Ūūlę ([info]chimera) rakstīja,
@ 2015-11-13 14:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
vegāniskais mēnesis un tā draudi/izaicinājumi, tātad.

ar ko tu riskē: praktiski ne ar ko.
ko tu iegūsi: visticamāk, neko īpašu.

tas tā, īsumā.

garumā: mēnesis ir pārāk īss laika posms, lai sašūpotu organisma homeostāzi (nu, neesam mēs tik maigi trauslas būtnes), ja vien nepiekopj kādas īpašas self-mutilation aktivitātes, pie kurām vegānisms nepieder (izslēdz tikai noteiktus produktus, nevis veselas uzturvielu grupas, kā, piemēram, slavenais dikāns, kura, manuprāt, arī ir vienīgā reāli bīstamā diēta no cibā manītajām; par laimi, gandrīz neviens nespēj piekopt stingru dikānu, un labi, ka tā)
pat ja cilvēks pārtiks tikai no (pilngraudu) makaroniem un salātlapām visu mēnesi, viņš būs noklājis Absolūti Lielāko dienišķo uzturvielu klāstu, un neviens deficīts mēneša laikā neliks par sevi manīt.

ieguvēji varētu būt pelmeņu un cita džanka patērētāji, ja vien nepārslēgsies uz vegāno džanku totally (pagrūti un padārgi latvijas apstākļos), bet sāks gatavot paši, taču tad galvenais uzlabojumu iemesls būs whole foods uzturkarte, ne speciāli vegāniska; laktozes nepanesības upuri (nav nekāds retums), kuri pēkšņi pamanīs, ka viņiem pazūd gremošanas problēmas un hroniskās iesnas, attīrās āda utt.
(noteikti ir vēl pāris varianti, kas uz ātru roku nenāk prātā)

kopumā: galvenais vegānā mēneša ieguvums būtu tāds, ka cilvēks saprot, ka var dzīvot bez dzīvniekrproduktiem un Nenomirt Uz Līdzenas Vietas, turklāt ēdot garšīgi (atkarīgs no kulinārām spējām gan).

(gribēju uzrakstīt par to, ka vitamīni neietekmē to, ka tev ir labs/slikts garastāvoklis, bet roka nogura (#noteikti no vegānisma), citreiz)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]french_mime
2015-11-13 15:18 (saite)
Lūdzu pastāsti par tiem vitamīniem un garastāvokli.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-13 15:26 (saite)
tas ir par visiem tiem "tu tāds nomākts, padzer vitamīnuzzz"

ļoti, ļoti plašos vilcienos:
- vitamīniem ir noteiktas funkcijas, no kurām tikai dažu un dažas var pievilkt pie mūsu noskaņojumiem
piemērs: vitamīns c piedalās kolagēna sintēzē, no kā ir atkarīgs saistaudu stāvoklis (ok, ja saistaudi degradējas, iestājas cinga un tev krīt ārā zobi, tu neesi īpašs priecīgs, bet tas ir cits stāsts). vitamīnam c ir vēl dažas funkcijas, bet vienīgā no tām, kas kaut cik ir saistīta ar mūsu noskaņojumu, ir zināma loma dažu vairogdziedzera hormonu sintēzē (un es te baaaigi pievelku aiz ausīm)
principā par visiem vitamīniem to var pateikt. slaveno drūmaku bieži saista ar d vitamīna deficītu tumšajos gadalaikos. deficīts var būt pilnīgi mierīgi, bet tā ietekmi tu kā sieviete izjutīsi gk pēc menopauzes, kad kauli sāks strauji zaudēt blīvumu, abet drūmaka tumšajos mēnešos, visticamāk, ir saistāma ar bišk citu saules staru aspektu, par ko uzgūglošu linku, pag :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chimera
2015-11-13 15:37 (saite)
(kaut kur man links, ko gribēju iemest, apmaldījās),

bet ja ir sezonālā drūmaka, labāk nevis rīt d vitamīnu, bet taisīt gaismas terapiju (kaut vai lampiņas ausīs spīdināt, bet labāk acīs :), tur sakars ar staru spektra zilzaļo daļu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]french_mime
2015-11-13 22:20 (saite)
Tas ir interesanti. Do send any links if you have. Es jautāju tāpēc, ka kopš esmu vegāns jau gadu mans mental health ir aizgājis totālā podā, bet es vēljoprojām ceru, ka tā ir sakritība.

Though es nedaru visas tās lietas ko iesaka, piemēram B12 un daudz augļi, so maybe I should.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-13 23:48 (saite)
mental health ir tāāāāda faktoru summa... un nedomāju, ka uzturs tajā ir nozīmīgākais. turklāt esmu pavisam droša, ka uzturs nevar ietekmēt mental health, apejot fizisko. varu pateikt, uz ko ir vērts uztaisīt analīzes, ja ir interese. then again, ja tev aug mati un nagi, ir normāls bmi, vegānisma laikā āda nav kļuvusi ļ. sausa, nebojājas zobi, netirpst rokas/kājas, es riskētu apgalvot, ka par uzturu tev nevajag uztraukties.

(esmu vegāns 2 gadus, augļus ēdu ļ. maz, jo negaršo saldas lietas (bet tas ir pofig, ja ēd dārzeņus un/vai zaļumus). b12 ir tricky, dzeru apmēram reizi nedēļā, bet dabūt jūtamu deficītu (nedzerot nemaz) gada laikā nav iespējams)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hessin
2015-11-14 00:32 (saite)
es dzeru rīsu pienu spēcinātu ar b12 pie mušļiem. neatceros, vai tam zviedru auzu pienam arī bija pielikts b12 vai nē, bet rīsu alternatīvām (mandeļu, piem.) arī bija. sojas pienu nedzeru.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-14 09:46 (saite)
man arī reizēm ir pienos un rauga pārslās, plus drošībai ir sublingual tabletes, pa vienai reizi nedēļā.

bet es mazliet mulstu, jo pilnīgi nevegānos avotos šad un tad izlasu, ka b12 hajs ir pārspīlēts, ka b12 normālai sintēzei pietiekot ar paša zarnām, ka b 12 anēmijas nav saistītas ar uzturu, bet gan ar parazītu utml problēmām utt utml.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hessin
2015-11-14 22:08 (saite)
jap, tas arī lasīts. Par cilvēku uzturu tāpat daudz ko nezinām, atliek tikai sekot iekšām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hessin
2015-11-14 00:29 (saite)
man pietiek ar ziemassvētku gaismiņu un citu ambiento, mierīgo apgaismojumu, nevajag nekādas spilgtās gaismas, vīīīīī, tā kā tā tumsa drīzāk psiholoģiski, ne fizisiki traucē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]malfor
2015-11-13 23:44 (saite)
mērķis arī tāds ir, kā tu raksti, nevis mēneša laikā novērst cilvēka gremošanas problēmas. turklāt bieži vien cilvēkiem grūtākais ir sākt, tāpēc noder tāds mēnesis, kad turklāt to var nedarīt viens. pēc mēneša varbūt daļa sapratīs, ka nav tik grūti, jūtas arī labi, tad jau var turpināt. tā vismaz notika ar mani pirms vairākiem gadiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2015-11-13 23:49 (saite)
/es te vnk pamanīju pārrūpējušos cilvēkus vienā cibā, kur cilvēks padsmit dienas nav ēdis gaļu. Vai Tik Nav Sabeidzis Savu Veselību vai vai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]malfor
2015-11-13 23:52 (saite)
:D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?