Šniceļu recepte.

« previous entry | next entry »
Nov. 8., 2010 | 03:23 pm
posted by: unpy in pajautaa

Aizrunājāmies līdz padomju laiku ēdnīcu šnicelēm - nu, tām, par kurām stāsta,ka bija nesaprotamā proporcijā ar "ķieģelīti" atjauktas. Tas bija padomju pavāru lielākais noslēpums, kurš ārpus ģildes nev izpaužams nekādā veidā vai varbūt šeit ir kāds/-a, kas varētu šeit recepti vai linku uz recepti ievietot? Ja kāds ko zin, neslēpiet sveci zem pūra - būtu ļoti interesanti pamēģināt ko tādu pagatavot.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {31}

from: [info]po
date: Nov. 8., 2010 - 03:33 pm
#

Es laikam esmu kkāds jocīgs, bet man ļoti patika tās ēdnīcas, un šniceles bija mans top-favorīts =D

Atbildēt | Diskusija


from: [info]unpy
date: Nov. 8., 2010 - 03:44 pm
#

Nu, dažās nemācēja gatavot pilnīgi neko, bet dažās arī man riktīgi garšoja, tālab jau prasu:))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


sirdnA

from: [info]sirdna
date: Nov. 8., 2010 - 03:48 pm
#

a tu prasi recepti no tām ēdnīcām, kurās bija garšigi, vai no tām, kurās negaršīgi?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]unpy
date: Nov. 8., 2010 - 03:50 pm
#

Domāju, ka tur, kur neprata gatavot neko, nekādu recepšu nebija - sajauca kopā to, kas nebija nozagts ar to, kas bija palicis pāri no iepriekšējās dienas un sanāca "dienas ēdiens".

Atbildēt | Iepriekšējais


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Nov. 8., 2010 - 06:19 pm
#

netālu no Dailes teātra bija viena ēdnīca - ļoti gardi šie gatavoja un lēti :)
vells neatceros, kā sauca.. :(

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


pikaczu

from: [info]pikaczu
date: Nov. 8., 2010 - 07:57 pm
#

ēdnīca "Vefietis" man tur garšoja kakao deserts ar ķīseli desertā un aknas krējuma mērcē ar kartupeļu biezputru

Atbildēt | Iepriekšējais


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Nov. 8., 2010 - 06:18 pm
#

tu neesi jocīgs, tu neesi vienīgais, kam tā :)
welcome

Atbildēt | Iepriekšējais


Envija

from: [info]envija
date: Nov. 8., 2010 - 04:23 pm
#

Tak tā arī bija (nu vismaz kad es biju praksē) - gaļa (nenospertā) samalta kopā ar gana daudz maizes, sīpoliem, lai tas viss turās kopā - piesper olu, kartupeļu cieti. Masu pēc svara formē rīvmaizē un cep lētākajos kombinētajos taukos :D

Atbildēt | Diskusija


Envija

from: [info]envija
date: Nov. 8., 2010 - 04:24 pm
#

Un gaļa - protams, ka treknākā daļa ;) Liesums vai nu sev, vai gulašā :d

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]unpy
date: Nov. 8., 2010 - 04:26 pm
#

Ahā, paldies! Abet kaut kādas aptuvenās proporcijas?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


sirdnA

from: [info]sirdna
date: Nov. 8., 2010 - 04:31 pm
#

cik orientējos kulinārijā, ir aprakstīta kotlešu recepte.

Teorētiski šnicelē jābūt kapātai, nevis maltai gaļai, imho.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kramers

from: [info]kramers
date: Nov. 8., 2010 - 04:35 pm
#

Padomju laikos kapāts bija tikai rostbifs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]unpy
date: Nov. 8., 2010 - 04:38 pm
#

Nav taisnība - bija arī tas, kas ēdienkartēs saucās "bifšteks ar olu".

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kramers

from: [info]kramers
date: Nov. 8., 2010 - 04:58 pm
#

Bifšteks bija- rupji malta liellopu gaļa ar sagrieztu cūkas speķi apviļāts miltos. ;)
No 1977-1983 biju cieši saistīts ar sabiedrisko ēdināšanu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]unpy
date: Nov. 8., 2010 - 05:08 pm
#

Jā, kad Tu tā saki, tad atminos gan, ka vienīgais, kas ļoti nosacīti bija "kapāts" bifštekos, bija tas speķis, kas spīdēja cauri pārējai masai kā rozīnes pīrāgā:))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Nov. 8., 2010 - 06:23 pm
#

oij jā - pieminēji, atcerējos, noskurinājos... brrrr

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]unpy
date: Nov. 8., 2010 - 04:39 pm
#

Nav jau stāsts par to, kādai būtu jābūt teorētiskajai šnicelei, to jau sameklēt nav grūti. Jautājums ir par to, kā šniceles tika gatavotas praksē.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


sirdnA

from: [info]sirdna
date: Nov. 8., 2010 - 05:39 pm
#

nuja. Atceļu iebildi.

Atbildēt | Iepriekšējais


Envija

from: [info]envija
date: Nov. 8., 2010 - 05:44 pm
#

Oi, uz aci bij, bet maize bišķ vairāk nekā 1/3 bet ne gluži 1:1, tad jūk pavisam ārā :D Ieteiktu sākt ar 1/3, izcept paraugu, da padegustēt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Nov. 8., 2010 - 06:21 pm
#

mani izbrīna autora pieminētsais :ķieģelītis" - cik atceros, gaišās maizes klāt lika (baltmaize, karaša un tml.) - un protams kartupeļus - gan vārītus, gan svaigus..

Atbildēt | Iepriekšējais


kramers

from: [info]kramers
date: Nov. 8., 2010 - 04:32 pm
#

Vistuvāk padomju variantam ir šī recepte:
http://www.iwoman.ru/Subjects-index-req-viewpage-pageid-3469.html

Atbildēt | Diskusija


from: [info]unpy
date: Nov. 8., 2010 - 04:37 pm
#

Tad tomēr baltmaize? Un piens un krējums? Un gaļa, gaļa ta kāda - liellops, jaunlops vai cūka?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Nov. 8., 2010 - 04:52 pm
#

Cik saprotu, Tu runā par maltajām šnicelēm, ja? Taisa tā pat kā ēdnīcas kotletes. Baltmaize, samalti gaļas atgriezumi, tai skaitā treknie (ne cūka, ne liellops - abi), garšvielas, olas (daudzums atkarīgs no gaļas daudzuma.
Rīvmaize riņķī.
Par to krējumu - tas atkarīgs no receptes un gaumes, man krējums kotletēs traucē, jo padara tās pārāk maigas un, mmm, manuprāt, pliekanākas.

Es kā reiz piektdien cepu kotletes un kā reiz diezgan tuvu ēdnīcas modei - ļoti sakārojās pēc bērnības.. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]unpy
date: Nov. 8., 2010 - 04:54 pm
#

Protams, ka par maltajām, padomju laikos, manuprāt, ēdnīcās citu nemaz nebija:))

Paldies - man jau arī tas pats motīvs, bērnības izjūtu sagribējās:))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Nov. 8., 2010 - 05:01 pm
#

Bija! :D Bet tas laikam jau vairs neskaitījās gluži ēdnīcā.

Vēl par to recepti - jā, es tak sīpolus aizmirsu pierakstīt - tie arī tur ir, bet nav obligāti - tā gaumes lieta, gluži tā pat, kā ar to krējumu. Un tajā receptē, kas tai linkā - maizes par maz vismaz 2 reizes - kādu pus baltmaizi jāliek uz apmēram pus kilogramu (t.i. kādi 200 vai vairāk grami maizes uz 500 gr gaļas), savādāk būs nevis kā ēdnīcā, bet gan kā mājās un tās jau nu ir pavisam dažādas garšas! :D

Un, ja pērc jau samaltu gaļu, nekādā gadījumā ne fasēto, jo tur bez gaļas jau velnsviņzin kas iekšā ir, labāk nopirkt skārnī vai tirgū kādus gabalus grib un samalt tur pat/mājās/kā ērtāk. Bet ko es te mācu, pats taču visu labi zini! :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]unpy
date: Nov. 8., 2010 - 05:06 pm
#

Lielumliels paldies par proporcijām! Un nav tā, ka dikti zinu - kulinārs no manis, protams, labu labais, bet ar ļoti ierobežotu ēdienu skaitu;))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Nov. 8., 2010 - 05:09 pm
#

;) Bon apetīt! Un klāt neaizmirsti pievārīt makaronus/kartupeļus un piena mērci. Un bietes! :D Tad būs toč toč kā ēdnīcā.

Atbildēt | Iepriekšējais


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Nov. 8., 2010 - 06:25 pm
#

kā jau augstāk rakstīju - mani tiešām izbrīna, ka piemini rupjmaizi - nekad nav dzirdēts..
ja nu vienīgi - gards ļoti bija agrāk: Baltmaizes Ķieģelis ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


Envija

from: [info]envija
date: Nov. 8., 2010 - 05:48 pm
#

Šis ir variants, pēc kura padomju pavāri gatavoja mājās šniceles, sev :D Kurš ēdnīcā pienā maizi mērcēja? :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kramers

from: [info]kramers
date: Nov. 8., 2010 - 05:58 pm
#

Pienu lika, jo tā ekonomējās olas ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


jaz ui

from: [info]dzjazhui
date: Nov. 8., 2010 - 04:55 pm
#

Oooo.. paldies, par lielisko ideju. Sen tadas nav estas :)

Atbildēt