extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-04-13 09:26:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
krīze ir oficiāli pasludināta par beigušos
Vakar notika ļoti būtisks pavērsiens šajā cīņā pret vīrusu. Es nogaidīju, lai pārliecinātos, ka tas nav pārpratums un ka tam nesekos ziņas atsaukšana vai atvainošanās.

Gados veco cilvēku sociālā izolācija, lai viņus pasargātu no jaunā koronavīrusa, varētu būt jāturpina līdz gada beigām, paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Tas ir oficiāli. Paies vēl kādas divas nedēļas vai varbūt pat mēneši, kamēr visi sapratīs, ko tas īsti nozīmē, bet tas tagad ir neizbēgami. Paldies Urzulai par šiem ļoti drosmīgajiem vārdiem. Iespējams, ka viņa ar šo būs izglābusi ES.

Būtībā tas parāda, ka uzliktā stingrā karantīna ir bezjēdzīga. Ja plāns ir izolēt riska grupas, tas nozīmē, ka cerība ierobežot izplatību pārējo vidū ir zaudēta. Ir cerība uz vakcīnu, bet ne ātrāk par 6 mēnešiem.

Līdz šim pat nav bijis iespējams nodrošināt visaptverošu/precīzu/drošu/lētu testēšanu. Antivielu testi tika steidzīgi saražoti, bet validācijā atklāja, ka to precizitāte ir tikai 50%, kas ir nepieņemami. Ja šādas grūtības ir ar testiem, tad var iedomāties, ka ar vakcīnas izstrādi neies vieglāk. Protams, mēs ceram, ka ar to paveiksies.

Plašās karantīnas ievesēji pamatoja pilnīgu blokādi ar nepieciešamību nepārslogot medicīnas sistēmu. Tas ir ļoti būtisks arguments, taču lielāko pieplūdumu slimnīcās rada tieši riska grupas, kuriem šī slimība izpaužas vissmagāk. Izolējot tikai riska personas, tiek panāks līdzīgs samazinājuma efekts kā visas sabiedrības izolācija, tikai ar to atšķirību, ka ekonomika no tā cietīs daudz mazākā mērā. Ar ko es arī visus apsveicu!


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]snorke
2020-04-13 12:51 (saite)
es nesaprotu kapec vispar nesaka ar riska grupu izolesanu, bet nu labi, neviens nezinaja ko isti darit utt

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-13 13:14 (saite)
Tagad varēs sastādīt pilnu post-mortem analīzi par to, kas nogāja greizi. Ne jau tik daudz lai vainotu kādu, bet lai saprastu, kādi bija tie kognitīvie šķēršļi, kas neļāva skaidrāk redzēt optimālo rīcības plānu.

Visgrūtākais laikam bija tā, ka neviens īsti nezināja, cik lipīga ir šī slimība. Izrādās tā ir lipīgāka nekā sākumā pieņēma (R0 tika paaugstināts no 3 uz 5,7). Un ka daudzi ir asimptomātiski vai ar viegliem simptomiem. Piemēram, man iesnas vai nelieli saukstēšanās simptomi regulāri. Varbūt tā ir alerģija utt., bet reāli es nekādi nezinātu, ja izslimotu vieglā formā.

Otrs, daudzus rietumos iedvesmoja Ķīnas karantīnas veiksmīgie rezultāti. Bet nesaskatīja to, ka Ķīnā nebija vienkārši stingra karantīna. Viņi reāli izolēja visus, kas bija nokļuvuši saskarsmē ar slimnieku – lika viņus noslēgtās viesnīcas istabās, baroja pa spraugu utt. Vēl tas, ka Ķīna neslēdza visu valsti, bet tikai vienu pilsētu. Vispārīgi jau vēl arī nevar zināt, kā viņiem beigsies. Vai tā nebūs whack-a-mole spēlīte?

Trešais, protams, bija testēšanas feils. Stingrās instrukcijas, ka drīkst testēt tikai tos, kas atbraukuši no Ķīnas utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]scaramouche
2020-04-15 02:03 (saite)
Cik tieši valstis izmantos sekcijas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-15 02:20 (saite)
Droši vien neviena.

Šeit raksts, kā visi modeļi un eksperti, kas tos sastādīja, ir smagi izgāzušies: https://www.vox.com/future-perfect/2020/4/8/21210193/coronavirus-forecasting-models-predictions

Nu, šis bija sarežģīts vīruss. Bet tagad viss ir vairāk vai mazāk skaidrs, un man vairs nav intereses par šo nav. Mirstība ir ap 0,2%, pamatā vecāki cilvēki un ar dažādām slimībām. Distancēšanās palīdz samazināt izplatību, bet stingras karantīnas bija nevajadzīgas, jo iznīcināja ekonomiku.

Tagad līdzīgas pašradītas problēmas būs ar klimata modeļiem. Arī ir skaidrs, ka problēma ir reāla, bet visi pesimistiskie modeļi ir galīgi garām. Tas gan netraucēs valstīm ieviest drakoniskus pasākumus, no kuriem mēs visi cietīsim.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2020-04-13 13:55 (saite)
Kāpēc jāglābj neglābjamais, dzīvais mironis, ES?

(Atbildēt uz šo)


[info]magnolia
2020-04-13 22:28 (saite)
varbūt tomēr palasi jaunāko info?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-13 22:31 (saite)
Ir kaut kas interesants?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mranarhs
2020-04-14 12:43 (saite)
Viens mans brālēns joprojām ir stingri pārliecināts, ka Jāņus šogad svinēs kā vienmēr. Tas ir - laukos, kopā ar visu paplašināto radu loku, ieskaitot pensijas vecuma cilvēkus.

Mēģināju viņam teikt, ka diezin vai tas būs iespējams.

Viņš attrauca - a kas tad tur meža vidū vispār kaut ko var izkontrolēt?

Tā tas vīruss arī izplatās...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-14 13:15 (saite)
Grūti pateikt, kur ir tie lielākie izplatības vektori. Tie ir tikai tādi pieņēmumi. Sākumā ļoti uzsvēra roku mazgāšanu un virsmu dezinfekciju, bet šobrīd runā, ka izplatība caur gaisu <2 metru attālumā ir būtiskāka.

Tagad ir ziņas (līdz galam vēl neapstiprinātas), ka puse mirušo ir no veco ļaužu aprūpes namiem. Tātad vislielākā problēma ir tieši tur, un maz no tā, ko mēs darām, ietekmē situāciju tajos. Bet es arī nespēju iedomāties, kā tieši mēs varam izolēt šos nelaimīgos cilvēkus. Ielikt viņus pilnīgā izolācijā ir dzīvot kā vieninieku kamerā. Viņiem tuva komunikācija ar pārējiem iemītniekiem varbūt ir vislielākais prieks, kas vēl dzīvē ir atlicis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2020-04-14 12:52 (saite)
Man arī nepatīk oficiālais tulkojums, jo izskatās, ka ir pārāk precīzi kopēta avotvalodas struktūra. Varbūt tā ir tikai mana preference, bet es būtu rakstījis: Lai pasargātu gados vecos cilvēkus no jaunā koronavīrusa, viņu sociālā izolācija varētu būt jāturpina līdz gada beigām...

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?