обои - personisks stāsts par rīgas vīniem [entries|archive|friends|userinfo]
Scandalo Calmo

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| fffff pajautā komenti jauns labot secondhand vissvienā ]

personisks stāsts par rīgas vīniem [28. Feb 2010|10:14]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
mēs vakar devāmies tādā ne pārāk gatavotā līkumā pa vietām, kas sevi uzdod par vīna stokiem. tās ir tādas parasti diezgan nomaļas vietas, pieticīgi iekārtotas - galvenais interjera elements ir robusti plaukti un industriāli iepakojumi. te ierodas visādu svinību rīkotāji, šādu tādu piparbodīšu īpašnieki, kā arī šādi tādi garās šallēs ietinušies un beretēs aplikušies sarkandeguņi iegādāties vīnu vai kādu citu ikdienas dziras statusā ieceltu disciplīnu kastēm. kastēm - tas ir atslēgas vārds.

mezamizjē, baigi skābi! tikai divas pudelītes vīna mēs nopirkām, un arī tikai tādēļ, lai atlīdzinātu pārdevējai mīļi domātu ekskursiju pa vairākiem kontinentiem pāris plauktos. tā nav viņas vaina, ka apskatāmā materiāla tur nebija gandrīz nekāda. tomēr dabūjām dāvanā ļoti labi lietojamu korķuviļķi (ca. tādu pašu, kādu kvkznam lika izpakot no čemodāna un nodot ieroču glabātavā malagas lidostā. mēs no viņa toreiz šķīrāmies ar rūgtumu sirdī, kā no laba drauga - cik brīnišķīgu sviķainu rioju ar viņu nebija atvākots mūsu andalūzijas nedēļas laikā. tādēļ izņēmuši šo te viļķi no kastītes, piedzīvojām bezmaz atkalsatikšanos). tomēr pienākumu tagad atgriezties kā stoka pircējam, šķiet, vienalga nepildīsim. mēs atvienojamies!

te es vēlos sniegt kādus paskaidrojumus par savu un mana tuvākā līdzcilvēka personībām. sevišķi tiem, kuri šo žurnālu ir sākuši lasīt vēl tajos laikos, pirms par galveno ierakstu materiālu kļuva īgana bubināšana par dzintarzemes aktualitātēm, varētu būt radies ļoti maldīgs priekšstats, ka esam visādu gastronomisku smalkumu adikti un mūsu virtuvē valda džūlijas strīpas vai merilas lambertes-kādasviņastur rafinētības līmenis. tas ir nepareizi. šis patiešām ir ļoti maldīgs priekšstats. mēs patiesībā esam pieticīgi un ķēķa izteiksmes līdzekļos skopi askēti, sasodīti receptes tradicionālisti un sastāvdaļu pūristi, kam nupat vēl nākušas klāt rūpes par glītākas figūras atgūšanu. mūsu kulinārā performance ne reizi nav cēlusies virs parastas proletārieša vai zemnieka virtuves līmeņa - tik vien kā tā tolaiku neiejūtīgā lokālo apzīmējumu bārstīšana rakstudarbos parastu dievadotu produktu apzīmēšanai. grande amico - centro fugo.

par spīti tam, ka mēs spējam samanīt un novērtēt aspektus, kas vienas vakariņas padara par >150PP, vai vīnu par, teiksim, >50PB un šādus tādus var sameklēt arī mūsmājās, rūpīgi sapakotus tumšās kastēs, un neba nu tie domāti mūsu ikdienas rotāšanai. laiku pa laikam, citreiz pat neplānoti arī pie mums ierodas notikumi vai ļaudis, kas cienīgi īpaša salūta. bet ikdienai to, kas tai piedien. traktieros mājas vīns bezkājas glāzē un saeļļoti makarōni fajansa šķīvī ar nodauzītu maliņu uz rūtaina galdauta, rozmarīniem saspraudīta cūkgaļas cepeša maize iz pārvojamās būdeles ceļmalā, plastmasas trauki un ēdamrīki, plastmasas galds un sēžamie, kas kārtīgam latvietim kroko deguna virsmu, a noi invece va benissimo. un tāpat viens liels krāvums vīna no darītavām, kurās katra izbrauciena ietvaros savulaik ar īpašu prieku un nolūku iegriezāmies, bija domāts tieši galda vajadzībām. pat atsevišķos lielajos ipperveikalos, kuros bija jēdzīgas vīnu nodaļas, bijām jau noskatījuši šādas tādas etiķetes, kas skaitījās mūsu "mājas vīns". neviena no tām nemaksāja dārgāk kā divarpus PB un tika pirkta vismaz sešos eksemplāros, tieši tik, cik līž vienā kastē, vai divās. citreiz trijās vai pat četrās, ja veikalā iegadījās vīna plauktu tīrīšanas dienas. piemēra pēc minēšu negramaro di salento vai montepulciano d'abruzzo, kurus atsevišķas saimniecības gatavoja labulabos, turklāt tie nenieka nemaksāja. ok, te arī nevarēja grābt pirmo, kas gadās, bet savu balansa iemiesojumu starp vairākiem kritērijiem atrast varēja pilnīgi droši.

tad lūk, atgriežoties pie uzsāktā meldiņa, tieši šī kategorija tēvzemē nodara visgaužāk. nē, te valda pilnīga maucība - šī beztēlība ir pelnījusi tiešu un neliekuļotu vērtējumu. te vīns, šķiet, ir domāts tikai svētku galdam, jo kurš gan parasts vidējais latvietis spēj to piekopt ikdienā? finansiāli, tas pirmkārt. otrkārt ar cenas palīdzību dažādām vīnu kategorijām parasti tiek piešķirta viena kategorija par augstu. teiksim, cenas ir dažādiem okaziōņiem piemērotas, tikai tas vīns, kas zem tām pabāzts, noziedzīgi atpaliek. un tā tas ir visur. visās šmalerijās, gastronōmos (šo caurumu vispār gribētos izspārdīt kā nīstamu mušmiŗu audzi) ipperveikalos un noliktavās. treškārt - esošā gaume parastos tautas veikalos ir uzģenerējusi tādu piedāvājumu, ka šaušalas pārņem. nav iespējams pārskatīt kādu vīna plauktu, ne reizi nenovaibstoties netīksmē. pie šņabjiem tu stāvi un neko - viss tik garšīgs, tik garšīgs - bet kā pārej uz vīnu nodaļu, tā stāvus kauns paliek. un čīliešu vīni, kuri, dzerami būdami, vēl maksā kaut cik pieklājīgi, man tomēr līdz galam negaršo, ilgi es tos izturēt vairs nevarēšu.

te es ļaušu šim ierakstam izdzist. pieminēšu vien, ka ir te viens tāds milzīgs lāsts, kas apsēdis tirdzniecības un pakalpojumu pasauli un to saindējis kā violets kodolreaktors. kamēr vecajā pasaulē (labi, arī tajā ir gana daudz jauno ļaužu) kāds cilvēks uzņemas uzņēmumu, jo vēlas darīt to, kas viņam patīk + eksistē arī kaut kāda misijas apziņa, sak, es, es nesīšu vīnu ļaudīm, jo viņi ir pelnījuši ko labāku, nekā visas šīs pieejamās šķidrās skumjas. šite turpretī ir viena vienīga motivācija - maksimāla peļņa no katra sūda un visviens, kas tas sūds vispār ir. ja cilvēki ņem, tātad es tirgoju un piedāvāju.
reiz vienā darba sludinājumā lasīju, pavārs bija vajadzīgs restorānam, viena no pirmajām profesionālajām kvalitātēm, kas bija prasīta, prast precīzi iemērīt un iesvērt porciju. 150/100/50, kā ēdienkartē un gostos stāv iecirsts.
viesmīlībās taipus alpiem kvknam vienmēr tika lielāka porcija, jo viņa tāda sīka un vājiņa; es vēl neko, es ta pārziemošu, tā viņi noteikti nodomāja, bet šito bērnu gan ir kārtīgi jāpabaro.
Linksamēramies

Comments:
[User Picture]
From:[info]kants
Date:28. Februāris 2010 - 12:39
(Link)
++
tu neesi viens savās ciešanas!
[User Picture]
From:[info]kuminjsh
Date:28. Februāris 2010 - 12:42
(Link)
Jā, tā viš ir!
Tās nekristīgās vīnu cenas, tās tevi iedzen tieši ellē! Ja Dievzemītē nolem ikdienā pie vakariņām baudīt vīnu, tad no ēšanas vispār ir jāatsakās - visam nesanāk...:(
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:28. Februāris 2010 - 12:46
(Link)
centro fugo - mīlīt - neizlasiju līdz galam, jo tu ieslīgi vecajā stafā, bet par vīnu un gaļu tev pateikšu īsi - jājautā, no kurienes tā nāk (no spirta vai no ogas).
[User Picture]
From:[info]mamuts
Date:28. Februāris 2010 - 12:49
(Link)
Taisni tā - bail man maksāt 5 un uz augšu latus par hz kādu vīnu, jo etiķetēm sen jau vairs neticam, tur pat pēdīgo mēslu dēvē par nez ko. A lētāki vīni Durlandē ir kaut kas baismīgs - vai nu skābi ar dīvainu piegaršu vai arī pārsaldināti ar pretīgu pēcgaršu, nu nafig.
Pareizi Tu raksti, mēs ne sūda neorientējamies, kā jāgaršo labam vīnam, tāpēc blēdīgi andelmaņi uzvārās, tirgojot tādas samazgas, par kurām normālā valstī tirgotājs jau pirmajā dienā taptu nomētāts ar akmeņiem. Tā pati 7* Metaxa, piemēram - Grieķijā tā ir dievu dzēriens, Latvijā - pārcukurota kandža, kuru pagaršojis, es palieku nikns, jo tiek viltota man ideāla manta.
[User Picture]
From:[info]up
Date:28. Februāris 2010 - 13:11
(Link)
peedeejais kaut cik labais viins, ko esmu dzeerusi, sky maksaaja 24 ls pudelee...that speaks for itself
[User Picture]
From:[info]mamuts
Date:28. Februāris 2010 - 13:25
(Link)
:DDDDDDD tādu brīnumu lai dzer paši skai darbinieki.
[User Picture]
From:[info]klusais_okeans
Date:28. Februāris 2010 - 12:52
(Link)
laikam tomēr labi, ka es savā īsajā dzīvītē neko daudz neesmu redzējusi un baudījusi
[User Picture]
From:[info]up
Date:28. Februāris 2010 - 13:07
(Link)
mums nava taadas tradiicijas malkot vakarinaas viinu, ne tapeec, ka negarshotu, bet tapeec, ka shai pasaulee neorienteejamies un tas, ko parasti gadaas nopirkt tais pashos tevis apgaaniitajos lielveikalos nav garshiigs. nu un arii tapeec, ka peedeejaa laikaa vienmeer ir kaads, kas nevar dzert un otrs solidarizeejas. bet ne par to ir staasts. tas vienmeer ir iists paarsteigums, kad maajaas nonaakusi viina pudele izraadaas laba un tiesaam baudaama un mees muuzdien nosolaamies kaadreiz uztaisiit autotuuri pa veco europu un atgriezties ar pieklaajiigu kastu daudzumu baguzhniekaa, nu taa dzhastinam keisam, ko garazhaa, specaalaa skapiitii tureet un manjas palutinaat.

un shis ir tas pats staasts tikai citaa griezumaa, par ko es rakstiiju paaris dienas ieprieksh - par izveeles nabadziibu shajaa visuaugstaa aizmirstajaa kaktaa
[User Picture]
From:[info]kinskis
Date:28. Februāris 2010 - 13:20
(Link)
jā, izlasīju. un tā arī ir, to labo ieceri apgādāt ļaudis ar labām štellēm pārmāc un nogalina grūti aptverama alkatība.
[User Picture]
From:[info]mamuts
Date:28. Februāris 2010 - 13:32
(Link)
Alkatību izraisa iedzimto stulbums: wot, nafig plēsties un gādāt šurp labu mantu un to tirgot par pieklājīgu naudu ar minimālu uzcenojumu, ja izpirks drausmīgu krutku par lētu naudu??? un nevienam prātā neienāks kaut kur pasūdzēties...
[User Picture]
From:[info]dominika
Date:28. Februāris 2010 - 13:32
(Link)
Man manā nespeciālista prātiņā domāt, pamatā ir tirgotāju nezināšana un arī nevēlēšanās kaut ko padziļināti uzzināt par savu jomu, kas savukārt izriet no tā, par ko Tu jau raksti - cilvēki nedara to, kas viņiem patiešām patīk, trūkst kaisles par savu lietu un misijas apziņas.
Bet jāsaka gan, ka esmu priecīga, ka manas garšas kārpiņas vēl nav tik advancētas, lai paliktu bešā pie lielveikalu plauktu lētā gala stāvot.
[User Picture]
From:[info]kinskis
Date:28. Februāris 2010 - 13:38
(Link)
jā, šis ir tas otrs punkts, ko laikam neizdevās gana prasmīgi uzvērt, proti, ka lēts vīns automātiski nebūt nenozīmē sliktu vīnu. ir labi un sūdīgi galda vīni, tāpat kā ir labas un te tik labas riservas. un ja kāds spēj dzert tikai pēdējās, tad tas tikai norāda uz ļoti šauru garšas (gaumes izpratnē) diapazonu. jaunvīns ar visu to sarīkojumu tam apkārt ir labs apliecinājums.
From:[info]kristin
Date:28. Februāris 2010 - 14:24
(Link)
nav mūsu dzintarzeme vīna valsts. lielākām skumjām mums vēl ir postpadomju mantotā plašā pielūgsme uz pussaldajiem un saldajiem vīnogu dzērieniem.
[User Picture]
From:[info]degeneralis
Date:28. Februāris 2010 - 15:06
(Link)
Varu ieteikt Berno vīnus (vai Bērnu vīnus, ka mēs to bodi mēdzam saukt), uz apļa pie Ģertrūdes baznīcas, aptuveni blakus Roccabilly.

It kā tāds maziņš un necils veikals, bet regulāri atlaides uz labiem vīniem no lētā gala, kuriem tuvākajā pusgada laikā begsies izdzeršanas termiņš. Piemēram, nesen bija atlaides uz kādu vīnu, no 5 uz 2,50, un tas vīns tiešām garšoja ļoti labi. Katrā divpadsmitā pudeli gan bija saskābusi, bet pārdevējas teica, ja saskābusi, nes apmainīt. Bet vīņs ļoti labs un cena patīkami zema.

Citādi es piekrītu - vīns Rīgā ir dārgāks par vīnu Zviedrijā, lai arī Latvijā ir daudz zemāks akcīzes nodoklis. Kvalitāte reti atbilst cenai.
[User Picture]
From:[info]wowow
Date:28. Februāris 2010 - 15:07
(Link)
jā vot, nekas cits neatliek jo bez argentīniešiem un čiliešiem viss pārējais tāds, nu tāds dārgs sūds allažiņ izrādās
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:28. Februāris 2010 - 15:10
(Link)
malbeki ftw :)
[User Picture]
From:[info]barbala
Date:28. Februāris 2010 - 16:43
(Link)
Jā, turklāt, ar Čīles vīniem ar' tagadiņ būs kā būs. Būs vien jātaisa vasarā vīnu iepirkšanas tūres uz kalnainiem reģioniem un jāpārved mājās. Man mežonīgs sapnis ir bijis atvest milzīgu lielo cietsiera kluci, nu to, kuram tikai no vidus grebt trīs gadus. Vai vītināto gaļu, ar visu zvēra kāju, iekārt skurstenī un piesmiet sky.
From:[info]zazazelle
Date:28. Februāris 2010 - 17:22
(Link)
katrā valstī jādzer vietējais alkohols, thats for sure.
lv ir jadzer miestiņs un krutka, vai arī nekas.
man ar nekas neskiet labaaks par vodku un votku,
un ir gruuti iesaknjoties atpakalj,
bet taa nu tas ir. vottaa
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:1. Marts 2010 - 01:01
(Link)
kinski - tu pakāsi 5 īti - maksā ragā