Dunduks ([info]dunduks) rakstīja,
@ 2014-07-27 11:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Back in the USSR
Es, kā parasti, visu interesantāko nokavēju, bet nu manas divas kapeikas:

1) par labklājību - esošajam rietumvalstu sociālismam priekšnoteikums bija ilgstoša kapitāla uzkrāšana, kura mums nebija iespējama, jo, ta-da-da-da-dā, bija PSRS. PSRS gan neļāva nomirt badā, bet jauniešiem ar ilūzijām labāk nezināt medmāsu algas toreiz, patiešām (un vēl labāk nezināt, ko varēja par to algu nopirkt). Un vēl viena neliela problēma - PSRS nobankrotēja.

2) par interesantumu - jā, tehniķiem toreiz varētu būt bijis plašāks lauks, bet visas interesantākās lietas labākajiem speciālistiem virzījās uz militāro ar visām izrietošajām sekām (невыездной utt.). Toties šobrīd tehniķiem (un ne tikai viņiem) ir visa pasaule vaļā, ir izvēles iespējas.

3) par blatu karjerā un citur - tas pat nav smieklīgi.

Vienīgais labais bija tas, ka man vēl nebija astoņpadsmit, nekādas lēmumu pieņemšanas, nekādas atbildības, šahs, dambrete, futbols, visi iespējamie sporti, lasīt, skatīties un pēc iespējas piedalīties.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2014-07-27 16:37 (saite)
Paldies par raksturojumu. Jauku tev dienu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]auksts_entelekt
2014-07-27 18:17 (saite)
Tu gribi ar loģikas palīdzību izskaidrot to, kur nebija nekādas loģikas. Labi, es vēl neesmu galīgi veca, bet labi atceros psrs un to, ka mamma kā taksometra šoferis lēja benzīnu grāvī, jo pēc plāna viņai vajadzēja iztērēt vairāk. Atceros ka mēs gājām vēlēt, kad bija tikai viena partija. Vēl atceros, ka skolā mums stāstīja, ka drīz iestāsies komunisms, kad veikalā viss būs par brīvu un padomju cilvēks ies un paņems tieši tik, cik viņam vajag. Es tad sevi kā bērns ļoti šaustīju, jo man bija skaidrs, ka ja kas tāds notiksies es nebūšu pie timuriešiem, bet gan pie Figūras, jo man gribēsies ar konfektēm piebāzt visas kabatas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-07-27 18:30 (saite)
Tās ir emocijas nevis loģika. Šodien arī ES lej grāvī pienu, ja pēc plāna kvota ir pārsniegta, vai met nozvejotās zivis atpakaļ jūrā, ja tās ir par mazām, un zvejniekam var uzlikt sodu.

Es nesaku, ka padomju sistēma bija laba, vai kaut kā mēģinu attaisnot visu absurdu, kas tajā notika.

Bet man vajag statistiku, konkrētu aprakstu, kādi tad īsti bija šis padomju ekonomikas modelis. Kāpēc tas strādāja tik labi vai slikti, cik tas strādāja? Jo tikpat labi var pateikt, ka arī Indijā, kur visi skraida ar plikām pakaļām, bija demokrātija un kapitālisms. Bet kāpēc tur nebija tāda attīstība, kāda bija PSRS?

Kāpēc to zināt ir svarīgi? Tāpēc, ka tagad visi pielūdz Brīvo Tirgu(c), bet bez iedziļināšanās modeļos, tas var novest jebkur. Piemēram, vai esošā banku sistēmā, kas radīja neseno krīzi, būtībā nav tāda pati moral hazard sistēma, kur kritika principā nav iespējama un kur riski nozīmē to, ka vai nu baņķieri vinnē, vai arī tauta zaudē.

Galu galā es uzskatu, ka ES ideja ir ļoti brīnišķīga lieta, bet ir liels risks, ka tieši nepareizi izveidotas banku sistēmas dēļ tā var pārvērsties par nedemokrātisku sistēmu, kurā valdīs stagnācija. Daļēji jau tas ir noticis par spīti saukļiem par tās saulaino nākotni. Bet varu paredzēt, ka pirmām kārtām par to tiks vainotas sociālās programmas, jo "traucē kapitālismam".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]auksts_entelekt
2014-07-27 18:45 (saite)
piedod, bet man rodas sajūta, ka Tev patīk diskusija diskusijas pēc. Nu tāda sokrātplatoniska gudra padiršana pirtī:)
Ja godīgi, man vienalga, kas valdībā un kāda sistēma, ka tik varu brīvi ceļot, izteikties un nopelnīt "cilvēka cienīgai dzīvei". Neesmu no tiem, kas mirs idejas vārdā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-07-27 18:48 (saite)
No diskusijām nemirst. :) Ja neinteresē, tad nepiedalies. As simple as that.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]eermaniitis
2014-07-29 00:49 (saite)
kļūda - indija psrs līmeni sasniedza, kad uzlaida gaisā pirmo kodoleni - šobrīd jau ir apsteigusi un turpina attīstīties

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-07-29 09:03 (saite)
Indiešiem vēl kāds strēķītis jāpiestrādā, lai sasniegtu PSRS līmeni kosmosa programmas ziņā. Šobrīd viņi ir tikai nokopējuši pamata tehnoloģijas. Izstrādāt kaut ko jaunu, ko citas valstis vēl nekad nav darījušas – tas būs patiess progress. Lai jau viņiem izdodas!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?