antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2021-04-21 11:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Lēnā vakcinācija
Izlasīju Apiņa rakstu NRA, varbūt kāds gudrāks māk nokomentēt, vai šis atbilst realitātei? Galvenais raksta apgalvojums - pie mums par vienu vakcināciju valdība gatava tērēt 6-8 eiro, bet reālās izmaksas, lai to kvalitatīvi izdarītu, būtu tuvāk 20eur. Galvenokārt tieši dēļ šī viss arī velkoties.

Mani īpaši neizbrīnītu, ja tiešām šī arī būtu realitāte - tāds darba organizācijas "stils" Latvijai ir ļoti raksturīgs - iedod līdzekļus mazliet zem minimuma, bet pēc tam meklē vainīgos (ārsti izbrauc, jaunu skolotāju trūkst, etc, etc). Vienīgi, manuprāt, ņemot vērā pandēmijas ietekmi uz sabiedrību, un kopumā tērētos līdzekļus (uzņēmumu atbalstam, utt), šajā gadījumā nevaram runāt par naudas vai politiskās gribas trūkumu, bet tikai par noziedzīgu nolaidību. Tāpēc arī jautājums - vai tiešām tā var būt?

https://neatkariga.nra.lv/intervijas/345209-peteris-apinis-neviens-nav-nodarijis-vakcinacijai-tik-daudz-launuma-ka-karins-pavluts-un-juhnevica?utm_source=nra.lv&utm_medium=site&utm_campaign=nralvLinks&utm_content=redirect

Papildinājums: Man te gudrs cilvēks ārpus cibas skaidro, ka šobrīd mums šaurā vieta joprojām esot pašu vakcīnu pieejamība - tāpēc Apiņa piesauktās problēmas, laikam, vairāk varētu attiekties uz nākotni.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2021-04-21 12:16 (saite)
Jā, izskatās, ka ir par maz.

Pašu vakcināciju jau var veikt ātri, bet laikam lielākais darbs ir sazvanīt un pierunāt pacientu ierasties. Tur ir interesanti dati, ka ārsts prot komunicēt ar 3 reizes labāku rezultātu nekā reģistrators. Skaidrs, ka ārsti ir savas algas vērti.

Bet ārstam vajag līdz 10 minūtēm šai sarunai. Ja ierodas katrs otrais, tas nozīmē, ka ir patērētas 20 minūtes uz cilvēku. Ja Latvijā ārsts grib pelnīt, nu nezinu, vismaz 30 eiro stundā, tad 10 eiro jau ir iztērēti, pirms pacients ir ieradies ārsta kabinetā.

Apinis vienkārši iesaka iedot šo naudu ārstiem un viss notiks. Man nav īsti iemesla domāt, kāpēc lai tā nenotiktu. Izņemot protams, ka ārsti jau tāpat ir aizņemti ar citiem darbiem. Bet domājams, ka tā kā nauda tiek saņemta par vakcinēto pacientu, viņi uz vietas atradīs iespējas noorganizēt šo darbu, varbūt sazvanīšanu uzticot ārsta palīgiem, apmācot viņus, kā to paveikt efektīvāk utt.

Bet vai to tomēr nevar izdarīt kaut kā lētāk? Es domāju, ka tas ir ļoti izšķērdīgi tērēt 20 minūtes uz pacientu, lai tikai viņu pierunātu ierasties uz vakcinēšanu. Tāpēc šeit organizācija un izziņošanas valsts līmenī būtu ļoti noderīga. Ja valsts var pārliecināt cilvēkus ierasties uz vakcināciju un noorganizēt precīzu laiku un dienu, kad viņiem jāierodas, tas rada milzīgu ietaupījumu. Tāpēc jau arī ir tāds spiediens uz manavakcina.lv un citiem centralizētiem resursiem. Ja cilvēki paši piesakās un IT sistēmas visu izkārto, tad tas rada milzīgus ietaupījumus. Diemžēl, izskatās, ka šīs sistēmas ir ļoti vāji uzprojektētas vai kādu citu iemeslu dēļ nestrādā, kā gaidīts.

Ja runājam par IT sistēmām, tad tās slikti strādā arī no otra gala – e-veselība, kurā ārstiem ir jāievada dati par vakcinācijām. Tā ne tikai ir bieži oflainā, bet arī datu ievada tajos ir murgs – ar pilnīgi nevajadzīgiem ievades laukiem. Piemēram, visām visām vakcīnām ir jāievada ievadīšanas veids – intramuskulāra. Bet šajā gaījumā to jau nosaka vakcīnas tips. Šīm vakcīnām to pat varētu nenorādīt, vai vismaz aizpildīt automātiski. Zinot, cik neērtas ir šīs formas, ārsts varētu patērēt līdz pat 10 sekundēm tā ievadei. 10 sekundes × miljons vakcinēto = 10 miljoni sekunžu = 2777 darba stundas jeb 83 310 eiro ārsta darba samaksai. Es domāju, ka šo izmaiņu programmētājs varētu veikt dažu stundu, nu varbūt dienas laikā ar visu testēšanu, validāciju utt. Tātad aptuveni 1000 eiro. Bet tā ir tikai viena sīka nianse, tādu un vēl lielāku nevajadzīgu čakaru ir ļoti daudz.

Zinot politisko situāciju, nedomāju, ka kāds pieņems lēmumu palielināt samaksu par vakcināciju. Nu varbūt pieliks kādu eiro vai divus. Un jaunā e-veselība varbūt būs par kādu grasi labāka, bet šaubos, ka būs daudz sakarīgāka. Jo nav jau sakarīgu cilvēku šajā sistēmā. Ja Pavļutam izdosies parādīt, ka tomēr var uztaisīt efektīvu sistēmu, tad es mainīšu savas domas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-04-21 12:54 (saite)
It kā izšķērdīgi tās 20 minūtes, bet, ja pateicoties tam izdodas pārliecināt antivaxeri, tad jau droši vien ir to vērts? Es ļoti ceru, ka, vakcinējoties aizvien vairāk cilvēkiem, varētu iestāties tāds kā lavīnas efekts, kur gan ārsti, gan cilvēki saprot, ka tas ir droši, un vienkārši.

Ja būtu lielāks finansējums par vakcināciju, tad varu iedomāties, ka dažādas privātas struktūras arī varētu vēlēties iesaistīties - visādi tur "VC4" un tamlīdzīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-21 13:02 (saite)
10 minūtēs telefona sarunas tu nepārliecini antivaxeri. Varbūt tikai kādu piesardzīgo.

Man ir bažas, ka tieši ar šaubīgajiem būs problēmas pat tad, kad vakcīnas būs pietiekamas.

Es jau vairākas reizes esmu rakstījis, ka vakcinācija ir jāuzsāk farmaceitiem aptiekās. Tas ir milzīgs neizmantotais potenciāls Latvijā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-04-21 13:08 (saite)
Jā, bet aptiekas Latvijā ir privātas, līdz ar to tās pašas piekristu tikai tad, ja tiktu nosegtas visas izmaksas (+ vēl mazliet peļņai), ieskaitot farmaceitu apmācīšanu. Man liekas, ka šis iet zem tās pašas rubrikas, par ko Apinis raksta. Viņš tur piesauc Stradiņa universitāti kā variantu vakcinēt 5000 cilvēkus dienā, ja tikai būtu līdzekļi (un pašas vakcīnas, protams).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-21 13:13 (saite)
Nu kāda starpība – maksā tos 7 vai 9 eiro ārstam vai aptiekai?

Tieši tas, ka aptiekas ir privāti uzņēmumi, tās ir ļoti efektīvas izmaksu samazināšanai. Vakcīnas ievadīšana reāli ir 2 minūšu darbs. Lielākais darbs ir papīru aizpildīšana. Kamēr cilvēks aizpilda anketu un paraksta vajadzīgās formas, farmaceits apkalpo citus klientus. Pēc tam uzaicina cilvēku kabinetā, vēl izjautā par būtisko, ievada vakcīnu un nosēdina zālē uz 15 minūtēm, farmaceita darba vietas priekšā, gadījumam, ja nu anafilakse.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-04-21 13:18 (saite)
Es to biju domājis tā - iespējams, aptiekas par šo nerunā, un neraujas darīt, jo tie 7-9 eiro ir par maz, lai būtu jēga, pat ar visu efektivitāti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-21 13:23 (saite)
Aptiekas par to sāka runāt. Bet Latvijā šobrīd tas ir bezjēdzīgi, jo Latvijā ārsti farmaceitiem neuzticas. Pēc Eiropas Savienības regulējuma farmaceiti ir pilntiesīgi veselības aprūpes darbinieki. Latvijā farmaceitiem neuzticas un tika radīta kategorija – ārstniecības darbinieki, kuros farmaceiti neietilpst. Iespējams, ar konkrētu mērķi nepielaist farmaceitus pie vakcinācijas, lai neatņemtu ārstiem naudu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-04-21 13:29 (saite)
"(..) lai neatņemtu ārstiem naudu." - hahaha, nauda ārstiem šajā valstī jau nu nav prioritāte, manuprāt. Par neuzticēšanos gan varētu būt drīzāk (it īpaši attiecībā uz "prioritizāciju"), kaut gan objektīvi šeit iet runa par ļoti vienkāršu procedūru.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-21 13:32 (saite)
Tieši otrādi – ārsti izvēlas šo profesiju tāpēc, ka cer labi nopelnīt. Tā kā realitātē algas nav īpaši augstas, to kompensē ar dažādu amatu apvienošanu un citiem veidiem un piemaksām, kā saņemt vairāk. Tā ir pilnīgi reāla lieta, ka šauro deķīti rausta uz visām pusēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-04-21 13:40 (saite)
Šauro deķīti rausta, jā, bet ne jau attiecībā uz šo vakcinēšanu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-21 13:43 (saite)
Ko tad pēc tavām domām Apinis šajā intervijā dara? Viņš tiešā tekstā nekaunīgi saka – dodiet ārstiem vairāk naudas par vakcinēšanu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-04-21 13:48 (saite)
Vai tas ir nekaunīgi ir atkarīgs no tā, vai viņam ir taisnība. Ja dotās naudas ir par maz, lai reāli piesaistītu vakcinācijai vairāk cilvēku, nekā var izspiest virsstundās no poliklīniku ārstiem (vai tad brīnums, ka daži "nerekomendējot" vakcinēties?), tad viņa teiktais ir pilnīgi pamatots. Ja māsiņas jau tagad braukā ar mersedesiem uz poliklīniku, un vēl vienkārši kāro vasaras māju, tad nekaunīgi. Grūti iztēloties, ka varētu iet runa par otro gadījumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-21 13:55 (saite)
Nekaunīgi es pat nedomāju sliktā nozīmē, vienkārši tā, ka bez kauna.

Viņam ir taisnība, ka ārstiem naudas ir par maz, bet viņš jau piedāvā tikai deķīša raustīšanu: netērējiet naudu vakcinācijas birojam un e-veselībai, bet dodiet to visu ārstiem.

Bet es aprakstīju, ka tā ir vienpusējā domāšana. Ideālā situācijā IT projekti var būt ļoti noderīgi kā samazināt izmaksas. Citās valstīs e-veselības projekti ir veiksmīgāki, un kāpēc gan ne Latvijā? Šajā laikmetā nevar atgriezties uz to, ka tikai ārsti apzvanīs pacientus par atbilstošu samaksu. Tas ir izaicinājums uzlabot IT sistēmas, bet nav taču tā, ka šī prasība būtu utopija.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-04-21 14:12 (saite)
IT valsts iepirkumi Latvijā, diemžēl, šķiet pilnībā korumpēta joma. Pats darbojos IT (privātajā sfērā), un vienkārši žoklis paveras, par kādām summām tiek "realizēti projekti". Tad arī rezultāti, protams, atbilstoši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scope
2021-04-22 11:48 (saite)
Visiem patīk Excelis, uztaisīt spec. importu šim gadījumam gan jau nemaksā kosmosu un tad arī sanāk, ka datus uzkrāj Excel, tad ar vienu pogu, kad e-veselība atkal strādā, iepūš iekšā (ok, tur validācijas utt.).
Laika ekonomija milzīga.

Tak gan jau pasūtīt tādu fīču prasa milzīgu birokrātiju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-22 12:03 (saite)
Cik sapratu, ekselis Latvijā tiek lietots, kad e-veselība nestrādā. To aizpilda, nosūta pa e-pastu, un tad jau paši tur apstrādā. Var jau būt daudziem tas pat sanāk ātrāk.

Bet kopumā jau tomēr daudzas lietas prasa interaktīvu ievadi. Es nezinu, kā īsti Latvijā, bet UK vispirms paskatās pacienta kopējos ierakstus – ja nu tur ir ziņas par alerģijām vai ko citu svarīgu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mranarhs
2021-04-21 12:16 (saite)
Jā, izskatās, ka var tā būt. Un pamatā visam manuprāt ir darbošanās nevis rezultāta sasniegšanai visai sabiedrībai, bet rezultātu sasniegšanai atsevišķiem indivīdiem un grupām (veiksmīgi finalizēti projekti utml).

(Atbildēt uz šo)


[info]extranjero
2021-04-21 13:09 (saite)
Un par to šauro vietu ar vakcīnu trūkumu, tur arī ir dažādas pieejas, kas ļauj veiksmīgāk izmantot esošo. UK atlika otrās devas un izmantoja visus krājumus pirmajai devai. Šī taktika ir pilnībā sevi atpelnījusi. Bet tam ir vajadzīga uzņemšanās, ko Latvija nespēj.

Tāpat var neatlikt 2. devu, bet tik un tā iztērēt visas, ja plānots saņemt vairāk piegāžu vēlāk. Latvijā šobrīd dod 1. vakcināciju un 2. devu atliek rezervē. Ļoti konservatīva un no riska brīva pieeja, bet tas aizkavē vakcināciju uz vēlāku laiku, un šobrīd kad saslimstība vēl ir relatīvi augsta, tas nav optimāli.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antiprojekcija
2021-04-21 13:24 (saite)
Ops, par to rezervāciju nezināju - tas nu gan ir pārlieku konservatīvi, ņemot vērā situāciju!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-22 10:08 (saite)
Un ko tu teiktu par otro devu aizkavēšanu, lai vairāk vakcinētu cilvēkus ar pirmo devu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]scope
2021-04-22 11:24 (saite)
Vai tad AZ rezervē?
Cik sapratu kāreiz brīvo rindu uzorganizēja ar tām vakcīnām, kas bija paredzētas nākamajā nedēļā tiem, kam 9 nedēļas starpā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-22 11:28 (saite)
Vakcinācijas noteikumos (uz kuriem cibā bija links) ir teikts, ka veicot 1. devu, 2. atliek rezervē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]scope
2021-04-22 11:48 (saite)
Tas varbūt tām vakcīnām, kam līdz 2. devai dažas nedēļas.
Par AZ kāreiz nebija ziņu, ka veidotu uzkrājumu un pēc ši arī neizskatās, tā rezerve ļoti maza
https://zinas.nra.lv/_mm/photos/2021-04/1440px/515040_27971ef42a.jpg

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-22 11:51 (saite)
Var jau būt. Es gan nra ziņām daudz neuzticos, jo kas to lai zina, kā pie esošā bardaka šie dati vispār ir iegūti un ko tie nozīmē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?