ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2021-11-17 23:51:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ghost busters!
//Piemēram, kristieši ļoti labi zina, ko nozīmē vest garīgu karu ar garīgiem līdzekļiem pret neredzamu ienaidnieku//

Nu jā cīnīties ar nestrādājošiem līdzekļiem pret neesošu ienaidnieku un saņemt par to pavisam reālu piķi. Dzīve ir izdevusies :D

// Gluži kā radiācijas, vīrusa un ļauno garu gadījumā, kultūras kari notiek mijkrēšļa zonā – nav skaidras vienprātības, vai pretinieks īsti pastāv,//

Nu jā radiācijas, vīrusu un spoku esamība ir vienādi debatējama, malacis :D

no https://telos.lv/ka-uzvaret-kulturkarus/


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2021-11-18 00:08 (saite)
Vīrusu esamības debatēšanu mēs, protams, redzam arī tepat, bet tas par radiāciju ir kaut kas svaigs.

Rakstīts protams, ir no viena baznīcēna citiem, bet vispār sanāk neveikli — es būtu gatavs tādā vai citādā mērā piekrist vai vismaz debatēt par daļu izvirzīto punktu, bet tad man katrā vārda galā būtu jāpaskaidro, ka nē, es noteikti neparakstos zem visa tā par ļaunajiem gariem, apšaubāmo radiāciju un tumsības pasaules valdniekiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 00:13 (saite)
Nu jā tieši šis moments, ieeju palasīt ko tad konservatīvie raksta, skatos- par kultūrkariem nu domāju moš kāda analīze vai kas, sāku lasīt, ibiopesofacealmpaccctalom - ierēcu tā ka nobaidu kaķi no palodzes, un nē šitas nepalīdz uztvert nopietni tālāko pat ja tur kaut kas sakarīgs. Kāpēc viņi paši sevi par klauniem taisa man toč nav skaidrs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 00:17 (saite)
Pa vidu tur varbūt arī var salasīt kaut kādu analīzi, bet šoreiz tas tiešām ir nokonspektējams uz pāris izģindušiem paragrāfiem. No otras puses, raksts nepārprotami domāts savējo lietošanai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 00:40 (saite)
Ha, šitas gan ir interesanti:

/“Kritiskā rasu teorija ir akadēmiska disciplīna, kas uzskata, ka ASV ir valsts, kuras pamatā ir baltās rases pārākums un apspiešana, un ka šie spēki joprojām ir mūsu sabiedrības pamatā. Kritiskās rasu teorijas piekritēji uzskata, ka Amerikas institūcijas, piemēram, konstitūcija un tiesību sistēma, sludina brīvību un vienlīdzību, taču tās ir tikai “aizsegi” klajai rasu dominancei. [..] [K]ritiskā rasu teorija pārformulē veco marksistisko dihotomiju starp apspiedēju un apspiesto, buržuāzijas un proletariāta šķiru kategorijas aizstājot ar baltā un melnā identitātes kategorijām. Taču pamatievirze ir tā pati: lai atbrīvotu cilvēku, sabiedrība ir pašos pamatos jāpārveido, veicot morālu, ekonomisku un politisku revolūciju.”/

Nu tad sanāk ka tā kritiskā rasu torija ir emmm rasisms? Un vēl vai tas nav mēģinājums sarīkot ``rasu karu`` par kuru sapņoja cietumā sēdošais Mensons?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 00:49 (saite)
Principā — jā, Mensons ellē par šo droši vien smietos.

Tas gan tiek maskēts ar labi sastādītām rasisma definīcijām (no sērijas "definēt to nevis vienkārši kā aizspriedumus vai naidu pret plašām etniski-ģenētiski-tamlīdzīgi definētām cilvēku grupām, bet kā šādu attieksmi plus atrašanos hegemona pozīcijās", tas nekas, ka viena no vislielākajām varas dimensijām ir būšana pozīcijā, kur tu burtiski vari pārdefinēt valodu) un mēģināts pārkadrēt ar dažādiem publisko intelektuāļu un aktīvistu producētiem mēmpleksiem.

Vai arī es vienkārši esmu nomākts īgņa, kurš izgāž veltīgas dusmas uz neapturamajām XXII gadsimta (© [info]bauda) un progresa vēsmām, kas zina.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 00:51 (saite)
/bet kā šādu attieksmi plus atrašanos hegemona pozīcijās"/

Nu tātad stingri pēc šīs definīcijas iekš DĀR melnie rasisti pašlaik ir hegemona pozīcijā un apspiež pārējos?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 01:01 (saite)
Nē, tā taču ir vēsturiskā vai sociālā vai vēl kaut kāda justīcija, jo par Rodēziju taču tiek pieminēts pat Maskam (ak dievs, viņa vecajam tur piederēja raktuves, gandrīz kā Zālamanam), līdz ar to gan jau tur palikušajiem baltiņiem par to ir jātop piemeklētiem vispār līdz septītajam augumam.

Ja godīgi, tad DĀR šobrīd ir absolūts ugunsgrēks izgāztuvē un neviens vairs nesaprot, ko tur var darīt un kā jebko vērst par labu. Man kaut kur bija piegrāmatotas video reportāžas un analīzes par tieši šo tēmu, iemetīšu tev, kad sameklēšu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2021-11-18 08:03 (saite)
Kādā veidā tev sanāk, ka norādīt uz rasismu ir rasisms?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2021-11-18 08:52 (saite)
Tika jau norādīts, ka CRT ir rasisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 09:05 (saite)
Tavas dogmas man neinteresē, es to ctulhu jautāju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

(Nodzēsts puksts)

[info]hedera
2021-11-18 10:25 (saite)
Ok, tikai - kāds pamats apgalvot, ka tajā slaidā redzamais ir CRT? Izskatās, ka Christopher F. Rufo afēras plāns ir izdevies spīdoši, un tagad ikviena lieta, kas kādam nepatīk, tiek nodēvēta par CRT.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2021-11-18 10:32 (saite)
Es teiktu, ka tas ir gluži adekvāts veids, kā aprakstīt tādu mācību vai ideoloģiju, kuras pamatā ir nepārtraukta spiešana uz kolektīvo vainas apziņu, kopā ar aicinājumiem pēc "dekolonializācijas", kultūras mantojuma revizionisma un vispārīga freimvorka cīņai pret "baltā pārākuma kultūru", kas, acīmredzot, ietver arī objektīvas patiesības izziņu un kvantitatīvu un uz rezultātiem orientētu pieeju lietām.



Tas, pie tam, nav viens izolēts posteris — ļoti līdzīgu kopsavilkumu pirms pāris gadiem nopublicēja, no visiem cilvēkiem, Smitsona muzejs: https://u.teknik.io/Dz1J5.png (pēc tam gan neveikli atvainojoties).

Ja tādas lietas, kā "pašpietiekams individuālisms", "racionāla doma" un "uzcītīgs darbs" tiek uzskaitīti kā daļa no "balto cilvēku kultūras", ja baltie cilvēki tiek klasificēti par savas kultūras pārākuma krustnešiem un ja lielais uzdevums ir cīnīties un nojaukt baltā pārākuma sistēmu, tad... quo vadis?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 10:52 (saite)
Piedod, bet šis nav nopietni. Te tika pacelts jautājums par CRT, kas ir akadēmiska ASV jurisprudences disciplīna, līdz ar to es tā kā sagaidīju, ka varbūt izvērsīsies diskusija par ASV likumdošanas vēsturi un tās paliekām/sekām mūsdienās, bet tu pie manis nāc ar kaut kādiem plakātiņiem.

Par šo Christopher F. Rufo afēru ar CRT jēdzienu es jau nesen izteicos cibā, pārkopēšu fragmentu:

Tas, kas ir noticis, ir paņemts viena specifiska akadēmiskā virziena nosaukums un tas ir mākslīgi sasaistīts ar jebko, kas cilvēkiem varētu nepatikt, un tas tiek darīts ar vienu mērķi - lai radītu iespaidu, ka CRT ir kaut kāds visaptverošs uzbrukums amerikāņu vērtībām vai kam nu tur. Principā, tas būtu tāpat kā, ja es paņemtu terminu "Latviešu Folkloras Analīze" un sasaistītu to ar jebkuru idiotismu, kas nāk no nacionālistu puses, aizietu par to runāt TV, Levits mani dzirdētu un nākamajā dienā aizliegtu Latviešu Folkloras Analīzi, jo tās aizsegā notiekot nacionālā naida kurināšana Latvijā. Un tad visā Latvijā sāktos masveida vecāku protesti pie skolām, jo literatūras stundās taču mēdz pieminēt tautasdziesmas. Un tad gadu vēlāk Scaramouche rakstītu cibā Antiprojekcijai, ka arī saskāries ar šo biedējošo Latviešu Folkloras Analīzi, jo kolēģe viņam uzdāvināja koka sūdiņu ar latviešu zīmēm, savukārt korporatīvajā ballītē priekšnieks uzaicināja uzstāties Skyforger. ;D

Bet, ja tu vēlies tiešām nopietni parunāt/diskutēt par CRT un ASV institucionālo rasismu, tu no sākuma varētu īsumā izklāstīt, cik dziļas ir tavas zināšanas par šīm tēmām. Vai tava izpratne par ASV rasistiskās likumdošanas vēsturi sniedzas tālāk par "1865. izbeidza verdzību, un pēc tam viss bija labi un pareizi"? Es to nejautāju just to be bitchy, bet gan lai saprastu, no kura punkta šo sarunu vispār iespējams sākt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 10:54 (saite)
Divi no CRT freimvorka pamatlicējiem, Delgado un Stefančičs, raksturo savu programmu kā vērstu uz "racionālisma, juridiskās vienlīdzības un konstitucionālās neitralitātes apšaubīšanu" [Delgado & Stefancic 2017, p. 3],



meritokrātijas un nefokusēšanās uz rasi (colour blindness) vietā liekot politisko aktīvismu, personīgo naratīvu un "naming one's own reality" prioritāti pār teoriju un objektīviem datiem [Delgado & Stefancic 1993, p. 462],



un segregāciju, nacionālismu-ja-vien-to-nedara-baltie, kā arī aicinājumus uz sacelšanos [Delgado & Stefancic 1993, p. 463]



Te ir būtiski pasvītrot, ka šo tēžu avoti ir pašu CRT pamatlicēju publikācijas, nevis viņu nomelnotāju vai ļaunprātīgu pārinterpretētāju sacerējumi. Tieši tāpat, pat enciklopēdijas neslēpj to, ka CRT autori ir iespaidojušies no tādiem burtiskiem komunistu aktīvistiem, kā Gramši [Encyclopedia of Race, Ethnicity, and Society, vol. 1, p. 344].

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 11:09 (saite)
Paga, Mindbound, vai ar šo tu gribi pateikt, ka pats esi izlasījis tās grāmatas (vai rakstus?) un pats atlasījis šīs tēzes, labi saprotot tām kontekstu? Esmu diezgan pārliecināta, ka nafig neesi. Es arī neesmu. Vai tu nopietni tagad ierosini, ka mēs abi divi tādi nelasījuši apspriedīsim kaut kādas trīs rindkopas no divām grāmatām (vai rakstiem? man nav ne jausmas)?
Par 2. un 3. fragmentu - tādas frāzes kā "many theorists consider" un "some belive" parasti ir indikators, ka tūlīt sekos plašāks izklāsts/analīze/kritika/pretargumenti, utml. Vai tas tur ir? Vai tas tur nav? Vai tu to zini? Nu, nopietni, saņemies taču.

Tas, par ko mēs varam parunāt, ir par abiem pieejamu info. Piemēram, par tiem jaukajiem tvītiem, kurus ielinkoju. Vai arī par ASV likumdošanas vēstures nozīmīgajiem pavērsiena punktiem, par kuriem info ir viegli atrodams un pārbaudāms kaut vai tajā pašā wiki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 11:16 (saite)
Jā, to 1993. g. rakstu (kas ir pašu CRT autoru sastādīta CRT bibliogrāfija ar anotācijām, līdz ar to nav pamata uzskatīt, ka tur jebkas ir rakstīts ļaunvēlīgi) es esmu izlasījis un nē, tur neseko kritika un pretargumenti, uzskaitītās tēmas tur tiek prezentētas kā CRT domas virzieni ("themes we deemed fall within Critical Race thought"), pēc kuriem tālāk tiek klasificēti un uzskaitīti nozīmīgākie darbi par šo tēmu.

Vari izlasīt arī tu, ja kādā brīdī atrodas laiks un interese: http://ssrn.com/abstract=2097984

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 11:22 (saite)
Paldies par linku, vēlāk izlasīšu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2021-11-18 12:02 (saite)
CRT lacks a formal structure; there are no members as such. Many of the authors whose works are listed devote only a portion of their output to Critical jurisprudence. A number identify with the movement only slightly, if at all. Some of the works are flatly critical of CRT (see theme number 10), or discuss *464 its place within legal thought generally. We warrant only that the items that follow contain or develop one or more Critical Race themes and thus can assist a reader interested in gaining access to this body of thought.
These annotations, of course, cannot begin to do justice to the rich body of Critical thought they summarize; at most, we have been able to identify a few major themes in each work. We invite readers to read the complete works for themselves.

Jā, sorry, bet sašust par šo rakstu ir taisīt antiintelektuālu vētru ūdensglāzē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 12:09 (saite)
Es nesašūtu par rakstu. If anything, raksts tiešām ir atklāts kopsavilkums par plašāko CRT tēmu, kurā tad, saskaņā ar pašu rakstu, arī figurē tādas apakštēmas, kā "encouraging black nationalism or insurrection", "naming one's own reality" un "targeting neutrality and the merit principle".

Ja viņi paši atzīst, ka viņu programmā ietilpst kūdīšana uz starpgrupu konfliktiem un sacelšanos, meritokrātijas un neitralitātes nojaukšanas centieni un subjektivitātes primāts, tad man īsti nav pamata viņiem neticēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 12:29 (saite)
Nevis "programmā", bet tēmu loks ietver arī šādu jautājumu analīzi, ffs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 12:32 (saite)
Analīze okej, bet ja secinājums ir ka vajag targeting neutrality and the merit principle, tad kaut kas tajā analīzē ir nogājis greizi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-18 12:35 (saite)
Ļoti vienkārši runājot, man sanāk ka ir vai nu neitralitāte un merit principle, vai rasisms. Un mērķis tā kā bija novērst rasismu nevis pavērst viņu kaut kur citur.

Faktiski tas ir tas pats kāpēc bieži visādas vergu un dzimtcilvēku sacelšanās tehniski izdevās bet neko nemainīja. Ļoti vienkārši - uzvarētāji ietaisījās par vergturiem, sistēma palika.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-18 12:44 (saite)
Vēl jāpiebilst pie jautājumu analīzes, jā tehniski analizēt un apšaubīt var jebko, bet daudzos gadījumos tas ir lieki kamēr nav jaunas evidences, nu tas ir kā joprojām analizēt vai ūdenim nav atmiņas un vai mums tomēr nebūtu jāņem vērā dieva griba, nē nu analizēt jau var tikai tas būs uz riņķi un bez jēgas. Šite tas pats - var runāt par problēmām ar color blindness implementāciju bet ņemt nost pašu principu [ko acīmredzot piedāvā šie teorētiķi] nav nekāda pamata un tas vnk nozīmē atgriešanos pie rasisma , kāpēc es arī sākumā teicu ka CRT ir rasisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 12:59 (saite)
Es dažādos komentāros jau pievedu trīs piemērus ASV instuticionālajam rasismam: melnādaino vīriešu smagākie sodi par noziegumiem, Redlining un skolu finansēšanas sistēma. Tagad iedomāsimies, ka tu esi socioloģijas vai tiesu sistēmas pētnieks, kurš par lietām domā, izejot no color blindness pozīcijām: tev taču pat neienāktu prātā ideja, ka šos jautājumus ir vispār jāpēta, jo I don't see color, all is based on merit, if individual black people struggle, apparently they lack merit. Lūdzu, tādēļ arī kritika, ka color blindness ir pašapmāns, kas neļauj konstatēt sistemātiskas problēmas. Tādēļ implementēt sabiedrībā color blindness domāšanu ir jēgpilni tikai tad, kad šīs problēmas jau ir atrisinātas. Kamēr tā nav, tā ir šaušana pašam savā kājā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 13:09 (saite)
Nu arī izejot no krāsu akluma pozīcijām, šis pētnieks vai ierēdnis redzētu ka dažos reģionos ir sliktāk finansētas skolas. Viņš jautātu kāpēc? Viņš saņemtu atbildi- jo no turienes nāk mazāk nodokļu. Jo zemāka izglītība. Viņš sāktu domāt kur ņemt naudu lai šo ķēdi ``zemāka izglītība - mazāk nodokļu`` pārrautu. Kā redzam vismaz līdz šai vietai krāsa vispār netiek pieminēta. Un šķiet ka cik daudz piķa vajag un no kurienes to izraut protams ir problēmas bet viņas neatkarājas no tā, kādā krāsā ir tie cilvēki. Ar krāsas jautājumu ir saistīts kā mēs šādā situācijā nokļuvām, bet kā no viņas izkļūt - nē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 13:18 (saite)
Man vienlīdz svarīgi šķiet arī jautājums, kā mēs šādā situācijā nokļuvām, it sevišķi konktekstā ar vispār sabiedrības un valsts un vēsturi. Arī no socioloģijas viedokļa un politikas teorijas viedokļa tas ir svarīgi. Un arī runājot par praktiskiem politiskiem lēmumiem, jautājumam par problēmas izcelsmi var būt fundamentāla nozīme, izstrādājot risinājumus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 13:29 (saite)
Zināt kās bija un kā mēs nokļuvām kur esam vajag, par to strīda nav. Cik lielā mērā tas [konkrēti par aprunājamo situāciju] ietekmē paņēmienus kā no situācijas izkļūt ir cits jautājums. Ko mums vajag? Mums vajag izglītotus cilvēkus. Nevis kādu ``atmaksu``, ``taisnīgumu``. Šitā ideoloģija par baltajiem apspiedējiem ir ienaidnieka tēla veidošana. Ļoti atgādina zināmus vēsturiskus notikumus XXgs 30 gados Eiropā. Baltie apspiedēji. Žīdu asinssūcēji. Sitiet tos tur! Kā rāda vēsture un arī nesenie notikumi- neizglītotās masās idejas ``tie ir vainīgi, sitiet viņus`` aiziet ļoti strauji un labi. Varbūt tiešām ir vērts mācīties no vēstures un šito vairs nedarīt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 13:43 (saite)
Bet tagad tu atkal nonāc pie tā, ka nedrīkst runāt par rasismu, jo tas rada antagonismu. Tā mēs nekur uz priekšu netiksim, vēsturiski radušos problēmu noliegšana vai slēpšana šīs problēmas nerisinās.

Paturpinot par dažādiem piemēriem, atcerējos lasījusi/dzirdējusi, ka arī saindēšanās ar veco, jau sen aizliegto svina bāzes krāsu joprojām, mūsdienās, ir krietni saistīta ar strukturālu rasismu ASV. Ieguglējot atradu šo rakstu, ļoti iesaku izlasīt. Lūk, tur ir viss tas, par ko ir sašutuši anti-CRT pūlis - tādas biedējošas un nesaprotamas frāzes kā "environmental racism", "how racism leads to poor health" un "the 'color-blind' failure". Bet es tiešām iesaku atlikt emocijas un iedziļināties problēmā. Kā jau rakstīju zemāk, es tādēļ bļaušanu par CRT redzu kā antiintelektuālu uzbrukumu mēģinājumiem runāt par un risināt šādas problēmas.

P.S. Gan jau, ka tev kā ķīmiķim ir labi zināms par svina saindēšanās katastrofālo ietekmi uz smadzēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 13:50 (saite)
Thnx, par Pb problēmu es zināju bet palasīšu jā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-18 13:43 (saite)
Un vēl ir viens interesants jautājums. Ne ļoti populārs, bet interesants, es arī nezinu 100% atbildi bet tajā virzienā ir vērts papētīt.


Tātad apakšjautājums #1: Kur ir Vakanda? Jeb izvērstāk - kur ir augsta līmeņa melnādaino sabiedrības? Nu ar izglītību, rūpniecību un visu pārējo.

Parastā atbilde, kura pirmajā brīdī izskatās pārliecinoša - nav tāpēc ka viņus visu laiku apspieda, ekspluatēja. OK.

Bat tad rodas jautājums #2: Bet kāpēc teiksim ebrejiem tas viss ir: augsta līmeņa valsts, izglītība, globāla ietekme? Ebrejus kā zināms arī vajāja un apspieda un ne jau tikai nazīši, tas ir daudz senāks fenomens.

Un nē triviālā atbilde ``vieni gudrāki, otri stulbāki`` arī mani nepārliecina, jo ir evidence ka indivīdu līmenī tas tā nav.

Bet efekts tāds ir. Kur iemesls? Zināsim iemeslu, varēsim domāt kā vajadzīgos faktorus implementēt tur kur viņa trūkst.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 13:51 (saite)
Iespējamās atbildes var sākt meklēt šeit.
Jeb īsā atbilde - nav tā, ka pēc Āfrikas "brīvlaišanas" tur visam ir ļauts netraucēti ritēt savu gaitu. Afrika ir kontinents ar milzīgām dabas resursu bagātībām, ir zināmi vairāki gadījumi, kad demokrātiski ievēlētus valsts vadītāju gāž ar CIA atbalstu, jo viņš pārāk sadomājies nogriezt ASV pieeju šiem resursiem. Izraēla tam ir pilnīgi pretējs piemērs, kas no ASV puses ir saņēmusi milzīgus ieguldījumus valsts attīstībā un aizsardzībā. Pieved man piemēru ar kādu Afrikas valsti, kas saņēmusi līdzvērtīgu atbalstu, un tad varēsim salīdzināt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 14:18 (saite)
Ā, un nav tā, ka tikai ASV vien jaucas Āfrikas valstu iekšējās lietās. Ķīna arī tur lien</i>, tikai stratēģija ir bišku cita - "maigā" kolonizācija caur ieguldījumu parādiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 14:21 (saite)
es taisni gribēju teikt, ka tikko rietumnieki liks to visu mierā, tur uzzīmēsies ķīna

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 14:55 (saite)
Jau ir uzzīmējusies un paspējusi krietni nostiprināt tur savu ķepu.

Bet nu, mans points ir tāds, ka salīdzināt Āfrikas valstis ar Izraēlu varētu būt apmēram tāpat kā salīdzināt Baltkrieviju ar Latviju, ignorējot Krievijas ietekmi un ES investīcijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2021-11-18 14:00 (saite)
Atsevišķu indivīdu līmenī "gudrāks, stulbāks" tiešām neko daudz nepasaka par sabiedrībām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2021-11-18 11:08 (saite)
> Te tika pacelts jautājums par CRT, kas ir akadēmiska ASV jurisprudences disciplīna, līdz ar to es tā kā sagaidīju, ka varbūt izvērsīsies diskusija par ASV likumdošanas vēsturi un tās paliekām/sekām mūsdienās

Laikam jau nē, jo es kategoriski nepiekrītu šīs disciplīnas pašiem pamata pieņēmumiem, diezgan līdzīgi, kā kad par akadēmisku jurisprudences disciplīnu būtu ticis pasludināts "Raganu vesera" saturs un tur atrodamās pamācības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 11:12 (saite)
Vai tu noliedz, ka pēc verdzības atcelšanas ASV likumdošanā turpinājās rasisma elementi?

Vai arī tu nenoliedz šos vēsturiskos rasisma elementus, bet noliedz to sekas mūsdienās?

Lūdzi, precizē, kas ir tie pamata pieņēmumi, kuriem tu nepiekrīti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 11:21 (saite)
Lai nu paliek. Šādi varu ātri vien aizrunāties līdz tēmām, par kurām mani daudz progresīvākie un attīstītākie domu biedri mani apēstu dzīvu. Tev taisnība, tas viss ir ASV darīšana un mani personīgi nekādi neskar.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 11:24 (saite)
Nemīz, mani vakar piesolīja atskaldīt, ja vien es būtu vīrietis, kas ļaunāks gan sagaida tevi, ja turpināsi šo sarunu? Eksorcismu diez, vai piedāvās, tas vairāk neprogresīvo cibiņu domēns.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 11:27 (saite)
Piedāvāju to aplaistīt kaut kad pie alus, uzsaukšu arī to kausu, kas vakara gaitā tiks sadauzīts pret manu zinātniskā rasisma apoloģēta un politiski nevēlamas personas pauri. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-18 11:47 (saite)
Nu jā tas ir apmēram šis:

/meritokrātijas un nefokusēšanās uz rasi (colour blindness) vietā liekot politisko aktīvismu, personīgo naratīvu un "naming one's own reality" prioritāti pār teoriju un objektīviem datiem [Delgado & Stefancic 1993, p. 462/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-18 11:41 (saite)
Pamata pieņēmums kuram izskatās ka es arī nepiekrītu ir tēze par cilvēku šķirošanu ne pēc intelekta, ne pēc rezultātiem, bet pēc ``rases``, laiko tas arī nenozīmētu, haplugrupu vai ko citu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 11:51 (saite)
Cik es saprotu, tad CRT kritika par ASV likumdošanu un tā saucamo "color-blindness" periodu ir tāda, ka tas bija mīts, un cilvēki joprojām tika/tiek šķiroti pēc rases, nevis "based on merit". T.i., nevis ka abstrakta "color-blindness" ideja būtu slikta, bet gan tieši tas, ka kultūrā tā tika iedzīvināta tikai kā atrunāšanās, nevis reāla prakse. Šim par pierādījumu parasti piesauc pētījumus par ieslodzītajiem, kur pie vienāda smaguma noziegumiem melnādainiem vīriešiem sistemātiski tiek piespriesti krietni smagāki sodi nekā baltādainiem vīriešiem. Starp citu, saistībā ar šo tēmu bija interesanti atklājumi par citu tēmu - kā patriarhāla sabiedrība kaitē arī vīriešiem, jo par vienāda smaguma noziegumiem sievietēm piespriež mazāk smagus sodus, "jo viņas taču sievietes".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 11:58 (saite)
> Šim par pierādījumu parasti piesauc pētījumus par ieslodzītajiem, kur pie vienāda smaguma noziegumiem melnādainiem vīriešiem sistemātiski tiek piespriesti krietni smagāki sodi nekā baltādainiem vīriešiem.

Ja šajos pētījumos tiek normalizēts uz tādiem faktoriem, kā recidīva biežums un aizture (laiks no nonākšanas brīvībā līdz nākamā nozieguma izdarīšanai), tad jā, tas izskatās pēc kaut kādām problēmām ar tiesvedību. Vai tiek, man nav ne jausmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 12:04 (saite)
Es pati neesmu lasījusi šos pētījumus, bet tur, kur uz tiem atsaucas, tiek uzsvērts, ka šis efekts ir novērojams arī pēc normalizēšanas uz dažādiem recidīva faktoriem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-18 12:00 (saite)
Bet tas nozīmē nevis ka kaut kas nav kārtībā ar enlightment rationalism bet kāreiz otrādi - problēma ir racionālisma trūkumā un problēma ir tajā ko viņi piedāvā darīt - aizvietot color blindness un legal reasoning ar kādu citu [praktiski vienalga kādu] pieeju.

Tātad situācija: problēmu viņi ir pamanījuši korekti - stereotipus sabiedrībā kas noved pie kļūdām, secinājumi un ieteikumi ir galīgi garām. Minētās aizstāšanas ceļā nevar dabūt spontānā rasisma mazināšanos, var dabūt tikai to pašu rasismu, vērstu uz citu grupu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-18 11:35 (saite)
Es teiktu ka veicināt etnisku grupu antagonismu ir [praktiskā plāksnē] rasisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 11:39 (saite)
Bet, ja rasisms eksistē, tad norādīt, ka tas eksistē arī būtu veicināt antagonismu. Tādā veidā sanāk, ka ikviens mēģinājums runāt par rasismu - arī pamatots - ir rasisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 11:44 (saite)
Es domāju ka NE rasisms sanāk apmēram šādi: Jā pastāv rasisma elementi/ paliekas. Tas ir jānovērš un ja kādi konkrēti cilvēki šķiro citus cilvēkus pēc šīm nebūtiskajām pazīmēm, tad viņi dara nepareizi. Bet tikko tiek vispārināts uz otru pusi, nu tipa baltie ir tādi un šitādi, tā sorry tas atkal ir rasisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 11:56 (saite)
"Bet tikko tiek vispārināts uz otru pusi, nu tipa baltie ir tādi un šitādi, tā sorry tas atkal ir rasisms."

Jā, tam es piekrītu. Bet CRT nav par to, kādi šitādi ir baltie, bet gan par to, ka rasisms ir vēsturiski bijis stipri ievīts ASV likumdošanā, un gan tā elementi/paliekas, gan ilgstošas starppaaudžu sekas ir redzamas joprojām. Uzbrukumus CRT es tādēļ redzu kā uzbrukumus padziļinātai kritiskai domāšanai, jebkuru ASV institucionālā rasisma analīzi noreducējot uz kaut kādiem primitīviem plakātiem un skaļi bļaut un burt drāmas par tādiem ar cerību, ka tas noraks jebkādas iespējas uz nopietnu diskusiju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 12:00 (saite)
Diemžēl šajā diskusijā praksē tiek pacelti tādi punkti, kā reparācijas par 300 gadu seniem notikumiem un "dismantling white supremacy" ar tajos pašos plakātos norādītajiem punktiem. Var strīdēties par to, cik lielā mērā tas ir daļa no specifiski CRT korpusa, bet šķiet diezgan nepārprotami, ka tā ir būtiska daļa no pēdējā laika "antirasisma" kopējās programmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 12:26 (saite)
Ok, bet ko kurš no aktīvistiem saprot ar "reparācijām", arī nav viennozīmīgi. Muļķīgas idejas, ka katram, kuram ir kaut lāsīte "vergu pēcteču asinis", pienākas apaļa summiņa skaidrā naudā, apsmej pat kreisākie no aktīvistiem, kuri domā tālāk par demonstrāciju saukļiem. Tas, par ko runā viņi, ir drīzāk publiskā finansējuma lielākas daļas ieguldīšana degradētajos nabadzīgo melnādaino rajonos. Iemesli, kādēļ šie rajoni ir nabadzīgi un degradēti, nav jāmeklē 300 gadus senā pagātnē, tās ir tiešas sekas tādām pavisam nesenām lietām kā, piemēram, Redlining:
For example, in the 1980s a Pulitzer Prize-winning series of articles[11] by investigative reporter Bill Dedman demonstrated how Atlanta banks would often lend in lower-income white neighborhoods but not in middle-income or even upper-income Black neighborhoods.
Lūk, tika pierādīts, ka šāda diskriminācija notika vēl 80.tajos. Mums te cibā ir aktīvi diskutētāji, kuriem tā ir nevis sena aizvēsture, bet viņu faking jaunība.

Vēl viena lieta, kura pavisam atklāti un legāli notiek joprojām, ir skolu finansēšanas diskriminācija:
Rural schools struggle with funding concerns. State funding sources often favor wealthier districts. The state establishes a minimum flat amount deemed "adequate" to educate a child based on equalized assessed value of property taxes. This favors wealthier districts with a much larger tax base. This, combined with the history of slow payment in the state, leaves rural districts searching for funds. Lack of funding leads to limited resources for teachers. Resources that directly relate to funding include access to high-speed internet, online learning programs, and advanced course offerings.[103] These resources can enhance a student's learning opportunities, but may not be available to everyone if a district cannot afford to offer specific programs. One study found that school districts spend less efficiently in areas in which they face little or no competition from other public schools, in large districts, and in areas in which residents are poor or less educated.[168] Some public schools are experimenting with recruiting teachers from developing countries in order to fill the teacher shortage, as U.S. citizens with college degrees are turning away from the demanding, low paid profession.

Tātad sanāk, ka degradēti nabadzīgi rajoni saņem vismazāk finansējuma skolām. Ilgtermiņa sekas tam, es ceru, man nav jāskaidro.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 12:31 (saite)
Ar šiem finansējumiem ir problēma, tikai šeit ir viena ļoti uzmanīgi regulējama lieta:

Vajag celt līmeni tur kur tas ir zems. Nevajag pazemināt līmeni tur kur tas ir augsts. Šis vispirms uz izglītību attiecas. Tas ko kategoriski nevajag darīt - nevajag teiksim esošajās skolās vienkāršot programmas, sašaurināt apgūstamo zināšanu apjomuus, atvieglot pārbaudījumus lai kāds varētu tikt līdzi. No tā ir vairāk kaitējuma nekā ieguvuma. Otrādi - visu to pacelt zemāka līmeņa vietās - jā to vajag.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 12:42 (saite)
ASV vispār ir kaut kāda mums pavisam nesaprotama lieta, ka publiski finansētās izglītības iestādēs var būt pavisam atšķirīgas mācību programmas, tai skaitā Bible Belt reģionā ir ok mācīt, ka evolūcija ir tikai teorija un vest skolasbērnus uz "Creation museum". ASV ir jocīga.

Bet varbūt nenovirzīsimies no temas - es piedāvāju piemēru, kur strukturāla diskriminācija pavisam legālā veidā joprojām skar nabadzīgos melnādaino rajonus, jo skolu finansējums ir atkarīgs no rajona iedzīvotāju samaksātajiem nodokļiem. Ja tur tajās skolās bērniem nav pieejami pietiekoši kvalitatīvi mācību materiāli un ir skolotāju trūkums, tad par kādu normālu izglītību kaut vai nepieciešamā minimuma apjomā var runāt. Kas notiek tālāk - bērni no šādām skolām nespēj konkurēt uz augstāko izglītību un nespēj konkurēt uz labi apmaksātu darbu. Viņi tātad turpmāk dzīvē strādā slikti apmaksātus darbus, no kuriem ir maz nodokļu, kas līdz ar to nozīmē sliktu finansējumu vietējām skolām. Viņu bērni iet tajās skolās, tādēļ nevar konkurēt uz .. utt. Starppaaudžu nabadzība, tam komplektā protams paaugstināts noziedzības līmenis, rajona degradācija turpinās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 12:49 (saite)
Jā te ir problēma - pašatražojošas neizglītotas masas, process iet uz riņķi - nav izglītības - nav laba darba - nav nodokļu - atkal nav izglītības - ....

OK

Ko var darīt?

Nu viena lieta - pēc iespējas izlasīt no turienes spožākos intelektus kā rīkus lietojot visādus testus, skolu olimpiādes utt.

Bet tas ir tikai parciāls risinājums

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-18 12:54 (saite)
Otra lieta ko viņi šķiet dara - veicināt šo cilvēku karjeras armijā un policijā, citos federālos dienestos - pēc attiecīga treniņa/ apmācības, protams.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 13:03 (saite)
Tas veicina spējīgākos un veiksmīgākos pamest šos degradētos rajonus, kas līdz ar to neko nedod pamatā esošās problēmas risināšanai.
Manuprāt, labāks risinājums ir godīgāka skolu finansēšanas politika, kas netiek rēķināta pēc rajona iedzīvotāju nodokļiem. Nu, zinkā, pa īstam iedzīvināt equality of opportunity ideju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 13:20 (saite)
Tur ir tikai viena problēma, izlīdzināšanai ir 2 gali - paaugstinās līmenis zemākajās vietās, pazeminās augstākajās. Pirmo vajag, otrs nav pieļaujams. Ko darīt? Ieviest sistēmā resursus no ārienes. Kā? Nu tad jāskatās kur viņi tiek tērēti bez jēgas. Nu es varētu pateikt kur - dažādos karos, piemēram. Afganistāna etc.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 13:25 (saite)
+1

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 13:33 (saite)
Tajā pat laikā esošajā pasaulē palikt bez armijas un militāri rūpnieciskā kompleksa nav laba ideja, jo ir tādas lietas kā ķīna, krievija, saūdi utt. Bet nu jā armija ir OK, lietot viņu galīgi aplamos veidos nav OK un ir resursu izniekošana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 14:33 (saite)
Palikt bez militāri rūpnieciskā kompleksa nav laba ideja punktum, bet, protams, potenciālo pretinieku rosīšanās to padara vispār reālistiski neapspriežamu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-18 12:07 (saite)
/rasisms ir vēsturiski bijis stipri ievīts ASV likumdošanā/

Okej tas ir tas ko ir vērts darīt - iet cauri likumu sistēmām un izķert racionālisma trūkumā balstītas kļūdas tajās. Gan jau ka ir, likumos gadās visādas dīvainas atliekas, sevišķi ja ir precedentos balstīta sistēma.

Tas kas ir bīstami - jā šī bļaušana un nedomājošs aktīvisms, no visām iesaistītajām pusēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-11-18 08:45 (saite)
"Kāpēc viņi paši sevi par klauniem taisa man toč nav skaidrs."

Saka garīgi atpalikusi, zema IQ persona bez spējas uz abstrakto domāšanu un paplašinātiem teikumiem sakarīgās rindkopās. No savas apakšas diršot uz normāliem cilvēkiem, kas prot un grib domāt, tu sev nekā nepalīdzi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-18 00:32 (saite)
/ Piemēram, modernitātes uzskats par no metafizikas atsvabinātu saprātu nespēj izskaidrot galējos cēloņus un tāpēc ir padarījis pasauli mazāk, nevis vairāk saprotamu gan filozofiem, gan parastiem cilvēkiem. /

Kā ta nu nespēj, daudz labāk spēj jo vairs neatsaucas uz laumiņām.

/Sapnis par dabas un ķermeņa iekarošanu noveda pie tā, ka mūsu prātus iekaroja tādi absurdi kā dzimtes ideoloģija un vīrieši, kuri piedalās sieviešu sporta sacensībās./

Gaužas par galīgiem sīkumiem neko nepasakot par šīs atbrīvošanas principiālajiem plusiem kā potenciāla katra intelekta pašrealizācija, kārtu un klasu sabiedrības beigas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-11-18 00:37 (saite)
Nu, par to pēdējo es atļaušos nepiekrist (daļēji fakta, bet primāri vērtējuma plānā), bet citādi — jā, neredzu, kādā veidā neatsaukšanās uz Aristoteli un Augustīnu ir apgrūtinājusi vai iebojājusi pasaules izziņu.

Ja nu vienīgi pašsaprotamo faktu, ka stāsts par visu lietu sakārtotību uz dievišķām kristāla sfērām vairs netur ūdeni un nākas nodarboties ar garo un netīro zinātniski pētniecisko darbu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-11-18 08:51 (saite)
"Gaužas par galīgiem sīkumiem neko nepasakot par šīs atbrīvošanas principiālajiem plusiem kā potenciāla katra intelekta pašrealizācija, kārtu un klasu sabiedrības beigas."

Kas, protams, pilnībā anulē tādus konceptus kā patiesība un objektivitāte, līdz ar to arī savas iemīļotās zinātnes. Zinātne ir bezjēdzīga, ja mēs nevar neko zināt par realitāti un katrs to var vienkārši pārveidot ar savām iedomām un vārdiem. Kārtējais piemērs, kur tu lasi grāmatu (Telos rakstu) un burtiski ne sūda nesaproti par ko vispār tur tiek runāts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 11:49 (saite)
/ Zinātne ir bezjēdzīga, ja mēs nevar neko zināt par realitāti un katrs to var vienkārši pārveidot ar savām iedomām un vārdiem. /

ā nu šitas ir negatīvās sekas no postmodernisma

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 12:27 (saite)
lol, nav gan :D

Bet es nevarēšu šodien paralēli vēl arī skaidrot postmodernismu, atstāsim to kādai citai dienai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 12:38 (saite)
okej, tur bija nianses, taisnība. Paspēs arī postmodernismu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-11-18 13:31 (saite)
Tu vispār nevari neko skaidrot. Tava dedzīgā ultra kreiso gnostiķu apoloģētika plabāk iederētos partijas šūniņas idpola referātu stundā līdzās pārējai švonderkomandai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 13:34 (saite)
Pardon kā teikti karlsons tavās bulciņās ir par maz kanēļa => tavos tekstos ir par maz satura, tikai epiteti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2021-11-18 13:54 (saite)
Škic, nemaisies pa kājām, kad sarunājas cilvēki, kas neapkauno homo sapiens sugas nosaukumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2021-11-18 14:24 (saite)
Tu apkauno normālu, prātā nesajukušu sieviešu godu ar savu hrestomātisko hunveibina uzvedību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-18 14:27 (saite)
Khm, normālas prātā nesajukušas sievietēs pēc Gnidrologa varētu būt ne gluži tas kam kāds vēlētos līdzināties :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hedera
2021-11-18 14:34 (saite)
Jā, un vispār kas tas par sviestu, ka man te kaut ko piesienas par citu sieviešu godu, it kā mani tas interesētu. Tā cibas patriarhu domāšana ir tik ļoti amizanta, nu gluži kā vērot manu kaķi, kad viņa ķer lāzerpunktiņu. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hedera
2021-11-18 14:29 (saite)
Ko tu tā šņāc, ej labāk uzēd, padzeries, paguli diendusu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?