barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2012-08-01 00:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
kāpēc man nepatīk instagram?
Lūk, manā ieskatā, foto ir dokumentāla, realitāti atainojoša, fiksējoša, bet ne pašmērķīgi izpušķojoša, dekorējoša māksla, bet klātpiešķirtais efekts ved maldināšanā, jo fotogrāfija ir notikuma, kompozīcijas, kadra fiksēšanai un labas bildes gadījumā klātesošās emocijas nolasās vai pievienojas pašas.

Bet te - brūni zeltainas bordokrāsas zemeņu tortes receptēs, sarūsējušas lauku ainavas ar vēsinātiem kontrastiem, sarkanas mellenes (jo vēl zaļas), bronzēti bālģīmji: par daudz vienmuļas, platformā štancētas konstrukcijas. Līdzīgi kā Krāslavā ceptas biezpienmaizītes ar rozā un sudraba cukura lodītēm šķiet mazliet pārspīlēta un greiza progresa pazīme, "māžošanās pakaļ modei un bēgšana no pašiem sevis."
Protams, vietā jautāt – "bet kā tad ar Photoshop?". Fotošopam un retušēšanai ir maz kopīga ar automātisku filtrmašīnīti, kas satura pārprodukcijas jūrā visus kadrus mēģina padarīt konkurētspējīgākus, (šāres, laiki, retvīti), svarīgākus, vērtīgākus ar vecinājuma efektu tiem piešķirot vēsturisku, laika zoba negrauztu kvalitāti, vai mazvērtīgām lietām (drēbēm, aksesuāriem, ierīcēm) piešķirtot augstāku raudzi. Jā, svarīgi, lai kleita Instagram bildēs nepiestāv labāk, kā dzīvē.

Ja pieņem, ka Instagram filtri un efekti palīdz "labāk izpušķot realitāti", tad voila- uzlecam uz tulznas- ja realitāte, kādu to redzi nešķiet pieņemama "nepušķotā veidā", bez filtra nr.1, 3, efekta nr.4, tad kaut kas būs misējies ar spēju pieņemt redzamo vai klibo ekspektāciju menedžments? Ja par dekoratīvo funkciju - piemēram, dažus ss.lv mājokļu sludinājumus mazliet paglābtu instagrams, bet lielāko daļu uzlabotu slota, krāsas spanis vai kraujākos jaunprojektu gadījumos: kaut kas no sprāgstvielu maisījumiem.


Tikmēr, acis uzgavilē satiekoties ar bildēm, kur puķes ir puķu krāsā, pļavas ir zaļas, jūra ir zila un viss ir īsts, pat tad, ja viss izrādās konstrukcija. Tāda fotogrāfiska nostalģija, lūk, jo ir jauki redzi pamielot ar tīru bildi, gluži kā ēst īstu gurķi no dobes un grauzt dilles stāvot mauriņā.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dumshputns
2012-08-01 02:13 (saite)
Bet tad jau nekas digitāls nav skatāms, jo informācija no sensora tiek tāvaitā pa tiešo nokodēta un zāle paliek zaļāka un debesis - zilākas, bet kontrasts - augstāks.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2012-08-01 02:14 (saite)
ne gluži, es drīzāk tikai par dekorēšanu. tas pats attiecas uz sēpijas efektiem un to visu build-in mākslu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barbala
2012-08-01 02:20 (saite)
nu, piemēram: http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/527191_10151971750165346_30918444_n.jpg


švakai (tumšai) bildei arī Igrams nelīdzēs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dumshputns
2012-08-01 02:26 (saite)
Nēnutkdaudz es arī sapratu, ko Tu ar to domāji, bet manā prātā nav lielas atšķirības, ko ar cipariņiem n piseļiem dara igrams vai inbuilt mikročips.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dumshputns
2012-08-01 02:29 (saite)
Aye, man lv jūra bija viennozīmīgi brūna. Izņemot, kad tajā peldēja zilaļģu plantācijas. Tad es neatceros kādā krāsā, bet nez vai zila?

(Atbildēt uz šo)


[info]kinskis
2012-08-01 08:10 (saite)
Mans viedoklis atkal ir tāds, ka bez instagrama tās puķes, kotletes un jūra tāpat nebūs savā oriģinālajā krāsā, ibo mobilo ierīču fotokameras ir sūdi. Man ir čupa ārkārtīgi neglītu bilžu no notikumiem, kuros nav bijis līdz fotoaparāta, bet vēlme fotgrafēt tikusi apmierināta ar ersatzierīci.
Un tad es nokačāju camera360 appu, un manas bildes sāka pēc kaut kā vismaz izskatīties. Instagrammu nelietoju (bet es visās lietās esmu "vēlais adopters", tā ka nekas vēl nav zvanīts.arī cibā parādījos tikai tad, kad visi ar visiem jau bija pārgulējuši)

(Atbildēt uz šo)


[info]_re_
2012-08-01 09:02 (saite)
es to uztveru kā modi, kā hipsterismu plašākām masām. bet tā kā ļoti maz lietoju instagram aktīvas vietnes (tikai fb nelielos daudzumos), nav sakritis uz kaitinošajām daļām.
un skaidrs, ka bez filtriem tās bildes nereti ir stipri nebaudāmākas, jo glītu dabūt 'pa dabīgo' ir kudiš sarežģītāk - darb, talant, aparatūr ietilpīgi (vajadzīgo pasvītrot). nu bet no trešās puses, tās parastās, nesmukās tad varbūt arī mazāk publicētu. tikai draugos.

(Atbildēt uz šo)


[info]blond
2012-08-01 10:08 (saite)
bet instagramā jau ir arī iespēja atstāt bildi "kā ir". Vismaz es tā parasti daru. Tur tā svarīgākā fīča man liekas mainišanās ar bildēm, tas sociālais tīkls.

(Atbildēt uz šo)


[info]unpy
2012-08-01 10:13 (saite)
Citiem patīk instagrams, citiem nepatīk. Citi atkal nezin, kas tas tāds vispār ir un dzīvo laimīgi:))

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2012-08-01 11:52 (saite)
Citi kapā Vanagu i bēdu nezina. Pareizi. Es piekrītu. Un māžojos, mazliet.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]milda
2012-08-01 12:20 (saite)
ēee vanagu nekapāju, bet par šitiem visiem tik cik teikās dzirdējusi. nezinu, vai tāpēc akurāt laimīgāka, bet saspringusi uz šo neesmu. kamēr ar savām bildēm naudu nepelnu (respektīvi nav mans rūpals), tikmēr kā sanāk tā sanāk. vienkārši nav aktuāli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kinskis
2012-08-01 10:21 (saite)
un otrkārt, ja jau tie ļaudis tāpat stilizē lielāko lērumu elementāru dzīves jomu, ar ko foto būtu sūdīgāks. un nav jau tām bildēm tikai dokumentālā funkcija. ir arī komunikatīva (sevišķi instagram kā sns izpratnē), izdaiļojoša, palielīšanās + pievieno savu funkciju.

(Atbildēt uz šo)


[info]kautskis
2012-08-01 11:47 (saite)
Plus miļjons.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2012-08-01 11:53 (saite)
Es zināju, uz jums un jūsu tūka konservativismu var paļauties. Vai Zenītu putekļi nav pārāk biezā slānī apsēduši?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kautskis
2012-08-01 11:57 (saite)
Zenīts krāj putekļus jau gadiem, kopš tā laika, kad man parādījās Olympus OM. Jo vispār Zenīts ir draņķīga spoguļkamera, ja gribas ar filmu, OM ir daudz, daudz labāka.

(Lai gan OM, dievam žēl, arī krāj putekļus. Nevaru atrast, kur esmu iegrūdis fotoķīmiju, lūk!)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]vistu_zaglis
2012-08-01 15:49 (saite)
Da trahākais visā tai instagrāfijā ir tas, ka ļaudis gan jau mēģina būt Savādāki un šim mērķim - sainstagrē bildītes tā, ka viņas visas izskatās vienādas.

Bet kopumā — "nu, sabojāji bildi, tagad forši?"

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?