Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2008-09-07 23:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:ēdamlietas

Tkemali
[info]zum lūdza, lai tak uzrakstot arī recepti;)
Šobrīd ir izvārītas 3 porcijas, katra citādāka, bet visas garšīgas:)
Nepretendēju uz Absolut Kichen Kinga nosaukumu, rakstu, kā es pati daru (un kā man Cicino stāstīja + Pohļobkina grāmatā izlasīju).

Tātad, jemam emaljētu katliņu (tīru;)), alichas (kaukāza plūmītes, tkemali) aptuveni 1 kg , noskalojam, iegriežam ar nazi uz riņķi (tb it kā sadalot uz pusēm), uzlejam aptuveni 1 glāzi ūdens un uz mazas uguns sutinam, kamēr miziņas sāk atlekt. Tad saberam duršlakā, kas uzlikts uz cita trauka, notecinam šķidrumu, tad duršlaku atpakaļ uz tā paša emaljētā katla un izberžam ogas, tā lai duršlaka paliek kauliņi un miziņas.
Tai ķēpai pieliekam garšvielas (skat. variantus tālāk), atkal uz mazas (!!!) uguns un, nemitīgi maisot ar koka (!!!) karoti, vāram vēl minūtes 15-20, pamazām pielejot otrā traukā nokāsto šķidrumu, salejam burkās, lai atdziest un tad vākus virsū un ledusskapī.

Garšvielas:
1) smalki sakapāti zaļumi - dilles, pētersīļi, kindza, baziliks; ķiploka galviņa, sarkanie asie pipari (var likt kā piparu, tā pulveri); drusku sāls - tīri ka konservants.
Ja grib maigaku, tad ķiploku liek mazāk un sarkano piparu tikai pusīti.
2) tas pēc cien. Pohļobkina receptes: 1 ēd.kar. sausas dilles, 2 tējkar. piparmētras, 3 tējkar. kardamons; 1,5 tējkar. asie sarkanie pipari - visu samaļ smalkā pulverī; 1 ķiploka galviņa. Teikšu tā: nav slikti, tikai garšo pēc "rūpnieciski" gatavotā tkemali, tāda, ko var Tbilisi bodēs nopirkt;)

Citas, kas gatavojušas tkemali, arī var piemest šeit savus variantus;)



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]chandra
2008-09-08 11:47 (saite)
cik svarīga ir plūmju šķirne? ... varbūt, ka parastās arī der ... nu lai vismaz izmēģinātu;)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 11:51 (saite)
Parastās varētu būt tā ka par saldu, tai mērcei svarīgi ir skābums, jo kaukāziešu virtuvē svarīgas ir asuma un skābuma "attiecības";)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chandra
2008-09-08 12:15 (saite)
tad parastās būs jārauj no koka - tās skābas ir tad, kad vēl zaļas :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 12:17 (saite)
Aga, tas varētu deŗēt;)
Bet ja Tu gribi tik bišķiņ ievārīt, es Tev varu atbērt - man iešķiņķoja gana daudz plūmīšu:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]traffico
2008-09-08 12:57 (saite)
Ak slinkoji ja! Slabo visu savārīt! :)))))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 12:58 (saite)
Nebūtu jau slabo, zaļumi, svolaci dikti dārgi sanāk;/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]traffico
2008-09-08 13:01 (saite)
Nja- dāčā visas dobes, siltumnīcas iznīdētas, zāliens redziet. Citādi varētu komplektiņu aš iešķiņķot. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 13:03 (saite)
Jā, tad gan būtu labi!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]traffico
2008-09-08 13:40 (saite)
Vēl labāk būtu uzreiz sapildītu burciņās! :))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 13:50 (saite)
Un kur tad paliktu bezgalības zīmes vilkšana?!;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]traffico
2008-09-08 14:11 (saite)
Atvērtā burciņā! :) Nevar apdedzināties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2008-09-08 14:14 (saite)
Asprātis;/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?