extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2014-12-08 07:46:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Apsveicami, diskusija par pierādījumiem balstītu psihoterapiju ir sākusies. Tur gan pārāk liela uzmanība vērsta juridiskajam nevis zinātniskajam aspektam, bet ar kaut ko ir jāsāk.

Iespārda šis teikums: Psihoterapeita izglītība ietver trīs segmentus- teorētisko apmācību, mācību praksi un personīgo psihoterapiju vai psihoanalīzi, kad topošais psihoterapeits vai psihoanalītiķis iziet pats savu personīgo terapiju, lai sakārtotu savu psihi un atrisinātu savus iekšējos konfliktus.

Laikam jau defoltā tiek pieņemts, ka cilvēks bez problēmām nekad neies mācīties par psihoterapeitu. Nez, šizofrēniju arī drīkst ārstēt tikai šizofrēniķi?:D


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]az
2014-12-08 12:44 (saite)
diagnozes neuzstādīšana nāk no tā, ka psihoterapeits var nebūt ar medicīnas background. diagnozes uzstāda ārsti, tā ir vienkārši tāda tehniska detaļa. protams, ja pie terapeita nāk klients ar diagnozi, viņš ar to strādā.

par konkrētu rakstu no delfiem - bet tur jau virsrakstā tiek pateikts, ka cīņa būs par likumu. autoram ir savas prioritātes.

kā jau kendels atzīst, pētījumi par efektivitāti ir tik maz, jo līdz šim nav arī īsti metodes. NAV tā, ka ir pierādīts, ka cbt ir efektīvāka par citām metodēm, tā vienkārši ir viena no metodēm, kuras efektivitāti ir salīdzinoši viegli izmērīt, un to arī dara. jo tur strādā ar noteiktas uzvedības maiņu, un tas ir konkrēts mainīgais, ko pēc tam var mērīt.

nu tā kā - vai un cik daudz dzer/lieto narkotikas pēc terapijas beigām. pēc cik ilga laika atsāk. ir ļoti daudz pētījumu smēķēšanas un alkohola gadījumos ar cbt. bet, piemēram, metaapskatā secināts, ka ēšanas traucējumu gadījumos efektīvāka bijusi ģimenes terapija, nevis cbt.

es droši vien arī veselā saprāta spriešanas līmenī neizvēlētos psihoanalīzi kā viszinātniskāko un efektīvāko metodi. bet, ja jau joprojām ir šāds virziens, tātad ir cilvēki, kuri ir gatavi maksāt par šo metodi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?