Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2021-11-08 09:10:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
i
interesanti:

ka LV slimnīcu tīklu samazināja, pārprofilēja, centralizēja, prihvatizēja un visādi citādi likvidēja veselības ministrija ar aktīvu politiķu atbalstu, ka tieši politiķi bija tie, kas gadiem ilgi nedeva naudu medicīnai, un beidzot ir redzamas sekas, BET, tiek mēģināts iestāstīt, ka pie visa vainīgi esot nevakcionētie, un šos, lūk, tagad neārstēšot, likšot maksāt papildus utt. Labi, ka ir tādi nevakcinētie, citādi nāktos atzīt, ka pie visa ir vainīga (partija) valdība un ministrija.
tb, ja nevakcinēto nebūtu, viņus nāktos izdomāt :)


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2021-11-08 14:01 (saite)
Viena lieta ir nepietiekams veselības finansējums kā tāds, otra ir esošā finansējuma tērēšana.

Centralizācija bija likumsakarīgs solis, jo mazās slimnīcas, kurās nereti bija vājāka ārstēšanas kvalitāte (tīri kaut vai tādēļ, ka ārstiem bija mazāk prakses) un decentralizētais finansējums pirms 2009.g. krīzes [daudzas slimnīcas bija pašvaldību organizācijas] noveda, piemēram, pie tā, ka mazās slimnīciņas tika pie Eiropas finansējuma, iepirka kaudzi ar dārgu medicīnisko aparatūru, kura pēc tam pārklājās ar putekļiem, jo ikdienā tur nebija ne desmitā daļa no pacientiem, kam šāda diagnostika vajadzība. Totālā naudas izcūkošana, un te mēs arī runājam par kopumā miljoniem.

Problēmas ar centralizāciju neapšaubāmi ir tās, lai pacienti varētu tikt pie ārstiem laicīgi, un, protams, tas, ka korupcijas riski ir arī centralizētāk -- tātad ietekmē vienlaicīgi lielāku apjomu ar $$$. Diemžēl modelis, kas bija pirms tam, neizskatījās diez cik labāks, jo tāpat nopietnos gadījumos bija (un joprojām ir) drošāk doties uz vienu no centrālajām lielajām slimnīcām, nekā uz rajona.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-11-08 16:33 (saite)
Šie ir labi argumenti. Aizvien vairāk cenšas pacientus ārstēt mājās, jo slimnīcas ne vienmēr ir tā labākā vieta, kur būt. Attiecīgi – ja uz slimnīcu, tad tikai tad, ja mājās nevar un lai tur ir viss nepieciešamais. Kas protams, labāk strādā centralizētās vietās.

Savukārt centralizēti vienmēr ir tendence uz pārmērīgu optimizāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]polija
2021-11-08 19:37 (saite)
šo es arī pati piedzīvoju, kad mani pirms padsmit gadiem Zsvētkos aizveda uz Siguldas slimnīcu, jo tak vistuvāk. Nu jā - aparatūra viņiem ir, ij datortomogrāfs ij kas tur vēl ne, bet 26.12 - nav neviena, kas varētu veikt izmeklējumus.. Pačamda mani tur, pasaka "aj - nekā jums tur nav, sasists, brauciet mājās uz Rīgu, aizejiet pie ārsta".
Tā kā lāga nevarēju pakustēties pat tik tālu, lai tiktu līdz auto, kas mani varētu aizvest uz to Rīgu, izskandalēju, lai mani ved tomēr ar ātrajiem uz slimnīcu. Gaiļezerā uztaisīja izmeklējumus, konstatēja aknu plīsumu, iekšējo asiņošanu, steidzami jāoperē.. A mazajā slimnīcā speciālisti sūta mājās nomirt..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?