kāzas Kurzemē

Posted on 2013.07.29 at 13:10
Tags: ,
:( vīra ģimenē es jūtos kā citplanētiete, lai gan manā personīgajā pasaulītē citplanētieši ir viņi. es totāli tur neiederos, lai kā arī necenstos (jo tā taču ir ģimene un ģimeni neizvēlas);
:( mans antropoloģiskais pētījums par trakajiem kurzemniekiem ir paplašinājies ar jauniem datiem. es biju sākusi domāt, ka varbūt es pārāk vispārinu, jo var gadīties ka tādi ir tikai Kārļa vecāki, bet šī nedēļas nogale nodemonstrēja visā krāšņumā, ka vismaz Saldus apkārtnes cilvēki diemžēl tiešām perfekti iekļaujas manā vispārinājuma rāmī. pilnam komplektam satiku arī vienu iereibušu un neticami pozitīvu kurzemnieku, kurš paziņoja, ka to (pozitīvismu un sirsnīgumu) esot iemācījies no sievas latgalietes un pats, pirms es vispār muti biju atvērusi, raksturoja kurzemniekus atbilstoši mana antroploģiskā pētījuma datiem;
:( es jau sen ilgojos dzīvot kaut kur tālu laukos, bet pat, ja man izdotos kaut kā nokārtot visas praktiskās un finansiālās lietas, man šķiet, ka man būtu ļoti grūti iedzīvoties tā ārprātīgā provinciālisma dēļ. lai man piedod saujiņa ar nenormāli krutajiem, radošajiem, darbīgajiem latviešiem, kuri dzīvo pasaulē ar plašiem apvāršņiem, bet vidējais latvietis joprojām ir baurs. baurs, kurš dzīvo mazā, šaurā būrītī, ar nenormāli asām un treknām savējais-svešais robežām, aizdomīgs un noraidošs pret visu jauno, atvērto un vienkārši citādo. Rīga vismaz ir pietiekami atvērta un daudzgalvaina, lai būtu iespējams dzīvot ar tumsonību un šaurpierību saskaroties krietni samazinātā devā. no latvieša tieksmes uz salkanu patosu un bezgaumību (a la mērkaķis zīda kleitā) gan ir grūti izbēgt jebkur, kur vien sastopami latvieši, to viņi ved un nes sev līdzi pa visu plašo pasauli;
:( biju otrajās kāzās, neskaitot savējās, un visu laiku ārkārtīgi priecājos, ka mēs apprecējāmies tieši tā, kā apprecējāmies. es saprotu, ka šis pasākums tika veidots tāpēc, lai iepriecinātu vecākus un ģimeni, bet arī tādā gadījumā taču neviens neliedz to izdarīt gaumīgi (vispār es arī esmu ģimene un nejutos pārāk iepriecināta). tas, kas notika Saldus zagsā, vispār bija cirks - lai cilvēki nokārtotu tīri formālas un lietišķas padarīšanas ir iesaistītas trīs tantes - viena spēlē baisas melodijas uz sintiņa un dzied, viena skaita patosainus dzejoļus, trešā arī skaita dzejoļus, kārto papīru lietas un komandē;
:( latvietī parastajā tomēr sēž dziļa un arhetipiska pārliecība, ka jo vairāk gaļas, jo krutāk. viss kāzu galds lūza no vienas vienīgas gaļas. gaļa ar gaļu, ietīta gaļā un aplieta ar gaļu. uzkodās bez gaļas bija tikai un vienīgi siers. pat dārzeņu vai bezgaļas salātiņu nekādu nebija. protams, netika nokopta pat ne puse no tā visa, jo bija jau arī zupa (veģetāra!) un otrais (mums bija speciālas veģetāra porcijas). nujā un kāzu kūka sastāvēja no tīra želatīna. es, protams negaidu, ka kāzu galds būs raw vegan, bet es laikam sāku saprast, no kurienes ir gaļēdāju vidū izplatītais mīts, ka veģetārieši ēd tikai burkānus un salātlapas - jo gaļēdāji acīmredzot ēd tikai tīru gaļu, nemaz nezinādami, ka eksistē arī citi pārtikas produkti un domā, ka veģetārieši dara tāpat.

protams, bija arī jaukas lietas šajā nedēļas nogalē, bet tās man aknu negrauž, tāpēc par tām baigi negribas rakstīt. katrā ziņā pluss jaunlaulātajiem par to, ka nebija visas tās tukšās kāzu tradīcijas (es, protams, ticu, ka ir iespējams tās tradīcijas piekopt arī saturiski piepildītas, bet šis tiešām nebūtu bijis tas gadījums), bankets bija smukā vietā, izbrauciens līdz jūrai bija jauks. peldēties plikiem Skrundā pie Ventas tilta, ceļā uz Dirtfesto bija jauki un pats Mazais Zvērā ar mazo apmeklētāju skaitu likās diezgan jauks (līdz brīdim kad es drausmīgi nosalu un neizgulējos).

Comments:


[info]nulle at 2013-07-29 13:32 (Saite)
Izlasīju ar interesi.
...
[info]malfor at 2013-07-29 13:40 (Saite)
par latviešu svētku galdiem man tāds pats novērojums. pilnīgs vājprāts, nav brīnums, ka Latvijā nāves cēlonis numur viens ir sirds un asinsvadu slimības. pat ja kaut kur nav spējuši iebakstīt gaļu, tas noteikti peld majonēzē.
K
[info]rkktzd at 2013-07-29 13:55 (Saite)
majonēze sajaukta ar krējumu
basta
[info]basta at 2013-07-29 14:03 (Saite)
ikdienā reti kurš tā ēd, bet gaļa vēl pavisam salīdzinoši nesen bauriem bija tikai svētku ēdiens, līdz ar to - jo vairāk gaļas svētku galdā, jo lielāki krāni.
*
[info]inese_tk at 2013-07-29 14:20 (Saite)
nu vispār skatoties kaut vai uz mana papā racionu, manliekas, ka ēd gan tā ikdienā, tikai varbūt mazliet vienkāršotā (t.i. lētākā) versijā. ok, viņš ēd arī dārzeņus, bet, ja kautkur receptūrā nav paredzēta gaļa, tad tā tiek piekosta klāt.
...
[info]malfor at 2013-07-29 14:35 (Saite)
jā, arī mani novērojumi liecina, ka daļai cilvēku ikdienas maltītēs dārzeņi pat tuvu nav stāvējuši. labi, svētkos tās visas gaļas ruletes varbūt ir pārspīlējums, bet pārspīlējums, kas "uzbūvēts" uz ikdienas raciona. esmu vairākas reizes sēdējusi pie šādiem svētku galdiem un bez gaļas vai piena produktiem vienmēr ir tikai garnīrs vai uz maza šķīvīša uzgrieztas gurķu un tomātu ripiņas.
K
[info]rkktzd at 2013-07-29 13:57 (Saite)
es gan sanāku dubultcitplanētietis, jo esmu kurzemnieks, bet starp kurzemniekiem arī vienmēr esmu juties kā citplanētietis. nēnu piešāvos ar laiku jau, bet tik un tā - fakts, ka māku runāt alūksniski labāk kā kurzemiski ir aizdomīgi
*
[info]inese_tk at 2013-07-29 14:26 (Saite)
fell in love with an alien, fell in love with his eeeeeeyes
judging the mice
[info]rasbainieks at 2013-07-29 14:04 (Saite)
man šķiet, ka taisīt pasākumu, lai izdabātu visiem (kas nekad mūžā nav iespējams, jo cik cilvēku, tik viedokļu), ir pasākuma izniekošana.
*
[info]inese_tk at 2013-07-29 14:16 (Saite)
jā, bet tāpēc var (un manliekas, ka vajag) taisīt pasākumu tā, lai patiktu pašiem, par ko man šajā gadījumā nav īstas pārliecības (īpaši jau zagsa daļa).
judging the mice
[info]rasbainieks at 2013-07-29 17:47 (Saite)
mēs zagsā atvilkām pēc pilnas programmas - tipa ja jau, tad jau :) bez viesiem gan. tīri jautrībai agrā rīta stundā pirms īstā festivāla sākuma. bet es jau vispār esmu hedonistiska pasaules naba, man nav problēmu ar izpatikšanu visiem :)
*
[info]inese_tk at 2013-07-29 18:02 (Saite)
vienīgais, kas manuprāt attaisnotu visu to zagsa cirku, ir jautrība nelielā draugu pulkā. tipa prikolam (lai gan kāpēc kāzās jātaisa prikoli?).

uzstādījums taisīt kāzas citiem par prieku un patikšanu manliekas šausmīgi skumjš. ja neprecas sava prieka pēc, kāpēc tad precēties vispār?

judging the mice
[info]rasbainieks at 2013-07-29 18:17 (Saite)
akurāt, akurāt.
helvetica
[info]helvetica at 2013-07-29 14:06 (Saite)
Nav jabut vegetarietim, lai (vismaz viena musu gim atzara) dazreiz dienam staigatu needis, jo, nu, cik fakin var to galu (un kartupelus)!!;
Witch-queen of Angmar
[info]lenora at 2013-07-29 19:03 (Saite)
Kas tieši tev kurzemniekos liekas dīvains? Nav gan bijusi saskarsme ar īpaši daudz kurzemniekiem, bet pēc tiem retajiem esmu domājusi, ka man tieši kurzemnieki patīk. Mani, piemēram, atbaida latgaliešu mentalitāte (vspār varētu pat teikt, ka ir bail no tā viņu izslavētā "dvēseliskuma").

Par gaļu gaļā - neesmu veģetāriete, bet irbītes man vienmēr ir šķitušas baismīgs ēdiens tieši tāpēc, ka gaļa, kas ietīta gaļā + gaļas mērcē. Un lielizmēra rautos ir grūti atrast kaut ko ēdamu tāpēc, ka gaļu patērēju tikai kopā ar dārzeņiem (dārzeņus bez gaļas var ieēst daudz, bet gaļu bez dārzeņiem ir grūti ieēst), bet vienīgie svētkos pieejamiem dārzeņi ir vārīti kartupeļi (kas ir fui) un tie paši gurķi / tomāti (kurus parasti arī noēdu).
Vēl viena liela mistērija ir - kāpēc pasākumos, kas notiek vasarā, kad apkārt ir tik daudz visa kā svaiga, ir obligāti jāpasniedz štovēti kāposti?

Kādam vajadzētu sarakstīt grāmatu "latviešu svinību etiķete", kur visu šo izskaidrot.
*
[info]inese_tk at 2013-07-29 19:15 (Saite)
štovēti kāposti mums nebija, bet par tiem (kāzu kontekstā) tika stāstīta kaukāda anektode :D
par svaigām lietām runājot, nu jā, gaļas uzkodu šīvji bija diezgan skopi garnēti ar kādu tomātiņu, vīnogu vai zemeni. un viens vienīgs svaigu gurķu un tomātu šķīvītis galdā parādījās vien pēc otrā ēdiena pasniegšanas.

kurzemnieki (vismaz Saldus apkaimes) ir tādi diezgan noslēgti, stīvi, nedraudzīgi, aizdomīgi, nesilti. ja arī viņi uzdod kādu jautājumu, tad nesagaidījuši kamēr beidz atbildēt (reizēm vispār neesi pat muti vēl atvēris), aizgriež galvu uz pretējo pusi un runā ar kādu citu, par pilnīgi nesaistītu tēmu. ja tomēr ir sākuši klausīties, tad dzird to, ko grib dzirdēt, pārklausās un turpina sarunu par to, par ko ir pārklausījušies. vispār krietni vairāk runā paši, nekā klausās. uztvert ir spējīgi tikai atbildes vienkāršos, nepaplašinātos teikumos. ja kādu no viņiem satiec reti, bet regulāri, tad viņš katru reizi uzdos vienus un tos pašus jautājumus un katru reizi brīnīsies par atbildi (lai gan tā neatšķiras no iepriekšējās reizes). runā viens otram pāri. trūkst smalkjūtības un takta (es jūtos diezgan neomulīgi, kad kāda radiniece, zinādama, ka mēs esam veģetārieši apsēžas blakus un saka - nu es tagad paskatīšos ko jūs ēdat. sēž un skatās arī). viņiem patīk domāt citu vietā (tagad visi darīsim TĀ!), ja kāds atsakās, vai saka, ka var savādāk, tad uz laiku iestājas erors, apstulbums un notiek sistēmas pārlādēšana...
Previous Entry  Next Entry