Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2008-09-07 23:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ēdamlietas

Tkemali
[info]zum lūdza, lai tak uzrakstot arī recepti;)
Šobrīd ir izvārītas 3 porcijas, katra citādāka, bet visas garšīgas:)
Nepretendēju uz Absolut Kichen Kinga nosaukumu, rakstu, kā es pati daru (un kā man Cicino stāstīja + Pohļobkina grāmatā izlasīju).

Tātad, jemam emaljētu katliņu (tīru;)), alichas (kaukāza plūmītes, tkemali) aptuveni 1 kg , noskalojam, iegriežam ar nazi uz riņķi (tb it kā sadalot uz pusēm), uzlejam aptuveni 1 glāzi ūdens un uz mazas uguns sutinam, kamēr miziņas sāk atlekt. Tad saberam duršlakā, kas uzlikts uz cita trauka, notecinam šķidrumu, tad duršlaku atpakaļ uz tā paša emaljētā katla un izberžam ogas, tā lai duršlaka paliek kauliņi un miziņas.
Tai ķēpai pieliekam garšvielas (skat. variantus tālāk), atkal uz mazas (!!!) uguns un, nemitīgi maisot ar koka (!!!) karoti, vāram vēl minūtes 15-20, pamazām pielejot otrā traukā nokāsto šķidrumu, salejam burkās, lai atdziest un tad vākus virsū un ledusskapī.

Garšvielas:
1) smalki sakapāti zaļumi - dilles, pētersīļi, kindza, baziliks; ķiploka galviņa, sarkanie asie pipari (var likt kā piparu, tā pulveri); drusku sāls - tīri ka konservants.
Ja grib maigaku, tad ķiploku liek mazāk un sarkano piparu tikai pusīti.
2) tas pēc cien. Pohļobkina receptes: 1 ēd.kar. sausas dilles, 2 tējkar. piparmētras, 3 tējkar. kardamons; 1,5 tējkar. asie sarkanie pipari - visu samaļ smalkā pulverī; 1 ķiploka galviņa. Teikšu tā: nav slikti, tikai garšo pēc "rūpnieciski" gatavotā tkemali, tāda, ko var Tbilisi bodēs nopirkt;)

Citas, kas gatavojušas tkemali, arī var piemest šeit savus variantus;)



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]tvarj
2008-09-08 00:01 (saite)
iedomaajies cik daudz galjas jaaeed, lai to visu pienaaciigi notiesaatu? :D

bet es vienu no saveejaam nesen atveeru (neiztureeju) un eedu ar kotleteem. nu njamma, kas njamma! :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 00:04 (saite)
Nav obligāti gaļa:) Es ēdu ar ceptām olām (arī kulteni), ar ceptam zivīm, ar zivju pirkstiņiem, ar krabju nūjiņām, prosta ar maizi;D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tvarj
2008-09-08 00:15 (saite)
njaa
mana dziljaa doma, kad es vispaar uz shito pasaakumu parakstiijos, bija uztaisiit taadu meerci, ko likt pie maniem miiljotajiem kjiinieshu eedieniem, lai nav katru reizi par 1ls pacinjaa jaapeerk :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 08:36 (saite)
Nu... Nezinu gan, vai ķīnieši tādu taisa...;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

(Nodzēsts puksts)

[info]tvarj
2008-09-08 00:18 (saite)
tak vajag mazliet izteeles... :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fanija
2008-09-08 00:26 (saite)
Vsjo, mēs šodien ar pirmajam vārījumam uzmetāmies!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 08:36 (saite)
Ta jau nekas pāri nepaliks!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chandra
2008-09-08 11:47 (saite)
cik svarīga ir plūmju šķirne? ... varbūt, ka parastās arī der ... nu lai vismaz izmēģinātu;)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 11:51 (saite)
Parastās varētu būt tā ka par saldu, tai mērcei svarīgi ir skābums, jo kaukāziešu virtuvē svarīgas ir asuma un skābuma "attiecības";)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chandra
2008-09-08 12:15 (saite)
tad parastās būs jārauj no koka - tās skābas ir tad, kad vēl zaļas :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 12:17 (saite)
Aga, tas varētu deŗēt;)
Bet ja Tu gribi tik bišķiņ ievārīt, es Tev varu atbērt - man iešķiņķoja gana daudz plūmīšu:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]traffico
2008-09-08 12:57 (saite)
Ak slinkoji ja! Slabo visu savārīt! :)))))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 12:58 (saite)
Nebūtu jau slabo, zaļumi, svolaci dikti dārgi sanāk;/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]traffico
2008-09-08 13:01 (saite)
Nja- dāčā visas dobes, siltumnīcas iznīdētas, zāliens redziet. Citādi varētu komplektiņu aš iešķiņķot. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 13:03 (saite)
Jā, tad gan būtu labi!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]traffico
2008-09-08 13:40 (saite)
Vēl labāk būtu uzreiz sapildītu burciņās! :))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 13:50 (saite)
Un kur tad paliktu bezgalības zīmes vilkšana?!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]traffico
2008-09-08 14:11 (saite)
Atvērtā burciņā! :) Nevar apdedzināties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 14:14 (saite)
Asprātis;/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]romija
2008-09-08 13:24 (saite)
Vai var likt aizvalcējamos metāla vākus un neturēt ledusskapī? (vai šādā variantā + vēl jāpasterizē?)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 13:49 (saite)
Godīgi sakot, nezinu, neesmu mēģinājusi ilgstoši uzglabāt. Bet pēc idejas varbūt ar pusstundas pakarsēšanu katlā vajadzētu pietikt? Atceros, ka bērnībā zaptēm, ko nevārīja, tikai sajauca ar cukuru, nesarūgšanai piebēra kaut kādu pulverīti, borskābi vai? Drusku - naža galu uz visu bļodu:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]romija
2008-09-08 14:07 (saite)
Aizsūtīju Tavu recepti uz plūmīšu skarto rajonu :) un man sāka uzdot visādus ķimerīgus jautājumus par vākiem. Jā, bija kaut kāds pulverītis, cerams, ka to viņas zinās. Paldies!.:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 14:12 (saite)
:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]traffico
2008-09-08 14:13 (saite)
Tak praktiski jebko var pasterizēt un aizvākot. Ja staisa pārdesmit litrus, tad ledusskapī vietas varētu aptrūkties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]savanna
2008-09-08 16:13 (saite)
laikam uztaisīšu.
Vien neraža, ka ledusskapī jau ir padaudz sēņu burku... šim savārījumam daudz vietas nepaliks, bet sakārojās gan man :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 16:16 (saite)
No aptuvena kg sanāk vien ap litru:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]savanna
2008-09-08 16:20 (saite)
Labi, ka pateici. Savus mājiniekus zinot, jāvāra savi 3kg :D (plūmes man daudzum daudz)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 18:36 (saite)
Nu lai veicas!:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mausoons
2008-09-09 20:47 (saite)
Tkemali nevaariishu, bet zinu, kur ieshu testeet!
BuchaZ!

P.S. Neprasi shodien kaa man iet. Es 2x saliju.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-10 09:47 (saite)
Vai dieniņās!;)
Gaidu ar stāstiem!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?