kihelkonna - par izskatīgumu [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

par izskatīgumu [28. Apr 2014|08:58]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
vēl es dažreiz domāju par šejienes alkoholiķiem. vīratēvs viņus dažkārt nodarbina, tāpēc satieku, dažādus, daudzu gadu laikā. lielai daļai ir kopīga tāda lieta. redzams, ka jaunībā viņi bijuši ļoti izskatīgi. aiz uzburbuma un pāragras novecošanās pazīmēm nojaušama ļoti pievilcīga seja. lielai daļai ir viļņaini mati. un tamlīdzīgi.

bērnībā un jaunībā ar šiem cilvēkiem droši vien visi gribēja draudzēties. varbūt visi jūsmoja par viņu izlēcieniem. aicināja uz visiem tusiņiem. viņiem nebija jāpapūlas, lai viņus mīlētu. un tas beidzās tā kā beidzās.

ļoti glīts izskats laikam automātiski noved riska grupā. kad padomā par senākiem laikiem - klases skaistākā meitene tūlīt pēc vidusskolas beigšanas apprecējās ar klases skaistāko puisi, tūlīt bērni, pēc tam atskārta, ka varēja arī citādāk, bet grūti uzsākt un vēl grūtāk pabeigt izglītošanos, un tamlīdzīgi. var sanākt palikt bez kārtīgas profesijas. kamēr neglīteņi vai vismaz parastie cilvēki netraucēti studēja, pēc tam kārtoja personisko dzīvi. protams, arī vēlāk dabūtas attiecības var izjukt, bet tad tomēr ir vairāk resursu veiksmīgai tālākai dzīvei.

protams, arī piedzimšana par neglīteni negarantē sekmes dzīvē vai vismaz nenodzeršanos. un pievilcība automātiski nenozīmē rensteli vai vismaz dzīvi trūkumā. bet ir daudz jomu, kurās agrs pārākums nozīmē risku. kaut vai agra gudrība. kā literatūrā plaši aprakstīts, gudriniekiem drīz sāk šķist, ka visam ir jānāk viegli, un nopūlēties ir apkaunojoši. tāpēc viņi vairās konkurences un uzstāda sev zemas prasības, un nereti kļūst par neveiksminiekiem. to par gudrību es jau sen zināju, bet par pārējām jomām nē.



upd
cibiņi laikam pārsvarā cieš no gudrības un nevis no pārliecīga skaistuma, vismaz spriežot pēc komentāriem, tā ka ielikšu šos linkus, kas man ļoti apskaidroja galvu savulaik (par to, kāpēc gudrie kļūst par lūzeriem)
http://nymag.com/news/features/27840/
http://www.alfiekohn.org/parenting/gj.htm
http://www.janetlansbury.com/2010/03/praising-children-risking-failure/
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]rediiss
Date:28. Aprīlis 2014 - 09:54
(Link)
varbūt ir tā, ka no smukajiem un gudrajiem vnk sagaida lielākus sasniegumus. un kad to nav, kad smukais un gudrais dzīvo parastu dzīvi, tad liekas, kā nu tā, viņš taču bija tik smuks un gudrs.
[User Picture]
From:[info]dominika
Date:28. Aprīlis 2014 - 10:11
(Link)
Es no savas pieredzas kakta par pāragru gudrību (vai pāragrām zināšanām) varētu teikt, ka nopūlēties ir drīzāk nevis apkaunojoši, bet nav pacietības to darīt. Jo vieglums, ar kādu kādreiz viss nāca, to nav iemācījis. Es daudzkārt esmu uzkāpusi uz tā grābekļa - ja nesanāk uzreiz, metu pie malas un meklēju kaut ko citu, ko darīt. Bet neveiksmīgums nāk no drīzāk pārāk augstām prasībām uzrez spēt visu un perfekti, ja nesanāk - značit lūzere.
[User Picture]
From:[info]dominika
Date:28. Aprīlis 2014 - 10:49
(Link)
oi, paldies, pacentīšos neaizmirst un brīvā brīdī izlasīt
From:[info]divi_g
Date:28. Aprīlis 2014 - 13:25
(Link)
Lieliski formulēts.
From:[info]ninona
Date:28. Aprīlis 2014 - 10:32
(Link)
Man šķiet, ka tagadējai jaunatnei un arī manam gadagājumam tā skaistuma liksta vairs nav tik izteikta, jo sabiedrība kopumā tiecas precēties un bērnoties vēlu. Vienīgi saglabājas vai pat stiprinās tas, ka krutākie tusētāji galā paliek niecīgu izglītību un mazprasmīgu darbu, dzīvē neko nesasniedzot. "Augstākais punts" paliek skolas laikā.

Mums te ciemā viena tiešām skaista pusbomzene, palīdz kaimiņienei sētnieces darbā. Viņa ir skaista (nu, cauri dzīves slānim spīd nepārprotami), uzcītīga darbā, patīkams cilvēks, bet bez spējas stāties pretī dzīves izaicinājumiem un kārdinājumiem. Apkārtējie tad nu viņu stutē, uzmana, kad sadzērusies.

Par gudrību - drīzāk "vieglu galvu" -> jā, ir problēmas iemācīties mācīties un iespringt. Un arī gribēt iespringt... Skolas laikā skolotāji mani par šito pamatīgi sunīja :D Es biju skolotāju mīlule, potenciālā teicamniece, bet ar viduvējām atzīmēm.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:28. Aprīlis 2014 - 10:44
(Link)
ja cilvēks ir dzirdējis, ka viņam ir viegla galva, tad viņam ieliekas tas, ka vai nu jābūt labākajam bez piepūles, vai arī jāizvairās no iesaistīšanās. ar to tiešām ir grūti, un pedagogiem ļoti patīk bārstīt tādus vārdus kā gudrs, apdāvināts, ar vieglu galvu. tevi sunīja, bet sunījot turpināja teikt, ka tev ir viegla galva, kā rezultātā tu negribēji piepūlēties :)

sk linkus, ko pieliku pie teksta vēlāk.
From:[info]ninona
Date:28. Aprīlis 2014 - 13:10
(Link)
Linkus pašlaik nevaru apskatīt, bet jāteic, ka viena skolotāja 12. klases vidū atrada, kā mani vismaz viņas priekšmetā pārmācīt - sāka katru stundu mani izsaukt un pārbaudīt. Beigu beigās gāju ar viņu skaidroties, un viņa tā arī pateica, ka turpinās to speciāli darīt līdz sākšu mācīties. Tas bija iedarbīgi!
[User Picture]
From:[info]snorke
Date:28. Aprīlis 2014 - 18:21
(Link)
NAV taisniba :) man bija super viegla galva un visi no dzimsanas atkartoja "cik vinja gudra", bet man baisi gribeejaas macities, macities un puuleeties (nebija gan kur)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:28. Aprīlis 2014 - 19:37
(Link)
tu esi no tiem retajiem indivīdiem, kuriem ir laikam iedzimts open mindset; laikam mutācija tāda, jo vairums vieglgalvju viegli iemanto to, ko sauc par fixed mindset; šis teksts bija par vairākumu, nevis par mutantiem :)
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Aprīlis 2014 - 11:06
(Link)
par gudriniekiem piekrītu, zinu piemērus gan dzīvē, bet vēl vairāk internetā - Quora ir līdz nejēdzībai pilna ar šādiem stāstiņiem no personīgās pieredzes. Vairāk gan manīts, ka sūdzās par skolas, nevis vecāku attieksmi audzinot.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:28. Aprīlis 2014 - 11:40
(Link)
Viss ir pareizi. Skaistiem cilvēkiem ir evolucionāras priekšrocības, bet evolūcijas uzdevums ir apbērnoties. Kad bērni ir piedzemdēti, skaistums ir savu misiju izpildījis.
[User Picture]
From:[info]snorke
Date:28. Aprīlis 2014 - 18:21
(Link)
vovo, preciizi!
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:28. Aprīlis 2014 - 11:55
(Link)
Mani nekad īsti neslavēja, jo 1) manā ģimenē neslavēja 2) skolotāji bija aizņemti ar klases ākstiem. Tā nu nekad īsti nezinu, cik daudz enerģijas/ pūļu ielikt. Tas arī ir bijis lielākais ieguvums no "vieglas galvas"/gudrības - nepārpūlēties, jo salīdzinājumā ar citiem, kas dara kaut ko līdzīgu, man parasti ir labs rezultāts. Un iespēja paskatīties uz darāmo savādāk.
Es gan kādreiz arī biju ļoti konkurējoša, man vienmēr gribējās "vislabāk" (jo tas bija ļoti viegli.) Fija, savukārt, vispār atsakās no jebkādas konkurences - ja būs jātaisa vissarkanākā puķīte, viņa principā taisīs vispelēkāko mākonīti. It kā slavēju atbilstoši šābrīža kanonam - par cenšanos un tā, bet nav viegli, nav viegli to cenšanos panākt.:)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:28. Aprīlis 2014 - 13:18
(Link)
mazmurkšķis arī zina visu par to centību. bet tiklīdz ir jālabo savas kļūdas, jāuzlabo sniegums utt., panesas viss kā parasti :)
bet Fija jau vēl sīka, un puķītes netaisīšanu varētu neuztvert kā izvairīšanos no konkurences :)
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:28. Aprīlis 2014 - 14:35
(Link)
Uzsvars uz vislielāko/viskošāko/visātrāk/vismukāk :)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:28. Aprīlis 2014 - 14:50
(Link)
manā paaudzē atkal ātri saprecējās un apbērnojās tie, kas skolas laikā bija pilnīgi nekādi vai pat lūzeri. Nez, varbūt prasības citādākas un ir mierā ar to, ko dzīve piespēlē, iepretim smukajiem, kuri - pa lielai daļai - vēl šobrīd sēž un gaida to savu princi vai princesi baltajā zirgā.
Sasniegumos korelāciju starp izskatu un prasmēm/zināšanām neredzu. Varbūt dažos gadījumos, kur izcils izskats ir sagājis kopā ar veiklu personību un motivējošiem apstākļiem (jo izskats ar veiklu personību citos gadījumos noved pie tūristu iekšā vilinātājiem vecrīgas krogos), var redzēt izcilus sasniegumus.. vai tas būtu tikai skaistuma nopelns, šaubos..
From:[info]dzeina
Date:28. Aprīlis 2014 - 16:20
(Link)
Cibiņi vispār cieš :)

paldies, inčīgi
[User Picture]
From:[info]nova
Date:28. Aprīlis 2014 - 21:33
(Link)
+10 par cibiņi vispār cieš:)