pajautaa

brēzu salus

« previous entry | next entry »
Apr. 7., 2009 | 06:00 pm
posted by: _alex in pajautaa

Beidzot tas brīdis ir klāt.

Diennaktī ienākas ~25l sulas.
Gribu zināt visu iespējamo ko ar viņu var darīt.
Vairums tiek saliets stikla pudelēs un ieskābināts atlikušajai vasarai, bet gribas arī ko citu.
Opis savā laikā taisīja no viņa 'šampi' viegli gāzēts, gards padzēriens bija, žvingulis ne sliktāks. Kāds receptīti nevar pačukstēt? Zinu, ka nekā sarežģīta nebija, ielēja tumšā pudelē, bērza zariņu, mazliet cukuru (par raugu neatminos), rupjmaizes garoziņu, un tumšā vietā uz pāris mēnešiem. Tas tā vispārīgi. Kāds varētu pateikt sīkāk, step-by-step? Negribās kādus 40l sačakarēt eksperimentējot :)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {24}

Strēlniece

from: [info]str
date: Apr. 7., 2009 - 06:17 pm
#

BĒRZU SULAS ŠAMPANIETIS

Reizēm no bērzu sulas gatavo arī pašbrūvētu šampanieti, ko var atkorķēt uz Jāņiem. Tad sulai pievieno nedaudz rauga, kas veicina spirta rūgšanu. Notiekot spirta rūgšanai, dzērienā veidojas ogļskābās gāzes burbulīši, un, ja pudelē kārtīgi iespundē korķi, pēc tam dzērienu var atkorķēt ar plaukšķi gluži kā dzirkstošo vīnu. Tomēr šādi raudzētā koka ūdenī alkohola koncentrācija būs neliela - rauga sēnīte lielākā tā ietekmē pati aizies bojā. Ne velti dabiskā vīnā alkohola nav vairāk par 11%. v

Atbildēt | Diskusija


_alex

from: [info]_alex
date: Apr. 7., 2009 - 06:46 pm
#

Nu bet konkrētāk? Cik ilgi, kas vēl jāliek klāt? Devas? Apstākļi?

Laikam jāparakājas krievu lapās.. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:14 pm
#

i nemocies nedz ar stikla pudelēm neko tamlīdzīgu

upeņu zars, var piecas rozīnes un dažs piemet citrona miziņu

visu šo sastellējam parastajās mangaļu (vai boržomi vai vienalga) pet pudelēs un iemetam tumšā vietā - nekas tur sabojāties pie šādas receptes nevar - un tā skābēšana arī ir tā šampja taisīšana - tikai pie šampja tā pet pudele neļauj tām gāzēm prom mukt

ja gribi šmigu vairāk - ēdamkarote cukura (bet neiesaku, var brāga sanākt) vari paeksperimentēt pats ar cukura daudzumu vienā pet vairāk citā vispār neko

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


_alex

from: [info]_alex
date: Apr. 7., 2009 - 07:26 pm
#

Nu PET pudelēs tā tiek darīts jau nezkuro gadu, un strebts pa 2l dienā (vienīgi netiek turēts baigā tumsā, vnk dārza būdā krēslā), nekāda reibuma nav, bet man vajag tieši to :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:34 pm
#

nopērc vīna raugu un piemet sauju cukura

tik laikam jādabon tā pienskābās rūgšanas garša pa priekšu raudzējot - savādāk nebūs tā garša

IMHO kā vīnus taisījis domāju ka pa priekšu PET sataisi sulu skābētu, tad sauju cukura, korķa devu šķidrā vīna rauga un atpakaļ pet pudelē ar korķi virsū

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:35 pm
#

http://bioefekts.times.lv/

prasīt vīna raugu

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


_alex

from: [info]_alex
date: Apr. 7., 2009 - 07:37 pm
#

ahaa.. i see. Kur to vīna raugu sadabūt?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:39 pm
#

es taču linku iedevu - tur kontakti ;)

Biķernieku iela 121
Rīga, LV-1021
Tālr. 7538499

Nometņu iela 26 (pagalmā)
Rīga, LV-1048
Tālr. 7619157, 9233947

kaut arī dzīvo patālu no rīgas, tak kāds jau braukā kaut kur garām

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:51 pm
#

vo! kā saka, jo dziļāk mežā jo vairāk maliķu!

reko raksta vispār un konkrēti par raugiem vīna speci: pirms vīnu taisīt vajadzēs pasterizēt sulu - čakars ;)

http://www.saimnieks.lv/index.php?obj=114&sub=4&detail=0&id=2632

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


_alex

from: [info]_alex
date: Apr. 7., 2009 - 08:02 pm
#

Pasterizēt mans vectēvs toč nav pasterizējis, mamma atceras, esot pa taisno no meža sula gāzta pudelēs, kkas piešauts klāt un uz pāris mēnešiem tumsā.. bet kas ir TAS un cik daudz.. utt... :/ žēl, ka opis vairs nav runājams :(
A tai rakstā nekas nav minēts tieši par bērza sulām... moska tām nevajag :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:24 pm
#

par maizi esmu dzirdējis skābputras raudzēšanā izmanto šķēli rupjmaizes - pie sulām mūsu krajos nemeta gan!

par upeņu zariņu - jāņem tāds kuram ir pumpuri - pumpuros dzīo tās rauga baktērijas

Atbildēt | Iepriekšējais


only after dark

from: [info]tvarj
date: Apr. 7., 2009 - 06:18 pm
#

nu vinjas var uudens vietaa izmantot - zupas vaariit, meerces taisiit :)

Atbildēt


Puce

from: [info]puce
date: Apr. 7., 2009 - 06:19 pm
#

Bērza zariņa vietā labāk likt upeņu.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]affair
date: Apr. 7., 2009 - 06:20 pm
#

dēm - nepaspēju pirmais :D

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]affair
date: Apr. 7., 2009 - 06:19 pm
#

labāk upenes, nevis bērza zariņu

Atbildēt


flog

from: [info]flog
date: Apr. 7., 2009 - 07:33 pm
#

klau, neticēsi, bet man ir viena kolosāla ideja - http://klab.lv/community/pajautaa/5114181.html

varbūt pāris litrus par skaistām acīm var sarunāt? (:

Atbildēt | Diskusija


_alex

from: [info]_alex
date: Apr. 7., 2009 - 07:37 pm
#

Cik skaistas tās actiņas ir? :)

Bet ja nopietni, tad visu varētu sarunāt, bet es dzīvoju ~ 60km no Rīgas. ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]redrum
date: Apr. 7., 2009 - 07:38 pm
#

http://www.zemnieks.info

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


_alex

from: [info]_alex
date: Apr. 7., 2009 - 07:40 pm
#

A šite uzmanīgi, paziņu lokā ir cilvēki, kas tirgo bērzu sulas 1:3 atškaidītas ar filtrētu ūdeni.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


 aizdedzies!

from: [info]sin
date: Apr. 7., 2009 - 08:52 pm
#

es viņu vietā būtu tīru ūdeni tirgojis.. tapat tie pilsētnieki neko nejēdz! :D

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]redrum
date: Apr. 7., 2009 - 07:40 pm
#

Pašam ir doma nākotnē nosūkt bērzu plantāciju un iemēģināt kļavu sīrupa bērzisko versiju. Jā, tāds esot :) Vienīgi baigi daudz sulas vajag, jo cik lasiju netā (sen gan), ka 1:600 attiecība sanākot, tāpēc uber dārgs tas sīrups.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]redrum
date: Apr. 7., 2009 - 07:42 pm
#

Sorē, kļūdijos: [i]requiring about 80 to 110 liters of sap to produce one liter of syrup (more than twice that needed for maple syrup)[/i]

http://en.wikipedia.org/wiki/Birch_syrup

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


_alex

from: [info]_alex
date: Apr. 7., 2009 - 07:43 pm
#

Heh.. njaa, interesanti varētu būt, bet man īpaši nepiedūra kļavu sīrups.
Gribu vai nu svaigas bērzu sulas, vai šmigainas, citādas man ne visai :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]redrum
date: Apr. 7., 2009 - 07:47 pm
#

vari mekleet arii birch beer :P

Atbildēt | Iepriekšējais