Saspēra velns to zaļo krūzi - [entries|archive|friends|userinfo]
Hlorēts ūdens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Sep. 3rd, 2013|03:24 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Es zinu, ka nevaru zināt, cik patiesībā ir grūti būt vecākiem. Es varu tikai iztēloties. To nosodījuma un tiesāšanas bultu krusu no svešiniekiem un paziņām, un tuvākajiem, kas mūžam par kaut ko vaino un apsūdz vecākus. Par pārāk cītīgu un par pārāk nepietiekamu audzināšanu, par pārāk lielu un pārāk mazu atbildību, ak nē, vecākam vienmēr var tikt un tiek pārmesta bezatbildība vispār vai kādā jomā. Pavisam objektīvi bērnu esamība cilvēkam vai pārim izmaksā gan finansiāli, gan visādi citādi kudiš dārgāk nekā bērnu neesamība, un vienvecāks vai pat pāris tīri objektīvi tāpēc daudz vairāk ir pakļauts finansiālas vai citādas palīdzības nepieciešamības riskam. Taču tiesātājiem uz to ir tikai divi sakāmie un viens darāmais: "ko ta neizsargājies kārtīgāk, dura" vai "ko netaisīji abortu, dura" un darāmais - akmens mešana. Starp tiesātājiem daudzi ir arī tādi, kam pašiem neizdodas vai ir bail apbērnoties, jo zina, ka paši nekad nesasniegs to ideālo apbērnošanās finansiālo, organizatorisko u.c. situāciju, kuru pieprasa no citiem un kuru tak apzinās, ka vispār nav iespējams sasniegt un kur nu vēl noturēt. Jo, kad cilvēki tomēr apzināti apbērnojas vai izlemj neabortēt nejauši gadījušos kindersurpraizu, tad tas notiek ne jau tādēļ, ka viņi būtu sasnieguši iedomāto bērnradīšanai ideālo situāciju, bet gan tādēļ, ka viņu psihe ir sasniegusi stāvokli "dirst lai iet tie ideāli un viņu pravieši."
linkregister

Comments:
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:September 3rd, 2013 - 10:45 am
(Link)
Varētu padomāt, ka Tu tikko lasīji šo http://www.sapforums.lv/index.php?t=96753
Īsumā, komentāru gaitā atklājas, ka slikti ir gan dzemdēt 3 bērnus pēc kārtas 19-20 gadu vecumā, gan dzemdēt vienu bērnu 30 gadu vecumā :)
[User Picture]
From:[info]pukis
Date:September 3rd, 2013 - 10:51 am
(Link)
Un tad, kad psihe ir sasniegusi šo brīnišķīgo stāvokli, tad vecākiem būt vairs nav tik grūti, bet pat jauki un interesanti! No pieredzes. ;)))
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:September 3rd, 2013 - 10:55 am
(Link)
Vēl ir cilvēki, kuru agresīvā attieksme pret tiem, kas: "Taisa tik bērnus un nedomā ar galvu" ceļas no pašu neveiksmīgās pieredzes. Manai mammai ir šāda OĻiņietes filozofija. Es skaidroju ar to, ka viņa bērnus piedzemdēja puslīdz stabilos laikos, bet jāaudzina bija sarežģītos apstākļos. Daļa manu draudzenu, kuras ir kategoriski pret bērniem ir savā ziņā mantojušas šo negatīvo pieredzi un baidās, ka arī viņu stabilizācija bar pēkšņi izbeigties, ja būs bērni.
[User Picture]
From:[info]tikko_pamodos
Date:September 3rd, 2013 - 11:03 am
(Link)
Man šķiet, ka šoreiz gan tu esi sarakstījusi kaut ko pilnīgi garām.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:September 3rd, 2013 - 11:07 am
(Link)
Tā nav 1:1 atbilde tev. Es tikai maķenīt inspirējos no tava posta, taču domas lidojums uzņēma maķenīt citu virzienu un plašākus vēzienus.
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:September 3rd, 2013 - 11:05 am

(Link)
Vau!
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:September 3rd, 2013 - 11:05 am
(Link)
Mjau!
From:[info]unpy
Date:September 3rd, 2013 - 11:08 am
(Link)
Ir gluži otrādi - jā, bērnu esamība izmaksā finansiāli dārgāk, no vienas puses, taču no otra puses - tas ir teicams ieguldījums vecumdienās mūsu nestabilajā laikmetā, šāds nekas bezbērniekiem nespīd. Līdz ar to, tik tiešām neredzu iemeslu gausties.

Un, jā - neesmu dzirdējis par kaut kādiem spiedieniem no bezbērniekiem uz tiem, kam ir bērni, visu laiku viss ir pilnīgi otrādi - tie, kuriem šādu vai citādu iemeslu dēļ bērnu nav, nemitīgi jājūtas vainīgiem to priekšā, kuriem tie bērni ir. Bērnu neesaamība mūždien visiem tiek bāzta degunā, nevis bērnu esamība.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:September 3rd, 2013 - 11:15 am
(Link)
Tiek abiem, taču bezbērnniekiem ir vairāk attaisnojumu un manevrēšanas iespēju. Par ieguldījumu - nez. Riskanti uz to tā skatīties. Ir taču iespēja, ka vecāki pārdzīvos bērnus vai tie izaugs par sivēniem, un beigās vecāki dabūs figu no savām "investīcijām".
[User Picture]
From:[info]pukis
Date:September 3rd, 2013 - 11:22 am
(Link)
Vo, vo! ;)
From:[info]unpy
Date:September 3rd, 2013 - 11:34 am
(Link)
Nu, bērnu vecākiem, protams, ir tāda iespēja, ka dabūs figu, taču bezbērniekiem figa ir garantēta:))

Nu, kā tiek abiem? Kur tiek abiem? Ne reizi neesmu dzirdējis, ka kādam tiktu pārmests par to, ka ir bērni, izņemot tos gadījumus, kad tie, kam ir bērni, uzskata, ka tas ir kaut kas tik ūberkruts, ka tagad visi apkārtējie par to vien viņiem ir parādā un tā jau tad ir viņu pašu attieksmes problēma.
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:September 3rd, 2013 - 11:46 am
(Link)
Palasi manis iemesto linku augstāk; tur bābas cita caur citu pārmet tiem, kam bērni pārāk agri, kam pārāk vēlu, kam pārāk daudz, kam tikai viens u.t.t. :)
From:[info]unpy
Date:September 3rd, 2013 - 02:59 pm
(Link)
Nē, nē - adresi atpazīstu, šim forumam esmu psihiski pārlieku nelīdzsvarots:))
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:September 3rd, 2013 - 12:02 pm
(Link)
nav tā, ka bezbērnniekiem figa garantēta. gana daudzas mātes pāriet uz finansiāli neizdevīgāku darbu vai vairākus gadus nestrādā vispār, tādējādi samazinot savu pensiju. un pēc bērnu kopšanas nereti viņām jāmeklē no jauna sava vieta darba tirgū un tamlīdzīgi (es jau zinu, ka pašas vainīgas). valsts garantēti sniedz figu par pašaizliedzīgu bērnu kopšanu.
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:September 3rd, 2013 - 12:12 pm
(Link)
Pasaule mainās tik ātri, ka jau mūsu vecvecāku paaudze vienas dzīves laikā zaudēja visu prātīgi krāto divas reizes. Tajos brīžos, kad patiešām izšķīrās būt vai nebūt, puslīdz varēja paļauties tikai uz savas tuvākās ģimenes atbalstu. Pat nevajag karu. Pietiek miera laikā uzrauties uz kaut kādu finansu afēristu un nekāda pensiju uzkrājuma vairs nav. Visa materiālā manta ir ļoti trausla, bet bērni tai sievietei paliek.
From:[info]unpy
Date:September 3rd, 2013 - 02:48 pm
(Link)
Samazinot savu pensiju? Tu par ko? Nezinu, kā visur citur, bet Latvijā jau trīs riezes dazādi labklājības ministri no dažādām partijām visā nopietnībā ir pateikuši, ka nekādu pensiju pēc gadiem desmit - piecpadsmit nebūs.
[User Picture]
From:[info]puce
Date:September 3rd, 2013 - 03:35 pm
(Link)
Kurš bi runātu! Tas, kurš pāris stundu laikā vairākas reizes pamanās atgādināt, ka man ir tūkstots bērni?
From:[info]unpy
Date:September 3rd, 2013 - 03:39 pm
(Link)
Tā jau bija tikai fakta kostatācija konkrētās sarunas kontekstā, neba jau nu pārmetums kaut kāds vai kas tamlīdzīgs - vai tad ne?
[User Picture]
From:[info]puce
Date:September 3rd, 2013 - 03:48 pm
(Link)
Nu tieši konkrētās sarunas kontekst[a tas izklausījās kā pārmetums. Bet varbūt es nepareizi dzirdu :DDDD
From:[info]unpy
Date:September 3rd, 2013 - 03:52 pm
(Link)
Protams, ka nepareizi.
From:[info]fedrs
Date:September 3rd, 2013 - 12:12 pm
(Link)
Vienīgā vieta, kur viens vai otrs tiek bāzts degunā, ir ciba, neesmu sastapis nevienu dzīvu cilvēku, kurš uzskatītu par savu pienākumu šādi izpausties.
[User Picture]
From:[info]bozena
Date:September 3rd, 2013 - 11:11 am
(Link)
Nu, bērnkopība jau tāpat kā lauksaimniecība un zemniecība. Tas ir tāds dzīvesveids. :)
Man jau liekas, ka nav tik traki. Kaut kā tai vairošanās lietai pēdējās desmitgadēs pievērš daudz vērības. Agrāk pa lielam gandrīz visiem tie bērni bija, un kaut kā tika galā.
Problēma varbūt ir iekš tā, ka pie mums Dievzemītē kopumā bērnus īsti nemīl un drīzāk uzskata par traucēkli, un tad vēl velkas līdzi tā vācu audzināšanas maniere, ka galvenais, lai paēdis, nomazgāts un stāv klusu.
Tad protams vēl ir arī otrais grāvis - Es piedzemdēju. Mans bērns. Man pienākas.
Tā mēs te klumburējam no viena otrā.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:September 3rd, 2013 - 11:23 am
(Link)
Nezinu, par to "man pienākas" - vai reizēm nenotiek piekasīšanās, ka lūdzējs nav gala dziļi noliecies un gana pazemīgi ceļos nokritis, un ka norūpējies, stresains, noguris cilvēks ne vienmēr spēj sevi un savu vajadzību ideāli nomārketēt.
[User Picture]
From:[info]bozena
Date:September 3rd, 2013 - 11:50 am
(Link)
Es nedomāju tik daudz materiālā nozīmē. Vairāk tādā tīri uzvedības. Man liekas, ka koncerti ar mazu, nepieskatītu bērnu piedalīšanos jau vien ir temats diskusijai, tikai negribas kasīties. Ir vecāki, kuri savu bērnu ieceļ dieva vietā. Šim dieviņam neko nedrīkst liegt vai aizrādīt, tai skaitā darīt pāri citiem bērniem. Tā manā uztverē ir tā prasīšana, ka pienākas.
Man arī negribētos teikt, ka bērna vecākam būtu jāasociējas ar norūpējušos, stresainu, nogurušu cilvēku. Tas ir tāpat kā reklāmās mēnešreizes dažreiz sauc par "šīm grūtajām dienām", laikam, lai no mazām dienām būtu skaidrs, cik grūti tas ir. :). Es tomēr gribētu pieturēties pie tā, ka bērni ir samērā normāla, patīkama un svarīga parādība. Ne varoņdarbs, ne misija, bet arī ne nieks kaut kāds.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:September 3rd, 2013 - 07:37 pm
(Link)
Jā, un bērni jau arī šo normālo vai nenormālo attieksmi ļoti labi jūt. Dziesmusvētkos ar sajūsmu vēroju jaunu pāri, kas lieliski tika galā ar trīs 4-8 gadus veciem bērniem, kamēr blakus vesela famīlija 5 pieaugušu cilvēku sastāvā visu koncerta laiku darbojās ap 10 gadīgu indigo princesi.