kihelkonna - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

d vitamīns, varbūt noslēgums 16. Jan 2020|14:18

kihelkonna
tā kā pēdējās nedēļās cibā bijušas vairākas diskusijas par d vitamīnu un es tad vienmēr esmu sedējusi uz pirkstiem, lai neizplūstu laikietilpīgā šļurā, bet vispār par šo tēmu esmu klabinājusi gadiem ilgi, tad sabēršu te savu personisko un subjektīvo un dažbrīd tumsonīgo dzīvesziņu. 

vecie posti
iesākums, par praktiskiem aspektiem un cenām (ka īherbā ir n reizes lētāk nekā LV)
http://klab.lv/users/kihelkonna/594694.html

sauļošanās (figu tu nosauļosies pa pilsētu pastaigājoties)
http://klab.lv/users/kihelkonna/970054.html

hipotētiska saistība ar vēža nedabūšanu (bet nevar ticēt visam, ko raksta)
http://klab.lv/users/kihelkonna/968480.html#cutid1

dozas ir daudz lielākas, un līdz 10 000 dienā varot ēst uz savu roku un droši (par bīstamām dozām parullē uz pašu apakšu tajā tekstā)
http://klab.lv/users/kihelkonna/950799.html#cutid1
" vairāki avoti saka, ka toksiska doza būtu 1 gadu katru dienu ēst pa 100 000 IU."

vispirms, ja ārsts tev d vitamīna dozas iesaka noteikta skaita pilienos un nevis vienībās, tad viņš ar mazu varbūtību nav gudrs, bet ar lielāku varbūtību viņš tevi uzskata par stulbu. d vitamīnu mēra starptautiskajās (start-pautiskajās) vienībās, international units, un ir nopērkami pilināmie d vitamīni, kur vienā porcijā var būt gan zem tūkstoša, gan vairāki tūkstoši. apskati šīs bildītes un pievērs uzmanību tam, kas rakstīts pirms IU; pudeles vienādas, bet IU atšķiras desmitkārtīgi






tāpat ar kapsulām, te var apskatīt ar 1000 un ar 10 000





dažreiz ražotāji nojauc pēdas, norādot citas mērvienības, es tad guglē ierakstu d vitamin online calculator. tās vienības tomēr biežāk lieto nekā otru variantu.


kalkulators https://mypharmatools.com/othertools/iu


tālāk. vai tiešām katru dienu? varbūt vairākas reizes dienā? varbūt nevis pilināt karotē, bet smidzināt uz mēles, un vēl apēst karoti, lai būtu mazāki zudumi?

par to vēl zinātnieki strīdas, kāds īsti ir d vitamīna pussadalīšanās periods vai kaut kas tamlīdzīgs, versijas ir no 15 dienām līdz 3 mēnešiem, bet mērījumi rāda - d vitamīna līmenis serumā aug ļoti lēni un krītas ļoti lēni. galvenais, ka ir. un ir ne tikai līmenis asinīs, bet arī saistība ar kaulu lūzumiem un nelūzumiem un tamlīdzīgi.

nelikšu atsauces, jo to ir ļoti daudz. ir daudz pētījumu, kur salīdzina cilvēkus, kas ēd d vitamīnu katru dienu vai arī kopējo dozu apēd reizi nedēļā, divās nedēļās, mēnesī, vairākos mēnešos. ieguglējiet paši vitamin d daily monthly pubmed.



šādu grafiku iegūst, ja tie, kas ēd reizi dienā, tiešām ēd reizi dienā, nevis ik pa laikam aizmirst. ja vēl jārēķinās ar cilvēku aizmāršību un dažām izlaistām nedēļām, tad retāk un vairāk noteikti ir labāk.

tas ir, ja pieņem, ka mērķis ir serumā atrodamais d vitamīns, ko var izmērīt. ja mērķis ir moderni izpildīties un šķirties no liela naudas daudzuma, tad labāk vairākas reizes dienā smidzināt uz mēles to vitamīnu no smalkas pudeles. bet to pašu efektu var panākt, apēdot summu reizi nedēļā. tad vēl ir ļaužu kategorija, kas domā, ka ar reizi dienā apēstu/izsmidzinātu 200 viņi panāks lielāku efektu nekā ar reizi nedēļā apēstu 10 000. nu lai domā.

laikam ārsti arī tā domā, izrakstot zīdaiņu dozas zem 1000. bet ar zīdaiņu dozām nekādi nevar panākt normu. nu nekādi.

no otras puses - ja ēd kaut ko dārgu un dīvainu un no neparastas pudeles, tad var dabūt tik vēlamo placebo efektu, un no kaut kā izārstēties.

mana pieredze rāda, ka serumā 50 var dabūt, ja katru dienu ēd 5 000 vienības. nevis 200. neesmu mērījusi, cik man ir tagad, kad reizi nedēļā apēdu 70 000 (10 000 dienā). ārpus LV ieteiktās dozas ir ap 5000 dienā. un es to jau laikam teicu - "vairāki avoti saka, ka toksiska doza būtu 1 gadu katru dienu ēst pa 100 000 IU".

domas dalaas par to, kaadu liimeni asiniis vajadzeetu. pieslejos tiem, kas saka - zem 30 ir slikti, zem 50 pasvaki, virs 50 labi.

ja mērķis ir dabūt d vitamīnu serumā, tad rezultāts ir proporcionāls dozai, un ar mazu dozu (lai kur smidzinātu) nu nekādi nevar panākt lielu rezultātu. apmēram tā


(avots https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109708031756)

vēl ir pētījumi, ka tad, ja cilvēkam ir d vitamīna deficīts, tad labāk viņam uzreiz iebarot to mēneša dozu, nevis dot pa druskai katru dienu. mēneša dozas gadījumā vitamīna norma iekš seruma tika panākta par 2 nedēļām agrāk nekā ar ikdienas dozu.


Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: