302cc9b4780f8cbef6f70c3a8417913050b6aafb ([info]mindbound) rakstīja,
@ 2020-01-05 10:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:amused
Mūzika:Alphaxone - Edge Of Solitude: Overland
Entry tags:bullshit, history, humour, quotes, science:astronomy, spaceflight

Frāze “tikai sci-fi salasījušos stulbeņus piš kaut kāds kosmoss” ir diezgan iespaidīga jau pati par sevi, bet brīdī, kad tā tiek producēta tekstā, kas sastāv no Muldašova līmeņa fi-bez-sci fantāzijām par izbijušo civilizāciju it kā augsto godību, kā atbilde uz jautājumu par šīs godības novērojamas evidences acīmredzamo iztrūkumu, tā pārvar ironijas gaismas ātrumu un kļūst par kaut ko transcendentālu, episku un pārlaicīgu.

Aplausi auditorijā pāraug vētrainās ovācijās, astronomi un astronauti notrauš pa skopai asarai un izlavās pa pakaļdurvīm laukā kautrīgi uzsmēķēt.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2020-01-09 23:38 (saite)
> Ir piemēri materiālistiskām vērtībām, kas nereducējas uz iepriekš minēto kvartetu?

Zinātkāre kā primārā lielā virs-fizioloģijas vērtība. Vēl arī tādas lietas, kā vēlme atstāt savu "nospiedumu" apkārtējā pasaulē, vai nu caur paveikto, vai kā citādi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-01-10 00:21 (saite)
Zinātkāre no tavu korišu evolucionistu skata punkta ir beenficiāls izdzīvošanas treits, savukārt nospieduma atstāšana kas analoģisks ģenētiskajai prokreācijai. Tātad neir vērtības, bet evo treiti. Vērtība, piemēram, ir 'godīgums'.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2020-01-10 00:33 (saite)
Godīgums arī ir tīra evolucionāra adaptācija "cietumnieka dilemmas" tipa situācijām (jo konsistenta sadarbība iteratīvos risinājumos dod labākus rezultātus par nekonsistentu sadarbību vai konsistentu nesadarbošanos). Vērtības mums nav atsūtītas no platoniskajām sfairām pa faksu, tās ir šādi treiti.

Tas gan nekādā veidā nemazina un nedevalvē to nozīmi cilvēku sabiedrībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-01-10 01:00 (saite)
Godīgums NAV beneficiāls ārpus savas in-grupas. Morāls imperatīvs, par godīgumu kā universālu (nevis situatīvu) vērtību, ir pilnīgs platonisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2020-01-10 01:14 (saite)
Morāls imperatīvs par godīgumu kā universālu (nevis situatīvu) vērtību ir pilnīgs platonisms tīra signalizēšana, fixed it for you.

Te gan tūlīt jāpiezīmē un jāpaskaidro tas, ka ar "signalizēšanu" es domāju šī jēdziena pilno, tehnisko nozīmi, proti, tādā vai citādā veidā "dārgu" uzvedību, kas tiek veikta ar nolūku radīt par sevi vajadzīgo iespaidu (ne obligāti nepatiesu iespaidu, kā ir pieņemts saprast pie pēdējā laikā izplatītās un parasti ne sevišķi korekti lietotās "virtue signalling", bet konkrētu vajadzīgu iespaidu nonetheless).

Iemesls te ir ļoti vienkāršs: daudzos gadījumos nevardarbīga mijiedarbība ar out-grupas locekļiem ir nepieciešama vai vismaz izdevīga (gan starp pirmatnējiem cilvēkiem, gan, vēl daudz vairāk, attīstītā un sarežģītā sabiedrībā), un šie indivīdi (kas katrs pats pieder kaut kādai savai in-grupai) būs daudz labvēlīgāk noskaņoti un ieinteresēti, ja redzēs, ka konkrētais tips savas in-grupas iekšpusē ir godīgs un ir gatavs konsistenti godīgi attiekties arī starpgrupu situācijās.

No tā paša izriet arī, piemēram, visi dažādie atklātību signalizējošie žesti un to praktiski universālais lietojums (atšķiras konkrētie žesti, bet signāls "es nenesu paslēptu ieroci" ir ārkārtīgi plaši izplatīts un akceptēts).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chrono
2020-01-10 15:51 (saite)
Es piebildīšu, ka "godīgums ir morāls imperatīvs" ir ne tikai signalizēšana citiem, bet arī pielāgošanās mehānisms pašam, kas racionalizē cenšanos būt godīgam un droši vien arī ir summāri izdevīgs, jo katrā situācijā izlemt individuāli vai būt vai nebūt tādam ir gan enerģētiski dārgi, gan neviennozīmi, jo sekas var būt dažādas un biežāk negatīvas, tamdēļ ērtāk ir pieturēties pie būšanas un pārliecības, ka tā ir vienīgā pareizā rīcība neatkarīgi no nekā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2020-01-10 16:14 (saite)
Well, visi imperatīvi ir heiristikas, "īkšķa likumi", kas atvieglo lēmumu pieņemšanu, līdz ar to jā, makes sense.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2020-01-10 21:29 (saite)
Bildīšu tikai to, ka nepiekrītu visiem šiem redulkcioniskajiem skaidrojumiem, jo tie ir racionalizācija post factum. Kristīgajā doktrīnā "nemelot" nav nekāda 'signalizēšana', tas ir imperatīvs, kas neatkarājas ne no kā. Tas attiecas uz situācijām, kur melot būtu izdevīgāk kā, piemēram, kur jānoliedz sava ticība (piem. Jūdas noliegumi kā fabula). Godīgums ir labā imperatīvs bez izņēmumiem līdz ar to tā ir vērtība. Zinkārība ir īpašība, kas nav šādā veidā preparējama. Tas ir vairāk instinkts un nenes nekādu ētisku bagāžu vai vajadzīgu izvēlēties.
Enivej, šī tēma ir kolapsējusi un es te vairs negribu. Ja kādam interesē kādi punkti, tad jaunu tēmu taisam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2020-01-10 23:04 (saite)
Tā nav racionalizācija, tas ir skaidrojums; specifiski skaidrojums tam, no kurienes pasaulē "aug kājas" šādām vērtībām un kāpēc mūsu sugai tādas vispār mēdz būt svarīgas (savukārt tēzi, ka kādu no šīm lietām cilvēku sabiedrībā pirmoreiz ieviesa kristietība (un ka, attiecīgi, tās nav vecākas par 2000 gadiem) es atrodu par visai absurdu, tādā "PSRS – ziloņu dzimtene" veidā).

Citādi neko jaunu es arī šai diskusijai nevaru pienest, varam slēgt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chrono
2020-01-11 14:26 (saite)
Var jau nepiekrist skaidrojumiem un teikt, ka "tas tā ir, jo tas tā ir un tur nav vērts neko dziļāk skatīties, jo tas tā ir" un izmantot šo, lai kaut ko mēģinātu pamatot, bet tas nemaina to, ka skaidrojumi ir un doto vērtību gadījumā skaidrojumi ir pat diezgan triviāli vienkārši un uztverami. Tāpat arī tas nav pārāk liels pārsteigums, ka cilvēki, kas sarakstījuši Bībeles ir tajās ielikuši vērtības, kuras uzskata par sekošanas un signalizēšanas vērtām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?