Līkcepure ([info]likcepure) rakstīja,
@ 2016-10-22 11:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par Raudsepu un Dilanu
Šorīt lasīju žurnālu "Ir", kur Pauls Raudseps savā slejā bija nolēmis pievērsties literatūrai un apskatīt Boba Dilana "Nobela" balvas saņemšanu. Man nav žēl, lai viņam tiek. Ne Raudsepam, bet Dilanam. Raudsepam es silti ieteiktu par literatūru vairs nerakstīt. Sevišķi manu harmonisko kafijas baudīšanu kā darvas piles izčakarēja šie divi teikumi: "Tā ir atsājusi neizdzēšamu ietekmi uz tūkstošiem citu rakstnieku un dzejnieku. Pats svarīgākais, viņa vārdi atkal un atkal izceļ klausītāju no ikdienas un aiznes viņu iztēles pasaulē, kura šķiet dziļāka, piesātinātāka par taustāmo dzīvi, un kuras radīšana ir jebkuras patiesas literatūras īstais mērķis."

Pirmkārt, kāpēc ir jāraksta tik banāls sūds. Otrkārt, es gribētu, lai Raudseps nosauc vismaz dažus simtus rakstnieku, kurus Dilans ir vērā ņemami ietekmējis. Šajā sakarā starp mani un JJ izcēlās neliela viedokļu sadursme. Sākumā mēs uzsākām strīdu par to, vai "Nobela" balvu drīzāk būtu jāpiešķir Hemingvejam vai Rainim. Superstāram vai neatzītam, bet, saprotams, ģeniālam sērdieniem pasaules literatūras kontekstā. Te gan gudri netikām, jo vikipēdija apliecina, ka "Nobela" prēmijas piešķir gan hemingvejiem, gan raiņiem. Es jau teicu, man nav žēl, ka Dilanam tā balva. Tomēr, lai piešķiltu diskusijai uguni, lūdzu JJ, kurš bija uzņēmies Dilana aizstāvja lomu, Raudsepa vietā nosaukt vismaz pārīti rakstnieku, kuru daiļradi viņš ietekmējis. "Keruaks," teica JJ. Es ātri sagūglēju, ka Keruaks miris 1969. gadā, kad Bobs Dilans droši vien vēl nebija atklājis mutes harmonikas. Kāda tur ietekme! JJ saguma, bužināja matus, saspringti domāja, bet pie atbildes tā arī nenonāca.

The answer, my friend, is blowin' in the wind. The answer is blowin' in the wind.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]blond
2016-10-22 12:07 (saite)
Viņš ir spējis ietekmēt vismaz vienu ārkārtīgi ievērojamu literatūrkritiķi: http://rigaslaiks.lv/raksti/mans-uzdevums-ir-jus-sasmidinat/
"Plašākas sabiedrības ievērību Rikss gan ieguvis ar pavisam ko citu – proti, savu nedalīto jūsmu par Bobu Dilanu – “labāko vārdu lietotāju mūsdienu Amerikā”. Tā izpaudusies ne tikai viņa oficiālo un neoficiālo ierakstu kolekcionēšanā (kolekcijā esot 1700 vienības), bet pat grāmatā “Dylan’s Visions of Sin” (2003), par kuru nelabvēlīgi kritiķi izteikušies, ka tā esot “(autora) talanta izšķiešana”, “nepelnīti smalka analīze” un pat “zīda maciņa taisīšana no cūkas auss”. Oksfordas profesors Džons Kerijs rezumē: “Ja vien Riksam iegribēsies, viņš tev spēs pierādīt, ka pat telefongrāmata ir brīnišķīgi izsmalcināta un dzejiska.”Es par to pārliecinājos 2006. gada augusta beigās Bostonā"

Lūk, mani tas Rikss arī pārliecināja vismaz par to, ka "kaut kas jau tur ir".

(Atbildēt uz šo)


[info]anonymous
2016-10-22 12:08 (saite)
Vai ne.
Mūsu pusē vispār - tad jau Džoanai Baezai bija lielāka ietekme, jo Delle viņu uzgleznoja, lai gan dzirdējis bija tikai retaus.

(Atbildēt uz šo)


[info]anonymous
2016-10-22 12:17 (saite)
Bet vispār, kamēr vien literatūras prēmija netiek piešķita Dimam Bilanam, vēl ir tīri ciešami.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]likcepure
2016-10-22 12:22 (saite)
Tā gan, man nemaz nav žēl, vienkārši kaut kur vajadzēja izlikt to Raudsepa atraisīto uzvilcienu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dienasgramata
2016-10-22 12:22 (saite)
Keruaku ietekmēja Čārlijs Pārkers, bet tas nav svarīgi, 1969. gadā Bobs Dilans jau bija izdarījis visu, lai uz mūžīgiem laikiem iekļūtu literatūras vēsturē, un varēja droši iet pensijā, tai skaitā, viņš jau bija uzrakstījis un izdevis "experimental prose poetry" grāmatu - https://en.wikipedia.org/wiki/Tarantula_(Dylan_book)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]likcepure
2016-10-22 12:25 (saite)
Bet es vaicāju, kurus (ja ne tūkstošus, tad simtus, ja ne simtus, tad desmitus) rakstniekus viņš ietekmējis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sirdna
2016-10-22 12:33 (saite)
nu, viņi tak dzirdēja Dilana ziņģes, gan jau kaut kā ietekmējās. Varbūt ne tik gauži, lai tas kaut kā izpaustos literatūrā...vai vispār dajebkur...bet ietekmējās!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dienasgramata
2016-10-22 12:45 (saite)
pilnīgi pietiek ar to, ka viņš ir uzrakstījis tekstu dziesmai "Blowin' in the Wind". gan jau ir iespējams atrast autorus, kurus šis fakts nekādi neietekmēja, bet domāju, ka lielākā daļa ASV litereatūras teorētiķu un vēsturnieku piekrīt viedoklim, ka šī dziesma būtiski ietekmēja turpmāko amerikāņu dzeju

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]likcepure
2016-10-22 12:51 (saite)
Es to neapšaubu. Bet varēji jau saņemties un nosaukt kādu konkrētu autoru.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]peacemaker
2016-10-22 13:35 (saite)
Pinčons un Džoisa Kerola Outsa ir divi no mūžīgajiem amerikāņu Nobela kandidātiem, kas uzreiz nāk prātā. Un Alans Ginsbergs no vecākiem. Un Rušdi, Išiguro no jaunākiem. Un Jursenāra no ne-angliskajiem. Tas ko atceros no intervijām. Būtu iekāriens papētīt, atrastos arī daudz vairāk.

(Atbildēt uz šo)


[info]citaantonija
2016-10-22 13:43 (saite)
Gribas teikt Ginsbergs. Bet varbūt tieši otrādi, jo Dilans jaunāks. http://www.openculture.com/2012/08/bob_dylan_and_allen_ginsberg_visit_the_grave_of_jack_kerouac_1979.html

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]citaantonija
2016-10-22 13:49 (saite)
Lai gan lasot Bailes un Riebums Lasvegasā, autors ironiski atsaucas uz Dilanu kā aizejošā laikmeta pārstāvi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mis_sarajevo
2016-10-22 14:40 (saite)
Manuprāt, kā jau teicu jz Līkcepurei - esmu pārliecināta, ka daudzi autori ir iedvesmojušies no Dilana, bet mani, piemeram, taisot izrādes, ir iedvesmojusi Teilore Svifta, rakstot maģistra darbu mākslas vēsturē - iedvesmoja Rihanna.
Bet nedomāju, ka tāpēc Teilorei būtu jādod Spēlmaņu nakts balva. Vai Rihannai maģistra grāds.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]penny_lane
2016-10-22 16:02 (saite)
lūk, lūk. vai balvu visiem pretējā vai tā paša dzimuma cilvēkiem, kas kādu sava drausmīgā rakstura dēļ sadrāzuši līdz izcilam rakstniekam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]citaantonija
2016-10-22 20:05 (saite)
Lasīju, ka Almai Mālerei arī ir bijušas kompnistes dotības un talants, taču Mālers uzskatījis, ka laulībā tikai viens drīkst būt radītājs. Tā nu viņa iesaistījās visādos tā laika mūziķu konfliktos un intrigās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?