meness_berns ([info]meness_berns) rakstīja,
@ 2015-10-05 15:58:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
---
Pastāstīšu, kā es izlasīju Jāņa Lejiņa triloģiju "Zīmogs sarkanā vaskā".

Pirms kāda laika veikalā "Depo" ieraudzīju prominentā vietā netālu no kases izliktu pārdošanā glīti ar lentīti apsietu trīs sējumu paciņu ar grāmatām "Zīmogs sarkanā vaskā". Jau pasen biju dzirdējis gan par Lejiņa troloģiju, par kuru daudzi vīpsnā, gan par rakstnieka kundzes LTV režisores vēlmi no tās uztaisīt patriotiski audzinošu seriālu par sabiedriskā pasūtījuma naudu. Un tobrīd uz sekundi manī kaut kas nodrebēja, un es nolēmu iegādāties šo paciņu. Uz dzīvesbiedres pamatoto norādi, ka grāmatas, ko pārdod "Depo", neesot vērtīga literatūra, vien nicīgi paraustīju plecus, paskaidrojot, ka nekas slikts nenotiks, jo nemaz nevēlos baudīt labu tekstu, gribu tikai kaut ko vairāk uzzināt par latviešu vēsturi.

Daiļdarbs sastāv no trim sējumiem. "Brāļi", "Ķēniņš" un "Rūnas". Uzsāku lasīt. Pēc pirmajām lappusēm kļuva skaidrs, ka tiešām tā ir nevērtīga literatūra. Zobus sakodis, turpināju lasīt, cerot uz tiem vēsturiskajiem faktiem, kurus nez kāpēc biju iedomājies, ka tur uzzināšu. Jūs taujāsiet, kā izpaudās slikta literatūra? Pilnīgi pilnīgi visā. Visas pasaules literatūras skolotājas ratinīces varētu likt analizēt šo darbu, lai parādītu, kas ir slikta kompozīcija un kas ir slikti izteiksmīguma līdzekļi. Neiedziļināšos detaļās, tikai ar piemēru paskaidrošu, ka labā grāmatā varonis iziet cauri pārbaudījumiem, kuriem ir kāds loģisks cēlonis un tad vai nu uzvar vai zaudē, turpretī Lejiņa grāmatā kompozīcija veidota šādi: viņam uzbrūk, viņš uzvar, viņam uzbrūk vēlreiz, viņš zaudē, viņš saņem spēkus un uzbrūk, viņš uzbrūk vēlreiz, viņam uzbrūk, viņš uzbrūk pretī, utt x 50.

Nu labi - bet kā ar to vēsturi. Agri vien sapratu, ka tas viss ir tik attālināti no jebkādas elementārās loģikas (piemēram, gudrais Tālavas ķēniņa padomnieks Alvils dodas pie imperatora Frīdriha Barbarosas un ar viltu panāk, ka imperators svītro vārdu "kristiešu" līgumā starp Lībekas un Novgorodas tirgoņiem, un tādējādi panāk Tālavas ķēniņvalsts lielu ietekmi uz visiem stratēģiskajiem tirdzniecības ceļiem), ka arī no vēstures izzināšanas viedokļa šo grāmatu lasīt tālāk nebija jēgas.

Tomēr - nolēmu - par katru grēku jānes savs izpirkuma upuris, un par stulbumu pirkt grāmatas "Depo" sods ir izlasīt šīs grāmatas līdz beigām. Tā nu turpināju sevi mocīt un iepazinos ar visādiem brīnumiem, kas Jāni Lejiņu nu jau manās acīs ir mistificējušas kā kaut kādu brīnumu Latvijas kultūrtelpā. Piemēram, kad Tālivaldis ir divkaujā pāršķelts uz pusēm un viņam izvēlušās iekšas, tad krīvs sakur ugunskuru, paburas (nez kāpēc man Sarumans nāca redzes gleznā tobrīd priekšā, kad lasīju), un visi vīri redz, kā ķēniņa brūce aizvelkas ar jaunu ādu. Tas vēl nav viss - piemēram, kad templiešu ordeņa atsūtītie slepkavas jau ir Tālivaldim uz pēdām (jo Tālavas ķēniņš bieži mēdz viens pajādelēt pa mežu), tad tikko nogalinātā uzticamā krusttēva velis, lidojot uz debesīm, šo ierauga, pagriežas atpakaļ, iemiesojas vilkā un saplosa templiešus. Kā jau tas parasti loģiski vēsturē mēdz notikt.

Tas vēl nav viss - kad Tālivaldis ved apprecēto Gulbenes Austru uz Trikātu, tad "no visām ceļmalas pilīm torņos salīduši skatās cilvēku tūkstoši", well - šis slavenais 1184. gada autobānis Gulbene - Trikāta, kurš kā mudž un čum apaudzis ar pilīm - nu tāda kā Katovices vai Dortmundes aglomerācija...

Protams, ka romānā darbojas arī "žīdi, kas valda pasauli", jo vīri no "Hazārijas sinagogām" vienā brīdī iekuģo Daugavā un uzaicina bīskapu Albertu uz sava kuģa, lai izteiktu neapmierinātību, ka viņu finansētā operācija baltu ķēniņvalstu pakļaušanā nevirzās uz priekšu gana ātri. Protams, ka romānā darbojas arī homoseksuāļi, "da Vinči koda" stila slepenas biedrības, meža tautas, kas upuriem izrauj sirdis un kūpošas apēd, valdniece, kas ielavās Novgorodas karavadoņa teltī un nodur to, utt.

Bet viskrutākā kultūratsauce ir brīdis, kad Brēmenes bīskapa sūtņi ierodas Trikātas pilī un trīs dienas netiek pielaisti pie Tālivalža, kurš ir bitēs (well, kurš tad nezina, ka ķēniņi iet bitēs, un tad viņus nevar traucēt), līdz pēcāk Tālivalža padomnieks saka "ar bitēm nekad neko nevar zināt!" Šai brīdī es sāku vemt no tik postmodernas Lejiņa virtuozitātes.

Tagad varu lepni paziņot, ka triloģiju esmu izlasījis, un tagad rekomendēju to darīt arī jums, lai salīdzinātu iespaidus.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]unpy
2015-10-05 16:46 (saite)
Cerams, ka jau kaut kur ir izveidota kopa, kurā visu valodu tulki jau steidz šo darbu bez maksas pārtulkot visās iespējamās valodās, lai iepazīstinātu pasaules tautas ar mūsu kultūras spilgtākajiem sniegumiem.

(Atbildēt uz šo)


[info]pinjons
2015-10-05 16:46 (saite)
Ja uztver to nevis kā vēsturisku romānu, bet gan kā fantasy žanru tad manuprāt ir ok.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]src
2015-10-05 17:01 (saite)
really, really? - tad Tālivalža padomnieks saka "ar bitēm nekad neko nevar zināt!"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pinjons
2015-10-05 17:03 (saite)
Ko tu vēlējies ar to pateikt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]src
2015-10-05 17:25 (saite)
fantasy žanrā idiomas no vinnija pūka ne pārāk iederas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pinjons
2015-10-05 18:21 (saite)
Un dēļ atsevišķas epizodes izdarām globālus secinājumus par visu darbu?

P.S. Tikai nevajag pieskaitīt pie minētās triloģijas (varbūt "troloģija", kā pārrakstoties sākumā uzrakstīju, izklausās labāk? :D) faniem - lasot trešajā grāmatā ietverto "vēsturi" (pirmo divu grāmatu "vēsture" īpaši neizcēlās uz citu zināmu "patriotisku" vēstures fantāziju fona) man brīžiem radās jautājums, ko tas čalis pīpē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]src
2015-10-06 10:48 (saite)
vienas epizodes un mēness bērna brīnišķīgā apraksta dēļ ir labs priekšstats par kvalitāti. piekritīsi taču, ka šāda tipa idiomas "immersion" neveicina un labi iederas tikai Pratčeta stila parodij/humort (vai kā to nosaukt) fantasy.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pinjons
2015-10-06 10:49 (saite)
A kas vainas Pratčetam? :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]src
2015-10-06 10:55 (saite)
Pratčetam kā reizi nav ne vainas :) bija kā piemērs, kur šāda tipa modernismi ir vietā. vai arī esmu pārpratis un zīmogs arī jāuztver kā parodija par fantasy tēmu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pinjons
2015-10-06 10:58 (saite)
Viss ko vēlējos pateikt ir ka to troloģiju var lasīt, ja neuztver to kā vēsturisko romānu. Un punkts. Turpmākajā matu skaldīšanā atļaušos neiesaistīties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]anonymous
2015-10-05 16:47 (saite)
Vai drīkst šo uzdevumu deleģēt savam velim?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]meness_berns
2015-10-05 17:03 (saite)
:DDDDDDDD

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kinskis
2015-10-05 16:54 (saite)
tidlī bums! atbildēja sūtņi.

(Atbildēt uz šo)


[info]adinkra
2015-10-05 17:30 (saite)
Kādas 20 lpp. no pirmās grāmatas izlasīju. Man gan reportēja, ka tālākās grāmatas esot labākas, bet tomēr atturējos. Likās, ka domāts pusaudžiem.
Depo varētu blakus tam savam pārtikas veikalam arī grāmatnīcu atvērt.

(Atbildēt uz šo)


[info]chimera
2015-10-05 19:02 (saite)
bāc, netaisījos lasīt, bet tagad nāksies :(

(Atbildēt uz šo)


[info]krii
2015-10-05 20:36 (saite)
Izklausās jauki. Nudien nolēmu izlasīt.

(Atbildēt uz šo)


[info]antuanete
2015-10-10 22:28 (saite)
Atzīšos, ka man ļoti patika (tik ļoti, ka es izmisīgi gaidīju trešā sējuma pārizdošanu, kad grāmatnīcās palaidu garām - beidzās ar to, ka jaunā izdevuma komplektu man uz biroju piegādāja pats Parādnieks!). Vēsture, protams, krietni apfantazēta (kā gan citādi no pāris rindiņām hronikās un šur tur sagrābstāmiem ziņu fragmentiem uztaisīt trīssējumu romānu), toties tādā virzienā, ka liek vēlēties, lai tas viss būtu patiesība. Un filma tur iznāktu neslikta, tikai ne jau ar Latvijā iespējamu budžetu un filmu uzņemšanas tradīcijām (aka "Rīgas sargi"). Labs salīdzinājums būtu karalis Artūrs un viss ar to saistītais leģendārijs - ne nu kāds ar garantiju zina, vai un kad tāds dzīvojis, ne arī tās leģendas un interpretācijas ir ticamas, bet literatūra, filmas un viss pārējais - uh, cik skaisti var uztaisīt!

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?