juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-06-18 18:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ar novēlošanos ielieku preses ziņu no Anglijas:
https://www.theneweuropean.co.uk/what-if-everyone-were-entitled-to-a-universal-basic-income

Tur tiek palaists UBI izmēģinājums uz 30 cilvēkiem, mēneša maksājums ir 1.600 mārciņas, kas ir izteikti vairāk par citiem izmēģinājumiem.

Savulaik bija UBI izmēģinājums Somijā, par kuru pat McKinsey sniedza labas atsauksmes https://www.mckinsey.com/industries/public-and-social-sector/our-insights/an-experiment-to-inform-universal-basic-income

The New European rakstā ir teikts, ka šajā industriālajā revolūcijā varētu būt citādi - jaunās darbavietas vai nu neveidojas, vai arī veidojas t.s. bullshit darbi.

Viens no bullshit darbiem, kas mani pārsteidz un kurā es saredzu cilvēka iejūgšanu Austrumu cilvēks-velk-karieti, ir kafejnīcu baristu darbs. Nu neticu, ka visu to kafijas pagatavošanu ar visu to kloku vilkšanu un spaidīšanu nevar izdarīt automātiski un tajā pašā kvalitātē. Ja farmācijas industrija var saražot top precizitātes zāles, tad kafiju noteikti arī var uztaisīt. Bet biznesi laikam ir izrēkinājuši, kas pircējs būs apstulbis no tā, ka viņā labā barista (cits, dzīvs cilvēks!) tik ļoti cenšas un strādā, ka būs gatavs maksāt prēmiju un no tās tiek gan kapeikas baristam, gan arī tīri labs peļņas procents īpašniekam. Jā tā vienkārši pārdotu kafiju no automāta, tad šādu uzcenojumu likt nevar.

Un lūk, šis piemērs ir tas, kā "mārketings rada vērtību", kā pārdošanas funkcija pieliek "vērtību" precei. Un dekāns Bērziņš tieši par šādas vērtības pielikšanu runāja Domburšovā, ka Latvijai būtu uz to jāiet, jāpievieno vērtība ar pārdošanas funkcijas īstenošanu, ne tikai ražošanu. Nu Bērziņš laikam riktīgi dara godu LU un Latvijas ekonomistu saimei.

Man jau liekas, ka šāda "vērtības" pielikšana ir tukšība. Tāpat kā uzņēmumi ražo neskaitāmus krēmus un aptiekas tirgo tos par bargām cenām un tad taisa 70% akcijas un tad atkal ceļ cenas un brīnās ka nepērk. Tā vietā šie uzņēmumi varēja strādāt pie patiesas vērtības radīšanas. Piem., priekš zālēm, kas rada patiku sportot un audzē muskuļus vai priekš jaunības atgūšanas zālēm. Tā nebūtu tukšība, tā būtu vērtība.

---

Un ja cilvēkiem būs pieejams UBI, tad cilvēkiem būs iespēja meklēt jēgu. Nevis iejūgties bullshit darbos, lai izdzīvotu. Bet mācīties sistēmbioloģiju un grafu neironu tīklus, lai sintezētu jaunas molekulas slimību ārstēšanai un jaunības atgūšanai.

---

Praktiski. Šeit un tagad laikam UBI nevar ieviest, jo automatizācija vēl nav sasniegusi to līmeni. Bet šeit un tagad var gan būt politiskā kustība, kas cilvēka cieņu un vajadzības stāda pirmajā vietā un kas vairāk vai mazāk sistemātiski (protams, fleksibli sadarbojoties ar tirgu, zinātni, entuziastiem, sab. organizācijām) virza šo automatizāciju. Piem., veicina gan tirgus bāzētu automatizāciju (kas parasti automatizē labi apmaksātos darbus - kirurgiju, kognitīvos darbus), gan arī apzināti veic intervenci, lai automatizēto tos darbus, no kuriem cilvēki ies prom, tiklīdz būs pieejams UBI (piem., lauksaimniecība, gaļas pārstrāde, utt.). Un tālāk jau cilvēki paši atradīs jēgu.

Tas ir tik interesanti. Antīkās pasaules brīvie cilvēki atrada savu piepildījumu pašrealizācijā, skolās, dārzos, akadēmijās, agorā. Tad bija gan aicinājums nodarboties ar metafiziku, medicīnu, amatniecību, gan arī apziņa par to, kas ir nevis aicinājums, bet nepieciešamība un ko ar nepieciešamību darīt. Nevis Stokholmas sindroma kārtībā pieņemt nepieciešamību, bet aktīvi to handle, engage. Piem., mīts par Talos https://en.wikipedia.org/wiki/Talos

---
---

Citās ziņās: https://www.politico.eu/article/el-nino-back-flood-cyclone-drought-wildfire-climate/ Uz Klusā okeāna sācis formēties el Nino. Šajā vasarā tas neko nemain. Tas nozīme, ka šī ziema Latvijā būs siltā. Bet nākamā vasara laikam būs apokaliptiska. Ja neko nedarām. Karstumu varbūt daudzi pārcietīs, sausum vai plūdu paceltās pārtikas cenas. Nu nezinu.

---

Baltkrievijā ir tikai taktiskie kodolieroči. Tie var iznīcināt pilsētu, bet tie neradīs kaitējumu plašākam reģionam.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2023-06-18 20:56 (saite)
Vairums cilvēku paši darbā vai mājās gatavo kafiju, un tās izmaksas ir varbūt 20 pensi par tasi. Loģiski, ka kafijas cena, ko pasniedz kafejnīcā, nav par pašu kafiju, bet par telpu īri un apkalpošanu, ko dara cilvēks. Šīs lietas nav lētas.

Par aptiekām runājot, tad UK šobrīd ir nevis tā, ka vairums krēmu nepērk, bet tie vienkārši nav pieejami, jo ražotājiem ir kaut kas nomisējies. Es nerunāju par kosmētiskajiem krēmiem, jo tos aptiekās netirgo (izņemot Latvijā), bet krēmus pret ādas slimībām, kā ekzēmu un līdzīgus.

Tāpat cilvēki joprojām vēl nesaprot, ka dārgs ir darbinieku laiks nevis pašas preces. Te bija runa, ka darbinieki iestādēs neceļ klausuli. Bet reāli atbildēšana uz telefona zvaniem ir ļoti dārga. Aptiekā visbiežākie zvani ir par to, vai manas zāles ir gatavas un vai jums ir pieejams produkts X. Reāli šāda saruna aizņem vismaz 2 minūtes (jo man ir jāskatās datorā, vai jāpārbauda, kas ir plauktā u.tml.). Ja farmaceita vidējā alga ir £40/stundā, ja vēl pieskata visus nodokļus un citas izmaksas varbūt sanāks £60/stundā. Tās divas minūtes būs izmaksājušas aptiekai £2, kas ir caurmēra kafijas cena kafejnīcā.

Un tu domāji, ka kafija ir pārāk dārga? Kamēr tavs zvans aptiekai ir izmaksājis tieši tikpat.

Aptiekai ir sistēma, kas nosūta īsziņu, kad tavas zāles ir gatavas, un uztaisa tiešsaistes sistēmu, kur var pārbaudīt produktu esamību katrā aptiekā, lai nav jāzvana. Bet būs cilvēki, kuriem ar jaunajām tehnoloģijām ir pagrūti, tāpēc nevar pilnībā atslēgt telefona atbalstu (kā to izdara google un citi IT uzņēmumi). Bet mūsdienās ir jāiegūst pilnīgi jauna domāšana par izmaksām – kas reāli ir dārgi un kas nav un kāpēc.

(Atbildēt uz šo)


[info]mindbound
2023-06-18 23:24 (saite)
Ja cilvēkiem būs pieejams UBI, tad cilvēkiem būs iespēja veģetēt un spļaut griestos.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-18 23:58 (saite)
Ugu ja būtu UBI tad maximas pārdevēji aizskrietu konstruēt kvantu datorus :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-06-19 12:37 (saite)
Nē, bet būtiska daļa no viņiem sāktu skatīties apkārt un agri vai vēlu sāktu darīt kaut ko noderīgu savā brīvajā laikā. Pie tam paredzu, ka drīzāk agrāk nekā vēlāk.

Ir diezgan daudz liecību un pētījumu, ka cilvēkiem ir iedzimta vajadzība būt noderīgiem.

Skaidrs, ka dažiem tā būs mazāk izteikta un būs cilvēki, kuri būs sakropļoti un viņiem šī vēlme būs zudusi.

Bet tāpat viena no top sūdzībām par darbu ir tā, ka cilvēki ir totāli demotivēti darīt darbu, kas nevienam nav vajadzīgs.

UBI gadījumā es paredzu, ka papildus procentam, kas vnk tāpat nodzeras būs vesela kaudze ar cilvēkiem, kuri sāks rūpēties par savu apkārtni kā minimums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-19 13:06 (saite)
/Nē, bet būtiska daļa no viņiem sāktu skatīties apkārt /

pēc modīgas lupatas, jauna mūzikas ieraksta - labākajā gadījumā. To var labot, bet tam vajag izglītību jeb vēl precīzāk - inteliģences dominētu sabiedrību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2023-06-19 12:30 (saite)
Vienmēr ir tāda iespēja.

Tas pat ir ļoti labi iespējams strādājot algotu darbu kādā siltā vietiņā. Īpaši šur tur valsts pārvaldē un šur tur akadēmijā.

Bet šāda psiholoģiski problemātiska sabiedrības daļa ir un būs. Ja tu apgalvo, ka tāda būs lielākā daļa, varu tikai izteikt savu nožēlu par tavu viedokli par cilvēci.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-06-19 12:47 (saite)
Uzskatu, ka lielākā daļa tāda nav šobrīd, jo ienākumi ir kondicionēti. Beznosacījumu pilnīgi jebkas manā grāmatā nav laba ideja.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-06-19 12:56 (saite)
Fair enough. Es ceru, tu saproti, ka liela daļa no tavas ikdienas dzīves, lai vai ko tu darītu, balstās uz lietām, ko tu esi saņēmis beznosacījuma kārtībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-06-19 12:57 (saite)
Nepiekrītu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-06-19 13:05 (saite)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-06-19 13:05 (saite)
Nē. Es par visu maksāju. Par servisu no valsts (policija, ugunsdzēsēji, daļa veselības aprūpes un izglītības) es maksāju nodokļus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-06-19 13:05 (saite)
This

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]juvenal
2023-06-18 23:50 (saite)
Es neiebilstu par kafijas cenu. Bet man nav pieņemami, ka cilvēku moka. Viņš/viņa varētu mācīties un darīt kaut ko tiešām jēdzīgu. Kaut vai klimata lietas tagad gāžas uz galvas. Tur vajag cilvēkus, kas taisa kvantu dators, modelē to visu un meklē klimata inženierijas risinājumus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-18 23:57 (saite)
Nu nav mums pilns ar zinātnes un inženierijas ģēnijiem kuriem jāstrādā par bārmeņiem jo nav UBI :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-06-18 23:59 (saite)
Vai ne

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-19 00:03 (saite)
Es vēl varētu piekrist juvenālam uz kaut kādu fokusētu UBI, nu teiksim mācību olimpiāžu uzvarētājiem bezmaksas augstskolu un visādas stipendijas bet [surprise!] tas jau reāli tā arī notiek.

A ja tu iedosi to UBI jaunietim parastajam BEZ pasākumiem vi;nu ieinteresēt par lietām tad labākajā gadījumā tev sanāks kaut kas līdzīgs jau 2ajā paaudzē uz pabalstiem sēdošajiem imigrantiem. Finansu narkomāni kas gaida nākamo haļāvu. Un ne tikai gaida bet pieprasa. Un tas labākajā gadījumā, var sanākt arī narkomāni parastie,

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-06-19 00:06 (saite)

> mācību olimpiāžu uzvarētājiem bezmaksas augstskolu un visādas stipendijas bet [surprise!] tas jau reāli tā arī notiek

  1. Tieši tā
  2. Tas arī nav UBI, tā ir investīcija perspektīvā cilvēkā, no kura ir sagaidāma atbilstoša atdeve nākotnē

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-19 00:14 (saite)
Runājot Juvenāla vārdiem UBI būtu masīvs tukšības pavairotājs

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2023-06-19 09:53 (saite)
Zini, darba devējam arī nav izdevīgi kādu nodarbināt, jo tur jāmaksā liela alga, jādīlo ar slimības dienām, bērnu kopšanas atvaļinājumiem utt. Viņš gribētu ielikt robotu vai automātu un lieta darīta.

Barista tur ir tāpēc, ka cilvēki grib personīgu attieksmi, un viņiem riebjas automāti un roboti.

Jau tagad šī barista bieži nopelna vairāk nekā viens otrs pētnieks laboratorijās, un nākotnē nopelnīs vēl vairāk. Tā nepavisam nav cilvēku mocīšana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-06-19 00:00 (saite)
/Tas ir tik interesanti. Antīkās pasaules brīvie cilvēki atrada savu piepildījumu pašrealizācijā, skolās, dārzos, akadēmijās, agorā. Tad bija gan aicinājums nodarboties ar metafiziku, medicīnu, amatniecību, gan arī apziņa par to, kas ir nevis aicinājums, bet nepieciešamība un ko ar nepieciešamību darīt. Nevis Stokholmas sindroma kārtībā pieņemt nepieciešamību, bet aktīvi to handle, engage./

Jā labrīt, antīkajā pasaulē bija vergi. Ja tev ir vergi tad tu vari sist baklušas pašrealizācijā, skolās, dārzos, akadēmijās, agorā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]begemots
2023-06-19 12:39 (saite)
Un? Šobrīd pastāv reāla iespēja dabūt cilvēcei mehāniskos vergus. Līdz ar to situācija kļūs līdzīgāka antīkajai pasaulei.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-19 13:04 (saite)
Jā vairāk cilvēku zinātniskajam darbam tas droši vien dos => bet te vajag nevis UBI mazcilvēciņu elojisku veģetēšanu bet tās pašas naudas ieguldīšanu izglītībā un tieši gudrāko atbalstā. Nevajag vienlīdzību. Vajag atbalstīt katru vērtīgu intelektu. Tas nav viens un tas pats.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-06-19 13:05 (saite)
Nu, citiem vārdiem sakot, atkal vajag vairāk atbalsta tādiem cilvēkiem kā [info]ctulhu. Mhm, sapratām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-19 13:07 (saite)
Šitas saucas ad hominem laikam. Debates kļūda. Vajag vairāk atbalsta cilvēkiem ar labākām galvām, tas ir triviāli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-06-21 22:02 (saite)
Nu un arī tādiem kā begemots, pārāk dumjš jau begemots neizklausās

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]juvenal
2023-06-19 00:16 (saite)
Tur jau ir tas joks, ka patiesībā mēs nezinām, vai Maximas pārdevēji grib taisīt kvantu datorus. Man liekas, ka grib. Tāpat kā tie jaunieši, kas nodzeras, jo neredz ceļu. Bet, lai to atbildētu, ir vajadzīgi pētījumi. Bet šādu pētījumu nav, jo tie nav aktuāli. Resp. - kāpēc pētīt problēmu, ja tās risinājums principā netiks realizēts.

Tiesa, tas tā bija līdz šim. UBI eksperimenti liecina, ka lietas sāk mainīties.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-19 00:20 (saite)
/vai Maximas pārdevēji grib taisīt kvantu datorus. Man liekas, ka grib./

Cilvēki kuri grib taisīt kvantu datorus jau no skolas laikiem tusē ap LU, CFI, citiem laboriem un tad strauji iestājas fizmatos vai ķīmiķos vai tml un nodarbojas ar to.

/Tāpat kā tie jaunieši, kas nodzeras, jo neredz ceļu. /

Drusku labāku monitoringu un spējīgu jauniešu atlasi vajag, daļēji tas notiek bet var uzlabot

/UBI eksperimenti liecina, ka lietas sāk mainīties./

es paredzu ka nodokļu maksātāji sāks uzdot jautājumu - a kāpēc man jāapmaksā visādu plidriņu eksistence?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-06-19 00:37 (saite)
Bet nu labi Juvenal tu savā apkārtnē zini cik cilvēkus kuri ir ļoti talantīgi zinātnē un inženierijā bet ir spiesti strādāt par krāvējiem, oficiantiem, sētniekiem, pārdevējiem?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]begemots
2023-06-19 12:43 (saite)
Kā lai viņi zin, cik viņi ir talantīgi, ja viņi ir spiesti strādāt?

Es, piemēram, iespējams, neesmu talantīgs, bet man ir pamats domāt, ka zināmas spējas inženierijā vai varbūt pat zinātnē man tomēr ir. Un arī interese. Tai pat laikā, rūpes par savu labklājību un ērtībām, dzīve 90os un ģimene pēc tam nozīmēja, ka es vienmēr esmu izvēlējies labu atalgojumu tā vietā, lai attīstītu savas kompetences šai jomā.

Nevajag būt krāvējam, lai būtu situācijā, kad brīvais laiks nav pietiekams, lai nodarbotos ar interesējošām (un potenciāli noderīgām) lietām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-19 12:53 (saite)
Variants kurā šādi spējīgi cilvēki top pamanīti un figurāli sakot - izcelti no dzīves parastās ar fokusētiem ienākumiem būtu ļoti OK.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-06-19 12:58 (saite)
Zini, priekš revolucionāra (nu, piemēram, mākslīgā intelekta, cilvēku digitalizācijas, utt) adepta, man sāk izskatīties, tev ievērojami trūkst redzeslauka plašuma. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-19 13:02 (saite)
Nejauc redzeslauka plašumu ar vienlīdzības un pārdales idejām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?