extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2014-12-08 07:46:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Apsveicami, diskusija par pierādījumiem balstītu psihoterapiju ir sākusies. Tur gan pārāk liela uzmanība vērsta juridiskajam nevis zinātniskajam aspektam, bet ar kaut ko ir jāsāk.

Iespārda šis teikums: Psihoterapeita izglītība ietver trīs segmentus- teorētisko apmācību, mācību praksi un personīgo psihoterapiju vai psihoanalīzi, kad topošais psihoterapeits vai psihoanalītiķis iziet pats savu personīgo terapiju, lai sakārtotu savu psihi un atrisinātu savus iekšējos konfliktus.

Laikam jau defoltā tiek pieņemts, ka cilvēks bez problēmām nekad neies mācīties par psihoterapeitu. Nez, šizofrēniju arī drīkst ārstēt tikai šizofrēniķi?:D


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]az
2014-12-08 10:41 (saite)
nav jābūt īpašām problēmām. bet ir gana daudz uztveres kļūdu un iemācīto viedokļu. un, protams, jebkura sāpīgā pieredze. tuvinieku nāve, piemēram. lai nesanāk raudāt līdz klientam. pašterapija ir normāla higiēnas prasība. ķirurgam, piemēram, vajag nomazgāt rokas, uzvilkt cimdus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-12-08 10:56 (saite)
Pēc analoģijas ķirurgam vajadzētu nevis uzvilkt cimdus, bet viņu pašu uzlikt uz operācijas galda un atgriezt vaļā.

Jebkura sāpīga pieredze nav ekvivalenta nopietnām mentālām problēmām, kā trauksmei vai depresijai. Tāda spēlēšanās jau vien sanāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2014-12-08 11:03 (saite)
labam ķirurgam jābūt visos orgānos operētam?
tā bija higiēnas analoģija. pašterapija nodrošina iekšējo higiēnu. ka tu apzinies sevi, savas vājās vietas, lamatas, un terapijas laikā tur nekrīti, bet strādā klienta interesēs.
jebkurā gadījumā šizofrēnija ir psihiatru diagnoze. tādās situācijās terapeits ir kā papildus metode.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-12-08 11:12 (saite)
Higiēna, kurai principā bezproblēmu cilvēkam vajadzīgi 4 gadi un 700 sesijas? Un tad gadīsies klients ar daudz nopietnākām problēmām, un tāpat terapeits nebūs tam gatavs.

Man šķiet, ka drīzāk tās 700 sesijas vairāk ir tam, lai iemācītos ticēt teorijai, kurai nav nekādu pierādījumu, kā arī lai mācētu šo teoriju iedvest klientam. Īstena “uz ticību balstība medicīna”.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2014-12-08 11:19 (saite)
tu sākotnēji jautāji, vai tiek defoltā pieņemts, ka terapeits ir sākotnēji vienmēr slims. nē, tādas uzņemšanas prasības nav. jā, lai spētu uztvert, domāt un just bez maldiem, tas ir apzināti jāmācās. katru dienu visu dzīvi. pašterapija nav beigas. visa darba laikā notiek supervīzijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-12-08 11:23 (saite)
Prasība pašam terapeitam iziet pilnu ārstniecības kursu implicē, ka terapeits ir tikpat slims kā viņa potenciālais klients.

Vai arī tam ir kāds cits ezotērisks skaidrojums, bet ezotēriskam skaidrojumam tā kā nebūtu vietas mūsdienu “uz pierādījumiem balstītā medicīnā”.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2014-12-08 11:39 (saite)
jā, varbūt problēma ir tā, ka parasti terapeiti savus klientus nediagnosticē kā slimus ;]]]
un ir pietiekami daudz pētījumu, kuros skatīta terapijas efektivitāte. ja tu vari vismaz apskatīt nobela prēmijas laureātu medicīnā ēriku kandelu kā nosacītu autoritāti, vari palasīt, ko viņš saka 2006.gadā - What our study group is discussing is whether or not the time is ripe to use brain imaging to evaluate the outcome of psychotherapy. There are now two forms of psychotherapy that have been medically proven to be effective. One is cognitive behavioral therapy, developed by Aaron Beck at the University of Pennsylvania. The other is interpersonal therapy, which was developed by Myrna Weissman here at Columbia. Those are two scientifically validated forms of short-term therapy. In 20 sessions you can see improvements in mildly and moderately depressed patients. And there have been some preliminary studies with obsessive-compulsive neurosis where you can see a metabolic abnormality in the caudate nucleus in imaging. If you treat people with psychotherapy and they get better, that metabolic abnormality is reversed, which is the same thing that happens if you give them pharmacological treatment, like Prozac. So that's encouraging. We want to see whether there is a science here, whether or not the foundation should get interested in it. And people like Tom Insel, head of the National Institute of Mental Health, are going to participate as evaluators.(http://discovermagazine.com/2006/apr/eric-kandel)

bet, protams, ikviens tic tādai realitātei, kuru spēj saprast.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2014-12-08 11:49 (saite)
pēdējais teikums bija tikai tāda cīņa par uzvaru ar personīgā uzbrauciena elementiem, my bad ;]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-12-08 12:16 (saite)
No offence taken. :)

Es domāju par kaut ko citu. Ka šādi argumenti – ka, CBT ir zinātniski apstiprināta – bieži kalpo kā pretendēšana ka visa psihoterapijas prakse ir zinātniska. Arī tajā rakstā bija šāda veikla lavierēšana starp zinātnisko un juridisko. Turklāt juridiskais aspekts nav arī pārāk būtisks pašreizējā situācijā. Daudz svarīgāk ir izsijāt visu nozari, un nodalīt perspektīvo no acīmredzami neefektīvā.

Par CBT speciālistu Lielbritānijā var kļūt ļoti ātri. Dabūt bakalauru psiholoģijā un pēc tam pāris gados iegūt speciālista diplomu + 1 gada prakse. Nav nekādas prasības pašam iziet terapiju. Dažreiz to kritizē par pārāk zemu kvalitāti, bet ar to visu tā ir daudz efektīvāka nekā klasiskā psihoanalīze.

Un skaidras diagnozes neuzstādīšana drīzāk ir vājums nevis pozitīvā iezīme psihoterapijā. Nevar viena veida terapija būt piemērota visiem gadījumiem. Nevēlēšanās saukt depresiju par slimību ir vēsturiski saprotama, jo garīgās problēmas sabiedrībā bija/ir kā stigma. Bet pamazām cilvēki sāk pieņemt, ka mentālās problēmas nav nekas atšķirīgs no pārējām slimībām, kā, piemēram, diabēts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2014-12-08 12:44 (saite)
diagnozes neuzstādīšana nāk no tā, ka psihoterapeits var nebūt ar medicīnas background. diagnozes uzstāda ārsti, tā ir vienkārši tāda tehniska detaļa. protams, ja pie terapeita nāk klients ar diagnozi, viņš ar to strādā.

par konkrētu rakstu no delfiem - bet tur jau virsrakstā tiek pateikts, ka cīņa būs par likumu. autoram ir savas prioritātes.

kā jau kendels atzīst, pētījumi par efektivitāti ir tik maz, jo līdz šim nav arī īsti metodes. NAV tā, ka ir pierādīts, ka cbt ir efektīvāka par citām metodēm, tā vienkārši ir viena no metodēm, kuras efektivitāti ir salīdzinoši viegli izmērīt, un to arī dara. jo tur strādā ar noteiktas uzvedības maiņu, un tas ir konkrēts mainīgais, ko pēc tam var mērīt.

nu tā kā - vai un cik daudz dzer/lieto narkotikas pēc terapijas beigām. pēc cik ilga laika atsāk. ir ļoti daudz pētījumu smēķēšanas un alkohola gadījumos ar cbt. bet, piemēram, metaapskatā secināts, ka ēšanas traucējumu gadījumos efektīvāka bijusi ģimenes terapija, nevis cbt.

es droši vien arī veselā saprāta spriešanas līmenī neizvēlētos psihoanalīzi kā viszinātniskāko un efektīvāko metodi. bet, ja jau joprojām ir šāds virziens, tātad ir cilvēki, kuri ir gatavi maksāt par šo metodi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]az
2014-12-08 13:02 (saite)
saprotu tavas bažas, ka cbt "zinātniskums" var tikt ļaunprātīgi piesavināts, bet, piemēram, psihiatrijas zinātniskums sākotnēji bija vispār nekāds, turklāt šī nozare strādā jau no 15.gs; psiholoģijas aizsākumi - 1879.g., psihoterapijas - droši vien freids, dažus gadus vēlāk. katrā ziņā kādus 5 gs. pēc psihiatrijas.

un vēl tikai pirms dažām desmitgadēm, 20.gs. 50-tajos gados aizsākās antipsihiatrijas kustība. psihiatri tika vainoti par to, ka izmanto īpašas privilēģijas ārstēt pacientus pret gribu. kritizēja psihiatrus, ka viņi pārlieku uzticas medikamentozai terapijai un nemaz neiedziļinās cilvēkos. antipsihiatriju pastiprināja fakts, ka daudzas ārstēšanas metodes bija izrādījušās neefektīvas (insulīna terapija, psihoķirurgija, EKT, pirmās paaudzes neiroleptiķu blaknes). diagnozes psihiatrijā netika balstītas uz sistemātiskiem, ticamiem pētījumiem. tika meklētas alternatīvas ārstēšanas metodes – piemēram, psihoanalīze.

citiem vārdiem, psihoterapija radās tieši kā mēģinājums savā veidā cīnīties pret psihiatrijas nezinātniskumu. un ja psihiatrijai vajadzēja daudzus gs., lai iegūtu zinātnisko pamatu, kam pašlaik visi tic, tad būtu tikai korekti dot arī psihoterapijai mazliet laika. jo sevišķi tāpēc, ka pētījumi notiek. un vismaz šajā virzienā netiek izmantotas tādas metodes. piedod, bet, lasot par to, kā tika ārstēti mentālie slimnieki psihiatrijā vēl 20.gs. vidū, man patiešām ir ļoti liels prieks, ka bija cilvēki, kas radīja kaut ko tik 'nezinātnisku" kā psihoterapija.

visam ir konteksts un fons.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-12-08 13:40 (saite)
Jauks apskats. :) Es domāju, ka tas konteksts un laiks paradigmas maiņai ir pienācis, un mēs to ļoti drīz arī redzēsim.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2014-12-08 11:53 (saite)
Zinātne vispār nav ticības jautājums. Ikviens ir spējīgs apgūt jaunas lietas un padziļināt savu izpratnes līmeni.

Man prieks, ka notiek šādi pētījumi. Es tikai ceru, ka psihoterapeiti paši ātrāk pievērsīs tiem uzmanību un atteiksies no metodēm, kas nestrādā, un vairāk koncentrēsies uz tām, kas strādā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2014-12-08 12:10 (saite)
kurā zinātnes nozarē tu darbojies?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-12-08 12:19 (saite)
Ar zinātni nav plānu nodarboties, bet šobrīd studēju farmāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2015-01-15 18:18 (saite)
šobrīd ir viens populārs seriāls par farmaceitiem

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-01-15 18:23 (saite)
Kāds nosaukums?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zivs
2015-01-08 21:01 (saite)
Ar atkarībām tā ir pilnīgi noteikti. Efektīvākie narkologi ir tie, kas paši bedrē pabijuši.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-01-08 21:09 (saite)
Arī fakts. Ir lietas, kuras var saprast tikai tie, kas paši cauri gājuši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?