Aprīlis 18., 2017


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
07:36

(158 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]saccharomyces
Date:18. Aprīlis 2017 - 11:01
(Link)
var jau izlikties, ka runa te ir tikai par aizvainojumu, bet kontekstā, kurā transpersonas ļoti bieži pat necenšas saukt pareizajā vietniekvārdā, tādējādi norādot, kuram tad īsti ir teikšana par to, kā cilvēku identificē, šī ir pamatota lieta, par ko cilvēkiem aizrādīt. ja kāds Tavu draugu Jāni regulāri, par viņu runājot, sauktu viņu par Juri, vai Tu nenorādītu, ka vispār viņu sauc Jānis, un ņemtu par pilnu argumentu "man svarīgs ir cilvēks, nevis vārds"?
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:18. Aprīlis 2017 - 11:07
(Link)
Šeit vairāk iet runa ''par tavu draugu Jāni, kas identificējas kā Napoleons Bonaparts''.
From:[info]unpy
Date:18. Aprīlis 2017 - 11:07
(Link)
Ja manu draugu Jāni viņa vēl labāks vai vienkārši senāks draugs sauktu par Juri un, pēc mana izbrīna, pateiktu, ka viņu starpā tas tā pieņemts, man nekādu jautājumu vairs nebūtu, tik vien, ka man ik pa brīdim būtu jāpārjautā - "tu kuru Juri domāji, to, kurš Jānis?"

Un ko nu ko, bet aizvainojumu tas neradītu nekādā ziņā. Cita starpā, diezgan smieklīgs piemērs, manā draugu lokā tā tiešām ir gadījies vairākas reizes, ātrumā atceros trīs cilvēkus, parasti tas notiek tālab, ka cilvēkam ir vairāki vārdi, pašam viņam tagad labpatīkās saukties vienā, bet viņa senākiem paziņām sanāk šo saukt otrā.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:18. Aprīlis 2017 - 11:30
(Link)
Jā, tas būtu diezgan nepareizi pieņemt, ka vienmēr ir pieklājīgi saukt cilvēku tādā vārdā, kādā viņu uzrunā citi. Vēl interesanti ir tas, ka UK prakse arī ir tāda, ka cilvēkam mainot vārdu vai uzvārdu (oficiāli ar deed poll vai precoties), iepriekšējie vārdi netiek anulēti un ir pilnīgi legāli. Atšķirībā no Latvijas, kur ar veco pasi neļauj doties pāri robežai kāzu ceļojumā, jo vakar lēdija oficiāli ir apprecējusies un nomainījusi uzvārdu iedzīvotāju reģistrā.
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:18. Aprīlis 2017 - 12:59
(Link)
No vienas puses ir taisnība, ka mēs nevaram zināt kā jūtas trešā persona, kamēr mēs viņai neesam to pajautājuši, no otras - analoģija ar Jāni un Juri, manuprāt, nav gluži adekvāta. Cita starpā arī ar Jāni un Napaleonu, bet to man pat komentēt negribās. Lai vai kā, ja mēs pieņemam domu, ka cilvēki dzimumu maina dēļ ciešanām, ko izraisa viņu dzimuma neatbilstība ķermenim, tad nākamā tuvākā analoģija kas man nāk prātā, ir turpināt cilvēku saukt par Sūdu, jo tas ir viņa vecāku dotais vārds, lai gan astoņpadsmit gados viņam ir bijusi iespēja kļūt par Jāni. Var jau gadīties, ka cilvēki maina dzimumu prieka pēc, var arī gadīties, ka viņi ir mierā arī ar savu pirmsoperācijas identitāti, bet absolūti izslēgt iespēju, ka cilvēks varētu negribēt, lai viņu turpina identificēt ar kaut ko, ko viņš pats ir mainījis, tāpēc no divām iespējām izvēlēties tieši sev ērtāko, to parasti sauc par ignoranci.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:18. Aprīlis 2017 - 13:11
(Link)
Kurš no dzimumiem ir uzskatāms par Sūdu? :D
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:18. Aprīlis 2017 - 13:27
(Link)
Tas nu gan ir sarežģīts erudīcijas jautājums, uz kuru pat tu pats varētu mēģināt atbildēt. Es ieteiktu mēģināt meklēt atbildi kaut kur virzienā "tev neatbilstošais dzimums".
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:18. Aprīlis 2017 - 13:34
(Link)
Ja personai kāds no dzimumiemm šķiet sūds, tad problēma ir šai personai, nevis pārējiem, kas nekā slikta šajā dzimumā nesaskata.
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:18. Aprīlis 2017 - 14:10
(Link)
Ņemot vērā piemēru no Unpja, var palūgt paskaidrot, kā tu saproti jēdzienu transpersona? Citādi man rodas sajūta, ka te ir kāda terminoloģijas domstarpība.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:18. Aprīlis 2017 - 14:16
(Link)
Transpersona, laikam, būs persona, kas maina statusu no persona uz personu :D
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:18. Aprīlis 2017 - 15:03
(Link)
Tas nenozīmē, ka personai dzimums šķiet sūds, bet tieši sava saitība ar to. Pietiekami, lai veiktu radikālas darbības.
Speciāli kaitināt droši vien nav OK? Teiksim, kādu, par kuru zini, ka bērnībā pārdzīvoja par rudumu un tagad krāso matus melnus turpināt saukāt par rudo takš arī nebūtu prātīgi?
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:18. Aprīlis 2017 - 15:31
(Link)
Interesanti, vai maina dzimumu tāpēc, ka cits dzimums patīk labāk, vai tāpēc, ka riebjas esošais?
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:18. Aprīlis 2017 - 16:09
(Link)
Ko tieši saproti ar 'maina dzimumu', cik dzimumi tavuprāt pastāv un par kuru kultūru runājam?
LV Nav 3 varianti, nav 37 varianti, ir tikai 2.

Identificējas ar to, ar kuru nu identificējas, nevis tāpēc, ka tas patīk 'labāk',.
Pārmaiņas veic saistībā ar tām lietām, kas sagādā ciešanas (vai kas ir priekšnoteikums citām pārmaiņām). LV prasa diezgan radikālas pārmaiņas, kurām nez vai parakstās kāds bez ciešanām dēļ saistības ar nepareizo dzimumu. Tā kā alternatīvai 'palikt esošajā' jābūt lielākai.
Kas nav saistīts ar _dzimuma_ riebšanos.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:18. Aprīlis 2017 - 16:40
(Link)
37 dzimumi prestatā 2 gramatiskajām dzimtēm. Nav taisnīgi!
From:[info]unpy
Date:18. Aprīlis 2017 - 13:12
(Link)
Pilnīgi no visām pusēm, ja pat kaut kāds cilvēks ir kretīns un speciāli sauc kaut kādus paziņas kaut kā tā, lai viņi taptu no tā aizvainoti, pietiek jau ar diviem - vienu kretīnu, kurš mēģina kādu aizvainot, otru pamuļķi, kurš aizvainojas, tev pašam pieslēgties kā trešajai aizvainotajai pusei ir stulbi.

P.S. Patiesi ceru, ka saproti, ko nozīmē vārds ignorance.
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:18. Aprīlis 2017 - 13:31
(Link)
Kāpēc uzreiz kretīns, kāpēc uzreiz speciāli? Kā reiz atbilstoši Tēzauram, ja reiz tev viņš tev tā patīk, tā ir iespēja kliedēt cilvēka nezināšanu par to, kāpēc tai trešajai personai šāda rīcība varētu radīt ciešanas. Ja tas tomēr nav aiz nezināšanas, bet aiz kretīnisma, tad gan neko, vai nu sit pa seju, vai noplāti rokas un liecies mierā.
From:[info]unpy
Date:18. Aprīlis 2017 - 13:34
(Link)
Atgriežoties pie iepriekšpublicētā, tu vari kliedēt cilvēka nezināšanu, ja Tu zini, ka tas tam trešajam rada ciešanas, ja tu to skaidri nezini, tad tā nav nevienā veidā saprātīga cilvēka uzvedība, manuprāt.
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:18. Aprīlis 2017 - 13:39
(Link)
Vari vai drīksti? Man ir sajūta, ka tev gribās teikt "drīksti". Jo kliedēt nezināšanu tu vari arī per trešo, ceturto, piekto personu un visu transpersonu kopumu, nekāda skāde no šīs nezināšanas kliedēšanas necelsies.
From:[info]unpy
Date:18. Aprīlis 2017 - 13:51
(Link)
Jā, tiesa, biju neprecīzs, taču ne jau nu arī "drīksti", gluži tāpat kā varēt vari darīt visu, ko vien atļauj dabas likumi, arī drīkstēt drīksti visu, ko neaizliedz cilvēku likumi. Precīzāks būtu bijis formulējums "vari, neizskatoties klaji nesaprātīgs".
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:18. Aprīlis 2017 - 14:07
(Link)
Un tomēr es ne gluži saprotu, kas ir tā ētiskā norma, kas aizliedz to darīt? Protams, pieņemot, ka mēs te nerunājam par mēģinājumu cilvēku uzreiz pierakstīt kretīnu kārtei, nolamāt, sadot pa muti u.t.t., bet gan par civilizētu komunikāciju.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:18. Aprīlis 2017 - 14:49
(Link)
Ja mans tuvs draugs būtu sācis sevi asociēt ar Bonapartu un ļoti ciestu, no tā, ka viņš netiek dēvēts atbilstoši savai majestātei, varētu tiešām samierināties ar viņa napoleoniskumu vai sliktākajā gadījumā ignorēt. Mēģināt sludināt šādu pakļaušanos sirdzēji untumiem kā visai sabiedrībai obligātu pienākumu un vispārējās labās etiķetes jautājumu, pavisam kas cits.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:18. Aprīlis 2017 - 18:23
(Link)
Hm. Gnidrologs tiek konsekventi saukts piemēram par libgerastu un velkomistu. Kas, protams, neatbilst faktiem. Ko Gnidrologs dara? Droši vien Gnidrologs nav īpaši apmierinātsd?
From:[info]pet
Date:18. Aprīlis 2017 - 21:18
(Link)
Iespējams, ka viņš par to nav apmierināts, bet the whole point šādai analoģijai ir tas, ka (atbilstoši augstākminētajam piemēram), man nepazīstamo Gnidrologu ir ok saukt par velkomistu neatkarīgi no tā, vai viņš sevi par tādu uzskata vai nē. Ja viņš sāk gan iekšēji nejusties kā velkomists un publiski sevi definē kā antivelkomists, būtu pilnīgi pieņemami, ja tie cilvēki kas viņu iepazina kā velkomistu viņu joprojām tā sauktu.

Cilvēkus un sauc un uzrunā atbilstoši tam, kā viņus redz runātājs, nevis atbilstoši tam, kā viņi redz sevi; to, kā tevi uzrunā, nevar mainīt ar vienpusēju deklarāciju, bet gan mainot/ietekmējot to, kā uz tevi skatās citi.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:18. Aprīlis 2017 - 22:09
(Link)
Es jau tā pat tieku saukts par daudz ko, kas neesmu. Mana emocionālā kondīcija šajā sakarībā ir tikai un vienīgi mana darīšana. Vēl jo vairāk, trešajām personām, kas neko nezina kās es par ko jūtos, nevajadzētu patronizēt sabiedrību kā tai būtu pareizi jājūtas par gnidrologa jūtām. Ja gribētu, paziņotu pats.
[User Picture]
From:[info]pirx
Date:19. Aprīlis 2017 - 15:16
(Link)
Emm, es vienu savu draugu (vīr. dzimtē) saucu par Baibu, un nevienu no mums tas nemulsina.
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba