juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2024-06-20 23:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Divas mazas piezīmes par politisko noskaņojumu EP un pasaulē. Politico EU ap šīm vēlēšanām ir padaudz rakstu par centristu iedomību un par to, ka cilvēki balso par galēji labējiem tāpēc, ka centristi neņem vērā reālās dzīves problēmas (to sakot, ir jāuzsver, ka Politico EU ir saprāta balss un centrisma balss un viņi nav pret Centru. Viņi kritizē centristus tāpēc, lai tie mainītos un spētu paturēt varu. Cita lieta, ka paši centristi neklausās. Katastrofāli neklausās. Pats redzu, iedomība ir drausmīga). Piem., vēlētaji saka "imigrācija ir slikta", taču patiesībā viņi domā "mājokļi ir nepieejami". Un ja politiki neatrisinās mājokļu krīzi (t.sk. jauniem cilvēkiem), tad centristi tiks padzīti un imigrācija tiks apturēta un reversēta.

Taču 2 piezīmes:

1) labējie radikāļi ir par pārmaiņām. Un tas ir labi. Taču praktisku politiku neesmu manījis. Par to varat pajautāt piem., lietotājs mapats - tam pašam, kurš nosodīja kultūrkarus un teica, ka dzīve kļūstot grūtāka. Jā, kļūst. Bet ko tad lai dara? Vai ir alternatīvas attīstības+redistribūcijas politikai (kura labējiem nepatīk)?

2) mājokļu pieejamība ir sarežģīta problēma ne jau tāpēc, ka būtu neiespējami pārzonēt zemes un sabūvēt vai nu privātmājas vai kondomīnijas. Šī problēma ir sarežģīta tāpēc, ka šeit saduras mājokļu pircēju un mājokļu īpašnieku intereses. Pēdēji ir ieinteresēti, lai mājokļu cena būtu augsta un pastāvīgi augtu. Un tā kā īpašnieki ir vairums, tad politiki danco viņu interesēs un problēma škiet neatrisināma. Un neatrisināma tā var palikt arī pie labējo radikāļu valdīšanas (seviški, ja par tiem balso pensionāri-īpašnieki-konservatīvie).

Risinājums būtu meklēt jaunos izaugsmes avotus. Lai mājokļu īpašnieki savus papildus ienākumus iegulda nevis papildu platībās/ekstrās (ļoti daudz vienkārši jebkādu papildu naudu notrallina un paņem lielāku hipotēku brīdī, kad nekusteni pārvērtē un atklājas, ka cena pieaugusi), bet gan akciju fondos, kas attīsta MI, biomedicīnu, Marsa ekstrakciju, utml. Lai mājokļu īpašnieki piecieš to, ka viņu nekusteņu cenas stāv uz vietas vai pat krītas, bet lai pelna no ieguldījumiem akcijās. Tas arī būtu liels grūdiens attīstībai. Un atrisinātu arī produktivitātes problēmu un IKP pieauguma problēmu (kas rodas tāpēc, ka investīcijas plūst nekusteņos un to mākslīgā cenu audzēšanā un nevis attīstībā).

Nu jā, bet tam ir nepieciešama jauna politika.

Šīs nedēļas ir ļoti pilnas, tāpēc nesanāk lasīt The Economist. Bet ir ļoti interesanti priekšdienām. Pagājušās nedēļas lielais briefing bija par Ķīnas zinātnes sasniegumiem, šīs nedēļas (šodienas) numura briefing ir par MI kara vadībā un laukā un karu transformācijās.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?