzu un dažādu apsvērumu dēļ un nejūtos šajā tik pārliecināta ka tas ir ok, lai mēģinātu

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 11. Decembris 2018, 21:27
taisni kā es

man diemžēl bija situācija, ka meita no visiem šitiem draņķiem vēma dienām, bet tik un tā pa slepeno ome centās kaut ko iebarot "Jo kā ta bērniņš bez našķīša..." aiz kam arī viedoklis. :)
Tavā gadījumā laikam jānodefinē, ka labumi beigušies un jāparāda tukšs trauks, un ta pēc tam atkal kaut kā pamazām pa vienai končiņai.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 11. Decembris 2018, 23:56

Nu, mums vecmāmiņa vairs negrēko ne drusku kopš redzēja "salūtu" kas bija tiešām krāšņs 😁 līdz tam ik pa laikam tomēr gadījās. Bet nu jau arī bērns pats protestē, ja ko ne tādu dod jo esmu daudz skaidrojusi kādēļ nedrīkst

Posted by: vilibaldis ([info]vilibaldis)
Posted at: 11. Decembris 2018, 23:59
taisni kā es

Museja bija un ir ar privaato vieniigo pareizo viedokli, saluuti ir mans izdomaajums vai sagadisanaas :-)

Posted by: galvenais hipo ([info]daria)
Posted at: 11. Decembris 2018, 21:26

Mūsu bērniem (lielākajiem: 6gadniecei un 4gadniekam; gandrīz 2-gadniece vēl pie tādām izvirtībām netiek) ir konfektes no visādiem svētkiem: dzimšanas dienām, helovīniem, Lieldienām. Katram savs maisiņš vai kāds nu trauks. Katru rītu viņi pajautā, vai drīkst apēst konfekti. Reizēm saku jā, biežāk - nē (jo tālāk no svētkiem, jo biežāks nē); izskaidroju, ka 'šodien jau ēdām saldumus - pankūkas, putru ar ievārījumu, utt.', vai arī plānojam ēst vakarā kādu saldumu, vai arī vienkārši nē. Sākumā viņi vairāk satraucās, bet tagad pat nemēģina pārāk uzspiest. Katrs kādu reizi ir pa kluso notiesājis kādu konfekti, bet es uzķēru un izrunājām a) par zobugraužiem, b) par uzticības limitiem - ja es nevaru viņiem uzticēties, tad konfektes jānoliek nepieejamā vietā. Miķ konfektes ir vienu vai divas reizes uz nedēļu gājušas taimautā.

Posted by: planeeta ([info]planeeta)
Posted at: 11. Decembris 2018, 23:03

Jā, mums stāv neierobežots apjoms ar šokolādēm, končām utt.
Kādreiz slēpu, bet tad ļāvu atēsties visiem. Atēdās, un vairs neslēpju. Tas ir labi, jo man darba specifika tāda, ka reizēm sadāvina daudz kastes ar saldumiem, un slēpt ir sarežģīti.

Kad bija mazāki, tad uzmanījos vairāk, un ja auga pieprasījums pēc saldumiem, pirku Dobeles Augļkopības institūta izstrādājumus. Tas, ko viņi dabū gatavu, ir pilnīgā pasaka! Ja netiku pakaļ, tad paši gatavojām pilnīgi kraukšķīgus ābolu čipsus utt. Topā bija arī Peļu našķi no Rāmkalniem utt. Protams, tur arī visur cukuru tonnas, bet vismaz dažādība.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 11. Decembris 2018, 23:49

Kad un kā tu sāki?

Posted by: kihelkonna ([info]kihelkonna)
Posted at: 12. Decembris 2018, 06:19

Mums bija taada lieta kaa vakara naskiitis. Un veel pvn - peecvannas naskiitis.

Posted by: Pet ([info]pet)
Posted at: 12. Decembris 2018, 23:49

Mums funkcionē režīms, kur parasti konču nav (nu, ir visādi īpašie gadījumi, kaut vai adventes kalendārs ar ikdienas minišokolādīti šobrīd), bet ir sestdienās "konču dienas" kad principā ir pieejamas neierobežotas končas.

Novērojumi par to - *ieviešot* režīmu, kamēr ir neapmierinātās vēlmes, var gribēties un apēsties nenormāli daudz konču. Savukārt tad, kad tas ir iegājies (attieksmes pārmaiņa bija pakāpeniska, mēneši/gadi, ne nedēļas) tad pazūd tā "aizliegtā augļa" motivācija (neapzinātā sajūta, ka ja ir iespēja, tad jāgrābj cik var, jo pēc tam nebūs), ka attieksme pāriet no "scarcity by default" uz "abundance by default" un tad viņi tajā sestdienā nu, saliek bišķi našķus bļodiņā (vienīgi skatoties lai ir "godīgi"), panašķējas, un neko vairāk īsti negrib, mēdz arī pat to neizēstu atstāt ja kaut kas interesants novērš uzmanību. Ja pie tā režīma pieturas puslīdz strikti, tad daudz kas sakarīgi strādā - nez, veikalā ierauga našķi, kas nu ir tik fantastisks ka nepārvarami gribas... ok, šodien nav konču diena, bet varam paņemt, pievienojam "neierobežotajam krājumam" un sestdienā no tās paciņas arī cienāsimies.

Tā ka ilgtermiņā manuprāt rezultāti ir ļoti pozitīvi, taču ieviešana principā ir neizbēgami saistīta ar ekscesiem; kamēr nonāk pie tādas iekšēju sajūtu (nevis kādu racionālu apgalvojumu no vecākiem), ka končas nekur nepazudīs un nav nekas megasvarīgs, laikam vajag vismaz pāris reizes arī saēsties "cik tik lien", un ja pagaidām iemācītā reakcija ir grābt, kamēr var, tad lien vājprātīgi daudz.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 13. Decembris 2018, 00:08

izklausās labi.

problēma nav tajā grābšanā, bet uzreiz baigi lien laukā agresija un greizsirdība (t.i. tā izpaužas citi zemūdens akmeņi) un tajā, ka vienam pēc tam sāp vēders/nāk vēmiens, citiem metas pumpas vai diatēze. un tā kā tas sakrīt ar iziešanu no ritma svētku dēļ/autoritātes apšaubīšanu, jo vecmāmiņām ir citas robežas, meklēju risinājumus ilgtermiņam tālākai nākotnei, jo skaidrs jau, ka šis nebūs ne viegli ne uzreiz un man pašai tā kāre ir ne vien tad, kad nesabalansēta diēta (ir tāda bildīte - ko tev kārojas, kā tev trūkst, uz sevis esmu pārbaudījusi, ka daži no tiem ir patiesi), bet sadaļa 'našķi' bijusi tukša un pēc tam ir sekas

pagaidām domāju šito iesākt ar veselīgiem našķiem (sukādes, pastilas, cepumi) un tad pamazām arī šokokončas u.tml. bet ne uzreiz - kad vieglāk būs ievērot to, lai neskrien riņķī ar konfekti zobos un briesmīgi īrisainām rokām

15 Lasīt komentārus piebilst