Mīļās ķēkšas, virējas, kaucmindietes, godātie pavāri, gardēži un citi labie ļaudis! Pastāstiet, lūdzu, man, nejēgai, ko labu no liellopa, izņemot zupu vai stroganovu, var uztaisīt?
par steiku (shodien cepu). fileja man nepatiik. man patiik tas, amerikaanju gaumee, ar T veida kaulinju, vai krainjikaa, ja ir garantija, ka govs nav veca deejeeja, taa pati kakla dalja. biezs, apmeeram collu. uz loti karstas pannas (taa, ka celajs zili duumi), mazaa elljas daudzumaa, uzmet galju, cep no vienas puses 5 min (reguleejot karstumu, lai galiigi nesadeg), tad no otras - 5 min, man patiik taads, kam tomeer iduu veel ir mazliet rozaa, (ja ljoti biezs, vai garsho kaartiigi izcepts, tad pa 7) nekustinot. klaat tikai pipari un saals (uz beigaam). virsuu, serveejot uzgriezh ripaas svaigu siipolu, uztaisa vai nu balto meerci (karstaa sviestaa milti, garshvielas, piens) galjas pannaa, vai kreejums/majoneese/kjiploki.
Lai visa māja nesmirdētu, labāk ņemt kārtīgu čuguna grila pannu un taukvielas nelikt nemaz (vot i nebūs to zilo dūmu). Steika mērces ir nopērkamas arī veikalos. Vislabākā mērce, protams, būtu tāda, kā vecajā Eiropā pasniedz, no paša lopa taukiem, bekona, pipariem un vīna, bet es tādu pagaidām nemāku dabūt gatavu :)
Pērkot gaļu, pie mums jāuzmanās. Stokmanī mēdz būt tāda nekāda (laikam paveca), Rimi pārdevējas šmaucās. Vienreiz iesvēra prasto gulaša šķiņķi kā fileju pa 11.50 Ls/kg. Pamanīju tikai čekā.
nu, man ir ljooooti jaudiigs nosuuceejs, taa kaa pat pie atveertaa plaanojuma neozh. steika meerces...nu, man vislabaak garsho taa pati majoneeze vai kjiploku meerce. + veel kaadreiz meedz buut 1 meerce mc2, bet neatceros, kaa saucas, atceros tikai vizuaali. taukvielas man mazliet, bet tomeer prasaas, uz pilniigi sausas pannas nepraktizeeju. vislabaakais steiks sanaak uz grila, bet to vasaraa. esmu noleemusi izmeegjinaat arii riktiigus home made hamburgerus ar liellopa "kotleteem", aaraa ceptus.
uzmet uz sausas karstas pannas galju, strauji apcep, tad nogrez uguni uz leenu un zem vaaka sautee, kameer gandriiz saak jukt. klaat liek burkaanus, kjiplokus, kiipolus, lauru lapas, saali un melnos piparus. uz beigaam virsuu uzliek plakaniski uz puseem paargrieztus kartupeljus. kad kartupelji iiksti, sleedz aaraa un eed.
principaa vienalga. atshkjiras tikai sauteeshanas laiks. man vislabaak garsho taadas galjiigas ribinjas, vai kakla dalja bez kaula (ne karbonaade). treknuminjsh prasaas sheit (tapeec taa sausaa panna, lai cepas savos taukos)
veel labs ir kjiinieshu gaumee. 1) siiki, kubinjos sagriezh liellopu galju, strauji apcep, pieber zaljo papriku sagrieztu, siipolus (rupji sagrieztus), apcep, klaat austeru meerci un daudz melno piparu. eed ar olu nuudeleem vai riisiem
2) taapat apcep galju, klaat dazhaadus daarzenjus, brokoljus, mazaas kukuruuzinjas, puravu, papriku, kas vien ienaak praataa, aizdara ar sojas meerci un kjiinieshu garshvielu maisiijumu (es tagad esmu ieseedusies us Santa Maria Wasabi&Sesame, var teriyaki meerci. taapat servee ar nuudeleem vai riisiem.
nu man arī izcili gabali gadās teju tikai bisteccheriās, kur ļaudis jēdz, kādu gaļu sagādāt, kā arī - ko un kā tieši griezt. otra versija - iepirkties pie maccelaio, kas lōģiski sanāk sāļāk nekā vienkārši veikalā, bet nekad negadās vilties. par sīkstumu - pēc pieredzes varu teikt, svaiga gaļa ir krietni mīkstāka nekā pusizcepta. taču, piekrītu, šajā disciplīnā noder zināms rūdījums. ne katram ir pa zobam apziņa, ka tiek gremots tāds gana biezs klucis pilnīgi vēsas un asiņainas gaļas. man pirmajā reizē tā fiorentina, ko brūķēju dziļajos pistoias apkārtnes mežos un kuru mazliet pārdoši piekritu pasūtināt tādu, kādu ieteica krodzinieks, ne sevišķi raiti gāja lejā. nomušījām divatā divus vīnus pie tām vakariņām toreiz.
Nu, gulašu, varbūt?
samalt?
Steika mērces ir nopērkamas arī veikalos. Vislabākā mērce, protams, būtu tāda, kā vecajā Eiropā pasniedz, no paša lopa taukiem, bekona, pipariem un vīna, bet es tādu pagaidām nemāku dabūt gatavu :)
Pērkot gaļu, pie mums jāuzmanās. Stokmanī mēdz būt tāda nekāda (laikam paveca), Rimi pārdevējas šmaucās. Vienreiz iesvēra prasto gulaša šķiņķi kā fileju pa 11.50 Ls/kg. Pamanīju tikai čekā.
vislabaakais steiks sanaak uz grila, bet to vasaraa. esmu noleemusi izmeegjinaat arii riktiigus home made hamburgerus ar liellopa "kotleteem", aaraa ceptus.
bet cik cilveeku, tik recepshu.
man vislabaak garsho taadas galjiigas ribinjas, vai kakla dalja bez kaula (ne karbonaade). treknuminjsh prasaas sheit (tapeec taa sausaa panna, lai cepas savos taukos)
1) siiki, kubinjos sagriezh liellopu galju, strauji apcep, pieber zaljo papriku sagrieztu, siipolus (rupji sagrieztus), apcep, klaat austeru meerci un daudz melno piparu. eed ar olu nuudeleem vai riisiem
2) taapat apcep galju, klaat dazhaadus daarzenjus, brokoljus, mazaas kukuruuzinjas, puravu, papriku, kas vien ienaak praataa, aizdara ar sojas meerci un kjiinieshu garshvielu maisiijumu (es tagad esmu ieseedusies us Santa Maria Wasabi&Sesame, var teriyaki meerci. taapat servee ar nuudeleem vai riisiem.
par sīkstumu - pēc pieredzes varu teikt, svaiga gaļa ir krietni mīkstāka nekā pusizcepta. taču, piekrītu, šajā disciplīnā noder zināms rūdījums. ne katram ir pa zobam apziņa, ka tiek gremots tāds gana biezs klucis pilnīgi vēsas un asiņainas gaļas. man pirmajā reizē tā fiorentina, ko brūķēju dziļajos pistoias apkārtnes mežos un kuru mazliet pārdoši piekritu pasūtināt tādu, kādu ieteica krodzinieks, ne sevišķi raiti gāja lejā. nomušījām divatā divus vīnus pie tām vakariņām toreiz.
ēdamais priekš cepešpečkas..:) ļična man garšo bezbožna.:)
bet var jau arī kādu ieskābenu augli - ābolu vai apelsīni vai ananāsi..:))