augļu uzturvērtība
« previous entry | next entry »
Okt. 5., 2022 | 07:50 pm
posted by: ulvs in pajautaa
Labvakar, cienītās dāmas un godātie kungi.
Šodien, pusdienās ēdot banānu un bumbieri, aizdomājos par sekojošo. Kā ir augļu pasaulē - vai auglim mainās uzturvērtība, balstoties uz tā brieduma faktoru? Proti, vai tikko no koka nokritušam ābolam ir tāda pati uzturvērtība (teiksim, cukura daudzums), salīdzinot ar ābolu, kas ir nedēļu atradies augļu grozā? Tāpat arī ar banāniem - vai vēl nenobriedis, mazliet zaļgans banāns uzturvērtības ziņā būs tāds pats kā tas banāns, kas jau ir nedaudz mīksts?
Paldies!
Šodien, pusdienās ēdot banānu un bumbieri, aizdomājos par sekojošo. Kā ir augļu pasaulē - vai auglim mainās uzturvērtība, balstoties uz tā brieduma faktoru? Proti, vai tikko no koka nokritušam ābolam ir tāda pati uzturvērtība (teiksim, cukura daudzums), salīdzinot ar ābolu, kas ir nedēļu atradies augļu grozā? Tāpat arī ar banāniem - vai vēl nenobriedis, mazliet zaļgans banāns uzturvērtības ziņā būs tāds pats kā tas banāns, kas jau ir nedaudz mīksts?
Paldies!
from: gnidrologs
date: Okt. 5., 2022 - 08:01 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: ulvs
date: Okt. 5., 2022 - 08:30 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: resort
date: Okt. 5., 2022 - 08:46 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: ulvs
date: Okt. 5., 2022 - 09:36 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: begemots
date: Okt. 5., 2022 - 09:39 pm
#
Bet kā tieši kuram auglim, atbilstoši jāgūglē.
Mans pieņēmums ir, ka visgatavākie augļi satur visvairāk cukura (loģiski, tāpēc mums tie skaitās visgatavākie), neatkarīgi no tā, kā nogatavojušies.
Vai un kā mainās šķiedrvielas, miecvielas, u.c./u.tml, un kā tas ietekmē uzturvērtību, neņemos pat pieņemt.
Atbildēt
from: gnidrologs
date: Okt. 5., 2022 - 09:49 pm
#
Atbildēt
from: az
date: Okt. 6., 2022 - 09:40 am
#
rekur arī some paper about that
Abstract.Using the compartmental analysis method, the distribution of sucrose, glucose, and fructose and their efflux from
the free space, cytoplasm, and vacuole were determined in Nyoho strawberries (Fragaria ×ananassa Duch.) picked 25 or
35 days after pollination (DAP). At both stages, >70% of total sugar accumulated in the vacuole. Concentration of sugar
in the free space increased from 167 mM in fruit at 25 DAP to 217 mM at 35 DAP, whereas that within the cell (cytoplasm
+ vacuole) increased from 233 to 352 mM. Permeability of the plasma membrane to sucrose, glucose, and fructose was
higher than that of the tonoplast and, except for that of fructose, the permeability of the plasma membrane to sugars
increased with fruit maturation. ABA at 10–5 M compared to 10–4 M restricted the release of all sugars from fruit discs and
was due mainly to reduced efflux across the plasma membrane rather than the tonoplast. Thus ABA may stimulate the
accumulation of sugars in fruit flesh by restricting their efflux. Chemical name used: abscisic acid (ABA)
pieņemu, ka līdzīgi procesi var būt arī citos augos
Atbildēt
from: veed_logs
date: Okt. 6., 2022 - 12:23 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: covid_19
date: Okt. 6., 2022 - 12:48 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: m_x
date: Okt. 6., 2022 - 05:32 pm
#
Atbildēt