pajautaa

pētu kapu glabāšanas tradīciju saistību ar radniecību

« previous entry | next entry »
Jun. 5., 2012 | 02:21 pm
posted by: elina in pajautaa

Pastāstiet, vai jums nav kāds piemērs par to, kā kas jūsu dzimtā vai pazīstamiem ļaužiem apglabāts kapos. T.i. varbūt kādi stāsti par dzimtas kapiem, kāpēc kas aprakts kam blakus, utt. :)
Man, piemēram, kaimiņienes gribēja tikt apglabātas pie maniem vecvecākiem, jo pašas bija vecmeitas, bez radiem, un gribēja, lai kāds apkopj viņu kapus. :)

elinakursite@inbox.lv ja negribās stāstīt publiski :)

paldies! :)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {16}

tas ir absurds

from: [info]mazeltov
date: Jun. 5., 2012 - 02:34 pm
#

Mana papa vecāmamma pirms miršanas teica, ka gribot, lai viņu apglabā blakus vienai radu tantei Dobeles kapos, jo viņas abas bijušas vientuļas sievietes. Ar to gan mana vecāmamma domāja, ka viņām abām nav bijis vīra. Šajos pašos kapos ir arī dzimtas kapi, kur apglabāti vecāsmammas vecāki un vēl daži tuvie radinieki, bet vecāmamma negribēja, ka viņu apglabā blakus vecākiem, jo vecāmamma savai mammai vienu lietu visu mūžu nav varējusi piedot.

Atbildēt | Diskusija


tas ir absurds

from: [info]mazeltov
date: Jun. 5., 2012 - 02:35 pm
#

Tas ir papa mamma nevis vecāmamma; vecāmamma viņa bija man.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Princese Zeltīte

from: [info]elina
date: Jun. 5., 2012 - 02:36 pm
#

paldies! interesanti :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Inde

from: [info]auksts_entelekt
date: Jun. 5., 2012 - 02:39 pm
#

mana ome uzstaaja, lai vinju glabaa meitas uzvaardaa, lai arii skaitiijaas preceejusies, jo viirs aizgaaja pie citas.

Atbildēt


.

from: [info]aktrise
date: Jun. 5., 2012 - 02:48 pm
#

mana lauku ome uzstāja, ka vēlas tikt apbglabāta blakus saviem vecākiem, un lai nekādā gadījumā tur vēlāk neglabājot opapu - viņas vīru, lai gan viņi līdz muža galam dzīvoja vienā mājā un satika puslīdz ciešami. opaps nomira dažus gadus vēlāk, un viņu apglabāja 50 m tālāk pie māsas kapa. tas tāpēc, ka viņi uz mūža beigām bija briesmīgi viens otram izbesījuši, un oma gribēja, lai vismaz pēc nāves viņs vairs nekrīt viņai uz nerviem ;)

Atbildēt


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Jun. 5., 2012 - 02:49 pm
#

Ir dzimtas kapi laukos, kur apglabāta ome un viņas nu jau aizsaulē aizgājušie bērni. Nesen nomira mans tēvs un tika apglabāts savai mammai un mīļajam brālītim blakus, jo visu mūžu tā bija vēlējies. Tēva māsa tik ļoti apvainojas, ka vieta nu aizņemta, ka nenāca uz bērēm :)
Tā sanācis ka tur neglabā klāt pieprecētos, tikai tos kas no dzimtas kodola.

Atbildēt


Не бывает атеистов в окопах под огнём

from: [info]dunkelheit
date: Jun. 5., 2012 - 02:57 pm
#

Tas gan nav Latvijā, bet vīra ģimenei Melnkalnē ir savi kapi kalnos un tur cilvēki jau pusmūžā paši uztaisa savas kapa vietas (viņi tā kā kapenes taisa) un jau uzliek vārdus, bildes, novēlējumus un dzimšanas datumu. reāli liela daļa kapa vietu ir tukšas, jo vecie vēl netaisās mirt :)

Atbildēt


sickboy

from: [info]sickboy
date: Jun. 5., 2012 - 03:34 pm
#

Es neko nezinu. Vecvecvecāki ir kopā. Bet tagad topā ir krematorijs.

Atbildēt


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Jun. 5., 2012 - 03:36 pm
#

Mana vecmāmiņa no mātes puses gribēja tikt apglabāta pie savas vīramātes pavisam citos kapos, nekā vīrs - jo tai Bērzainē esot ļoti nepatīkama, granšaina un slapja zeme, tādā guļot, vēl kādu nelabu kaiti varot saķert :) Vispār tur kaut kas bija ar ģimenes attiecībām, bet rezultāts tāds nu ir sanācis. Vēl es viņai zārkā līdzi ieliku vienu sagšu no deju kolektīva tērpu krājumiem (vecmāmiņa jau laicīgi sarunāja ar tērpu glabātāju, lai to noraksta), jo savā laikā kā kultūras nama direktore viņa bija krietni nopūlējusies, lai tos tērpus un sagšas sadabūtu.

Atbildēt


chaj

from: [info]chaj
date: Jun. 5., 2012 - 03:40 pm
#

omamma negribēja tikt apglabāta savam vīram blakus. saviem bērniem to neuzdrošinājās teikt. bet vairākkārt vēlēšanos izteica divām vecākām mazmeitām un vienai no vedeklām. pēc omammas nāves viņas bērniem gan bija neliela neizpratne, bet vēlēšanās tik izpildīta.
omamma apglabāta pie sava tēva un pamātes.

Atbildēt


spotty_flyer

from: [info]spotty_flyer
date: Jun. 5., 2012 - 04:45 pm
#

It kā jau ok, glabāt "svešus" blakus, bet personīgā ģimenes pieredze diezgan negatīva. Bet ir jau starpība vai kapa vietiņas Rīgā vai ārpus. Vecmāmiņas dzimtas kapu vieta, pirms gandrīz 100 gadiem pirkta, bet vecmammas vecmamma atļāva kaimiņus "pierakt" blakus, jo "savādāk jau nebūs, kas apkopj". Rezultātā mums gandrīz neļāva savu vecmammu glabāt jo "neesot mūsu kapa vieta", bez "pierakto" atļaujas nevarot. Nu vārdu sakot var gadīties iekulties tīri tehniskās ķibelēs savus 60 gadus vēlāk...

Atbildēt


Gerda

from: [info]gc
date: Jun. 5., 2012 - 07:07 pm
#

Manā ģimenē kapos guldīšana ir sadalījusies divās frontēs - mammas radi ņemās pa mātes vecāku dzimto pusi, kur arī tuvējos kapos visi tiek apglabāti, jo jau iepriekš vecmamma iepirkusi kapsētā zemes pleķīti (diezgan traki jau, ka to dara jau pusmūžā), bet radi no tēta puses - pa tēta mammas dzimto pusi.
Ir arī tādu neskaidri gadījumi, kad kādi radi kaut kur pilnīgi nesaistītās vietās apglabāti (kur kaut kad senāk kāds dzīvojis utt), bet izplatītāka prakse ir dzimtas kapu pleķīši noteiktās kapsētās tuvāk dzimtajām vecvecāku mājām.

Atbildēt


devian

from: [info]devian
date: Jun. 5., 2012 - 07:28 pm
#

Manas ģimenes katram 'atzaram' ir savi kapi, kur tad attiecīgās paaudžu paaudzes glabā. Vienīgi vecmamma izjauca ierasto kārtību, sakot, ka, lai viņu neglabā tālajos kapos, bet gan tuvākajos, lai vectēvam vieglāk būtu apciemot.

Atbildēt


none

from: [info]silence_queen
date: Jun. 5., 2012 - 07:47 pm
#

mana vecmammas māsa, kas visu mūžu ir nodzīvojusi Pēterburgā, jo viņai tur ir vīrs, meita un mazbērns, vēlējās tikt apglabāta Rīgā, Latvijā, jo šeit viņas dzimtene. Vīrs nebija uz viņas bērēm, vispār nav bijis Latvijā, jo baidās no mūsu radiniekiem, kas uzskata, ka viņš vecmammas māsu "izzadzis" no ģimenes, daudzi nevar piedot, ka viņa ir dzīvojusi Krievijā. Tikai, protams, vēloties tikt apbedītam Latvijā, viņa nepadomāja, ka zārku vilcienā vest uz rīgu ir gandrīz nereāli - daudz dokumentu, liela nauda jāmaksā, tādēļ viņu nākās kremēt. vīrs raud, jo viņam tur krievijā nav pie kā aiziet.

Atbildēt


--

from: [info]ripp
date: Jun. 5., 2012 - 10:06 pm
#

nezinu, vai šis kvalificējas, bet mana vecmāmiņa (tēva māte), kas nomira savus padsmit gadus vēlāk, nekā vectēvs, viņas vīrs un kas (vecmāmiņa) bija visai neliela auguma sieviete (ne vairāk kā 147cm) teica - kapakmeni lielāku kā vīram. nu labi, sliktākajā gadījumā tik pat lielu, bet NE MAZĀKU. :)

Atbildēt


*Zeltene*

from: [info]coletya
date: Jun. 6., 2012 - 11:39 pm
#

Baigais trādi rīdi cēlās, kad radiniece gribēja, lai viņas brūtganu apglabā dzimtas kapos. Neviens to negribēja pieļaut. beigu beigās brūtgans atdus viņai metru zemāk kalniņā pie viņas kājām, jo tur bija vieta (ārpus dzimtas koka) un citu radinieku laikam īsti nebija or smthn.

Atbildēt