antiprojekcija ([info]antiprojekcija) rakstīja,
@ 2021-03-31 19:49:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kas īsti ir naida runa?
Mani tikko viens cibiņš izbanoja par to, ka atļāvos oponēt apgalvojumam, ka "ciba ir oficiāli naida runai draudzīga komūna".

Ciba izrādījās naida runai draudzīga komūna, jo nekā īpaši nebija reaģējusi uz cita cibiņa garāmejot izmestu izteikumu: "Varbūt naciķiem bija taisnība par Hiršfelda grāmatām." Hiršfelds bija seksualitātes pētnieks, kas iestājās par netradicionāli orientētu cilvēku tiesībām. Nacisti pēc nākšanas pie varas, demolēja viņa klīniku, un dedzināja grāmatas. Konteksts komentāram bija šausmināšanās par transseksuālu cilvēku veselības problēmām.

Skaidrs, ka ļoti bezgaumīga frāze, bet vai tad tiešām kas tāds būtu uzskatāms par naida runu (neaicina jau ne uz naidu, ne vardarbību)? Kā tad uz to būtu jāreaģē?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dombrava
2021-04-01 09:39 (saite)
Paga, te ir kaut kāds juceklis.

"Visbeidzot, viņš galīgi nav sapratis, ka geju tiesību aizstāvībai ir ļoti maz sakara ar dzimuma maiņas operācijām." Ar viņš domāts lietotājs slikts vai gnidrologs? Izlasīju pēdējo slikts informatīvo ierakstu par Hiršfeldu. Tur dzimummaiņas operācijas nav pat pieminētas.
Savukārt gnidrologs raksta:
"Jā, tie mošķi uzdarbojas jau sen. Aizsācējs bija tāds (((Hiršfelds))) Veimāras republikā. Viņam vesels institūts piederēja."
Manuprāt, tāpēc arī slikts par Hiršfeldu uzrakstīja, lai nav šādas putras.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-01 10:14 (saite)
Slikts, protams. Mani neinteresē, ko saka gnidrologs.

Bet nevajag arī dievināt pagātnes personības tikai tāpēc, ka viņas ir izdarījušas kādas svarīgas lietas. DNS atklājējs bija dziļš rasists. Tas netraucē mums pieņemt viņa noderīgos atklājumus un noraidīt sliktās. Ja slikts tagad mēģināja ar cildināšanu noraidīt jebkādu kritiku, tad būtībā viņš nekritiski rīkojas tāpat kā rasisma atbalstītāji, kas pieņem visu, ko teicis DNS atklājējs. Drusku ir jābūt diskriminācijas spējai redzēt atšķirības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antiprojekcija
2021-04-01 10:18 (saite)
Neesmu iedziļinājies, bet, lūk, ātrs google uzrāda, ka Hiršfelda institūts bija viens no pirmajiem pasaulē, kas veica dzimuma maiņas operācijas.

Viss šis ieraksts jau ir par to, ka slikts, manuprāt, pārlieku izrauj kaut ko no konteksta, un izlasa kaut ko, kas reāli nebija ne domāts, ne teikts, bet pēc tam vēl apgalvo, ka mēs visi to atbalstot (esam naida runai draudzīga komūna).

P.S. Manuprāt, tās iekaviņas ir daudz tuvāk naida runai, nekā tas ieraksts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]slikts
2021-04-01 10:39 (saite)
LGBT kustībā, kuru Hiršfelds iesāka, ir T burts, un viņa institūtā veica operācijas, kā arī liela daļa no bibliotēkas bija par trans tēmu, bet tas īpaši būtību nemaina

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-04-01 13:23 (saite)
Ir vēl viena cita cilvēku kategorija (parādīta arī doktora Hausa seriālā), kuriem šķiet, ka kāds loceklis – kāja vai roka – viņiem ir lieka, un viņi to grib nogriezt, citādi nejūtas normāli. NHS principā neveic šādas operācijas, bet piedāvā tikai psiholoģisku palīdzību. Iespējams, pārāk liels risks, ka šie cilvēki vēlāk iesūdzēs NHS tiesā faktiski par sakropļošanu.

Bet tas nav optimāls risinājums, jo dažreiz šie cilvēki iet pie kaktu dakteriem vai ar ripzāģi paši cenšas nogriezt nevajadzīgo. Tam ir vēl lielāki riski no noasiņošanas vai infekcijas, tāpēc jautājums par to, kāda ir pareizā rīcība no medicīniskā viedokļa, nav viegli izvērtējams.

Bet vairums cilvēku šī dilemma neinteresē, jo tur nav nekā seksīga. Lūk, geji vai transcilvēki ir cita lieta. Un ja kāds mēģina šo problēmu ar operācijām izvērtēt racionāli, tad diemžēl viņi kļūst par aktīvistu mērķiem – apvainojumi par naida runu, pēc tam banošana un visbeidzot kancelēšana. Tieši tā šīs lietas notiek, un ja tu redzi tajā saistību ar nacisma atbalstīšanu, tad tieši tāpēc šī saikne parādās, jo SJW aktīvisti jau a priori ir demonizējuši jebkuru kritiku, ka vienīgā vieta, kur par vēl runā, ir interneta tumšajās vietās.

Priecīgas Lieldienas tev un visiem!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?