kihelkonna - d vitamīns, varbūt noslēgums [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

d vitamīns, varbūt noslēgums [16. Jan 2020|14:18]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]

tā kā pēdējās nedēļās cibā bijušas vairākas diskusijas par d vitamīnu un es tad vienmēr esmu sedējusi uz pirkstiem, lai neizplūstu laikietilpīgā šļurā, bet vispār par šo tēmu esmu klabinājusi gadiem ilgi, tad sabēršu te savu personisko un subjektīvo un dažbrīd tumsonīgo dzīvesziņu. 

vecie posti
iesākums, par praktiskiem aspektiem un cenām (ka īherbā ir n reizes lētāk nekā LV)
http://klab.lv/users/kihelkonna/594694.html

sauļošanās (figu tu nosauļosies pa pilsētu pastaigājoties)
http://klab.lv/users/kihelkonna/970054.html

hipotētiska saistība ar vēža nedabūšanu (bet nevar ticēt visam, ko raksta)
http://klab.lv/users/kihelkonna/968480.html#cutid1

dozas ir daudz lielākas, un līdz 10 000 dienā varot ēst uz savu roku un droši (par bīstamām dozām parullē uz pašu apakšu tajā tekstā)
http://klab.lv/users/kihelkonna/950799.html#cutid1
" vairāki avoti saka, ka toksiska doza būtu 1 gadu katru dienu ēst pa 100 000 IU."

vispirms, ja ārsts tev d vitamīna dozas iesaka noteikta skaita pilienos un nevis vienībās, tad viņš ar mazu varbūtību nav gudrs, bet ar lielāku varbūtību viņš tevi uzskata par stulbu. d vitamīnu mēra starptautiskajās (start-pautiskajās) vienībās, international units, un ir nopērkami pilināmie d vitamīni, kur vienā porcijā var būt gan zem tūkstoša, gan vairāki tūkstoši. apskati šīs bildītes un pievērs uzmanību tam, kas rakstīts pirms IU; pudeles vienādas, bet IU atšķiras desmitkārtīgi






tāpat ar kapsulām, te var apskatīt ar 1000 un ar 10 000





dažreiz ražotāji nojauc pēdas, norādot citas mērvienības, es tad guglē ierakstu d vitamin online calculator. tās vienības tomēr biežāk lieto nekā otru variantu.


kalkulators https://mypharmatools.com/othertools/iu


tālāk. vai tiešām katru dienu? varbūt vairākas reizes dienā? varbūt nevis pilināt karotē, bet smidzināt uz mēles, un vēl apēst karoti, lai būtu mazāki zudumi?

par to vēl zinātnieki strīdas, kāds īsti ir d vitamīna pussadalīšanās periods vai kaut kas tamlīdzīgs, versijas ir no 15 dienām līdz 3 mēnešiem, bet mērījumi rāda - d vitamīna līmenis serumā aug ļoti lēni un krītas ļoti lēni. galvenais, ka ir. un ir ne tikai līmenis asinīs, bet arī saistība ar kaulu lūzumiem un nelūzumiem un tamlīdzīgi.

nelikšu atsauces, jo to ir ļoti daudz. ir daudz pētījumu, kur salīdzina cilvēkus, kas ēd d vitamīnu katru dienu vai arī kopējo dozu apēd reizi nedēļā, divās nedēļās, mēnesī, vairākos mēnešos. ieguglējiet paši vitamin d daily monthly pubmed.



šādu grafiku iegūst, ja tie, kas ēd reizi dienā, tiešām ēd reizi dienā, nevis ik pa laikam aizmirst. ja vēl jārēķinās ar cilvēku aizmāršību un dažām izlaistām nedēļām, tad retāk un vairāk noteikti ir labāk.

tas ir, ja pieņem, ka mērķis ir serumā atrodamais d vitamīns, ko var izmērīt. ja mērķis ir moderni izpildīties un šķirties no liela naudas daudzuma, tad labāk vairākas reizes dienā smidzināt uz mēles to vitamīnu no smalkas pudeles. bet to pašu efektu var panākt, apēdot summu reizi nedēļā. tad vēl ir ļaužu kategorija, kas domā, ka ar reizi dienā apēstu/izsmidzinātu 200 viņi panāks lielāku efektu nekā ar reizi nedēļā apēstu 10 000. nu lai domā.

laikam ārsti arī tā domā, izrakstot zīdaiņu dozas zem 1000. bet ar zīdaiņu dozām nekādi nevar panākt normu. nu nekādi.

no otras puses - ja ēd kaut ko dārgu un dīvainu un no neparastas pudeles, tad var dabūt tik vēlamo placebo efektu, un no kaut kā izārstēties.

mana pieredze rāda, ka serumā 50 var dabūt, ja katru dienu ēd 5 000 vienības. nevis 200. neesmu mērījusi, cik man ir tagad, kad reizi nedēļā apēdu 70 000 (10 000 dienā). ārpus LV ieteiktās dozas ir ap 5000 dienā. un es to jau laikam teicu - "vairāki avoti saka, ka toksiska doza būtu 1 gadu katru dienu ēst pa 100 000 IU".

domas dalaas par to, kaadu liimeni asiniis vajadzeetu. pieslejos tiem, kas saka - zem 30 ir slikti, zem 50 pasvaki, virs 50 labi.

ja mērķis ir dabūt d vitamīnu serumā, tad rezultāts ir proporcionāls dozai, un ar mazu dozu (lai kur smidzinātu) nu nekādi nevar panākt lielu rezultātu. apmēram tā


(avots https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109708031756)

vēl ir pētījumi, ka tad, ja cilvēkam ir d vitamīna deficīts, tad labāk viņam uzreiz iebarot to mēneša dozu, nevis dot pa druskai katru dienu. mēneša dozas gadījumā vitamīna norma iekš seruma tika panākta par 2 nedēļām agrāk nekā ar ikdienas dozu.


Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]zin
Date:16. Janvāris 2020 - 14:55
(Link)
o, paldies par šo, kāreiz vakar prātoju, vai var nejauši pārdozēt d vitamīnu un vai drīkst citā dienā apēst vairāk, ja vakar aizmirsās.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:16. Janvāris 2020 - 14:58
(Link)
mēs ģimenē ēdam summu katru pirmdienu, un, ja sīči laikus neapēd, tad apēd nākamajās nedēļas dienās :)
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:16. Janvāris 2020 - 15:06
(Link)
Jā, D vitamīns ir baigā štelle. Es vispār tās IU vienības nemaz īsti nezinu un neskatos, bet orientējos pēc mikrogramiem, lai būtu kādi 50-100 dienā (ziemā, vasarā man nevajag).
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:16. Janvāris 2020 - 15:15
(Link)
saskaņā ar šo https://mypharmatools.com/othertools/iu , tu laikam apēd 2000 līdz 4000 :)
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:16. Janvāris 2020 - 15:16
(Link)
aha :)
[User Picture]
From:[info]nova
Date:16. Janvāris 2020 - 15:37
(Link)
Mana ārste bija tik gudra,ka ātri vien sarēķināja,cik Vigantol pilienu atbilst iherba kapsulām, bet čakars ar tiem pilieniem, es labāk palieku pie kapsulām
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:16. Janvāris 2020 - 15:43
(Link)
savukārt, ja grib ēst reizi nedēļā vai mēnesī, tad pilināsana var būt ērtāka, lai nebūtu jārij lejā riekšava ar tām kapsulām :D
[User Picture]
From:[info]jim
Date:16. Janvāris 2020 - 16:04
(Link)
Paldies, es savulaik ļoti iedziļinājos tavos ierakstos. Pasūtīju iherbā lielo burku ar 10 000 vienību kapsulām, ļoti efektīvi uzdzinu sev normālu līmeni. Ēdu vienu kapsulu jeb 10 000 dienā. Kad atsāksies saulainā vasara, ēdīšu katru otro dienu.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:16. Janvāris 2020 - 16:06
(Link)
teicami :)
[User Picture]
From:[info]f
Date:16. Janvāris 2020 - 22:09
(Link)
o, skan labi! (nošpikot, značit)
[User Picture]
From:[info]jim
Date:16. Janvāris 2020 - 22:12
(Link)
Es arī iemācījos, ka nevajag reizē ar ēdienreizi, turkāt vēl, ja tajā ņem vitamīnus, dzert kafiju, jo kofeīns traucē visiem labumiem uzsūkties. Ne vienmēr sanāk, bet cenšos līdz ar to brokastu kafiju atlikt uz vismaz stundu pēc ēdienreizes
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:16. Janvāris 2020 - 17:06
(Link)
Liels paldies, šis ir ļoti noderīgi!

Bezatbildīga hipohondriķa jautājums: ja man ir klasiskais deficīta simptoms - hronisks nogurums gada tumšajos mēnešos - ir prātīgi sākt ielietot uz savu roku, vai tomēr tas ir bīstami un obligāti iepriekš aiziet uz analīzēm (bet kad es vispār saņemšos to izdarīt...)?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:16. Janvāris 2020 - 17:20
(Link)
līdz 10 000 skaitās, ka var droši uz savu roku. bet tu droši vien sāksi ar apmēram 5 000, un to nu var pilnīgi droši, tas ir mazāk nekā var iesauļot.
From:[info]ninona
Date:16. Janvāris 2020 - 17:08
(Link)
Par tām "zīdaiņu devām".
Es teiktu, ka ārstam vnk pēc devas izrakstīšanas pēc kāda laika ir jānočeko dinamika. Ja Tev ir laiks, parakājies, vai nav pētījumi par to, ka kaut kāda ģenētika vai citi aspekti ietekmē uzsūkšanos, tātad arī mazas/lielas devas efektivitāti.
No savas pieredzes - pēdējās grūtniecības laikā vasaras sākumā analīzēs bija normas apakša, rudens otrajā pusē (neregulāri lietoju parastos uztura bagātinātājus [vitamīni, kalcijmagnijcinks] ar zīdaiņu devu D vitamīna, ieteicamos 1000 nepāsniedzot, vasaru novārguļoju betona sienās) analīzēs līmenis bija ārkārtīgi labs, ginekoloģe aizliedza tos pēdējos mēnešus Dvit lietot.
Tētis kaut kad bija vetaptiekā pa lēto nopircis pudelīti jēriem domāta Dvit. Parēķināja pie sevis, ka šim svars kā brangam jēram, un izlietoja, kā tam lopam domāts. Ģimārsts, analīžu rezultātus redzot, dabūja izbīli, jo nekad tik briesmīgi augstu līmeni neesot redzējis. Arī aizliedza kādu laiku lietot.
Vispār daudzas zāles esot izdevīgi vetaptiekās pirkt.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:16. Janvāris 2020 - 17:18
(Link)
:) par neuzsūkšanos ģenētikas dēļ zinās jūzeris up, kas dabūja lietot zirga dozas, lai dabūtu normā. par briesmīgo līmeni - droši vien viņš nav redzējis augstāku par 60, bet norma ir līdz 100 vai 150, un vēl lielāki cipari ir pieļaujami :)
From:[info]ninona
Date:16. Janvāris 2020 - 17:24
(Link)
Vaine? Nu, par to, ka samērā individuāli.
Vienkārši, ja man tas līmenis viegli uzkāpj uz normu ar standarta "uzturošo devu", priekškam man lietot vairāk! :)

Bet vispār attiecībā uz bērniem būtu kruti, kā mūsu padomjlaika bērnībā, kad visiem bērniem vitamīnus vnk iedeva bērnudārzā :D. Man kā vecākam nebūtu jāatceras.
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:16. Janvāris 2020 - 17:09
(Link)
Nezinu, kur es dzīvoju, ka tās d vit diskusijas Cibā neesmu pamanījusi
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:16. Janvāris 2020 - 17:19
(Link)
man daudz nevajag, lai satruktos! šonakts sarunu pie tevis arī ieskaitu. pie pelnufejas nesen bija, un vēl kaut kur.
[User Picture]
From:[info]str
Date:16. Janvāris 2020 - 18:43
(Link)
Vai gadîjumā tur labākam efektam arī K vit klāt bij jālieto.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:16. Janvāris 2020 - 19:00
(Link)
Kad lasu par lielajaam dozaam, tad tas tiek piemineets, jaa.
[User Picture]
From:[info]gorgona
Date:16. Janvāris 2020 - 22:16
(Link)
Es kā reizi nesen besījos, ka vigantola instrukcijā nav nekas saprotams par pilieniem-devām.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Janvāris 2020 - 03:59
(Link)
:) varbut vari paarreekinaat tajaa linkaa, ko iedevu zvirbulenam. kad pedejo reizi lietoju vigantolu, tas bija cakars, jo tur pilienaa bija 500 iu (loti piemeeroti ziidainiem), un pie manaam taa briiza dozaam tas bija 10 piles dienaa. Pie manaam siibriiza dozaam tas buutu 140 piles nedeelaa. Man staastiija par kaadu aarsti, kas vienkaarsi izdzer pudeli vigantoa visu uzreiz katru meenesi
[User Picture]
From:[info]gorgona
Date:17. Janvāris 2020 - 09:19
(Link)
Starp citu, bet šitas vispār ir mega, mega noderīgi. Jo es te bisu laiku bērnim dodu zīdaiņu devas, jo man ir bail, ka es viņu noindēšu, ja iedošu nevis trīs, bet četrus vigantola pilienus.
[User Picture]
From:[info]dejavu
Date:17. Janvāris 2020 - 06:54
(Link)
Es kā reiz, nesen runāju ar cilvēku, kas taisa doktora pētījumu par D vitamīna devām bērniem, un to pašu teica, ka jālieto ir lielās devas, ja grib kaut ko efektīvi panākt.
[User Picture]
From:[info]dejavu
Date:17. Janvāris 2020 - 06:54
(Link)
Bet vispār paldies par atgādinājumu, man arī sezonāli būtu jāpalieto.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Janvāris 2020 - 16:29
(Link)
aha, un man ir rahītiskas ribas.
[User Picture]
From:[info]puce
Date:17. Janvāris 2020 - 13:05

(Link)
sirsnīgs paldies Tev par visiem šiem veselības, ēdienkartes izmaiņu un dažādu piedevu lietošanas pētījumiem. Man ļoti noder. Un varu ieteikt arī citiem.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Janvāris 2020 - 16:29
(Link)
:)