pašnodarbinātā nodokļi

« previous entry | next entry »
Okt. 15., 2014 | 12:41 pm
posted by: tiesibsargs in pajautaa

kāds, kurš arī ir pašnodarbinātais ar mikrouzņēmuma nodokli, varētu man paskaidrot...

es biju sapratis, ka tas 720 eiro ierobežojums attiecas uz mikrouzņēmumiem, nevis pašnodarbinātajiem? bet tagad, pildot deklarāciju, man EDS smuki rēķina 20% nodokli par visu, kas ir virs 720 eiro mēnesī. tā ir jābūt? kaut kā sviestaini, jo es taču esmu pašnodarbinātais, nevis uzņēmums. biju sapratis, ka ir ierobežojums uz apgrozījumu 100 000 gadā.

tad man tiešām jāmaksā 20% par visu, kas mēnesī ir virs 720 eiro?

interesanti, ka mikrouzņēmumu nodokļa likumā pašnodarbinātais vispār nav minēts.

varbūt man tajā deklarācijā cita juridiskā forma jāizvēlās? Es izvēlos trešo no šīm, tā man šķiet ir pareizā, bet nu hvz..

Individuālais komersants
Sabiedrība ar ierobežotu atbildību
Saimnieciskās darbības veicējs, kas reģistrēts VID
Individuālais uzņēmums, t.sk. zemnieku vai zvejnieku saimniecība

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {41}

Andris

from: [info]degeneralis
date: Okt. 15., 2014 - 12:50 pm
#

Izmanto grāmatvedi, tas nebūs dārgi un būs daudz mazāka pisne.

Atbildēt | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Okt. 15., 2014 - 12:51 pm
#

this.

un pašnodarbināts mikromaksātājs sev vienā mēnesī nedrīkst izmaksāt vairāk par 720 ērikiem. punkts.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 15., 2014 - 12:53 pm
#

Jap.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 15., 2014 - 12:54 pm
#

Dikti slikti tā mācīt, bet var tak pieņemt darbā kādu māsu, brāli, tāvu vai ko-nu-tur, kam tas nav apgrūtinoši un maksāt tam to pārpalikumu, ko pēcāk skaidrā no viņa atdabūt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 12:57 pm
#

piekrītu, bet jeibogu, es VID, kad reģistrējos, teicu, ka ienākumi plānojas ap 1000 eiro mēnesī. prasīju, vai tad tikai tie 9% jāmaksā, VID tante māja ar galvu. wtf?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Okt. 15., 2014 - 01:02 pm
#

pats tu esi viens staigājošs wtf. protams, ka tante māja ar galvu, jo 1000 ēriki mēnesī nepārsniedz mikromaksātājam pieļaujamos gada ienākumus. tikai "ienākumi" te nav tas, kas nonāk tavā kabatā, bet gan tas, kas nonāk tavā saimnieciskajā vienībā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 01:05 pm
#

gadā ir ierobežojums uz apgrozījumu. znajem.

bet tagad man ir skaidrs, ka VID darbinieki nemaz necenšas izskaidrot kaut ko saviem klientiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


indulgence

from: [info]indulgence
date: Okt. 15., 2014 - 01:45 pm
#

Viņu uzdevums ir gādāt valstij ieņēmumus (kā to var noprast no nosaukuma), nevis ar pedagoģiju nodarboties. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 02:19 pm
#

neskaldīsim matus. saprotu tavu sarkasmu. bet, ja nopietni - nē, VID darbinieki nekādus nodokļus valstij negādā, tos gādā nodokļu maksātāji. VID darbiniekiem vajadzētu spēt izskaidrot ierindas humanoīdam, kas uz kādu pašnodarbinātā statusu attiecas, kas ko nozīmē, kā kas darbojas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]sursurs
date: Okt. 15., 2014 - 05:24 pm
#

VID principā ir kantoris, kur šausmīgi atkarīgs, pie kādas tantes Tu nonāc. Pieredze jau ir - saistībā ar pārmaksāto nodokļu atmaksu gan..

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 12:56 pm
#

mikrouzņēmumam tā ir, no questions.

bet pašnodarbinātajam? likums vārdu "pašnodarbināts" vai "pašnodarbinātais" vispār nemin...

http://likumi.lv/doc.php?id=215302

bet, ja anyway šis likums attiecas arī uz pašnodarbināto ar mikrouzņēmuma nodokli, tad vienīgais risinājums nodokļu optimizācijai ir kādu fiktīvi pieņemt darbā?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 15., 2014 - 12:57 pm
#

Vispirms Tev jāizprot, ka mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs nav tas pats, kas mazkapitāla SIA, ko Tu te sauc par mikrouzņēmumu - pa manam Tu esi saputrojis šīs divas lietas un par to arī Tev tas viss.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 02:23 pm
#

neko es nevaru būt saputrojis, jo EDS deklarācijā ir atsauces tieši uz šī likuma pantiem. es ļoti labi saprotu, ka esmu pašnodarbinātais, un nekāda SIA man nav, ne mazkapitāla, ne kāda cita.

tas, ko es acīmredzami nebiju sapratis - pateicoties tam, ka VID tante neklausījās teiktajā par 1000 eiro ienākumiem mēnesī, ir tas, ka virs 720 eiro mēnesī no manis kāsīs 20%. man nav nekas pret to, tikai informēt gan varēja, nevis teikt, ka par to visu būs 9%. :)

man laikam būs jāpadomā, kāda juridiskā forma ir labāk piemērota manām performancēm - vai arī jāpiereģistrējas svensonijā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Okt. 15., 2014 - 02:30 pm
#

šis likuma pants attiecas uz VISIEM mikromaksātājiem, vai viņi būtu pašnodarbināti, mazkapitāla sia, pilnkapitāla sia vai vēl nez kādi - ja tu esi pieteicies būt par mikromaksātāju, šis likums uz tevi attiecas. un tu tiešām esi saputrojis, ja tepat augstāk raksti "mikrouzņēmumam tā ir, no questions, bet es taču esmu pašnodarbināts" - runa ir nevis par mikrouzņēmumiem, bet par mikronodokļa maksātājiem. ja tu atsakies pieņemt to, ka pats esi saputrojies, tad tev neviens nevar palīdzēt, lai kā gribētu.

starp citu, 20% "kāšana" (es tiešām runāju ar to pašu cilvēku, kurš ar putām uz lūpām cīnās par progresīvo nodokli?) te pat varētu būt mazākā problēma, jo tu vari arī vispār zaudēt mikromaksātāja statusu par tām pārāk daudz izmaksātajām naudām. kā precīzi tas notiek, man nav ne jausmas, to tev mācēs pastāstīt tikai šajās lietās pieredzējis grāmatvedis, bet tu jau par viņiem visiem esi gudrāks.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 15., 2014 - 03:15 pm
#

:))

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 04:30 pm
#

es taču saku - man nav nekādu pretenziju par 20% vai vēl citiem procentiem, ja esmu par to informēts iepriekš. un arī tagad tak samaksās, ne jau par to vispār jautājums.

terminu "mikromaksātājs" es vispār līdz šim neesmu redzējis, ja jau reiz piekasāmies pie vārdiem. tici man, es redzu atšķirību starp uzņēmumu un pašnodarbināto.

tas, ko es biju sajaucis (atkārtoju - pateicoties VID tantei) - ir tas moments par 720 eiro. nevienā papīrā, ko, reģistrējoties VID, aizpildīju un parakstīju, par to nekas nebija minēts, un VID tante arī, kad izvēlējos, kāds pašnodarbinātais būšu, pie summas 1000 eiro mēnesī pieminēšanas skaidrā tekstā apstiprināja, ka nodoklis būs tikai 9%. tajā pašā laikā gada apgrozījuma griestus 100 000 eiro apmērā es papīros redzēju gan.

nu, ja VID ir tāda attieksme, ka jebkurš humanoīds, kurš no a līdz z nepārzina visu nodokļu sistēmu, ir ģibila un pats vainīgs, un neko viņam nemēģina paskaidrot, nu paldies par kūkām...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 15., 2014 - 04:48 pm
#

aha, ja VID ikdienā nodarbosies ar to, ka ar karoti lies mutē visu tādiem kā Tu, kas paši nejēdz likumu izlasīt un painteresēties kaut vai https://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=8&id=5437&hl=1, https://www.google.lv/#q=vid+mikrouz%C5%86%C4%93muma+nodoklis, tad tak pārējiem, kas tur iet lietas kārtot, būtu jānošaujas rindu dēļ.

Visu tik pienest, padot, izskaidrot, jo pienākas, ja! ;P

Atbildēt | Iepriekšējais


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Okt. 15., 2014 - 04:57 pm
#

jā, "mikromaksātājs" ir mans saīsinājums no "mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs", to taču tu būsi redzējis gan, vai ne? tas likums ir viens, un viņš attiecas uz pilnīgi visiem šī veida nodokļa maksātājiem. jā, viņš ir sarežģīts, likumi visi ir sarežģīti, būtu brīnišķīgi viņus visus reformēt uz tādiem, ka ir iespējams izlasīt un saprast, nesalaužot galvu. un vēl ir ļ. naivi iedomāties, ka tev vid konsultants uz pirkstiem varēs parādīt pilnīgi visu, kas tai likumā ir rakstīts, jo rakstīts tur ir tiešām daudz. 1k eiro ienākumi mēnesī ir pilnīgi legāli pašnodarbinātam mikromaksātājam, pat 8k eiro ir legāli ienākumi, kas nepārsniedz gada apgrozījuma griestus, ko tad vēl viņa tev varēja pateikt? tikai tu ar "ienākumiem" domā to, kas nonāk tavā ķešā, bet no jebkādas uzņēmējdarbības skatupunkta "ienākumi" ir tas, kas nonāk uzņēmuma kontā/kasē, un starp šīm lietām nekādi nav liekama vienādības zīme. vārdsakot tev vēl ir dafiga ko apgūt, ja tu spēj savu obnoxious entitlement piebremzēt un atvērt acis un ausis.
pašreizējā situācijā tev varētu palīdzēt grāmatvedis, kurš strādā tieši ar mikromaksātājiem, un "palīdzēt" nenozīmē tikai "pieņemt čekus", bet aprēķināt, kāds nodokļu režīms tev ir piemērotākais un vai tu vispār vēl vari saglabāt mikromaksātāja statusu un kas tev tā labā būtu jādara, ja vēlies to saglabāt. kā arī ņemt vērā miljons citu faktoru, par kuriem mēs te neko nezinām (man tāds viens piemērs uzreiz nāk prātā - tu rēķinus izraksti tikai latvijā vai uz citām valstīm arī?), lai vispār adekvāti novērtētu situāciju.
tomēr ir liela atšķirība starp ululates piemēru zemāk un tavējo. ja tu pirms šitā uzsākšanas būtu veltījis stundu laika un naudas vienai grāmatveža konsultācijai, tu arī visdrīzāk mierīgi varētu pildīt eds atskaites un pie grāmatveža pasūtīt tikai gada pārskatu. bet tu sāc ar kļūdām, kuras pats neatzīsti, un tādu situāciju izstrebt nav divus pirkstus apčurāt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 16., 2014 - 11:44 am
#

bišku nogriez skaļumu savam bazāram, es patiesībā uzdevu tikai 1 jaut., lai precizētu 1 konkrētu lietu.

atgādināšu:

"tad man tiešām jāmaksā 20% par visu, kas mēnesī ir virs 720 eiro?"

atbilde uz šo jau ir noskaidrota. tālāko es noskaidrošu pats - protams, ne jau šeit, jo te ir daži (tu, piemēram), kuriem dīvaina vēlme sākt citus ne pa ķeksi audzināt, tajā pašā laikā aizstāvot tādu tiešām humanoīdiem nedraudzīgu iestādi kā VID.

mans ieteikums tev (piedod, bet tagad paaudzināšu es, ja jau tev šāds stils ir tuvs) - sagādā sev sīci, tad varēsi audzināt.

p.s. ceturkšņa deklarāciju es iesniedzu un nodokli nomaksāju, nav nekādu problēmu - tikai drusciņ vairāk sanāca, nekā biju domājis.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Okt. 16., 2014 - 12:15 pm
#

wow, obnoxious on a whole new level. tu protams visu zini labāk par visiem grāmatvežiem un visiem lādzīgajiem cilvēkiem ar tieši tādu pieredzi, kā tev vajag, šeit komentāros, kuri tev centās palīdzēt. katrā ziņā izskatās, ka par mikromaksātāja statusu tu pavisam drīz varēsi vairs nesatraukties, jo zaudēsi to ar nākamo taksācijas periodu, kā sii raksta. es gan nezinu, vai nākamais taksācijas periods ir nākamais ceturksnis vai nākamais gads, bet šajā gadījumā tas laikam būs viens un tas pats.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]sii
date: Okt. 15., 2014 - 04:44 pm
#

Spriežot pēc viņa komentāriem, viņš jau ir ceļā uz statusa zaudēšanu. Tiesa, to viņš zaudēs tikai nākamajā taksācijas periodā.

Atbildēt | Iepriekšējais


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Okt. 15., 2014 - 12:59 pm
#

tāpēc, ka likumu valodā pašnodarbināts ir "saimnieciskās darbības veicējs". un nejauc te tagad vienā putrā mikrouzņēmumu (dibināts par latu) ar mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju (var būt sia, var būt pašnodarbināts, tikai jāatbilst mun maksātāja parametriem). es esmu bijis mikromaksātājs gan kā pašnodarbināta persona, gan kā sia, un pašnodarbinātam būt ir biš sūdīgāk, bet ne īpaši, ja zina savus ierobežojumus.

vārdsakot duj pie grāmatveža.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 01:03 pm
#

to es ļoti skaidri saprotu, ka ir mikrouzņēmums, bet es esmu pašnodarbinātais.

es kaut kā neredzu, ko grāmatvedis man te varētu palīdzēt. ko tad tur no dažiem rēķiniem trīs mēnešu laikā var izdabūt ārā? principā esmu gatavs to nodokli vismaz šoreiz nomaksāt, kā ir. ja jau tā likums paredz.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Okt. 15., 2014 - 01:04 pm
#

tu domā, ka ciba tev palīdzēs, bet grāmatvedis nē? hahaha

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 01:08 pm
#

nu, vienā ziņā jau palīdzēja - tātad arī uz mani attiecas 720 eiro ierobežojums, par kuru VID tante man neko neteica, lai gan es viņai skaidri un gaiši teicu, ka mēnesī plānojas ap 1000 eiro ienākumi. nedomāju, ka tur varēja ko pārprast, ja runa ir par vienu cilvēku, kurš strādā kā pašnodarbinātais - tobiš, mēnesī tiek izrakstīti rēķini par vidēji 1000 eiro. par to man VID tante informēja, ka būs jāmaksā 9%, un viss. nu ko, termins VIDioti tiešām atbilst patiesībai.

Atbildēt | Iepriekšējais


Andris

from: [info]degeneralis
date: Okt. 15., 2014 - 01:05 pm
#

Palīdzēs ar to, ka nebūs jātērē laiks, spēki un resursi, lai atrisinātu kaut kādas birokrātiskas putras, un vēl pie tam, iespējams, kļūdīties.

Ja ir viena lieta, uz ko nevajadzētu ekonomēt, tad tā ir grāmatvedis.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Okt. 15., 2014 - 01:08 pm
#

izskatās, ka autors ir iedomājies, ka grāmatvedis ir tāds knariņš, kuram aiznes čekus sarēķināt, un tas arī viss :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 12:54 pm
#

juridiskā forma tomēr pareiza, esmu "saimnieciskās darbības veicējs, kas reģistrēts VID".

da šitiem pašnodarbinātajiem jau ar grāmatvedību neko nevar izdarīt - nekādu attaisnoto izdevumu, piemēram, nav. un kas tad tur paliek - summas, kas saskaņā ar izrakstītiem rēķiniem ienākušas manā kontā.

EDS obligāti prasa norādīt darbiniekus. :)

es jau varu iesniegt to deklarāciju, norādot darbinieku, EDS apstiprina, ka ok, bet sanāk gandrīz 200 eiro vairāk nekā, ja sarēķina tikai 9%. savukārt tikai ar 9% neļauj...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Okt. 15., 2014 - 12:56 pm
#

ej pie grāmatveža tagad un tūlīt.

Atbildēt | Iepriekšējais


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 15., 2014 - 12:56 pm
#

Kāpēc nav attaisnoto izdevumu? Saimnieciskās darbības veicējam ir ar saimniecisko darbību saistīti izdevumi - kancelejas preces, transporta izdevumi, interneta, sakaru pakalpojumi, nomas maksa, komunālie (daļa), utt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 12:59 pm
#

nē, to man uzreiz pie reģistrācijas VID pateica, ka šim konkrētajam variantam - pašnodarbinātais ar mikrouzņēmuma nodokli - attaisnotie izdevumi netiek piemēroti. tipa, samaksāji mazāku nodokli, vot i viss.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 15., 2014 - 01:02 pm
#

Atkal man šķiet, ka Tu te bišku putrojies - Tev to droši vien teica tādā aspektā, ka nevarēsi prasīt IIN atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem (medicīnu, skolu un ko nu tur vēl, kad taisa tās gada deklarācijas).
Toč duj pie grāmatveža.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 01:03 pm
#

ko man grāmatvedis palīdzēs? man nav neviena čeka ne par ko. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 15., 2014 - 01:06 pm
#

Moš uztaisi ar kādu maziņu līgumiņu, ka Tu nopērc kaut kādu tur printeri vai ko nu tur un samaksājis esi ļišakā to atlikumu, kas virs 720. Bet, nu jā - prasi grāmatvedim.

Atbildēt | Iepriekšējais


Andris

from: [info]degeneralis
date: Okt. 15., 2014 - 01:06 pm
#

Pirmkārt, ņems vērā Tavu situāciju un ieteiks visizdevīgāko risinājumu.

Otrkāŗt, kārtos visas ar VID saistītās lietas, kas Tev ietaupīs laiku un nervus.

Atbildēt | Iepriekšējais


ululate

from: [info]ululate
date: Okt. 15., 2014 - 02:32 pm
#

man ir mikro sia un grāmatvedis taisa tikai to gada deklarāciju, jo pārējais tiešām ir ļoti vienkārši, savadīt ienākumus EDS un izmaksāto algu - grāmatvedis par šito gribēja laikam 50 ls mēnesī, tāpēc atteicos no šī pakalpojuma. reizi ceturksnī pati iesniedzu to pārskatu, gada beigās grāmatvedis uztaisa gada deklarāciju - pagaidām šī shēma darbojas ļoti labi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]tiesibsargs
date: Okt. 15., 2014 - 04:32 pm
#

EDS tiešām nekā dikti sarežģīta nav. un tas, ko es vēlos - ātri, efektīvi, godīgi nokārtot savas saistības ar valsti. šķita, ka pašnodarbinātais ar mikrouzņēmuma nodokli būs labs variants. bet, ja man vēl jāčakarējas ar kaut kādiem izdevumiem (= jāmeklē, kā apjāt valsti, uzrādot visādus čekus), tad kaut kā vairs tā nešķiet...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Okt. 15., 2014 - 11:29 pm
#

es sāku ar konsultāciju pie grāmatveža un, zinot manus sagaidāmos ienākumus, viņa izrēķināja visizdevīgāko variantu, atceros, ka mirkouzņēmuma nodoklis nebija izdevīgs (un limits vienam darbiniekam ir 720eur, ja negribi maksāt lielo nodokli, kas mani neapmierināja, un es negribēju taisīt shēmas un ņemt talkā ģimenes locekļus), es beigās paliku pie paša parastākā pašnodarbinātā ar standarta nodokļiem. grāmatvedis man ir katru mēnesi, jo ik pa laikam ir izdevumi (plus es tieši tai laikā sapirku biroja mēbeles darbam no mājām un datoru), un ir vērts tos sīkumus atrēķināt. man vispār liekas, ka grāmatvedis vienmēr atmaksājas, ja ne naudas ziņā, tad nervu. :D

esošajā gadījumā jau neko daudz nevar labot (ja grib būt godīgs), nāksies vien maksāt tos nodokļus, bet ja ne nolīgt, tad uz konsultāciju pie grāmatveža aiziet gan iesaku, vismaz pastāstīs, kas izdevīgi un ko darīt turpmāk, kamēr VID ieteiks kādu variantu, kas beigās izrādīsies nelikumīgs (vismaz man tā bija, un konsultante bija svēti pārliecināta, ka viņai ir taisnība un tāds likums eksistē :D).

Atbildēt | Iepriekšējais


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Okt. 16., 2014 - 12:25 pm
#

Nav godīgi un pareizi, bet vari mēģināt atrast kādus čekus (diezgan plašās diapazonā, piem.), kas varētu būt derējuši darbā. Iespējams visu vēl var glābt, ja rīkojas ar apdomu.

Atbildēt | Diskusija


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Okt. 16., 2014 - 12:26 pm
#

starpcitu, ja pareizi atceros, čeki jāglabā 2 gadus.

Atbildēt | Iepriekšējais


gara_diena

from: [info]gara_diena
date: Okt. 19., 2014 - 02:06 am
#

Es atvainojos, bet tu neatceries, kā pats sevi pie sevis pieņēmi darbā? Es neesmu grāmatvede, bet esmu pašnodarbinātā ar mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusu un jau no pašas pirmās dienas apzinos, ka sava ikmēneša izmaksātajā "algā" nu nevaru izmaksāt vairāk par 500 LVL jeb tagad 720 EUR. Un man to neizstāstīja grāmatveži. Pati izlasīju. Likumā.
Jā, IENĀKUMI mēnesī var būt lielāki un par tiem IR jāmaksā 9% nodoklis, bet ja tu pamanies sev no PN konta izsūtīt naudu, kas ir lielāka par 720 EUR VID tev piečakarēsies...
Un gadījumā, ja kādreiz sadomāsi kur stāties darba attiecības, atceries, ka nevarēsi nekur iesniegt nodokļa grāmatiņu, jo TU STRĀDĀ pie sevis un defaultā nodokļu grāmatiņa stāv pie tevis forever and ever, kamēr vien nepārstāj būt pašnodarbinātais - lūk, šo gan nezināju un tagad slēpjos no VID, lai tik šamie neuzož, ka uzņēmums ir iedomājies, ka nodokļu grāmata stāv pie viņiem... :D

Izvēlētā forma tev ir pareiza, tikai zināšanas ir nepilnīgas. Un kā zināms nezināšana neatbrīvo no atbildības. Un no alimentiem arī nē. Tā vismaz runā...

Atbildēt