extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-09-06 07:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Policija nogalināja Elijah McClain tāpēc, ka viņš bija autists, nevis tāpēc ka viņš bija melnādainais. Viņš vienkārši gāja pa ielu, maskā, klausīdamies mūziku un iegrimis sevī, bet cilvēkiem tas likās aizdomīgi tāpēc viņi izsauca policiju. Policijai tas arī likās aizdomīgi, tāpēc mēģināja viņu aizķert aiz rokas. Kā autistam Elijam nepatika pieskārieni, tāpēc viņš lūdza tā nedarīt, un tas policiju saniknoja vēl vairāk, un sāka viņu vēl vairāk fiziski aizskart, lai apcietinātu bez jebkāda iemesla.

Tad policija lūdza paramediķus viņam injicēt ketamīnu, un paramediķi tā arī izdarīja, lai gan pēc tā nebija nekādas klīniskas vajadzības. Iespējams, ka tas arī nonāvēja Eliju, jo viņš bija citāds un arī viņa reakcija uz sedatīvo līdzekli bija citāda.

Šis gadījums ļoti labi parāda cilvēku rasismu pret autistiem. Daudzi protestēja par viņa nāvi policijas rokās, bet tas neguva lielu atbalstu, jo kuram gan gribas aizstāvēt dīvainus autistus? Daudz vieglāk ir tikumsignalizēt par tādiem noziedzniekiem kā Floids vai Bleiks, jo lai gan viņi bija izdarījuši sliktas lietas, kuru dēļ bija pelnījuši tikt apcietināti, viņi vismaz nebija autisti. Cilvēku izpratnē autists ir daudz sliktāks par izvarotāju vai sievas sitēju.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]usne
2020-09-06 12:00 (saite)
šis, godīgi sakot, mani šokē, jo manā izpratnē autisms ir kompliments.
protams, ir grūti ierakstīties sabiedrībā, bet tas dod arī lielākas iespējas nodarboties ar kaut ko interesantāku, nekā pliku resursu patērēšanu.

(Atbildēt uz šo)


[info]f
2020-09-06 12:16 (saite)
dažu cilvēku. dažu. ja neteiksi "dažu", es domāšu, ka tās ir tavas domas, un tu uzskati, ka autisti ir sliktāki par izvarotājiem un sievu sitējiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-06 13:00 (saite)
Daudz vairāk nekā daži. Tā ir sistēmiska sabiedrības attieksme.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]cucamonga
2020-09-06 23:06 (saite)
kā var par to uzzināt, ka sistēmiska attieksme, ir kāda statistika?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-07 11:59 (saite)
Ir veikti pētījumi, kas apliecina, ka vairums cilvēku jau pirmajās sekundēs izdara spriedumus par autistiem kā neuzticamiem, aizdomīgiem tipiem. Viņiem ir lielas iespējas tikt apcietinātiem kā aizdomīgiem teroristiem utml.

Es teiktu, ka pat psiholoģijā ir šie aizspriedumi. Kādreiz dalīja autistus (ar mentālo atpalicību) un aspergeru (ar normālu IQ, bet nelieli dīvaiņi). Pēc tam psihologi izdomāja, ka visus vajag salikt vienā spektrā zem viena nosaukuma – autisti. Tas, jau vien rada stigmu, kad attiecina vienu nosaukumu uz visiem – klīniskajiem gadījumiem un pārējiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dombrava
2020-09-07 22:15 (saite)
Bet varbūt tas atkarīgs no situācijas, jo ir reizes, kad pret autistiem ir labvēlīga attieksme, pst ja sākumā nav zināms, ka autists. Es atceros pasniedzēju, kas arī ir autists, bet daudziem kursā pie viņa patika mācīties, jo nestandarta domāšana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-09-08 01:20 (saite)
Man šis nešķiet pretrunā teiktajam. Autistiem ir viegli strukturētās situācijās. Mācot klasei nav obligāti jāskatās kādam acīs vai kaut kā citādi jākopē cilvēka žesti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dombrava
2020-09-08 18:34 (saite)
Protams, nav pretrunā. Ne jau vienmēr gribu tev iebilst. Tikai gribēju papildināt, ka ir dažādas situācijas. Lai gan tagad saprotu, ka te domāts vairāk par nestandarta situācijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

hmm
[info]jan09
2020-09-07 15:29 (saite)
Vispār jau nāvē ir tieši vainojams paramediķis, kurš injicēja neadekvāti lielu ketamīna devu.
Kādēļ ir petīcija un protesti tikai pret policiju, nevis pret paramediķiem?

(Atbildēt uz šo)


[info]mranarhs
2020-09-07 15:39 (saite)
Varbūt arī es esmu autists?

(Atbildēt uz šo)


[info]gnidrologs
2020-09-07 19:11 (saite)
Ja tu esi nēģeris un tevi aresta mēģinājuma laikā nošauj, tad automatiski pakļūsti zem "sistēmiskā rasisma" upuru nodaļas. Neredzu kāpēc tieši tāda pati loģika neatbilstu pret autistiem vai citām "minoritāšu" grupām.

(Atbildēt uz šo)


[info]mranarhs
2020-09-09 16:16 (saite)
http://klab.lv/~adirred/67916.html

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?