extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
Jā, izskatās, ka ir par maz.

Pašu vakcināciju jau var veikt ātri, bet laikam lielākais darbs ir sazvanīt un pierunāt pacientu ierasties. Tur ir interesanti dati, ka ārsts prot komunicēt ar 3 reizes labāku rezultātu nekā reģistrators. Skaidrs, ka ārsti ir savas algas vērti.

Bet ārstam vajag līdz 10 minūtēm šai sarunai. Ja ierodas katrs otrais, tas nozīmē, ka ir patērētas 20 minūtes uz cilvēku. Ja Latvijā ārsts grib pelnīt, nu nezinu, vismaz 30 eiro stundā, tad 10 eiro jau ir iztērēti, pirms pacients ir ieradies ārsta kabinetā.

Apinis vienkārši iesaka iedot šo naudu ārstiem un viss notiks. Man nav īsti iemesla domāt, kāpēc lai tā nenotiktu. Izņemot protams, ka ārsti jau tāpat ir aizņemti ar citiem darbiem. Bet domājams, ka tā kā nauda tiek saņemta par vakcinēto pacientu, viņi uz vietas atradīs iespējas noorganizēt šo darbu, varbūt sazvanīšanu uzticot ārsta palīgiem, apmācot viņus, kā to paveikt efektīvāk utt.

Bet vai to tomēr nevar izdarīt kaut kā lētāk? Es domāju, ka tas ir ļoti izšķērdīgi tērēt 20 minūtes uz pacientu, lai tikai viņu pierunātu ierasties uz vakcinēšanu. Tāpēc šeit organizācija un izziņošanas valsts līmenī būtu ļoti noderīga. Ja valsts var pārliecināt cilvēkus ierasties uz vakcināciju un noorganizēt precīzu laiku un dienu, kad viņiem jāierodas, tas rada milzīgu ietaupījumu. Tāpēc jau arī ir tāds spiediens uz manavakcina.lv un citiem centralizētiem resursiem. Ja cilvēki paši piesakās un IT sistēmas visu izkārto, tad tas rada milzīgus ietaupījumus. Diemžēl, izskatās, ka šīs sistēmas ir ļoti vāji uzprojektētas vai kādu citu iemeslu dēļ nestrādā, kā gaidīts.

Ja runājam par IT sistēmām, tad tās slikti strādā arī no otra gala – e-veselība, kurā ārstiem ir jāievada dati par vakcinācijām. Tā ne tikai ir bieži oflainā, bet arī datu ievada tajos ir murgs – ar pilnīgi nevajadzīgiem ievades laukiem. Piemēram, visām visām vakcīnām ir jāievada ievadīšanas veids – intramuskulāra. Bet šajā gaījumā to jau nosaka vakcīnas tips. Šīm vakcīnām to pat varētu nenorādīt, vai vismaz aizpildīt automātiski. Zinot, cik neērtas ir šīs formas, ārsts varētu patērēt līdz pat 10 sekundēm tā ievadei. 10 sekundes × miljons vakcinēto = 10 miljoni sekunžu = 2777 darba stundas jeb 83 310 eiro ārsta darba samaksai. Es domāju, ka šo izmaiņu programmētājs varētu veikt dažu stundu, nu varbūt dienas laikā ar visu testēšanu, validāciju utt. Tātad aptuveni 1000 eiro. Bet tā ir tikai viena sīka nianse, tādu un vēl lielāku nevajadzīgu čakaru ir ļoti daudz.

Zinot politisko situāciju, nedomāju, ka kāds pieņems lēmumu palielināt samaksu par vakcināciju. Nu varbūt pieliks kādu eiro vai divus. Un jaunā e-veselība varbūt būs par kādu grasi labāka, bet šaubos, ka būs daudz sakarīgāka. Jo nav jau sakarīgu cilvēku šajā sistēmā. Ja Pavļutam izdosies parādīt, ka tomēr var uztaisīt efektīvu sistēmu, tad es mainīšu savas domas.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?