brēzu salus
« previous entry | next entry »
Apr. 7., 2009 | 06:00 pm
posted by: _alex in pajautaa
Beidzot tas brīdis ir klāt.
Diennaktī ienākas ~25l sulas.
Gribu zināt visu iespējamo ko ar viņu var darīt.
Vairums tiek saliets stikla pudelēs un ieskābināts atlikušajai vasarai, bet gribas arī ko citu.
Opis savā laikā taisīja no viņa 'šampi' viegli gāzēts, gards padzēriens bija, žvingulis ne sliktāks. Kāds receptīti nevar pačukstēt? Zinu, ka nekā sarežģīta nebija, ielēja tumšā pudelē, bērza zariņu, mazliet cukuru (par raugu neatminos), rupjmaizes garoziņu, un tumšā vietā uz pāris mēnešiem. Tas tā vispārīgi. Kāds varētu pateikt sīkāk, step-by-step? Negribās kādus 40l sačakarēt eksperimentējot :)
Diennaktī ienākas ~25l sulas.
Gribu zināt visu iespējamo ko ar viņu var darīt.
Vairums tiek saliets stikla pudelēs un ieskābināts atlikušajai vasarai, bet gribas arī ko citu.
Opis savā laikā taisīja no viņa 'šampi' viegli gāzēts, gards padzēriens bija, žvingulis ne sliktāks. Kāds receptīti nevar pačukstēt? Zinu, ka nekā sarežģīta nebija, ielēja tumšā pudelē, bērza zariņu, mazliet cukuru (par raugu neatminos), rupjmaizes garoziņu, un tumšā vietā uz pāris mēnešiem. Tas tā vispārīgi. Kāds varētu pateikt sīkāk, step-by-step? Negribās kādus 40l sačakarēt eksperimentējot :)
from: str
date: Apr. 7., 2009 - 06:17 pm
#
Reizēm no bērzu sulas gatavo arī pašbrūvētu šampanieti, ko var atkorķēt uz Jāņiem. Tad sulai pievieno nedaudz rauga, kas veicina spirta rūgšanu. Notiekot spirta rūgšanai, dzērienā veidojas ogļskābās gāzes burbulīši, un, ja pudelē kārtīgi iespundē korķi, pēc tam dzērienu var atkorķēt ar plaukšķi gluži kā dzirkstošo vīnu. Tomēr šādi raudzētā koka ūdenī alkohola koncentrācija būs neliela - rauga sēnīte lielākā tā ietekmē pati aizies bojā. Ne velti dabiskā vīnā alkohola nav vairāk par 11%. v
Atbildēt | Diskusija
from: _alex
date: Apr. 7., 2009 - 06:46 pm
#
Laikam jāparakājas krievu lapās.. :)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:14 pm
#
upeņu zars, var piecas rozīnes un dažs piemet citrona miziņu
visu šo sastellējam parastajās mangaļu (vai boržomi vai vienalga) pet pudelēs un iemetam tumšā vietā - nekas tur sabojāties pie šādas receptes nevar - un tā skābēšana arī ir tā šampja taisīšana - tikai pie šampja tā pet pudele neļauj tām gāzēm prom mukt
ja gribi šmigu vairāk - ēdamkarote cukura (bet neiesaku, var brāga sanākt) vari paeksperimentēt pats ar cukura daudzumu vienā pet vairāk citā vispār neko
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: _alex
date: Apr. 7., 2009 - 07:26 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:34 pm
#
tik laikam jādabon tā pienskābās rūgšanas garša pa priekšu raudzējot - savādāk nebūs tā garša
IMHO kā vīnus taisījis domāju ka pa priekšu PET sataisi sulu skābētu, tad sauju cukura, korķa devu šķidrā vīna rauga un atpakaļ pet pudelē ar korķi virsū
Atbildēt | Iepriekšējais
from: eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:35 pm
#
prasīt vīna raugu
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: _alex
date: Apr. 7., 2009 - 07:37 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:39 pm
#
Biķernieku iela 121
Rīga, LV-1021
Tālr. 7538499
Nometņu iela 26 (pagalmā)
Rīga, LV-1048
Tālr. 7619157, 9233947
kaut arī dzīvo patālu no rīgas, tak kāds jau braukā kaut kur garām
Atbildēt | Iepriekšējais
from: eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:51 pm
#
reko raksta vispār un konkrēti par raugiem vīna speci: pirms vīnu taisīt vajadzēs pasterizēt sulu - čakars ;)
http://www.saimnieks.lv/index.php?obj=1
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: _alex
date: Apr. 7., 2009 - 08:02 pm
#
A tai rakstā nekas nav minēts tieši par bērza sulām... moska tām nevajag :)
Atbildēt | Iepriekšējais
from: eermaniitis
date: Apr. 7., 2009 - 07:24 pm
#
par upeņu zariņu - jāņem tāds kuram ir pumpuri - pumpuros dzīo tās rauga baktērijas
Atbildēt | Iepriekšējais
from: tvarj
date: Apr. 7., 2009 - 06:18 pm
#
Atbildēt
from: puce
date: Apr. 7., 2009 - 06:19 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: affair
date: Apr. 7., 2009 - 06:20 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: affair
date: Apr. 7., 2009 - 06:19 pm
#
Atbildēt
from: flog
date: Apr. 7., 2009 - 07:33 pm
#
varbūt pāris litrus par skaistām acīm var sarunāt? (:
Atbildēt | Diskusija
from: _alex
date: Apr. 7., 2009 - 07:37 pm
#
Bet ja nopietni, tad visu varētu sarunāt, bet es dzīvoju ~ 60km no Rīgas. ;)
Atbildēt | Iepriekšējais
from: redrum
date: Apr. 7., 2009 - 07:38 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: _alex
date: Apr. 7., 2009 - 07:40 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: sin
date: Apr. 7., 2009 - 08:52 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: redrum
date: Apr. 7., 2009 - 07:40 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: redrum
date: Apr. 7., 2009 - 07:42 pm
#
http://en.wikipedia.org/wiki/Birch_syru
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: _alex
date: Apr. 7., 2009 - 07:43 pm
#
Gribu vai nu svaigas bērzu sulas, vai šmigainas, citādas man ne visai :D
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: redrum
date: Apr. 7., 2009 - 07:47 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais