pajautaa

augļu uzturvērtība

« previous entry | next entry »
Okt. 5., 2022 | 07:50 pm
posted by: ulvs in pajautaa

Labvakar, cienītās dāmas un godātie kungi.

Šodien, pusdienās ēdot banānu un bumbieri, aizdomājos par sekojošo. Kā ir augļu pasaulē - vai auglim mainās uzturvērtība, balstoties uz tā brieduma faktoru? Proti, vai tikko no koka nokritušam ābolam ir tāda pati uzturvērtība (teiksim, cukura daudzums), salīdzinot ar ābolu, kas ir nedēļu atradies augļu grozā? Tāpat arī ar banāniem - vai vēl nenobriedis, mazliet zaļgans banāns uzturvērtības ziņā būs tāds pats kā tas banāns, kas jau ir nedaudz mīksts?

Paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {10}

gnidrologs

from: [info]gnidrologs
date: Okt. 5., 2022 - 08:01 pm
#

Tu pusdienās ēdi tikai banānu un bumbieri?

Atbildēt | Diskusija


Manas dzīves atskaņu almanahs

from: [info]ulvs
date: Okt. 5., 2022 - 08:30 pm
#

Atbildēt | Iepriekšējais


resort

from: [info]resort
date: Okt. 5., 2022 - 08:46 pm
#

Ja mēs pieņemam, ka sapuvušam banānam nav tā pati uzturvērtība, kas nesapuvušam, tad, loģiski, ka, laikam ejot, uzturvērtība mainās. Jautājums, kā izskatās tā līkne laikā...

Atbildēt | Diskusija


Manas dzīves atskaņu almanahs

from: [info]ulvs
date: Okt. 5., 2022 - 09:36 pm
#

Jā, es loģiski tik tālu tiku, ka banānā palielinās fruktozes(?) daudzums. Radās vēlme pavaicāt par visu komplektu.

Atbildēt | Iepriekšējais


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Okt. 5., 2022 - 09:39 pm
#

Nē, nav, jo visos augļos norit attiecīgi nobriešanas un pūšanas procesi. Augi un to daļas jebkurā brīdī ir kaut kādos procesos, līdz pārstāj būt vispār.

Bet kā tieši kuram auglim, atbilstoši jāgūglē.

Mans pieņēmums ir, ka visgatavākie augļi satur visvairāk cukura (loģiski, tāpēc mums tie skaitās visgatavākie), neatkarīgi no tā, kā nogatavojušies.

Vai un kā mainās šķiedrvielas, miecvielas, u.c./u.tml, un kā tas ietekmē uzturvērtību, neņemos pat pieņemt.

Atbildēt


gnidrologs

from: [info]gnidrologs
date: Okt. 5., 2022 - 09:49 pm
#

kad banāns resnāks tad barojošāks

Atbildēt


az

from: [info]az
date: Okt. 6., 2022 - 09:40 am
#

par grozu nav ideju, bet zemeņu audzētājs man stāstīja, ka pirmās zemenes vienmēr satur vairāk ūdens, mazāk cukura, un, augam nobriestot un tuvojoties ražas beigām, proporcija mainās.
rekur arī some paper about that
Abstract.Using the compartmental analysis method, the distribution of sucrose, glucose, and fructose and their efflux from
the free space, cytoplasm, and vacuole were determined in Nyoho strawberries (Fragaria ×ananassa Duch.) picked 25 or
35 days after pollination (DAP). At both stages, >70% of total sugar accumulated in the vacuole. Concentration of sugar
in the free space increased from 167 mM in fruit at 25 DAP to 217 mM at 35 DAP, whereas that within the cell (cytoplasm
+ vacuole) increased from 233 to 352 mM. Permeability of the plasma membrane to sucrose, glucose, and fructose was
higher than that of the tonoplast and, except for that of fructose, the permeability of the plasma membrane to sugars
increased with fruit maturation. ABA at 10–5 M compared to 10–4 M restricted the release of all sugars from fruit discs and
was due mainly to reduced efflux across the plasma membrane rather than the tonoplast. Thus ABA may stimulate the
accumulation of sugars in fruit flesh by restricting their efflux. Chemical name used: abscisic acid (ABA)

pieņemu, ka līdzīgi procesi var būt arī citos augos

Atbildēt


veed_logs

from: [info]veed_logs
date: Okt. 6., 2022 - 12:23 pm
#

Ābola vai banāna uzturvērtību veido ogļhidrāti (cukurs), tauku vai olbaltumvielu tur nav. Ja cukura daudzums palielinās auglim atrodoties augļu grozā vai uz zemes un nogatavinoties, tad uzturvērtībā arī attiecīgi mainās (vairāk cukura, vairāk kaloriju). No kuriens tas auglis ņem vairāk cukura, ja vairs nav piestiprinājies pie koka, es nezinu, acīmredzot notiek ķīmiski procesi pašā auglī. Bet tas, ka ir augļi, kas nogatavinās un kļūst saldāki, laikam ir skaidrs. Tātad, jāsecina, ka šie ķīmiskie procesi notiek un uzturvērtība mainās.

Atbildēt | Diskusija


covid_19

from: [info]covid_19
date: Okt. 6., 2022 - 12:48 pm
#

ciete sadalās cukuros fermentu iedarbībā

Atbildēt | Iepriekšējais


Max

from: [info]m_x
date: Okt. 6., 2022 - 05:32 pm
#

tikko nokritušam ābolam būs vairāk minerālvielu un vitamīnu, jo tie noteikti sāk zust.

Atbildēt