ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2023-04-16 13:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Masks
uzdod tos pašus jautājumus :

https://neatkariga.nra.lv/komentari/bens-latkovskis/411407-metajoties-ar-vardu-naids-tiek-grauta-sabiedribas-aizsargreakcija?utm_source=inboxlv&utm_campaign=inboxlvNews&utm_medium=button

Es varētu piebilst ka šis te ``naida runas`` koncepts uzkrītoši atgādina ``ticīgo vajāšanu`` konceptu. Nu t.i. tikko kādu reliģisko mācību jebkurā aspektā kritizē tā viņas sekotāji un aktīvisti kliedz ka top vajāti.

Te tas pats.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antiprojekcija
2023-04-16 17:40 (saite)
Es domāju, ka idioti ir visās pusēs. Tas, ka daži visu pēc kārtas sauc par "naida runu" nepadara pašu konceptu lieku.

Btw, par to, ka runas par naidu nav gluži muļķības un paranoja, liecina kaut vai tā paša raksta tonis. Pasaki, ka Tev nešķiet aizdomīgi, ka cilvēks, kā salīdzinājumu pārmetumiem par "citas kultūras cilvēku uzvedības" un "LGBTQ+ fanu kluba" aizskaršanu, lieto salīdzinājumu ar riebumu pret puvušu pārtiku? ("Ja kādam rodas instinktīva nepatika pret bojātu pārtiku, tad tas nav naids. Tas ir riebums.") Manā izpratnē riebums un naids ir ļoti radniecīgas emocijas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-16 18:01 (saite)
/nepadara pašu konceptu lieku./

Es domāju ka pret jebkuru šādu runu vajag attiekties kā pret argumentu debatē, vairumā gadījumu aplamus argumentus var apgāzt vienkārši ar faktiem un loģiku.

Ja apgāzt nevar - tad nevar izslēgt ka šie argumenti ir pamatoti, vajag pārbaudīt un tad atkal tie apgāžas uzrādot pretrunas un/ vai neatbilstību faktiem vai arī turpina pastāvēt un ir ņemami vērā.

Tas ir tieši tāpat kā vispārīgākā līmenī absolūti viss var tikt uztverts kā hipotēze un tad mēs ar to daram to ko dara ar hipotēzēm - pārbaudam.


Par riebumu. Nu jā tāda var būt reakcija uz kaut ko potenciāli kaitīgu. Piemēram - agresīva reliģija, totalitāra ideoloģija, aktīvi mēģinājumi izmainīt esošo dzīves veidu ērtību samazināšanās virzienā. Piemēram - idejiskais vegānisms. Tas var apdraudēt zināmas sabiedrības daļas vēlmes ja piemēram iegūst likumu spēku. Tāpēc vajag kritizēt un pieskatīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-16 18:21 (saite)
ā jā vēl par to nepatiku jeb riebumu. Tur ir 1 nianse. Jāpaskatās kāpēc nepatika. Var būt dažādi varianti. Piemēram nepatika pret koprofiliju. Kāpēc? Apmēram skaidrs, tāpēc ka ekskrementi ir bīstami - indīgi un infekcijas avots. Vai atkal pretējs piemērs- antisemītisms. Nepatika pastāv, pamatojuma nav, pseido - pamatojums ir mākslīgs mēmplekss jeb sociāls konstrukts ko radījuši ebreju pretinieki vai pareizāk sakot ebreju bagātības tīkotāji. Tāpat nepatikai pret kaut kādām seksuālajām orientācijām nav pamata, piemēram agresīviem gejiem mēdz būt nepatika pret heteroseksuāļiem kas ir acīmredzot viņu pašu aktīvistu kultivēta. Nu un pretējā virzienā tas pats. Normāli ja es neesmu viņa dzīvesbiedrs vai dakteris man ir pilnīgi vienalga par personas seksuālo orientāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-04-16 18:27 (saite)
Te gan ir jāatpazīst un jānošķir proksimālos faktorus no distālajiem

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antiprojekcija
2023-04-16 21:44 (saite)
Nu man arī liekas, ka tieši tādā garā apgalvojumus par "X ir naida runa" arī ir jāuztver! Ir pat konkrēti kritēriji - vērsta pret veselu grupu, kurina naidu pret to.

Vienkārši ar to naidu ir slippery slope - kaut kas sākas ar nepatiku, tad pāraug riebumā, kamēr nonāk līdz naidam. Un tā kā nīdēji arī nav muļķi, un apzinās klimatu, tad viņi bieži cenšas slēpties aiz runas, kas tikai norāda uz "personīgu nepatiku", vai pat tikai "šaubām", ar mērķi ietekmēt citus cilvēkus. Tādā nozīmē tā hipertrofētā naida runas redzēšana visur arī var tikt traktēta kā "aizsargreakcija" (kā teiktu tā raksta autors) pret visādiem modernizējušamies nīdējiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-16 21:48 (saite)
/ Ir pat konkrēti kritēriji - vērsta pret veselu grupu, kurina naidu pret to./

Nu jā un tad ir jautājums vai grupa ir bīstama/ kaitīga vai nav, as tad arī ir naida pamatojums, tb tb pamatojuma esamība vai neesamība.

Piemēram pedofīli. Naida runa pret pedofīliem ir OK? Ir OK.

/ kaut kas sākas ar nepatiku, tad pāraug riebumā, kamēr nonāk līdz naidam./

Nu jā reizēm tas ir pamatoti, reizēm aplami.

/Tādā nozīmē tā hipertrofētā naida runas redzēšana visur arī var tikt traktēta kā "aizsargreakcija" (kā teiktu tā raksta autors) pret visādiem modernizējušamies nīdējiem./

Joprojām jautājums - vai šī naida reakcija nestrādā kā imūnsistēma, protams imūnsistēma ir reizēm jāregulē, autoimūnās slimības mēs arī zinām.



(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-04-16 22:21 (saite)
Ok, saprotu Tavu domu, bet nepiekrītu: naida runa nav ok pat pret pedofīliem - es domāju, ka mazākā daļa no tiem reāli pastrādā seksuālus noziegumus. Skat, https://en.wikipedia.org/wiki/Virtuous_Pedophiles, piemēram. Tieši naids pret pedofīliem ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc šie cilvēki nevar saņemt nepieciešamo informāciju un palīdzību.

Vai nebūtu labāk naidu aizstāt ar izpratni?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-16 22:26 (saite)
Es šeit uzsvērtu imūnreakcijas momentu. Mums vajag tādu vidi kurā šie paši pedofili ir svešķermeņi un vienīgais ko viņi var darīt ir skriet ārstēties un pārstāt būt par pedofiliem. Tas pats attiecas uz dažām citām bīstamām grupām kā reliģiski fanātiķi, vardarbīgi mizogīnisti un tml. Naids neļaus tam visam pastāvēt mums līdzās, indivīdi kuriem ir šie defekti būs spiesti no defektiem tikt vaļā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2023-04-16 22:26 (saite)
Naids varētu traucēt rasties un uzplaukt tādiem jaunveidojumiem, kā https://en.wikipedia.org/wiki/NAMBLA

Analoģija ar imūnsistēmu joprojām ir vietā — pārlieku aktīvā režīmā rodas gnidrologveidīgā pedofīlu redzēšana aiz katras picērijas stūra, pārlieku pasīvā — sk. augstāk

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-16 22:31 (saite)
Nu jā jo pie tāsacīt imūndeficīta mēs pēc tam sāksim saprast un izprast izvarotājus, sadistus, sērijslepkavas untātālāk. Nē nu tehniski Antiprojekcijai ir taisnība ka vajag saprast kas un kā tādās smadzenēs ir sabojājies un vai un kā to var salabot, bet neiet runa par izpratni tolerances nozīmē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-04-16 22:32 (saite)
Tieši tā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antiprojekcija
2023-04-16 22:44 (saite)
Nav nepieciešams naids, lai netolerētu kaut kādu uzvedību. Naids ir iracionāla reakcija, pie tam tāda, kas ļoti bieži noved pie nevēlamām sekām.

Tas, ka naids kā likums ir vērsts pret kaut kādām vienkāršotām ārišķīgām pazīmēm, tikai vēl vairāk to situāciju sarežģī. Mazliet kā correlation vs causation.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-16 22:46 (saite)
OK, tad vajag nodefinēt kas ir naids. Ja vienkārša reakcija uz apdraudējumu- `` šitam ir jāpazūd, to mēs negribam`` tad OK. Ja tas ir inducēts pret kko tādu kas mūs neapdraud, manipulatīvs tad tas ir autoimūnas slimības ekvivalents.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-04-17 08:14 (saite)
"Naids" ir tikai tavā u.c. wokju galvās, jo šis buzzword jums tajā instalēts caur kreisajiem propagandas medijiem. Kā jau autors saka, instinktīva pretišķības nav nekāds naids, bet dabiska organisma aizsargreakcija. Nepatika pret sliktu smaku nav naids, bet vajadzīga funkcija.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antiprojekcija
2023-04-16 22:39 (saite)
Nu tas jau ir drīzāk piemērs, kas parāda, ka naids nestrādā! Vai tad ir vēl kāda vairāk nīsta grupa?

Strādā izpratne par problēmu, un attiecīga rīcība - policijas darba grupas, izolēšana no sabiedrības, utt.

Es domāju, ka mazāk naida varētu patiesībā samazināt šo noziegumu skaitu - dodot potenciāliem pedofīliem informāciju un iespējas saņemt atbalstu un terapiju, nevis ļaujot vārīties savā sulā, un gudrojot attaisnojumus savai rīcībai!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-04-16 22:43 (saite)
Es teiktu, ka strādā gluži labi, ja šādām organizācijām nav filiāles katrā valstī.

Protams, ar tīru attieksmi vien nekas tiešām nav līdzēts un ir vajadzīga reāla rīcība, bet šai rīcībai ir jābūt motivētai un vitālai, proaktīvai, nevis realizētai kūtri un tikai formas pēc. Ir jāsaprot, kas ir likts uz spēles un jādzīvo ar evidencē bāzētām emocijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-04-16 23:06 (saite)
Vai Tu gribētu, lai Tavs ķirurgs arī "ienīst vēzi", un operē Tevi riebumā saviebtu seju un sakostiem zobiem?

Racionāla un aukstasinīga rīcība nenozīmē "kūtra un tikai formas pēc". Izpratne un līdzcietība nenozīmē pielaidību (domā bērnu audzināšanu, piemēram). No kurienes tādas idejas?

Btw - "less wrong" man vienmēr ir licies ļoti cult-ish. Man ir tāda sajūta, ka autors vienkārši miljons vārdos cenšas citiem (mož arī sev?) iestāstīt, kāpēc viņa (bieži muļķīgie) čuji ir pareizi. Tas tā, mani pieci centi. ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-16 23:09 (saite)
Tā ir taisnība ka mums vajag nevis naidu kā afektu bet naidu kā racionālas rīcības dzinēju jeb motivatoru.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-04-16 23:13 (saite)
Also es negribētu arī ķirurgu kuram ir drusku žēl audzēja un viņš tīri aiz izpratnes par audzēja vajadzībām atstāja man iekšā dažas metastāzes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2023-04-16 23:14 (saite)
Daļa no inertās matērijas un no mūsu pašu prātiem ir ienaidnieks — veselībai, dzīvībai, civilizācijai, mūsu nākotnes gaismas konusam. Tā ir attieksme, ko es labprāt redzētu izplatāmies gan medicīnā, gan citās jomās, jo tā dod papildus motivāciju tur, kur tīri skaitļi paskaidro, bet neiedvesmo.

Protams, tikpat svarīgi ir nenoslīdēt pretējā grāvī un nepāriet uz lozungos bāzētu domāšanu. Ir vajadzīgi abi un samērā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-04-16 23:35 (saite)
Ok, varbūt dažādiem cilvēkiem efektīvāka ir atšķirīga motivācija. Man pietiek ar to, ka saprotu kāds labums ir no tā, ko es daru. Neizslēdzu, ka kādam citam ir būtiski, lai būtu ienaidnieks ar ko cīnīties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-04-16 22:44 (saite)
/Strādā izpratne par problēmu, un attiecīga rīcība - policijas darba grupas, izolēšana no sabiedrības/

Nu jā kas ir veselīga naidīguma sekas. Pedofilu pamanīs, par viņu ziņos, viņu notvers.

/dodot potenciāliem pedofīliem informāciju un iespējas saņemt atbalstu un terapiju/

Es domāju ka ir labi zināms - ja indivīdam ir tādas tieksmes, tad strauji skriet pie psihiatra un risināt to. Precīzi tāpat kā ja cilvēks ir inficējies ar bīstamu infekcijas slimību - strauji meklēt ārstu arī lai neaplaistu citus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-04-16 22:57 (saite)
Nu Tu te uzdod vēlamo par esošo - patiesībā šie cilvēki tik ļoti kaunās par savām sajūtām, ka ne ar vienu par to runāt neiet, un palīdzību nesaņem. Re kur NHS par to pašu runā - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8888370/

Un nav jau šī vienīgā lieta, kur "naida risinājums" būtu sevi parādījis. Skat., cik daudz "laba" atnesa "war on drugs", piemēram. Tā arī bija problēmas risināšana no naida, nevis izpratnes pozīcijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-16 23:07 (saite)
Varētu apsvērt ideju par tādas situācijas radīšanu kur viņiem brīvprātīgi pieteikties būtu vienīgais risinājums, citādi ja noķer - mūža ieslodzījums slēgta tipa klīnikā. Nu vismaz līdz tādu metožu atrašanai ar kurām to varētu izārstēt. Pagaidām cik es zinu nav. Vienīgā iespēja ir ja pacients sadarbojas, nu un datu bāzē/ spec. uzskaitē viņam tāpat jābūt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-04-16 23:43 (saite)
Zini, šitas atgādina runas par to kā "viņa pati gribēja", ja jau bija "provokatīvi ģērbusies", vai "viena atnākusi uz tusiņu", utt. Tas, ka kādam ir iekāre vai iespēja, vēl nespiež viņam rīkoties. Tā pat kā lielais vairums vīriešu nevienu tā arī neizvaro (pat ja nav pieejams seksuāls partneris), tāpat arī (gribu cerēt) lielais vairums pedofīlu nevienam bērnam nepiesienas.

Tā kā Tu šobrīd runā, ir tieši tie aizspriedumi un stigma, kas traucē šo problēmu pat izpētīt (un kur nu vēl risināt) - un iemesls, kāpēc saknē noraidu naidā balstītu spriešanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-16 23:50 (saite)
Konsekvenciālisma pieeja ir OK. Tas ir - kamēr neko nav izdarījis, kriminālatbildība neiestājas. Tālāk ir pašas personas atbildība, ja konstatē sev tādas tieksmes un pie ārsta nav gājis tad pie pirmās izpausmes - slēgta tipa psihenē. Kamēr izārstē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2023-04-16 23:51 (saite)
> gribu cerēt

Pamatīga argumentācija!

> Tā pat kā lielais vairums vīriešu nevienu tā arī neizvaro

Aplama analoģija — te būtu jāskaita tikai tos vīriešus, kuriem vispār ir jebkādas tieksmes uz izvarošanu, nevis vīriešus kā tādus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-04-16 23:53 (saite)
/Zini, šitas atgādina runas par to kā "viņa pati gribēja", ja jau bija "provokatīvi ģērbusies", vai "viena atnākusi uz tusiņu"/

es nedomāju ka šī ir pareiza analoģija, pedofilijas gadījumā tas būtu `` a pats vainīgs ka pēc bērna izskatījās``.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-04-16 23:57 (saite)
Nu un šajā specifiskajā gadījumā man atkal jāpiesauc līdzība no imunoloģijas - jā patogēnu un vēža šūnas tiek iezīmētas ar speciāliem marķeriem, varētu teikt stigmatizētas, opsonizācija saucas un tad killeršūnas tās atšķir un izmedī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-04-16 23:11 (saite)
Es atturos no idejas par šādu indivīdu iznīcināšanu tkai tāpēc ka būtu muļķīgi - vakar visus apšāvām, šodien atradām kā to ārstēt. Bet piespiedu krionēšanu arī varētu apsvērt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2023-04-16 23:37 (saite)
Points bija tajā, ka vairums (mans minējums) šo cilvēku sava mūža laikā neko sliktu tā arī neizdara. Akli ienīstot grupu, mēs problēmu padarām tikai sliktāku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-04-16 23:47 (saite)
Akli nevajag darīt neko.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-04-16 23:48 (saite)
Nu tas ir pareizi, konsekvenciālisms parastais - kamēr neko sliktu nav izdarījis - lai staigā. Bet reģistrēts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-04-16 21:52 (saite)
Imūnsistēma ir laba analoģija.

Pārāk daudz naida - hiperaktīva imūnsistēma - autoimūnās slimības, organisms pats sevi sagrauj

Pārāk maz naida - nomākta imūnsistēma - imūndeficīts, organismā izaug patogēni- infekcijas vai vēža šūnas un to sagrauj.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2023-04-16 18:05 (saite)
Es teiktu, ka riebums kā attieksme ir pasīvs un mudina izvairīties no sava objekta, kurpretī naids ir aktīvs un mudina objektam uzbrukt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-16 18:11 (saite)
Arī taisnība, protams var būt nianses, piemēram riebums un kā sekas mēs iznīcinam tarakānus. Bet nu tas vairāk ir nevis no pašas emocijas bet no secinājuma ka tarakāni ir bīstami.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]indulgence
2023-04-17 20:12 (saite)
Interesanti, ka visas tās naida runas parādījušās relatīvi nesen. Vēl pirms gadiem 20-30 varēja pie sarunu galda mierīgi sēdēt rasisma piekritējs un noliedzējs, diskutējot, uzklausot un pretargumentējot. Protams, bija kādi redneki klaigātāji, bet kur perifērijā, maz.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-17 20:24 (saite)
Tagad arī var mierīgi sēdēt. Tas ko mēs te redzam lielā mērā atkal ir redneki klaigātāji.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-04-17 21:13 (saite)
Redneki-klaigātāji nekontrolēja valdību, medijus un visas pārējās svarīgās institūcijas, vismaz ne kopš Hitlera&Co, cik atceros.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-17 21:16 (saite)
Sovokā kontrolēja.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-04-17 22:24 (saite)
Un tagad arī. 20 gadus atpakaļ bija īsais atelpas brīdis, par ko laikam runā Iņģuks. Glasnosķ tur un viedokļu pļurāļisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-17 23:42 (saite)
Dalabi tagad nevienu par pljurxtēšanu lēģerī nebāž.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-04-17 23:57 (saite)
Never the less, redneki-klaigātāji visu kontrolē. Varbūt tāpēc nemaz nav vajadzības nevienu nekur bāzt. Stagnācijas laiku Padomijā jau arī tikai tādus kā Asānžs u.tml. apex disidentus kaut kur bāza. Pārējie bija labi kontrolējami tāpat, caur institūcijām, stukačiem un kancelēšanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-18 00:51 (saite)
Tehisks sīkums - wikileaks dibinātājs Dž.P. Asanžs vispār ir no austrālijas pričom tur sovoks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-04-18 01:28 (saite)
Pritom, ka viņu iebāza lēģerī. Un ne viņš nav unikums, vnk high profile case.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?