juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2024-06-20 23:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Divas mazas piezīmes par politisko noskaņojumu EP un pasaulē. Politico EU ap šīm vēlēšanām ir padaudz rakstu par centristu iedomību un par to, ka cilvēki balso par galēji labējiem tāpēc, ka centristi neņem vērā reālās dzīves problēmas (to sakot, ir jāuzsver, ka Politico EU ir saprāta balss un centrisma balss un viņi nav pret Centru. Viņi kritizē centristus tāpēc, lai tie mainītos un spētu paturēt varu. Cita lieta, ka paši centristi neklausās. Katastrofāli neklausās. Pats redzu, iedomība ir drausmīga). Piem., vēlētaji saka "imigrācija ir slikta", taču patiesībā viņi domā "mājokļi ir nepieejami". Un ja politiki neatrisinās mājokļu krīzi (t.sk. jauniem cilvēkiem), tad centristi tiks padzīti un imigrācija tiks apturēta un reversēta.

Taču 2 piezīmes:

1) labējie radikāļi ir par pārmaiņām. Un tas ir labi. Taču praktisku politiku neesmu manījis. Par to varat pajautāt piem., lietotājs mapats - tam pašam, kurš nosodīja kultūrkarus un teica, ka dzīve kļūstot grūtāka. Jā, kļūst. Bet ko tad lai dara? Vai ir alternatīvas attīstības+redistribūcijas politikai (kura labējiem nepatīk)?

2) mājokļu pieejamība ir sarežģīta problēma ne jau tāpēc, ka būtu neiespējami pārzonēt zemes un sabūvēt vai nu privātmājas vai kondomīnijas. Šī problēma ir sarežģīta tāpēc, ka šeit saduras mājokļu pircēju un mājokļu īpašnieku intereses. Pēdēji ir ieinteresēti, lai mājokļu cena būtu augsta un pastāvīgi augtu. Un tā kā īpašnieki ir vairums, tad politiki danco viņu interesēs un problēma škiet neatrisināma. Un neatrisināma tā var palikt arī pie labējo radikāļu valdīšanas (seviški, ja par tiem balso pensionāri-īpašnieki-konservatīvie).

Risinājums būtu meklēt jaunos izaugsmes avotus. Lai mājokļu īpašnieki savus papildus ienākumus iegulda nevis papildu platībās/ekstrās (ļoti daudz vienkārši jebkādu papildu naudu notrallina un paņem lielāku hipotēku brīdī, kad nekusteni pārvērtē un atklājas, ka cena pieaugusi), bet gan akciju fondos, kas attīsta MI, biomedicīnu, Marsa ekstrakciju, utml. Lai mājokļu īpašnieki piecieš to, ka viņu nekusteņu cenas stāv uz vietas vai pat krītas, bet lai pelna no ieguldījumiem akcijās. Tas arī būtu liels grūdiens attīstībai. Un atrisinātu arī produktivitātes problēmu un IKP pieauguma problēmu (kas rodas tāpēc, ka investīcijas plūst nekusteņos un to mākslīgā cenu audzēšanā un nevis attīstībā).

Nu jā, bet tam ir nepieciešama jauna politika.

Šīs nedēļas ir ļoti pilnas, tāpēc nesanāk lasīt The Economist. Bet ir ļoti interesanti priekšdienām. Pagājušās nedēļas lielais briefing bija par Ķīnas zinātnes sasniegumiem, šīs nedēļas (šodienas) numura briefing ir par MI kara vadībā un laukā un karu transformācijās.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2024-06-20 23:42 (saite)
mapatam var neko nejautāt, mapats nav izglītots un kompetents.

(Atbildēt uz šo)


[info]ctulhu
2024-06-20 23:51 (saite)
/Lai mājokļu īpašnieki savus papildus ienākumus iegulda nevis papildu platībās/ekstrās /

Kāpēc ne?

Tad privātmājas īpašniekam ir privāta darbnīca, privāta bibliotēka utt- daudz interesantāk priekš cilvēka nekā kaut kādas akcijas.

(Atbildēt uz šo)


[info]begemots
2024-06-21 00:10 (saite)
>mājokļu pircēju un mājokļu īpašnieku intereses.

Precizēsim. Nevis mājokļu pircēju un mājokļu īpašnieku, bet mājokļu pircēju un nekustamo īpašumu spekulantu intereses.

Atbilstoši statistikas datiem, Latvijā vidēji 17% iedzīvotāju dzīvo īres mājokļos (skat. piem. https://data.stat.gov.lv/pxweb/lv/OSP_PUB/START/MAS040PC/ ). Atkarībā no reģiona šie rādītāji var būt diezgan mainīgi, bet pat Rīgā vairāk par 50% iedzīvotāju dzīvo savai mājsaimniecībai piederošā īpašumā. Pierīgā 70-80%.

Lielākā daļa no mājokļu īpašniekiem tos apdzīvo, un lai arī neapšaubāmi ir gana tādu, kas vēlas sev piederošo pārdot, kopējais mājokļu pārdošanas sludinājumu skaits uzrāda diezgan niecīgu tirgus apjomu pret kopējo mājokļu skaitu, kas liecina, ka lielākā daļa pie sava mājokļa turās.

Savukārt cilvēkiem, kas dzīvo savā mājoklī un arī taisās turpināt to darīt, mājokļu cenas augstums nāk par labu tikai, ja viņi par šo mājokli maksā kredītu bankai. Jo, samazinoties mājokļa vērtībai, banka var uzskatīt, ka tās risks pieaug, un palielināt procenta maksājumus vai pieprasīt papildus ķīlu.


Tiem, kam kredīts ir beidzies, vai pat nav bijis (un viņi netaisās mājokli tirgot), savukārt, mājokļa augsta cena nāk tikai par sliktu, jo palielina maksājamos nodokļus par īpašumu.

Līdz ar to, lai arī ir būtisks (un diemžēl iespaidīgs) lobijs, tas nav vis mājokļu īpašnieku, bet gan banku--kredītdevēju, un nekustamo īpašumu tirgoņu lobijs. Īpaši to varēja redzēt 2008. gada krīzes laikā, kad visā pasaulē bankas attapās iebraukušas auzās ar hipotekāro kredītu izsniegšanu, un konkrēti Latvijā organizējās, lai nekādā gadījumā nelaistu zemē īpašumu cenas. Bankas labāk atņēma dzīvokļus maksātnespējīgiem kreditoriem un turēja ilgstoši tukšus (mēģinot pārdot, vai pat izīrēt), nekā bojāja savu bilanci, atzīstot iepriekšējos vērtējumus par burbuļa vērtībām.

Tā kā, kā jau parasti, nav tik vienkārši. Un risinājumi arī šim līdz ar to jāmeklē pavisam citur un citādāk.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-06-21 01:24 (saite)
Pretarguments par to, ka mājokļu krītošā cena ļaus ieguldīt citās nozarēs ir Japāna. Tur bija milzīgs nekustamā īpašuma burbulis, tas pārplīsa un ekonomika iestrēga uz desmitgadēm.

Latvijā un globāli jau arī bija kaut kas līdzīgs 2008. gadā. Par laimi no tās ātri izkūlāmies, bet kritiens bija reāls.

Iespējams, ka pelnošo mājokļu īpašnieki (izīrētāji, bankas utt.) jau nesēž vienkārši uz šīm vērtībām, bet jau iegulda šo naudu citās nozarēs. Latvijā jau mazāk, bet ASV ir diezgan populāri uzsākt savu biznesu, izņemot otru hipotēku savam mājoklim. Ja šīs cenas krīt, tad rodas daudzi bankroti un valdībai ir jāglābj ar naudas drukāšanu.

Modernie ekonomisti gan runā, ka daudzkur (Kalifornijā, Kanādā, Vācijā, arī UK, bet tomēr ne visur) problēma ir mājokļu trūkumā, tāpēc cenas ir uzkāpušas debesīs. Un viņu ieteiktais risinājums ir celt, celt un celt. Kāpēc tas nenotiek? Es nedomāju, ka tas ir tikai izīrētāju lobijs, lai gan varētu būt. Iespējams, ka arī zaļie ir pie vainas. Ne velti es uzrakstīju veselu rakstu cibā, ka ir neizbēgami, ka mēs iznīcināsim daļu dabas, jo kaut kur jau cilvēkiem ir jādzīvo. Un tas tika fanātiski apstrīdēts bez jebkādas loģikas, ar argumentiem par “peļņas kāri”. Šeit parādās arī labs pretarguments – peļņas kāre var būt iemesls arī necelt (un nepostīt dabu), lai uzturētu augstas cenas.

Tieši tviterī lasīju, ka UK konservatīvie ir sašutuši, ka leiboristi (kas visdrīzāk uzvarēs tuvākajās vēlēšanās) sola celt vairāk mājokļu, pat ja tas nozīmē zaļās zonas samazināšanu. Šis tiešām izklausās pēc izīrētāju lobija, bet arī zaļu nesaprātīgās pieejas, ka nav iespējams nenocirst nevienu koku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2024-06-21 07:02 (saite)
Nepārdzīvo, dārgais Juvenal. Tas pilnīgi noteikti nav Tavu tekstu dēļ, kurus pamanīju, bet te neviens nevienu tā neaizvaino, un mani īpaši grūti būtu aizvainot. Peace and love

zivs

p.s. mani fascinē NVIDIA panākumi, kaut par nozari ne interesējos, ne zinu pat nieku. patīk dažu MI čipu dizains, un arī jaudīgas videokartes :)

(Atbildēt uz šo)


(Anonīms)
2024-06-21 08:03 (saite)
Vēl piebilstot, ka no Tevis, kā no gandrīz jebkura cilvēka, situācijas, es visu uztveru kā padomu, sūtījumu, vai, tik slikti ir reti bijis – brīdinājumu, un aizvainoties būtu pēdējais, ko es justu. Man nesūta ļaunos, ieriebējus. Man tiešām sūta, kopš sāku apzināties, vislaik, Tēva, mīlošā veidā.
"True" kristieši man netic, jo viņi ievēro daudz ko kanoniski, es nē, un tad es viņiem atbirstu. Man jāpietiek ar sirdi, ko iedeva, ka pietiek, pagaidāmi nepārskatāmu resersu, un tad es dedzinu tās briketes (ne jau alko, vai vielas), jo, tas ir viss mans health pack.

Šīs dienas pavadīju intensīvā darbā, pirmo reizi uz speed, kopš ziemas beigām. Un likās, amizanti, kāds cilvēkiem ir priekšstats, jo es daudz runāju, ārdos, atceros. DO want drugs, but very rarely do them now. Man tobrīd gribējās Tev pasmaidīt, bet ko tur kādam skaidrot, es tieši biju paņēmis strīpas kopš mēnešiem. Pilnīgi vienalga cilvēku viedoklis, kas nav man dzīvē pazīstami un mīļi, bet Tev tā neliktos taisnošanās, es nedaudz novilktu savu masku.

Ir neskaitāmas dienas (drugs tikai pāris, jau gan norietā), ka aust saule.

Jā, te ir web, un arī citi var to lasīt. Powerī

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?