302cc9b4780f8cbef6f70c3a8417913050b6aafb ([info]mindbound) rakstīja,
@ 2020-01-05 10:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:amused
Mūzika:Alphaxone - Edge Of Solitude: Overland
Entry tags:bullshit, history, humour, quotes, science:astronomy, spaceflight

Frāze “tikai sci-fi salasījušos stulbeņus piš kaut kāds kosmoss” ir diezgan iespaidīga jau pati par sevi, bet brīdī, kad tā tiek producēta tekstā, kas sastāv no Muldašova līmeņa fi-bez-sci fantāzijām par izbijušo civilizāciju it kā augsto godību, kā atbilde uz jautājumu par šīs godības novērojamas evidences acīmredzamo iztrūkumu, tā pārvar ironijas gaismas ātrumu un kļūst par kaut ko transcendentālu, episku un pārlaicīgu.

Aplausi auditorijā pāraug vētrainās ovācijās, astronomi un astronauti notrauš pa skopai asarai un izlavās pa pakaļdurvīm laukā kautrīgi uzsmēķēt.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2020-01-06 23:47 (saite)
Es atzīstu, ka mūziku saprotu virspusēji tādā nozīmē, ka neesmu studējis mūzikas teoriju (tiesa uzticos autoritātēm, kuru deskriptīvos rakstus esmu lasījis) un nevaru nolasīt lekciju par polifonijas evolūciju kontrapunkta virzienā un tādā garā. Zinu ar ko konceptuāli atšķiras dažādu periodu mūzika un kā konkrēti komponisti tika saņemti šajos periodos, par to tiešām senāk ar interesi lasīju.
Tiesa tam šīs sarunas kontekstā nav būtiskas nozīmēs, jo strīds nav par muzikālu virzienu vēsturisko attīstību un cik kurš no mums kompetents skaņdarbu strukturālā analīzē, bet par daudz vienkāršāku lietu - vai pastāv kvalitatīva hierarhija cilvēka ģēnijā.

Terminu "ģēnijs" nelietoju kā tu to apraksti. Mocarta reti sastopamā spēja ļoti agrīnā vecumā darīt ļoti komplicētas lietas padara viņu par child prodigy. Viņa izcilību noteica tas, ka viņš sacerēja izcilu mūziku (savos nobriedušākos gados), nevis tas, ka bija brīnumbērns. Vispār klasiskajā mūzikā raksturīgs, ka komponisti rada izcilākos darbus brieduma gados, nevis jaunībā. Dabiski, ka cilvēka ģēnijs caurstrāvo to visu, bet gradācija ir nevis cik kurš bija virtuozs 10 gadu vecumā, bet kurš ko atstājis aiz sevis. Tad lūk Mocarts-bērns ģenialitātes ziņā bija pilnīgs burbulis salīdzinājumā ar Mocartu-pieaugušo, bet Bībers pat salīdzinājumā ar Mocartu-bērnu ir burbulis. Nemaz nerunājot par Bahu, kas visiem viņiem ir tētis.

Ļoti šaubos, ka pat tu tā godīgi tici savam pēdējam teikumam. Pat, ja mūzika nav tavs jājamzirdziņš, varu derēt, ka ir kāda cita tēma, kurā tu diez vai ļautos relatīvismam un pielīdzinātu sevi spiedzošai tīnei. Visi cilvēki zina, ka viņos iekšā ir spēja saprast, bet mūsdienu dekonstruktīvisma filozofija par varītēm cenšas pārliecināt, ka cilvēks pēc noklusējuma nevar tā īsti neko zināt. Pat akadēmijā šīs vēsma jau labu laiku persistē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2020-01-07 00:25 (saite)
Kā tad tu definē "ģēnijs"?

"..mūzikā raksturīgs, ka komponisti rada izcilākos darbus brieduma gados, nevis jaunībā."

Jā, ļoti bieži tā ir. Manuprāt, tas arī labi ilustrē, ka bieži vien tas ģēniju naratīvs drēbes nezinātājus maldina, jo aizēno realitāti ar ilgstošu darbu un savu spēju izkopšanu daudzu gadu garumā.
Tas mans pēdējais teikums, protams, ir vairāk tongue in cheek, bet kaut kas radniecīgs tajā pārjūsmībā tomēr ir.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2020-01-07 21:00 (saite)
"Ģēnijs" pirmkārt generic izpausmē kā "radošais ģēnijs", kas vispār atšķir cilvēka būtību no zvēra (ne velti ir pat izteiciens "ļaunais ģēnijs"), tieksme radīt, kas pēc imago dei principa ir mūsos iedēstīta pēc noklusējuma.

Otrkārt, tas, kas ir mūsu sarunas priekšmets, izcilas personības un to darbi. Kaut kas ekstraordinārs, kas nav sasniedzams ar, kā tu saki, (TIKAI) "ilgstošu darbu un savu spēju izkopšanu". Un priekš manis (saprotu, ka principiāliem materiālistiem tā ir herēze) kaut kas, kas atspoguļo t.s. Logosu. Labā un skaistā avotu vistuvāk. Tas, kas rada katarsi. Nevajag jaukt ar dzīvnieciskiem kaifiem, kas rodas no vis triviālākajām ikdienas lietām, bet tādu, kas paceļ tevi pašu augstākā līmenī permanenti. Bagātina un ļauj saprast jaunas lietas.
Interesanti, ka latviešu tezaurā gēnija sinonīmi ir "dižgars" un "gara milzis". Vēsturiski ģēnijs vienmēr ticis saprasts kā gara elevātors, cilvēks, kurš burtiski čanelē logosu caur savu ekselenci, vai tas būtu mākslinieks, izcils kšatrijs/vadonis vai svētais. Tikai līdz ar moderno ieslīgšanu virspusējā pošļaķinā, kas ģenerē laikus, par ģēnijus sāk saukt brīnumbērnus vai kādu, kas apguvis generic virtuozitāti kādā šaurā rūpalā (labs piemērs pie manis dažreiz apspriestā fotreālistiskā glezniecība).

Apmēram tā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-01-08 11:18 (saite)
/Nevajag jaukt ar dzīvnieciskiem kaifiem, kas rodas no vis triviālākajām ikdienas lietām, bet tādu, kas paceļ tevi pašu augstākā līmenī permanenti. Bagātina un ļauj saprast jaunas lietas. /

ugu. Kosmonautika piemēram.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?