Edgars ([info]daysleeper) rakstīja,
@ 2006-12-19 18:43:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
aplauziens
ka Dienas grāmatas iespiež Spānijā jau biju pamanījis iepriekš, bet, ka esmu aplauzies tādā līmenī - tas gan man ir jaunums. Biju domājis "Diena" redz, kāda laba - iespiež par labām naudiņām nopērkamas grāmatas utml. bet patiesība pavisam cita.
http://www.tvnet.lv/izklaide/culture/jaunumi/article.php?id=468032

Tiem, kam slinkums atvērt lasīt - grāmatas top spāņu izdevniecības paspārnē, "Diena" ir tikai starpnieks tam visam pasākumam. Tik nopārdot ir viņas uzdevums. Žēl, ka tā tomēr - bet traģikomiski, ka, piemēram, "Straumēni" tiek izdoti ar Spānijas ISBN kodu. vismaz arī spāņi uzzinās, kā tas ir "Dvēseļu putenis".

Nu kapitālisms tāds tu esi, bet nu diemžēl esmu vīlies "Dienā", jo tā ir lielā mērā ņirgāšanās par Latvijas literatūras vērtībām, sakiet ko gribiet. Nauda nesmird, bet šitāda komercdarbība gan.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]martcore
2006-12-19 20:04 (saite)
a tu paskaties, cik šobrīd Latvijā maksā Latvijas apgādu izdotās grāmatas, un tev pārstās būt šie jautājumi. konkurences likuma neievērošana - kas, pārējām izdevniecībām ir kaut kādi kopīraiti uz autoru darbiem? ir noteikta kaut kāda summa, lētāk par kuru nevar pārdot grāmatu? kāds dempings? latvijā ir aizliegts ārzemju ISBN? kur šeit vispār ir problēma?

man jau nu liekas, ka "Dienas" iniciatīva, lai arī pensionārs sev varētu nopirkt kādu lielisku grāmatu no latviešu literatūras klasikas - tā ir tikai apsveicama.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]daysleeper
2006-12-19 20:09 (saite)
es nerunāju par dempingu, drīzāk nacionāli patriotiskas jūtas, ka man likās, ka to dara "Diena" pati - ņem tur tulko, notur labu cenu. par to visu priecājos, tik žēl, ka visi idejas autori un reālie izpildītāji citi - spāņi. fak.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2006-12-19 20:24 (saite)
domāju, ka reāli bija tā, ka Diena vnk pateica tiem spāņiem, ko un cik izdot - tas arī viss. nedaudz izmantoju autsorsingu. un fakts, ka citas izdevniecības visas šīs grāmatas tā arī neizdod/nepārizdod - sorī, tā jau nav Dienas problēma, tā jau pati nav nekāda reāla grāmatu izdevniecība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dienasgramata
2006-12-20 09:04 (saite)
domāju, ka arī Diena ne tuvu neizpārdod spāņu metienus, šaubos, ka tā tipogrāfija spānijā strādā tik elastīgi, lai mainītu tirāžas, atkarībā no nedēļas laikā noteiktā pieprasījuma. pilnīgi skaidrs, ka tam pasākumam ir finansiāli jāizgāžas - grāmatas ir jau reiz vai vairākkārt izdotas, kvalitāte ir zema, tās nav ne aktuālas, ne pirmās nepieciešamības prece, tām ir mārketinga preces pieskaņa, tāpēc šaubos, ka kāds viņas liks zem eglītes. šķiet, ka Diena vienkārši izmantojusi spāņu (kas patiesībā ir itāļu Berluskoni firmas meitas uzņēmums) lētticību un, nodarot viņiem finansiālus zaudējumus, sagādājusi sev reklāmas kampaņu.

bet konkurences likumā ir kaut kas par to, ka nedrīkst dempingot, ja tev pieder vairāk kā 20 procenti tirgus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2006-12-20 14:30 (saite)
tas ir ļoti ticami, taču man liekas ļoti apšaubāmi, ka Diena ies apzināti uzmest Berluskoni firmu. pēc tam taču sopranoģimenei arī būs kaut kā acīs jāskatās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]crescendo
2006-12-20 09:03 (saite)
A kāds tam sakars ar latviešu literārajām vērtībām?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]divi_g
2006-12-19 23:41 (saite)
Hmm, Tu iedomājies, cik maksātu tas "Dvēseļu puteņa" klucis "parastajā" izdevniecībā? Imho kādas 5 reizes dārgāk. Un ja tas, ka tagad to grāmatu nopirks un izlasīs arī kāds nabadzīgāku vecāku bērns, ir "lielā mērā ņirgāšanās par Latvijas literatūras vērtībām", tad es, pats būdams IQ snobs, tomēr tā īsti nosaprotu šādas ekstrēmi elitāras loģikas pamatu.

Par pašām tām vaimānām, ko tur saģenerējuši tie "literatūras vērtību" patiesie kopēji - 'ot nevajag. "Dienas" sērijā līdz šim ir iznākuši 11 nosaukumi. Ja tas spēj tik drastiski nosist noietu "parastajām" izdevniecībām, kuras piedāvā simtus un tūkstošus nosaukumu, tad imho tām vajadzētu vispirmām kārtām padomāt par savu "repertuāru".

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dienasgramata
2006-12-20 09:07 (saite)
dvēseļu puteņa klucis stāv grāmatnīcās nez kādos izdevumos - gan ādas vāku stilizācijā, gan skolu bibliotēkas lētajā variantā. tas jau sen vairs nav kulta deficīta samizdata statusā. būtu labāk izdevuši Klīdzeja Cilvēka bērnu, kas ir skolu obligātajā programmā, bet veikalos nav atrodams, jo Latvijā izdots tikai vienu reizi pirms gadiem desmit un izķerts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]divi_g
2006-12-20 09:20 (saite)
Esi pārliecināts? Es neesmu īpaši pievērsis tam uzmanību, taču šeit Dvēseļu puteņa nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dienasgramata
2006-12-20 09:29 (saite)
mjā, tiešām...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]vistu_zaglis
2006-12-20 01:40 (saite)
Nu nezinu gan, mesjē, nezinu. Es tomēr palieku pie lozunga "mākslu tautai" un izvēlnē starp to pašu literāro materiālu par 8.50 vai Dienas cenu, es tomēr izvēlos (...sekunde intrigai...) pajāt uz visiem izdevējiem utml. un par jēdzīgām naudām iepirkt jēdzīgu burtu sakopojumu. Bring it on!, tā teikt.

(Atbildēt uz šo)


[info]antuanete
2006-12-20 09:13 (saite)
Diskutējams jautājums ir par to, ka "Diena" izčakarē tās izdevniecības, kuras izdod tās pašas grāmatas, tikai vairāk maksā tulkotājam un korektoriem, kā arī nodrošina bikucīt labāku poligrāfisko kvalitāti. Taču nevienai izdevniecībai līdz šim nav bijis liegts taisīt lētās sērijas, no kuru cenas nāktu nost vismaz izdevumi par nevajadzīgi grezniem un smagiem vākiem un papīru, kas vajadzīgs, lai iespiestu visu milzīgiem burtiem. neticu, vienkārši neticu, ka tikai "Dienas" grāmatu dēļ apgrozījums var kristies par 30%. Manuprāt, šī paša raksta komentāros "vienkāršā lasītāja" viedoklis ir diezgan labi redzams. Vēl par šo pie [info]biezpientaures vakar bija diskusija.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?