pajautaa

Pārtikas kodes

« previous entry | next entry »
Jul. 19., 2017 | 04:20 pm
posted by: far_away in pajautaa

Atvedu no omes kaltētus ābolus, izrādījās, ka tajos dzīvo pārtikas kodes. Ābolus izmetu, bet kodes jau paspējušas savairoties, lidinās virtuvē ap skapīšiem, un tiktāl izķert nav izdevies ne man, ne kaķiem, pie tam, ir aizdomas, ka jau tikušas pie miltiem un citiem produktiem, šodien skapītī pāris lidinājās. :( Kā tikt no kodēm vaļā? Apsveru domu izmest visas miltu, mannas, tējas paciņas un likt jaunos produktus tikai ledusskapī, bet ir kaut kādi tautas vai veikalos atrodami efektīvi līdzekļi, kā viņas apturēt? Ja viņām nebūs nekā ēdama (mana pārtika), dzīvos tik un tā pie manis?

Internets pilns ar padomiem, bet gribu praksē pārbaudītas receptes.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {24}

crescendo

from: [info]crescendo
date: Jul. 19., 2017 - 05:39 pm
#

Visu beramo uz vismaz 2 diennaktīm saldētavā, ja nav jau redzama nikna infestācija.

Pēc pāris mēnešiem būs labāk.

Atbildēt | Diskusija


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Jul. 19., 2017 - 11:23 pm
#

Pāris mēneši izklausās šaumīgi, bet pēc pārējiem ieteikumiem izklausās, ka tā arī būs. Es domāju mest rīt visu ēdienu ārā, vismaz visu, kas ir atvērts. Neatvērto varētu salikt saldētavā, bet man nav ne jausmas, kas notiek ar saldētām auzu pārslām vai lēcām. :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jul. 19., 2017 - 11:50 pm
#

Auzu pārslām pilnīgi nekas slikts nenotiek. Es cenšos visus miltus, auzu pārslas, griķu klimas. putraimus laist caur saldētav tieši šī iemesla dēļ. Pēc tam caurspīdīgā traukā, laicīgai bojājumu pamanīšanai, vai arī glabājas ledusskapī )bet ne saldētāvā).
Par lēcām nez, neesmu iedomājusies arī tās saldēt, kaut kā kožu interese nav novērota - bet lēcas man vienmēr nelielās kārbās.

Nav tā, ka pāris mēnešus lidināsies apkārt_daudz_, vienkārši kamēr visas esošās kūniņas-olas-tārpi izšķilsies un nobeigsies. Protams, ja to laikā kaut ko atradīs, tad sāksies no sākuma.

Atbildēt | Iepriekšējais


Dūda

from: [info]zhagata
date: Jul. 19., 2017 - 06:23 pm
#

Pirmkārt izlīmēt slazdus paredzētus pārtikas kodēm.

Otrkārt pārciltāt pilnīgi visu pārtiku, kas ir plauktos, arī garšvielas, lai pārbaudītu vai tur nav ieperinājušās. Visu glābjamo ļoti hermētiskos iepakojumos (aizvākojamās burkas ar gumijas blīvi piemēram) vai arī miskastē. Kodes ir nežēlīgas, ieperināties pat var salvešu iepakojumā :(

Atbildēt | Diskusija


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Jul. 19., 2017 - 11:18 pm
#

Kur tādus slazdus var nopirkt? Depo varētu būt?

Mani pārsteidza tas, ka viņas tiešām tiek klāt visam. Man viss ēdiens ir skapīšos, tas nelaimīgais kaltēto ābolu maiss bija uz galda, bet kaut kā jau tās kodes paspēja ielīst skapīšos. Un tā kā tur šorīt lidinājās vismaz sešas vai septiņas, es domāju, ka jāmet vien viss ārā. :(

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dūda

from: [info]zhagata
date: Jul. 20., 2017 - 01:04 am
#

Depo ir. Arī cenuklubā ir.

Tas padoms atdot kādam, nu nēēēēē. Tur taču ne tikai kāpuri un tīkli, bet arī kožu kakas!!!! Es kad pārcilāju katru lietu, man rokas trīcēja no šausminošajiem tīkliem ar kāpuriem. Es nespētu kādam atdot. Vienkārši metu miskastē un nesu uz konteineri, lai nepaspēj izlīst no maisa un iešmaukt kaut kur atpakaļ.

Man bija pilnīgi vienalga, kāda dārguma lieta tā ir, es neeksperimentēju ar nekādu atsaldēšanu ledusskapī, jo citēju "Dzīves ilgums - kode: 2-3 nedēļas, kāpurs: apm. 60 dienas (kūniņas spēj pārziemot)." PĀRZIEMOT, KARL!

Kodes pat var izplesties vasaras laikā caur atvērtiem logiem pie kaimiņiem, un vice versa, tad tā sērga vispār kļūs neapturama, jo var gadīties, ka kaimiņi nav tik cītīgi kožu nīdētāji.
Visbiežāk mājsaimniecībās sastopamā suga - Pārtikas svilnis (Plodia interpunctella), citas sugas – Miltu svilnis (Ephestia kuehniella), noliktavas kode (Ephestia elutella).
Lielums - kode: 6-9,3 mm, pieaudzis kāpurs: 15-17 mm.

Vairošanās - mātīte izdēj 50-400 olas; parasti gada laikā izaug divas paaudzes.
Barība - sausi pārtikas līdzekļi kā žāvēti augļi, rieksti, labība, šokolāde, tēja.
Kaitējums - pārtikas līdzekļu piesārņošana ar tīkliem, fekālijām, kāpuru ādām un beigtiem kāpuriem.
Apkarošana – invāzijas konstatēšana un apkarošana ar feromona slazdiem, bojāto pārtikas līdzekļu iznīcināšana un skapja dezinficēšana.

Kožu slazdi pievilina ar feromoniem kožu tēviņus, tie kas pielipuši nevar pavairot populāciju, bet protams, visi nepielīp.

Atbildēt | Iepriekšējais


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jul. 19., 2017 - 11:51 pm
#

Pat aromatizētās tabakas iepakojumā. Tās kodes nezin, ka tabaka ir insekticīds.

Slazdi pārsvarā ir ar dekektoru funkciju - t.i. lai tu laicīgi pamanītu, ka atkal ir kaut kas ieviesies, bet ne ar 'izlīmē, un kodes pazudīs'. Diemžēl.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


lavendera

from: [info]lavendera
date: Jul. 20., 2017 - 08:01 am
#

Manējās pazuda. slazdi gan kopš toreizējā kožu uzlidojuma virtuvē neredzamā vietā stāv pielīmēti vienmēr (dažkārt kādu nabaga kožu vīrieti noķer).
Ar garantiju slazdi ir nopērkami deratizācijas un dezinsekcijas līdzekļu veikalā Barona-Tallinas stūri (ieeja no Tallinas ielas) un vēl bija stacijas tunelī attiecīgajā kioskā.

Atbildēt | Iepriekšējais


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Jul. 19., 2017 - 11:03 pm
#

Es nepiegāju šim ļoti rūpīgi (neizmetu visu, nepārbaudīju pilnīgi visu) un man šī problēma vilkās daudzus mēnešus. Mazgāju ar etiķi visus plauktus. Manām kodēm garšoja nevis milti, bet rieksti, godži ogas un jo dārgāki pārtikas produkti, jo labāk.

Atbildēt | Diskusija


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Jul. 19., 2017 - 11:21 pm
#

Tāds laikam ir mans plāns, izmest pilnīgi visu (kas ir bēdīgi, skapīšos ir tik daudz ēdiena) un izmazgāt plauktus, uzlikt līmējamos slazdus, likt visu ēdienu ledusskapī. Cerams, ka tas nevilskies pārāk ilgi, bet mamma jau mani biedē ar to, ka tās kodes atgriežas, pat ja mēnešiem nav redzētas. :/

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Jul. 19., 2017 - 11:23 pm
#

Tiešām atgriežas un pat pārvācas uz citu dzīvokli līdzi. Iesaku, nevis mest mistkastē, bet nolikt blakus - paēdināt trūkumscietējus, ja Tavā rajonā tādi ir.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Jul. 19., 2017 - 11:26 pm
#

Es parasti tā daru ar pāri palikušo ēdienu (nolieku maisā pie mistkastes), bet, ja tur jau iekšā ir kožu kāpuri (kurus es nepamanu), tas nebūs kaitīgi ēdājam?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jul. 19., 2017 - 11:54 pm
#

Proteīns takš.

Nē, nekas slikts nav nejauši apēdot, nav viņi indīgi, slimības nepārnēsā. Milti laikam var rūgti palikt un nu ē.. neestētiski šitā biš. Divās diennaktīs ledskapī tie kāpuri/kūniņas/oliņas teorētiski iet bojā un tālāk nevairojas.

Atbildēt | Iepriekšējais


putns

from: [info]dumshputns
date: Jul. 20., 2017 - 12:06 am
#

Tāds lāča pakalpojums sanāk: nabags paēdīs, pataupīs, un drīz vien arī viņam nāksies visu pataupīto nahrenizēt. Vai dzīvot ar kodēm.

Atbildēt | Iepriekšējais


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Jul. 20., 2017 - 09:08 am
#

Paldies visiem par padomiem un idejām. Cīnīšos, cerams, ka izdosies tikt vaļā. :/

Atbildēt


puscilvēks pusnecilvēks

from: [info]neetiski
date: Jul. 20., 2017 - 09:39 am
#

Pirmkārt, protams, izmest visu bojāto (es, kā daudzi, parējo saliku ledusskapī).
Un tad ir jaizmazgā VISI plaukti un pakši/stūri ap tiem. Pievērs uzmanību detaļām (mums mājās bija plasatmasas uzlikas, kas maskēja plauktu savienojumus, zem tām atradās īsta oliņu paradīze)! Sākumā, viss jāizsūc ar putekļu sūcēju (šim gadījumam tiešām iesaku aizņemties, ja nav). Tad mazgā ar maksimāli karstu ūdeni ar balinātāju (var arī etiķi, es izvēlējos stiprako). Kad viss sauss,, var likt atpakaļ produktus noslēgtos traukos, izmantoju arī tās "sprādzes" ar ko aizspiež maisiņus, ja nav brīvas burkas, un viss ir ok.

Atbildēt | Diskusija


puscilvēks pusnecilvēks

from: [info]neetiski
date: Jul. 20., 2017 - 09:42 am
#

Jā un slazdus var ielikt tad prevensijai (ar garantiju ir arī Depo). Ja kodes atgriežas, dari visu to pašu vēlreiz. Galvenais, uzreiz kā redzi vienu kodi. Gada laikā šitas ir darīts kādas 2 - 3 reizes, tagad nevienas nav.

Atbildēt | Iepriekšējais


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Jul. 20., 2017 - 09:54 am
#

Man ir daudz metāla bundžas ar vākiem, kur turu produktus (kafija u.t.t.), mēģinu saprast, vai ir gana noslēgtas. :D Es jau sen gribēju pinterest virtuvi ar smukām burciņām un produktiem tajās, nu būs iemesls uztaisīt. :D Visvairāk jau žēl pārtikas, bet riskēt un kaut ko atstāt negribas.

Man problēma ir tā, ka skapis ir tuvu griestiem, iekšpusi es izmazgāt un aizsniegt varu, bet skapja augšu aizsniegt nekādi nesanāk arī pakāpjoties, būs jāaizņemas ne tikai putekļu sūcējs, bet trepes.

Trakums vienkārši, jārunā ar omi, citādi es viņas noteikti regulāri atvedīšu no laukiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


puscilvēks pusnecilvēks

from: [info]neetiski
date: Jul. 20., 2017 - 10:57 am
#

Cik vari izsūc arī tur, pievērs arī uzmanību griestiem - mazi, brūni pleķīši. Nu man tējas uzn garšvielas stāv arī dažās parastās burciņās un šis tas ir ir ar aizvērts ar tiem klipšiem un viss ir ok. Galvenais, miltus un tādas lietas pārbērt, neturēt tajos papīra maisos un garšvielas, tējas, kafijas turēt trauciņos, tās, kas paliek plastmass paciņās aizklipsēt. (Kodes var ievest arī no veikala)

Atbildēt | Iepriekšējais


mākonis debesīs

from: [info]negaisiic
date: Jul. 20., 2017 - 01:11 pm
#

vispirms skaties, kur te mošķi tiešām ieviesušies - tos kāpurus miltos u.c. produktos var gluži labi samanīt.
izmet ārā visu, kur tiešām ir mošķi, kā arī to, kur ir aizdomas par tādu esamību.
jauniegādātos produktus glabā stikla burkās ar skrūvējamiem vākiem - ļoti iedarbīgi, pārskatāmi un ērti, arī gadījumos, ja netīšām ar veikalā iegādātām eko-šmeko klijām atnes mājās nākamo mošķu paaudzi, jo visas tā arī nosprāgs tajā burkā, neko citu vairs netraumējot.

Atbildēt


from: [info]iguaana
date: Jul. 20., 2017 - 10:34 pm
#

periodiski cīnos ar šo sērgu un diemžēl atklāju, ka tiklīdz silts laiks- reāli redzu, ka viņas lido iekšā pa logu . esmu redzējusi kāpņu telpā un ir aizdoma, ka kaimiņiem ir midzenis. bet tiklīdz kaut kas nešķiet tīrs- inventerizācija maksimāla. visu arā!! un to,ko šausmīgi žēl un liekas, ka tur nekā nav- to saldētavā.
iet ari cauri metāla vāciņu maliņām un plastmasam. der tikai stikla trauki, burkas, kuros visu turu.
arī visu laiku skapīšos turu tās kožu līmenītes un ik pa laikam pielīp kāda.

Atbildēt | Diskusija


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Jul. 20., 2017 - 11:33 pm
#

mjā, man mamma arī saka, ka kaimiņiem ir kodes, ar kurām necinās, un mammai virtuvē periodiski uzrodas caur ventilācijas šahtu, un tad vienmēr viss no jauna sākas. :/ zinu, ka mamma tur visu tikai burkās un/vai ledusskapī (es nekad nebiju pajautājusi, kāpēc :D), izskatās, ka tā arī man būs jādara. kožu līmlentes šodien sapirku, ķeršos klāt rīt skapīšu tīrīšanai, ēdienu jau izmetu, tagad jāmazgā un jāaplīmē viss. burkas arī nopirku, tās, kas hermētiski noslēdzas. droši vien tāpat likšu visus jaunos produktus ledusskapī, pat ar burkām.

man tagad ir bail ēst jebko, pat ja izskatās, ka tur vēl nav tikušas, kaut kā šķērmi ap dūšu paliek. :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


princese uz zirņa

from: [info]grao
date: Jul. 21., 2017 - 08:04 am
#

No kožu ieesanas nemirst. Mana bērnības trauma ir, ka vectētiņš uz mani dusmojās, ka nevaru tādus griķus ieēst ar kāpuriem. Viņš auga trūcīgā ģimenē, kur tādu štruntu dēļ neviens ēdienu ārā nemeta,un pirka griķus 50kg maisā, lai drusku lētāk sanāk.

Ja kaut kas īpaši dārgs, tad ledusskapis vien nelīdzēs, vajag saldētavu. Saldetiem rīsiem nav ne vainas, starp citu.

Skapīti tīrot izņem arī plauktinus. Vēl manā mājā kožu audzētava ir tosteris, tur sakrīt apakšā maizes drupačas.

Pie pirmās invāzijas visu izmetu, tagad man stāv kožu lamatas (drogās pirku) un pārāk nestresoju. Kaut jur viņām ir pereklitis, ik pa laikam kāda pielīp, bet produktos nekas nav redzams. Darbu sarakstā ir ielikts iztīrīt tosteri un apskatīt arī tālās burciņas :D

Apsveicu ar smukām jaunām burkām!

Atbildēt | Iepriekšējais


sajūtu cilvēks

from: [info]vacatio
date: Jul. 22., 2017 - 11:03 am
#

Es izmetu gandrīz visu kas bija skapīšos, atstāju tikai to, kas bija nesen pirkts un skaidri redzma,s ka vēl nebija apsēsts - to vius stingri aiztaisīju ciet - burciņās vai dubultos maisiņos. Plauktus izslaucīju ar mitru lupatu un viņas diezgan ātri pazuda. Vēl kād=u nedēļu gan manīju pa kādai lidināmies, bet pēc tam pazuda un nav nākušas atpakaļ.

Atbildēt