pajautaa

Pārtikas kodes

« previous entry | next entry »
Jul. 19., 2017 | 04:20 pm
posted by: far_away in pajautaa

Atvedu no omes kaltētus ābolus, izrādījās, ka tajos dzīvo pārtikas kodes. Ābolus izmetu, bet kodes jau paspējušas savairoties, lidinās virtuvē ap skapīšiem, un tiktāl izķert nav izdevies ne man, ne kaķiem, pie tam, ir aizdomas, ka jau tikušas pie miltiem un citiem produktiem, šodien skapītī pāris lidinājās. :( Kā tikt no kodēm vaļā? Apsveru domu izmest visas miltu, mannas, tējas paciņas un likt jaunos produktus tikai ledusskapī, bet ir kaut kādi tautas vai veikalos atrodami efektīvi līdzekļi, kā viņas apturēt? Ja viņām nebūs nekā ēdama (mana pārtika), dzīvos tik un tā pie manis?

Internets pilns ar padomiem, bet gribu praksē pārbaudītas receptes.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {24}

Dūda

from: [info]zhagata
date: Jul. 20., 2017 - 01:04 am
#

Depo ir. Arī cenuklubā ir.

Tas padoms atdot kādam, nu nēēēēē. Tur taču ne tikai kāpuri un tīkli, bet arī kožu kakas!!!! Es kad pārcilāju katru lietu, man rokas trīcēja no šausminošajiem tīkliem ar kāpuriem. Es nespētu kādam atdot. Vienkārši metu miskastē un nesu uz konteineri, lai nepaspēj izlīst no maisa un iešmaukt kaut kur atpakaļ.

Man bija pilnīgi vienalga, kāda dārguma lieta tā ir, es neeksperimentēju ar nekādu atsaldēšanu ledusskapī, jo citēju "Dzīves ilgums - kode: 2-3 nedēļas, kāpurs: apm. 60 dienas (kūniņas spēj pārziemot)." PĀRZIEMOT, KARL!

Kodes pat var izplesties vasaras laikā caur atvērtiem logiem pie kaimiņiem, un vice versa, tad tā sērga vispār kļūs neapturama, jo var gadīties, ka kaimiņi nav tik cītīgi kožu nīdētāji.
Visbiežāk mājsaimniecībās sastopamā suga - Pārtikas svilnis (Plodia interpunctella), citas sugas – Miltu svilnis (Ephestia kuehniella), noliktavas kode (Ephestia elutella).
Lielums - kode: 6-9,3 mm, pieaudzis kāpurs: 15-17 mm.

Vairošanās - mātīte izdēj 50-400 olas; parasti gada laikā izaug divas paaudzes.
Barība - sausi pārtikas līdzekļi kā žāvēti augļi, rieksti, labība, šokolāde, tēja.
Kaitējums - pārtikas līdzekļu piesārņošana ar tīkliem, fekālijām, kāpuru ādām un beigtiem kāpuriem.
Apkarošana – invāzijas konstatēšana un apkarošana ar feromona slazdiem, bojāto pārtikas līdzekļu iznīcināšana un skapja dezinficēšana.

Kožu slazdi pievilina ar feromoniem kožu tēviņus, tie kas pielipuši nevar pavairot populāciju, bet protams, visi nepielīp.

Atbildēt | Iepriekšējais