sabela ([info]sabela) rakstīja [info]gardumi kopienā,
@ 2008-01-03 16:05:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Gribočeks (baltkrievu vai lietuviešu omlete)
Recepte nāk no vecmāmiņas, kas būdama baltkrieviete, dzīvoja lietuvā. Manu bērnības atmiņu gardākais ēdiens, šā brīža "sliņķa brokastis"

vienai personai (visoptimālākais ir cept katram savu):
1 ola (var divas, ja ēdājs izsalcis, tad attiecīgi palielina miltu apjomu)
deserta karote miltu
Pēc vērīgo lasītāju norādēm; jā sāli liek, pēc garšas, var i pipariņus piešaut ;)

iejauc miltus olā, sakuļ un lej virsū uz sakarsētas pannas. Kad viss savilcies kopā, pagriež uz otru pusi. Šajā brīdī maliņām vajadzētu daiļi locīties uz augšu. Kad ola izcepusies, to ātri liek uz šķīvja ēdājam priekšā un ēdājs ātri notiesā, jo daiļā forma un garša tiek strauji zaudēta.

SMEJOS ZEM GALDA. vispirms gandrīz apvainojos, tad gandrīz izdzēsu postu, bet tagad sapratu - dzīve ir skaista un es jūs visus /mīlu nav īstais vārds/ hmm... augstu novērtēju!


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]courty
2008-01-03 16:09 (saite)
tur sāli neliek klāt vai ko tamlīdzīgu?

(Atbildēt uz šo)


[info]goddes
2008-01-03 16:48 (saite)
izklausās parasta omlete, kur āķis? pie bada gardas esot arī ozolkoka mizas:)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]antuanete
2008-01-03 16:49 (saite)
Parasta omlete ir ar pienu, nevis miltiem (es to ilgi nezināju, vienmēr cepu ar miltiem un besījos par to, ka maliņas uzlokās)
Šito miltoto variantu es parasti taisu ar cukuru, un tad ēdu ar ievārījumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sabela
2008-01-03 16:51 (saite)
ar cukuru?
Interesanti, interesanti...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]goddes
2008-01-03 16:53 (saite)
ar pienu ir olu kultenis, omlete ari Afrika ir omlete, ar miltiem...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2008-01-03 17:03 (saite)
Olu kultenis nav tas, ko kuļ cepšanas laikā? :) Mēs omletes parasti taisām, vienkārši olas un piena maisījumu iegāžot pannā un gaidot, kamēr izcepas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:04 (saite)
eu nu c`mon! tas jau vairs nav smiekliigi...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]goddes
2008-01-03 17:15 (saite)
To, ka sievietes ir vājākas virtuvē, zinu jau padsmit gadus, bet nekad nevarēju iedomāties, ka nāksies iesaistīties diskusijā par..omleti (olas+milti) :D tas laikam ir zem manas saprašanas un goda, tā kā veiksmi Jums "gardumi" idejās:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2008-01-03 17:21 (saite)
Kamōn, katrā ģimenē ir savi tradicionālie ēdieni un to nosaukumi, itogo šī "diskusija" līdzinās tām par "vienīgo pareizo" kartupeļu pankūku recepti :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:22 (saite)
var jau būt...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dzeina
2008-01-03 17:35 (saite)
nu nez, po mojemu:
- omelete = sakultas olas + krējums + pa virsu tomātu šķēles & sarīvēts siers [ja gribas, sēnes, gaļa, uc izvirtības]
- olu kultenis - sakuļ olas ar pienu, lej uzkarsētā pannā, pārkaisa dilles & ļauj tapt gatavam
- milti + ola = pankūka!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lux_y
2008-01-03 17:21 (saite)
omlete

Svešvārdu vārdnīca
- Izcelsme - franču omelette.
- Ēdiens, ko gatavo no sakultām olām, kurām parasti pievieno pienu, arī miltus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:26 (saite)
internets gan ir viena liela mizkaste ne?:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sabela
2008-01-03 17:38 (saite)
to pašu saka arī jumavas izdotā svešvārdu vārdnīca, lai gan noteikti arī tā, ja nav viena liela miskaste, tad vismaz tuvu tam vai no tās pašas miskastes izlīdusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2008-01-03 17:41 (saite)
Btw, bija interesanti papētī wiki piedāvātās saites uz receptēm, tur katram ir sava patiesība un "vislabākās omletes recepte", kā arī atsauces uz vēsturiskajām omlešu receptēm :) Katrā ziņā tagad būs interesanti pamēģināt dažādus variantus.
[info]goddess versiju gan nekas neapstiprināja, ibo ārzemēs laikam nenodala olu kulteni un omleti kā divus atšķirīgus ēdienus, tikai kā omletes variācijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:43 (saite)
jā, to ka tur viss ir omlete, es ar` esmu dzirdējis:/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]goddes
2008-01-03 17:43 (saite)
bez viena "s" cita starpā, beidz mani blamēt!:>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2008-01-03 17:47 (saite)
Dziļi lūdzu piedošanu, nepamanīju pareizo s burtu skaitu :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:48 (saite)
tā var sajaukt arī miltu un piena iepakojumus, nepalasot etiķetes:P :DD

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2008-01-03 17:54 (saite)
Es vados pēc taustes (izņemot, ja jāatpazīst Valmieras piena un kefīra iepakojumi :))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sabela
2008-01-03 17:55 (saite)
Šitā var uz aklo ar gatavot :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]goddes
2008-01-03 17:56 (saite)
Limbažu arī viltīgs, ir nācies redzēt auktajai zupai kā pienu piegāž:)))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sabela
2008-01-03 16:50 (saite)
nu nezinu, kas kam ir "parasta omlete" :)
No maniem draugiem šādu izstrādājumu nezināja neviens.
ņem vērā - piena, ūdens klāt nav
kā arī cepšanās laikā maliņas salokās uz iekšu formējot tādu kā sēnītes cepurīti

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 16:53 (saite)
interesanti Tev draugi, badā dzīvojuši vai tikko no bērnības?:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sabela
2008-01-03 17:14 (saite)
Interesanti, tev pastāvīgi ir problēmas vai vienkārši piekasīgs garastāvoklis? ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:16 (saite)
tad laikam sanāk otrais. īstenībā pēd coment antuanetei visu izskaidro.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sabela
2008-01-03 17:21 (saite)
vispār jau laikam jāiet pakaunēties kādā kaktā.
Un pierakstu piezīmju blociņā:
ola + piens = kultenis
ola + milti = omlete

atšaujiet mani, kādi smalkumi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2008-01-03 17:33 (saite)
Btw, piemēram, šeit un visās citās receptēs, ko manīju šai lapā, omlete ir bez miltiem. Bet, protams, tas droši vien tāpēc, ka autores ir pārsvarā sievietes, ja ticam mūsu oponentam :)
Savukārt, wiki norāda dažādus omlešu variantus, tai skaitā šo, kurā vispār nav runas par miltiem, bet ir varianti - likt klāt šķidrumu vai nē. Citā receptē liek klāt miltus un pienu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sabela
2008-01-03 17:34 (saite)
bet vispār goddes taisnība! Ārā, prom, dzenam kā velnu no baznīcas sievietes no virtuves!
tikai, interesanti, kas tad gatavos ēdienu lielākajā tiesā mājsaimniecību?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:37 (saite)
mnja..:) klau, man ir tavs nr, un sajuta, ka par kautko esmu mazliet parādā, atgādināsi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sabela
2008-01-03 17:39 (saite)
mhm, šīs jūtas ir abpusējas...
Interesanti, interesanti :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:40 (saite)
fočikam atmiņas karte?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sabela
2008-01-03 17:42 (saite)
Izdomāju!
vot par to karti man lūdzu
a)omletes recepti tādu, kā tai vajag būt, omleti klasisko, visu omlešu omleti, omletes idejas iemiesojumu!
b) kulteni klasisko, kulteņu kulteni, dzeltenu un maigu kā pirmo pieneņu lapiņas!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:45 (saite)
hh, kultenis man sanāk gardu gardais, [info]noisiite zin, bet to jau brokastīs, nāksi ciemos uz palikšanu līdz rītams?:))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sabela
2008-01-03 17:50 (saite)
a var vienkārši no rīta atnākt uz omleti ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:52 (saite)
var, bet es spiežu uz kulteni ar saceptu/marinētu gaļas gabaliņiem pirms tam, tajā pašā pannā:>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sabela
2008-01-03 17:52 (saite)
gaļa paliek pannā vai tikai tās atliekas/atmiņas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-01-03 17:55 (saite)
gaļa paliek, man personīgi sterils/balts kultenis ne īpaši, bet a ar gaļu tad tāds pikants, maltus melnos piparus ar nevajag žēlot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]goddes
2008-01-03 18:23 (saite)
attiecības nevēlos samelot, parasti gatavoju automātiski un uz "aci", laikam uz 3 olām lēju puslitru pienu aptuveni...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dzeina
2008-01-03 17:35 (saite)
nekad mūžā neesmu omletei miltus klāt likusi... sk augstāk

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?