Kulta figūra ([info]melora) rakstīja,
@ 2003-11-28 10:16:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Karsējmeitenes un futbolisti
Lasot [info]kaitnieks pēdējos ierakstus, atcerējos skolas gadus un to mini-sabiedrību, ko sauc par klasi. Vispār pārsteidzoši, kā, no datora uz labu laimi izvēloties kādus 30 vārdus, var salikt veselu sabiedrību ar visām lomām - līderis, gudrais, āksts utt. Un tā notiek vienmēr. Varbūt cilvēki vienkārši automātiski pielāgojas lomām? Redz, ka kāda ir brīva, un izmēģina savus spēkus tajā?

Lai nu kā, es gribēju runāt par visapzelētāko tēmu no visām - apceltajiem bērniem. Tiem, kurus sauc par dīvaiņiem un (vismaz filmās) peldina tualetes podos ar galvu pa priekšu. Kuri tad, pēc maniem vērojumiem, tie ir modernajās klasēs? No puišiem - gudrākie (parasti datoristi, lai arī ne vienmēr), vājākie, augumā mazākie, klusākie. No meitenēm - gudrākās, neglītākās, skaistākās, klusākās.

Ir teorija, ka apceļ tikai tos, kas uz to uzprasās. Es nepiekrītu. Protams, ir cilvēki, kuriem ir tik dziļas emocionālas dabas problēmas, ka viņi sevi vērtē ļoti zemu un uzskata, ka neko labāku kā grūdienus un sitienus no visiem garāmejošajiem nav pelnījuši. Tas ir tiešām traģiski, un tādiem cilvēkiem ir vajadzīga palīdzība. Bet ir arī tādi, kas vienkārši domā savādāk nekā masas. Cilvēki baidās no tā, ko nesaprot. Un, kur ir bailes, tur ir arī agresija. Tādēļ bieži vien visvairāk apceļ tieši tos, kuri tiešām izceļas uz apkārtējās viduvējības fona. Es dažus tādus pazīstu, un viņi tagad tiešām ir izcilas, spilgtas personības. Tagad, kad apgrozās sabiedrībā, kas no viņiem nebaidās un spēj viņus novērtēt.

Kad beidzot cilvēki spēs nebaidīties no savādākā?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]lord
2003-11-28 10:43 (saite)
Cilvēki baidās no tā, ko nesaprot. Un, kur ir bailes, tur ir arī agresija.

tieši tā arī ir... bērni redz, ka kāds bērns ir savādāks... vienalga kādā veidā izpaužas tas, ka viņš ir savādāks... tā var būt gan pozitīva, gan negatīva atšķirība uz visu fona, bet bērniem nav saprotami šīs personas motīvi, idejas, etc. un tas viņos rada nedrošības sajūtu - bailes, jo viņi nekad nevar zināt, kas būs nākamais šīs personas solis un ko tas var nest viņiem... tieši tāpēc viņi cenšas jau saknēs šo personu anihilizēt, padarīt nekaitīgu... principā katrā klasē ir pa vismaz tādam bērnam un tā ir nepieciešamība, treniņš apkārtējiem, kā uzvesties ārkārtas situācijās... paši šie cilvēki ļoti bieži turpmākajā dzīvē vienkārši aiziet bojā, jo viņi nav iemācījušies "dzīvi" un viņiem tik daudz negatīvā ir salikts iekšā, ka par sevi viņi arī domā kā par "niecībām"... bet tie, kas izdzīvo, var attīstīt savu potenciālu, ja tas, protams, ir un kaut gan ar zināmu nokavēšanos, arī pieslēgties dzīvei visā tās krāšņumā...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]melora
2003-11-28 11:10 (saite)
Anihilizēt :D Man patīk šis vārds.

Skaisti vispār. Nodzīvot 12 gadus kā trenažierim, uz kura citi praktizējas ārkārtas situācijām. Nabaga bērni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re:
[info]lord
2003-11-28 13:23 (saite)
mjā... bet tā viņiem vajag... nav ko dzimt citādākiem kā citi...

man arī šis vārds ļoti patīk... :)) pravieša grāmatiņā izlasīju "Москва 2042", ko Voinovičs uzrakstījis...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]divi_g
2003-11-28 11:25 (saite)
Nekad, jo bailes no savaadaakaa ir tik dabiskas! :)

Turklaat, ir jau arii maza pozitiivaa puse tajaa visaa - imho nereti apcelshana apceljamajiem paliidz veidot pashidentitaati un kljuut par iipashaam, spilgtaam personiibaam.
Lai arii cik nezheeliigi tas nebuutu, man liekas, ka arii negatiivas izjuutas dazhkaart veicina pozitiivu attiistiibu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]melora
2003-11-28 11:30 (saite)
Viss, kas tevi nenogalina, padara tevi stiprāku, jā. Bet pamēģini to iestāstīt tiem bērniem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]divi_g
2003-11-28 11:35 (saite)
Taapeec jau es arii saku, ka taa ir maza pozitiivaa puse... :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]shanietis
2003-11-28 19:34 (saite)
Nu ja, viss ir uz labu! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]shelly
2003-11-28 12:05 (saite)
Ar laiku jau bērni izaug. Un paliek ja ne līdzjūtīgākai vai iecietīgāki, tad vismaz ārēji pieklājīgāki gan.

(Atbildēt uz šo)


[info]kaitnieks
2003-11-28 12:12 (saite)
Nujaa, es atkal esmu nedaudz samaitaats, lai skaidri spriestu, jo pie mums gan pamatskolaa, gan vidusskolaa, liela dalja klasesbiedru bija spilgtas personiibas.
Bet tie, kas negrib, lai vinjus apcelj, kozh. Un skraapee. Un ar laiku visi saak likt mieraa tos, kas kozh un skraapee.

Veel jaapiebilst, ka starp meiteneem nekad nekaadu apcelshanu nebiju ieveerojis - vidusskolaa nemaz un arii pamatskolaa dzheki bija pietiekami lieli dzhentelmenji, lai apceltu visas meitenes vienliidziigi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]melora
2003-11-28 12:20 (saite)
Un ar laiku visi saak likt mieraa tos, kas kozh un skraapee.

Vai arī piekauj tik smagi, ka ilgi vairs nekodīs.

Un meitenes jau arī nav nekādas svētās, pašas apceļ viena otru. Starp viņām ir pat veseli kari. Un kurš gan nav dzirdējis par cat fights? :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kaitnieks
2003-11-28 12:26 (saite)
Ui, jaa, meitenju kari :D Bet to es neuzskatu par apcelshanu, taa ir pilniigi normaala ciinja par savu vareniibu.
Lai nu kaa, tas bija vienmeer jautri, kad vinjas sadaliijas divaas naidiigaas frontees un gaaja viena pret otru. Parasti pie vainas bija divas labaakas draudzenes, kas sapleesushaas. Mee, dzheki, parasti shitos pasaakumus ignoreejaam, par vinjaam pasmiinot. Bet, jaa, tie kari vienmeer bija taada naida un spara pilni... Agresiivaas sievietes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lone_wolf
2003-11-28 13:43 (saite)
Nez.. es pat savā ziņā priecajos, kad skolas laikā biju tas "atstumtais". Lai gan mani gluži toletes podā nemarinēja un pat bija tā, ka pa muti dabūja tie "krutie", taču tas principā neko nemaina. Jo šī emocionāla vardarbība, par ko tik moderni pēdējā laikā runāt, grauj cilvēku vairāk nekā asiņojošs deguns. Es priecājos, ka tieši šī atstumtība un vardarbība man neļāva pārvērsties par vienu no tiem tipveida jaunatnes pārstāvjiem ar vienādām interesēm un pat vienādu personas formu. Tas ir savā ziņā tāds kā bezmaz rūdījums un pieredze, kas ļauj daudzus secinājumus dzīvē izdarīt krietni agrākā vecumā, nekā tiem tuklajiem puišeļiem ar mammas atmestajiem 5Ls un krutajām fīčām kabatā. Principā tie atstumtie 40% gadījumā vienkārši ir pieaugušāki par saviem vienaudžiem un viņus absolūti nesaista šo vienaudžu posteri, tusiņi, randiņi, tīņu masu pasākumi, puišu grupiņas un cita jaunatnei paredzētā prece.
Taču šīs bailes no savādākā nekad nepazudīs. Tās ir tikpat dabisks emocionāls process kā agresija, mīlestība, rijība utt. Ja sabiedrības vienībām nebūtu šo baiļu, mūs vai nu vispār nebūtu vai arī tie nebūtu vispār mēs. Hmm... tam pat varētu būt saistība ar dabisko atlasi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]melora
2003-11-28 14:06 (saite)
Es atceros, kā kādreiz pārsteigti brīnījos, cik čīkstulīgi uzvedas cilvēks, kurš vienmēr bijis ar naudu kabatā un aprūpēts, jo pēkšņi viņam naudas vairs nebija galīgi. Viņam tas bija tāds trieciens, ka viņš pilnīgi sabruka. Toreiz sapratu, ka bagātnieku dēliņi tiešām nepazīst dzīvi un, sastapušies ar grūtībām, vienkārši apsēžas un raud. Vai arī piecērt kāju pie zemes un pieprasa, lai tūlīt viss atrisinātos.

Tomēr būtu patīkami, ja varētu sagatavoties dzīvei arī bez sejas bāšanas tualetes podā :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lord
2003-11-28 14:12 (saite)
nu jā, es arī priecājos, ka savā laikā biju savā klasē tas, kuru varēja sist un pazemot un kurš uz to smieklīgi reaģēja, tb turpināja braukt visiem virsū, lai kā viņu sistu... tas maniem klasesbiedriem ļoti patika, jo tie, kas bija sākotnēji upuru lomās pēc pirmajiem dažiem grūdieniem sāka lūgties piedošanu par to, ka vispār nākuši pasaulē... viņus aiztikt bija garlaicīgi, savukārt es tikai uzkurināju viņu naidu pret sevi ar ciniskām piezīmēm, etc... pa šiem 10 gadiem es guvu ļoti daudz pieredzes saskarsmē ar cilvēkiem tieši tāpēc, ka augu sev naidīgā gaisotnē... par to man arī prieks... tagad es daudz ko no tā, ko iemācījos tad, izmantoju ikdienā manipulācijas ar cilvēkiem nolūkos...

vienreiz bija jauks gadījums... tas bija kādā 8-ajā klasē... mani bija piekāvuši klasesbiedri un tad atnāca kaut kāds ne-klasesbiedrs un man uzspļāva... es viņu iesūdzēju tiesā par piekaušanu, tiesu ekspertīzē pierādījās, ka es tiešām esmu ticis piekauts un viss bija skaisti... viņš pusgadu divas reizes nedēļā piestaigāja uz policiju un atstāja savu parakstu...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krix
2003-12-02 17:08 (saite)
hm.. ;) nenoliegshu, ka es shajaa zinjaa esmu arii lielisks upuris.. bet es esmu nejaushi iedraudzeejusies ar arii atkriteeju, bet klasee ietekmiigu personiibu. mees kopaa ar paaris pieziimeem izniicinam jebkuru apceelaaju, joprojaam nesaejot naidaa ar vinju ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kaitnieks
2003-11-28 16:36 (saite)
Visi te atziistas par savu savaadaakumu, nu tad es arii.
Jaa, es arii biju savaadaaks. Bet es vienmeer ljoti centos daudzmaz iekljauties tajaas galvenajaas kompaanijaas un kad man tas daudzmaz izdevaas, tad arii centos izsisties par, liideri nee, bet viceliideri. Uz beigaam jau man itin viegli izdevaas un cilveeki pashi mani mekleeja, tachu man iipashi nepatika tas viss, ko vinji dariija, taapeec man likaas, ka esmu nepareizs. Taapeec arii nevienam nestaastiiju par savu aizraushanos ar literatuuru un skaitljotaaja programmeeshanu. Un kopsh tiem laikiem es nekad nezinu, kas man patiik, kas nepatiik un es viegli pienjemu citu viedokljus. Skumji, bet fakts. Lai nu kaa, tagad jau tas viss mainaas un esmu sapratis, ka nepatika pret baru nav mana nepareiziiba. Bet man joprojaam gribas buut nesavaadaakam kaa citi. Man nepatiik buut absoluuti vienaadam, bet arii nepatiik izcelties uz fona.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]melora
2003-11-28 21:22 (saite)
Atcerējos vecu teicienu - visiem gribas, lai viņus ievēro, bet nevienam nepatīk, ka uz viņu lūr.

Bet vispār no tā visa izsecināms, ka skola pamatīgi saputro cilvēkiem smadzenes. Ne tikai apceļamajiem, bet arī apcēlājiem (man liekas, es atkal izgudroju jaunu vārdu. Sāk iepatikties :D), jo arī viņi praktiski to visu dara, lai neizceltos un saplūstu ar baru (kā tavā gadījumā). A izejas no tā visa jau nav nekādas. Atliek tikai samierināties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lord
2003-11-28 21:40 (saite)
es Tev stāstīju par junu vārdu izgudrošanu... ;)

bet Tev tiešām lieliski izdodas... ;D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kaitnieks
2003-11-28 22:18 (saite)
Es neesmu nekaads apceelaajs, damnit! Es jau teicu, ka biju godiigs, dazhi iznjeemumi bija, bet es nevienu nekad baigi mociijis neesmu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]melora
2003-11-28 22:27 (saite)
Jā, un cilvēki, tevi ieraugot, bailēs saplok tikai tāpēc, ka tu esi tik izcila personība :P

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kaitnieks
2003-11-28 22:32 (saite)
oh fuck off :(

es sevi mierinu ar domu, ka vinjsh taapat saplok jebkura tuvumaa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krix
2003-12-02 17:02 (saite)
nezinu.. dziive vispaar nav iekaartota taisniigi. un dziives pieredzi gruuti ieguut bez galvas baashanas podaa. (nu taa teelaini izsakoties) imho pashu dziives pieredzi sastaada tas kaa tu esi mociits (galvas baashana podaa, sishana ar beisbola nuujaam utt utt)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]aizliegts_v
2003-12-04 12:36 (saite)
Varbūt vienkārši sāpīgākā pieredze labāk iesēžas atmiņā. Gluži kā ar sērkociņiem un maziem bērniem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?