par 'demogrāfijas ultimātu' runājot

« previous entry | next entry »
Jun. 3., 2013 | 05:27 pm
ēterā: The Cure

Parasti pie veikalu kasēm stāv urniņas ar lūgumu ziedot no vardarbības cietušajiem un citiem dzīves pabērniem, piemēram, bez vecāku gādības palikušajiem. Bet vakar "Elvi" ieraudzīju ko jaunu. Urna ar lūgumu ziedot ģimenēm, kurām sekmīgam ģimenes pieaugumam nepieciešama mākslīgā apaugļošana. Atkārtoju vēlreiz - ziedojumu urna, lai varētu veikt mākslīgo apaugļošanu! Nopietni? Jā, šaizīgi, ka nesanāk pa dabisko ceļu, pat skumji. Nūuu, un sūdīgi, protams, ka naudas pietrūkst, lai veiktu šādu procedūru. Bet tomēr - mākslīgā apaugļošana ir luksus prece - ir piķis, lūdzu! Nav? Varbūt ir vērts pārkāpt pāri savu gēnu nozīmīgumam un apsvērt domu par adopciju. Kamēr mums bērnunami ir pilni, es ne santīma neziedošu cilvēkiem, lai viņi varētu kuplināt savu gēnu skaitu pasaulē. Ja var to atļauties paši - lūdzu, no problem. Bet mākslīgā apaugļošana nav jāpaceļ valstiskā mērogā, kamēr ir bērnu nami. Kad nebūs (un es ceru, ka kādreiz nebūs) - lūdzu, vairosimies, augļosimies caur mēģenēm uz vella paraušanu par labvēļu saziedotajiem līdzekļiem savas tautas glābšanā no iznīcības!

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {20}

Spārka

(bez virsraksta)

from: [info]itete
date: Jun. 3., 2013 - 05:47 pm
Link

+1

Atbildēt


(bez virsraksta)

from: [info]unpy
date: Jun. 3., 2013 - 06:14 pm
Link

Kaut kā tā, jā.

Atbildēt


stradnieks

(bez virsraksta)

from: [info]stradnieks
date: Jun. 3., 2013 - 06:39 pm
Link

pati jau arī ultimātu ieslēdz - iztīriet bērnunamus, tad piķojiet paši, ja nevarat, tad, moš, kaut ko sametīsim.

- tiešām nezinu, bet, cik 'vienkārši' ir adoptēt sīci? Kaut kā dzīvojot šai saulē un šai valstīt, esmu saskāries, ka jebkura komunikācija ar iestādi rezultējas nebeidzamā frustrācijā un, galvenais, nezināšanā par rezultātu.
- kurš un kas dēvē mākslīgo apaugļošanu par 'luksusa preci'? Tad jau arī plastiskās operācijas pēc masektomijas, ir luksusa prece, sievietei taču nekas tur nav vajadzīgs, nu un, ka rētas, nu un, ka dēlis. Maksts vēl ir, olnīcas arī - viss ok. Bet tomēr pirms pāris gadiem cīnījās par to, lai sievietēm apmaksātu valsts šīs krūšu atjaunošanas operācijas. Nezinu, vai un kas tur ir panākts. Bet būtībā - luksusa prece.
- par gēniem. Piedod, atvaino, bet skaļā ķengāšanās gan cibā, gan tvnet, gan visur citur par pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, ka krievi 'izpisuši' letiņu lumpeņus vienos vārtos bez vazilīna, liecina, ka pat tāds sociāls konstrukts kā 'nacionalitāte' ir ūberproblēma, tad, ko gan Tu gribi, kad cilvēks domā par SAVIEM gēniem. Nekā tuvāka par to nav. Loģiski, ka viņi grib nodot savus gēnus. Loģiski, ka pāris gadus veci un sveši gēni neaizlāpīs šo dīvaino iegribu.

Rados ir jauns pāris, pārdzīvo pamatīgi, viņi paši piķo + ir kaut kāds jau atbalsts atsevišķām procedūrām, neērti prasīt sīkāk.. Bet man viedoklis ir tāds, ka tas nav tomātus stādīt uz balkona un šķendēties, ka neaug nekas, labāk aiziet veikalā nopirkt.

Un ja jau runājam par racionalitāti. Tad nafig tos bērnunamus. Vai nu izšaujam tīrus un ieekonomējam normālu piķi, ko guldam neauglības profilaksei, problēmu novēršanai. Vai arī slēdzam ciet - tāpat no turienes nāk ārā tikai sabiedrības deklasētie elementi. Bērni nav jāaudzina, viņi paši aug.

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Jun. 3., 2013 - 08:33 pm
Link

1) Tas nav ultimāts, bet gan viedoklis.
2) To nevar salīdzināt ar krūšu atjaunošanu pēc mazektomijas - krūtis ir mūsu ķermeņa daļa, kas tiek noņemta. Tāpat kā kāja, deguns utt. Un argumenti, ka kāja ir vajadzīga,lai staigātu, bet krūtīm tjipa ir tikai skaistuma nozīme, ir muļķības. Be šī brīža apstākļos, jā, es mākslīgo apaugļošanu dēvēju par luksusa preci, jo ir vairākas primārākas lietas, kas no sākuma jāsakārto (kaut vai tie paši bērnu nami, SACi utt.). Kad būsim izdomājuši, ko darīt ar lielo bāreņu skaitu un to, kādi vispār drīkstētu/nedrīkstētu būt bērnu nami, un to arī realizējuši, tad ok - ejam tālāk, taisām augšā valsts atbalsta programmas apaugļošanai, vācam ziedojumus utt.
3)Par gēniem. Te ir viedokļu un uztveres atšķirība. Vairumam rietumu sabiedrībā radniecība nozīmē bioloģisko radniecību, asins radniecību. Un uz tā pamata arī ir būvēta nacionalitāte. Tā kā pati esmu asiņu sajaukums, bet pēc pārliecības, domāšanas, jušanas utt. latviete, tad, manuprāt, gēniem ar nacioalitāti ir tikpat maza saistība kā gēniem ar radniecību.Tas ir par auzināšanu, par to, kādas vērtības ieliekam utt. Varētu izplūst gari un plaši.
4) Neesmu teikusi, ka man nav žēl šo ģimeņu, kas grib un kam nesanāk. Kas zin' - varbūt beigās izrādīsies, ka es arī esmu neauglīga. Ja viņi grib mēģināt iet šo ceļu - vēlu veiksmi, un no sirds. Bet neuzskatu, ka tam šobrīd ir jābūt nacionālam plānam, par ko būtu jāatbild visai sabiedrībai. Un, jā, pagaidām adoptēt nav viegli. Un tā ir vēl viena lieta, kas ir jārisina valstiskā līmenī, pirms mēs valstiski ķeramies klāt mākslīgai apaugļošanai.

Nu, un Tava pēdējā rindkopa vispār nogalina visu Tevis iepriekš teikto. Un, piedod, "no turienes nāk ārā tikai sabiedrības deklasētie elementi" - kā vaina tā ir? Ne jau šo bērnu.

Atbildēt | Iepriekšējais


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Jun. 3., 2013 - 08:34 pm
Link

Turklāt sabiedrības deklasēti elementi var iznākt arī no mākslīgās apaugļošanas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


stradnieks

(bez virsraksta)

from: [info]stradnieks
date: Jun. 3., 2013 - 09:39 pm
Link

Centos pieskaņoties Tava viedokļa stilistikai, gan formā, gan saturā, tādēļ pēdējā rindkopa ir nogalinoša. Tikpat nogalinoša, cik Tavs viedoklis, ka, nekādus līdzekļus šobrīd neparedzēt mākslīgajai apaugļošanai. Tā vietā gaidīt gaišo nākotni, kad viss būs sakārtots... Labklājības ministrija pirms pāris dienām izplatīja ziņu, ka tikai tagad letiņlande nostājusies uz ceļa, kas ved uz stabilu demokrātisku sabiedrību. Līdz pirmajam solim vēl tālu. Bet esam vismaz nostājušies.

Otrais punkc. Kāpēc nevar salīdzināt? Ja zaudē kāju, neesi vairs pilnvērtīgs sabiedrības loceklis? Tas ir rasisms, ja tā uzskati. Tas, ko domājam par savu ķermeni ir tieši proporcionāli atbilstošs tam, ko sabiedrība domā par ķermeni (āfrikā sieviešcilvēki sev apakšējā lūpā liek 20cm diametra šķīvjus - viņiem tas ir smuki - mums pretīgi). Amputēja krūtis? Domā, ka nevari iznēsāt bērnu? Un kā vēl var. Neesi sieviete, ja nav krūšu, kas par muļķībām - esi. Un krūtīm ir tikai divas nozīmes - iekairināt sēklas devēju, pabarot sīci pirmo pusgadu. Bez otrā var iztikt. Tas, ka sieviete slikti individuāli jūtas par savu ķermeni sabiedrības priekšā, jo viņai nav krūšu - nav arguments, ja uzskati, ka nav tieši tāds pats sabiedrības spiediens par bērniem jaunā ģimenē. Noteikti zini (ceru, nav ne jausmas cik Tev gadu - varbūt esi maloļetka), kad jaunie precās, tad ir vismaz trīs, četri auglības veicinoši rituāli kāzās, tad ikviena saruna pēc kāzām ar viņu vecākiem ir par mazbērniem, darbā visi runā par dekrētiem un gaida, kad tad parādīsies punčuks, jokošanās par vemstīšanos no rītiem utml.

Trešajā punktā es īsti neiebraucu. Varbūt pāris līvi var teikt, ka viņu asinis ir tīras. Visi pārējie ir dažādu nacionalitāšu bastardi. Es nesaprotu, to tekstu par to, ka vairums rietumnieki (pirmkārt un otrk. kas tad ir tie 'vairums' un 'rietumnieki'?) uz saviem asinsradiniekiem veido nacionālo garu. Un tad Tu esi latviete. Un tad gēniem ar radniecību nav nekāda sakara. Un te man iestājas blackout. Piekrītu par audzināšanu, bet audzināšana un stereotipi arī noved pie šādiem tekstiem, ka nafig tos bērnunama atradeņus, nākotnes mazgadīgie noziedznieki un slepkavas.

4) Ē, nacionālais plāns? Iemetu aci. Ģimenes ir plānots dažādi atbalstīt - tiešām daudzveidīgi, arī viens no mērķiem līdz 2020.gadam ir veicināt tieši mākslīgo ģimeņu veidošanu, lai bērnunamos mazāk bērnu utml. Par mākslīgo apaugļošanu - neviena vārda. Varbūt es lasu kaut kādu nepareizo NAP.
Bet Tev ir arī taisnība pie šī punkta, valsts apmaksā, es nezinu, ko tieši bet kaut kādam ciklam aptuveni 500-700 LVL. Es nezinu, cik liela ir tā summa procentuāli no visa procesa. Vai par šo summu var visu nodarīt, gan analīzes, gan pats process. Vai visi tiek pie šīs naudas, arī nezinu.. Atkāpei, zinu, ka ja ir vēzis, tad vismaz pirms pieciem gadiem cilvēkam valsts apmaksāja visu kursu, kura gala bilance bija virs tūkstoša. Atkāpes atkāpei - būtu baigi forši uzzināt, cik izmaksā viens bērnunama audzēknis līdz 18.gadiem...

Tas, ka ir kaut kādas, visticamāk, individuālu personu vai nevalstisko organizāciju akcijas, kas aicina ziedot, aicina aizdomāties par šo jautājumu - manuprāt, ir apsveicami. Vai to uzskatīt par kaut ko galēji sliktu. Nē.
Es saprotu, ka uzskati mani par aprobežotu, nogalinošu primātu, bet, manuprāt, Tavs radikālais viedoklis par viennozīmīgu jebkāda (pat brīvprātīga ziedojuma) ir vērtējams tieši tādās pašās kategorijās. Aicinu nekrāsot pasauli melnu/baltu un ļaut darboties NAP 2020, kura gala rezultātā, iespējams, samazināsies bērnunamu audzēkņu skaits, tajā paša laikā aicinu izrādīt atbalstu procesiem, kas noris, lai jauni pāri reproduktīvā vecumā klasiskā veidā nodarbotos ar veiksmīgu gēnu nodošanu nākamajām paaudzēm.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


stradnieks

(bez virsraksta)

from: [info]stradnieks
date: Jun. 3., 2013 - 09:43 pm
Link

pēdējā rindkopā izzudis 'nogriešana'. Diena gara...

Atbildēt | Iepriekšējais


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Jun. 4., 2013 - 07:40 am
Link

Lai nu kurš ir rasists, seksists, homofobs utt., es esmu no tiem īpatņiem, kas ir ļoooti tālu no tā visa. Acīmredzot pārprati mani. Es personīgi neuzskatu, ka fiziski defekti pazemina statusā, bet konkrēto teikumu/domu balstu uz pētījumiem par sociāliem statusiem un to saistību ar fizisko un sociālo ķermeni (te varētu skaidrot gari un plaši, bet tik agrā rīta stundā nav duhas)
"Amputēja krūtis? Domā, ka nevari iznēsāt bērnu? Un kā vēl var. Neesi sieviete, ja nav krūšu, kas par muļķībām - esi." --> man tiešām prieks, ka tā domā. Un es tev pilnīgi piekrītu.
Iespējams, ka esmu maloļetka, bet jautājumus no radinieku puses, vai nevajadzētu sākt domāt par pēcnācējiem, esmu saņēmusi. Tā kā zinu par 'spiedienu'. Ignorēju to. Nav nemaz tik grūti.

3.punkts (nesaprotu, ko Tu nesaprati) ir atbilde uz to, kāpēc,manuprāt, dažiem ir svarīgāk šķaidītes ar saviem gēniem nekā citiem - atkārtoju vēlreiz - tas ir uztveres jautājums par to, ko katram nozīmē radniecība - bioloģiskā vai sociālā. Rietumos (pārsvarā Eiropa, ASV, Krievija) lielākoties radniecība ir balstīta asins saitēm un tikai pamazām mainās uz to, ka radniecība var būt arī sociāla + emocionāla. Turpretī ir sabiedrības, kam radniecībai ar asinīm vai tēva / mātes līnijām vispār nav nekādas saistības (te arī var gari un plaši, un daudzpusīgi, betvai vajag). Nezinu, ko lai vairāk tur skaidro. Bet par audzināšanu - nu tur neko,nevaram izkontrolēt,ko katrs ieaudzina savā sīcī.
Nekādus šķērļus NAPapm, cik zināms, neesmu likusi. Un no tiesa ceru, ka bērnunamu audzēkņu skaits ar laiku samazināsies.

Labi, viss. Noguru.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


stradnieks

(bez virsraksta)

from: [info]stradnieks
date: Jun. 4., 2013 - 01:46 pm
Link

sapratu trešo punktu. paldies par diskusiju.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Jun. 4., 2013 - 06:01 pm
Link

Paldies Tev arī!

Atbildēt | Iepriekšējais


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Jun. 4., 2013 - 06:20 pm
Link

Aizmirsu piebilst, ka ir forši (un, jā, paralēli arī frustrējoši, bet tāpēc jau tā ir diskusija) runāt par šādiem jautājumiem ar cilvēku, kuram ir savādāks viedoklis, bet labi argumentēts. Good.

Atbildēt | Iepriekšējais


Vikings

(bez virsraksta)

from: [info]vikings
date: Jun. 4., 2013 - 01:45 am
Link

Es pat negribu saviem gēniem šķiesties, bet ja nu kādai čiksai vajag, tad par zināmu atlīdzību var mēģināt palīdzēt. Visādi citādi - uz bērnu namu pakaļ bebim, yopta!

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Jun. 4., 2013 - 06:51 am
Link

Yo!

Atbildēt | Iepriekšējais


A

(bez virsraksta)

from: [info]klusums
date: Jun. 4., 2013 - 02:15 am
Link

O! Un man likās šāds viedoklis ir pašsaprotami. Elvi un pārējie strādnieciņi lieliski norāda uz to, ka es kļūdos.

Atbildēt | Diskusija


stradnieks

(bez virsraksta)

from: [info]stradnieks
date: Jun. 4., 2013 - 01:48 pm
Link

kad šie jautājumi paliks aktuāli, tad arī varēsi ierakstīt cibā, ka no bērnunama paņēmi audzināt sīko. līdz tam - mētājies, mētājies ar šādiem vārdiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


A

(bez virsraksta)

from: [info]klusums
date: Jun. 4., 2013 - 02:08 pm
Link

Starp citu, tāds ir plāns.
Bet vienīgi es nesteidzos un bērni manā dzīvē nav obligāti. Piekāp cibā pēc sešiem gadiem, iespējams, tad arī tieši to rakstīšu, ja ne, varēsi atgādināt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


stradnieks

(bez virsraksta)

from: [info]stradnieks
date: Jun. 4., 2013 - 02:33 pm
Link

'starp citu', 'nesteidzos', 'nav obligāti', 'iespējams', 'varēsi', 'seši gadi'.

iepriekšējo reizi, kad lasīju tik nenoteiktu tekstu bija kādas partijas solījumu buklets. lidinies vien tālāk.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


A

(bez virsraksta)

from: [info]klusums
date: Jun. 4., 2013 - 03:02 pm
Link

Un tu gribi, lai tagad es obligāti apsolos sešu gadu laikā sagādāt sīci no bērnunama neskatoties uz reālo dzīves situāciju un ziņot par to tev, lai strādnieciņiem prieks? O, lallā! Manai dzīvei pēkšņi ir jēga!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


stradnieks

(bez virsraksta)

from: [info]stradnieks
date: Jun. 4., 2013 - 04:25 pm
Link

es gan nezinu, kādēļ velc uz personīgu kašķi (stradnieciņš?), bet, nu, lai jau tiek, piedod, ja esmu ierūsējis.

es gribētu, lai Tu ar savu divpirkstu biezuma pierīti nenorakstītu tādu nopietnu jautājumu kā mākslīgā apaugļošana kā elementāri atrisināmu jautājumu, paņemot bērnunamā pāris sīčus. palasi manu diskusiju ar wasp (ja spēj sakoncentrēties uz tekstiem, kas ir garāki par sastāvdaļu nosaukumiem uz lūpu balzāmiem un vagīnas antisēnīšu līdzekļiem) - te nav runa par tomātiem.

es saprotu, ka nespēj iedziļināties šādās problēmās, jo pierīte par biezu, nav arī pieredzes, tikai lidināšanās visam un visiem pāri, problēmas risināt tām atmetot ar roku vai pačinkstot līdzīgai bārbijai uz pleca, no rīta paskatoties spogulī un dodoties uz savām mājām, tomēr nav attaisnojums ar tādu viszinošu attieksmi lielīties, jo neko vairāk par trim holivudas aktieru vārdiem un pāris paņēmieniem kā iztīrīt sakaltušu spermu no matiem nezini.

ceru, ka pienāks diena, kad sapratīsi, ka tā liegā lidināšanās patiesībā ir prasta bēgšana no problēmām, kuru aprakstīšanai vajag vairāk par septiņiem vārdiem, tad, protams, tā vietā, lai risinātu problēmas, apmeklēsi kādu astrologu vai psihoterapeitu, lai sagaidītu viedo gudro padomu, kuru Tev bērnībā nošņāpis kāds no vecākiem, nomirstot vai neliekoties ne zinis par Tevi.

Man prieks, ka radīju iespēju Tev aizdomāties, nekas, ka sarkastiski - par dzīves jēgu.
Jau kurā reize, ka pierādi savu nekonsekvenci, jo es neko Tev neliku obligāti apsolīt, es norādīju, ka savā atbildē esi tikpat noteikta kā kalvītis.
Es tagad tikai atkārtoti norādīšu, ka Tu pārāk daudz lidinies. Ja gribi, dari tā, bet, atkārtošos atkal - neatmet ar roku nopietnām problēmām, kas skar daudzus cilvēkus, tikai tādēļ, ka pašai ir vāja intelekta vai emocionālas traumas dēļ spēja izprast problēmu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


A

(bez virsraksta)

from: [info]klusums
date: Jun. 4., 2013 - 04:47 pm
Link

Vispār es nezinu kā iztīrīt sakaltušu spermu no matiem. :/ o_0 :'(((

Ai, bet vispār jau paliek interesanti. Kā tu tik daudz zini par mani? :D Jāsaka, ka šīs tavas zināšanas ir diezgan neprecīzas. Bet tā jau būtu forši, ja es vairāk zinātu kaut ko par skaistumkopšanu un hoļivudu. Droši vien, ka būtu vieglāk dzīvot.

Tāds tādu satika un sakašķējās. :D

Atbildēt | Iepriekšējais