Likantropiskās · piezīmes


Vienaldzība pret tuvāko

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
Jo vairāk pati apgūstu par savu dzīvnieku fiziskajām un garīgajām vajadzībām, jo lielāks rūgtums par to, cik daudzi izvēlas būt nezinoši laikmetā, kad pieejama visa nepieciešamā informācija, lai izdarītu izvēles. Protams, lielākā daļa ir arī pilnīgi vienaldzīgi paši pret savu labklājību, bet, kad uzņemies par kādu atbildību, kad apgalvo, ka viņu mīli, ka darītu jebko viņa labā, vienlaikus izvēloties tikai lētākās, ērtākās un ātrākās izvēles - tas jau vairs nav tikai skumji. Paceļ roku, kurš zina, ko tieši ēd viņa kaķis, suns, cits dzīvnieks, un kādu efektu tas atstāj uz viņa organismu? Kādas ir izvēles, kā varam to uzlabot, kādas ir viņu dabiskās vajadzības un kas ir tām tuvākais, ko varam sniegt, lai uzlabotu viņu veselību, labklājību, dzīves vispārējo kvalitāti? Galvenais - vai esam gatavi pārvarēt prastu slinkumu, lai tam pievērstos un lai atzītu, ka esam pieļāvuši kļūdas paķerot pirmo no veikala plaukta, uzticoties reklāmai, tradīcijai vai pieņemot, ka dārgs = labs? Lielākoties jau tas vienkārši neliekas ērti un izdevīgi. Meh.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
On 23. Janvāris 2014, 13:06, [info]fedrs commented:
Mans suns ir vegāns.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:10, [info]vilkate replied:
Tas nav pozitīvi - suns var daļēji pārtikt no augu valsts barības, taču pamatā viņš ir gaļēdājs. Vēl jo vairāk kukū ir varianti, kad kaķus mēģina padarīt par vegāniem (ja nav ļoti retais gadījums, kad kaķis tiešām nepanes dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas), jo viņi ir būvēti kā 100% gaļēdāji.
* * *
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:14, [info]kihelkonna commented:
man gan nav kaķa, bet cilvēki (tai skaitā es) jau arī ēd visu, kas pagadās. droši vien vairums cilvēku ēd neveselīgāk nekā viņi baro savus kaķus.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:18, [info]vilkate replied:
Grūti tā definēt "vairumu" un "veselīgumu". Lielākoties tomēr tās barības, kas ir viegli nopērkamas un populārākās, arī it kā dārgas, "veterinārārstu ieteiktas", u.tml. - ir ne mazāk, un bieži arī vēl draņķīgākas, nekā cilvēku draņkēdiens.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:21, [info]vilkate replied:
Pašai arī ir bijis posms, kad īsti neiedziļinājos, ko un kāpēc kaķēm dodu - pēc izmaiņu ieviešanas izmaiņas viņās pašās ir, uzsveru, ļoti ievērojamas. Reizēm cilvēki vienkārši neapzinās, kāds būtu viņu dzīvnieks, ja būtu tiešām veselīgs, tāpat kā sevi nekad nav pazinuši ar pilnu veselības potenciālu.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:23, [info]chimera replied:
+++ par to pilnu veselības potenciālu. baigi sapīgā tēma vispār.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:35, [info]vilkate replied:
Jā, nu kāpēc kaut ko mainīt, ja viss taču ir kārtībā... Es pati sevi šobrīd arī cenšos tomēr mainīt un jau redzu, ka var būt vēl vairāk kārtībā.
On 23. Janvāris 2014, 14:49, [info]dzeina replied:
Pastāsti par to vairāk, lūdzu. Es saviem kaķiem dodu Royal Canin un Hills konservus/ sausās paikas, ar cerību, ka tas ir labākais, ko viņi var dabūt. Taču ļoti labprāt uzklausītu citu viedokli.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 14:54, [info]vilkate replied:
Šis ir labs links. Ja patin zemāk par uzskaitītajām kaitīgajām barībām, no kurām lielākā tiesa Latvijā nav pieejama, ir redzams saraksts ar vielām, kas mēdz būt šajās barībā sun ko tieši tās kaķim nodara. Galvenais, kas jāatceras - Royal Canin un Hills lielākoties sastāv no graudiem, RC - arī no garšas un smaržas pastiprinātājiem. Barība ar lieliem brendiem, bet kaķim praktiski nesagremojama, izraisa latentas alerģijas, jo nav viņiem īpaši panesamas -

http://www.holisticandorganixpetshoppe.com/top-10-worst-cat-food-brands.html

On 23. Janvāris 2014, 15:16, [info]dzeina replied:
OK, viņi pārsvarā ēd konservus, sausā stāv dekorācijai.
ja jau esi izkodusi šo visu, varbūt vari ieteikt labāko no konservu un sausās repertuāra, ko te var dabūt?
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 15:40, [info]vilkate replied:
Jā, Acana laba, tikai manām ne pārāk derēja - bija par treknu, es kā alternatīvu izvēlējos Applaws.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 15:42, [info]vilkate replied:
Laikam vispieejamākā ir Carny - nav varbūt pilnīgi ideāls sastāvs, taču gaļas procents liels. Galvenais uz to gaļas procentu skatīties un pēc tā paša sastāvdaļu saraksta - vai nav visādi garšu, smaržu ietekmējoši mēsli. Bezgraudu pārtikas firmām var skatīties arī konservus - piemēram, tas pats Applaws ražo sakarīgus.
On 23. Janvāris 2014, 15:44, [info]dzeina replied:
Tātad mani kaķi ir džankfūdisti. Jo Carny viņi demonstratīvi neēd.
Jokaini, ka vetārsts, kad abiem parādījās punča problēmas, noteica, lai sēdina tikai uz Hills konserviem.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 15:50, [info]vilkate replied:
Lielie barību uzņēmumi sponsorē klīnikas, līdzīgi kā farmācijas uzņēmumi sponsorē ģimenes ārstus, bet par noteiktu samaksu - reklāmu. Gandrīz visās klīnikās goda vietās plauktos stāv RC un Hills, lai arī to sastāvs patiesībā nav nemaz tas labākais - tik vien kā liels, dārgs brends. No RC manām kaķenēm sāka parādīties asinis vēdera izejā un tas bija pēdējais piliens - pārgāju uz bezgaļas uzturu, kopš tā laika manas kaķenes ir tik veselīgas, ka sapratu - agrāk viņas nemaz tādas nebija, lai arī likās normālas. Kas ir interesanti - nervoza kaķene kļuva daudz līdzsvarotāka, hiperaktīva - harmoniskāka, agresīva - maigāka un mīlīgāka. Domāju, tas ir līdzīgi kā ar sīčiem, kurus pārbaro ar cukuru un džankfūdu un tad sūdzas par UDS, hiperaktivitāti, agresiju un ko tik vēl nē.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 15:43, [info]vilkate replied:
Papildus, vari piedāvāt vistu sirdis, kakliņus - jēlus. Kaķiem ir ļoti vērtīgi spēt grauzt putnu skrimšļus (kas, protams, nenozīmē skrimsli no cepta vistas spārna :D )
* * *
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:16, [info]hederas_sieva commented:
Manā dzīvē ir divas jūrascūkas. Viens nu ir skaidrs - viņām tiek viss, ko mazās, rudās bestijas kāro. Iespēju robežās esmu vasarās arī sienu vākusi. Ja no laukiem tiek vesti burkāni, āboli vai citi gardumi, tad tie tiek viņām nevis man, es sev nopērku veikalā. Vienīgais mīnuss - man dažreiz nav laika ne tikai viņām, bet arī sev (un tur nu sāp visām trim pusrudajām sirsniņām).
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:20, [info]vilkate replied:
Prieks par tādām jūrascūkām! Man arī bieži tā ir - zvēri ēd labāk vai dabū pirmie to, kas lieliski derētu arī man. Tikai laika bieži gribētos dot visiem vairāk.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:24, [info]hederas_sieva replied:
Man gan ne visai, jo tā pārmīlestība noved pie aptaukošanās, niķīguma un izlutināšanās, bet es domāju, ka ikvienam vajag dresūru un audzināšanu. Esmu pārāk mīkstsirdīga (tā laikam sava veida kompensācija par to, ka man ne vienmēr ir laiks ar viņām pabūt. Vēl drausmīgāk ir "aktīvajā" darba sezonā, kad man jālūdz, lai viņas pieskata kāds cits, jo es vnk neesmu mājās nedēļām ilgi).
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:34, [info]vilkate replied:
Uzskatu, ka pārmīlestība nav iespējama. Pāraprūpe - gan, un jā, pāraprūpes sekas mēdz būt pat traģiskas aptaukotu dzīvnieku gadījumā. Darbs ar sevi, mhm.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:47, [info]hederas_sieva replied:
Bet ir pagrūti skatoties sarkanā un brūnā acu pārī ziņot, ka šovakar vakariņās ir tikai siens un pāris dārzeņi. Pagrūti ir arī redzēt, kā viņas no resnuma nespēj pildīt parastas, ikdienišķas funkcijas (blēņu darīšanu ieskaitot).
Ak jā, viņas no sausās pārtikas ēd tikai vienu veidu, un tā, par laimi, nav tik dārga un cik nu es saprotu, nav arī īpaši pārbāzta ar draņķībām. Šajā gadījumā kaķu un suņu īpašniekiem ir krieti grūtāk, jo cik saprotu, tad paralēli sausajai pārtikai bieži vien tiek ēdināti arī konservi (piedošanu, ja neprecīzi izsakos, man ar tāda veida lopiem nekad nekāds sakars nav bijis). Hm, teorētiski jau pats var vārīt kaut kādu liesu gaļu kopā ar dārzeņiem... (bet tad jābūt daudz brīvam laikam).
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:53, [info]vilkate replied:
Varbūt pagrūti, taču tev var palīdzēt apziņu, ka to dari ar mērķi uzlabot viņu veselību un pašsajūtu - pieradīs pie veselīgākas diētas un pašas pēc tam būs priecīgas spēt vairāk kustēties. :)

Gan sausajā, gan mitrajā barībā (konservos) var iegrūst lērumu sūdu, piemēram, vairums kaķu baŗibu sastāv pārsvarā no graudiem, bet, surprise surprise - kaķi graudus nemaz nespēj sagremot un ir alerģiski pret tiem! Kas absolūti ne vienmēr izpaužas ar kasīšanos vai pleķainu spalvu, bet arī daudz neuzkrītošākās, taču tik pat kaitīgās formās. Nemaz nerunājot par visādiem mēsliem, blakusproduktiem, ķīmiskām piedevām, garšas un smaržas pastiprinātājiem... Tieši šāda barība tiek turēta aizdomās kā viens no galvenajiem epidēmiskās vēža izplatības vaininiekiem kaķu vidū.

Kaķim diemžēl nepietiek tikai ar liesu gaļu un dārzeņi viņiem vispār nav īsti vajadzīgi - viņu ķermeņa vajadzības ir patiesībā visai sarežģītas, vajag taurīnu, skrimšļus, iekšējos orgānus, vislabāk - no mazputniem un sīkajiem grauzējiem, un tā tālāk un tā joprojām. Par laimi, ir iespējams atrast arī adekvāti kvalitatīvas gatavās barības un šo ēdienu papildināt ar mājās gatavotiem svaigumiem.

[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 14:28, [info]hederas_sieva replied:
Omg... par laimi esmu grauzēju mīlis... šķiet krietni vieglāk ir pusvasaru vākt sienu un dobē iestādīt pāris dārzeņus rijīgajiem lopiem. Ja tā padomā, tad mājdzīvnieks (īpaši kaķi un suņi) ir īpaša ekstra, jo tās rūpes šķiet brīžiem ir lielākas par cilvēkbērna aprūpi (jo kaut kādā brīdī bērnelis sāks pats par sevi rūpēties, toties dzīvais nieciņš visu mūžu tā arī pavada - cilvēka atkarības jūgā).
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 14:33, [info]vilkate replied:
Jā, nu tieši tā, tās ir rūpes, izglītošanās, atteikšanās no kaut kā sava zvēra labā, iedziļināšanās - lielākajai daļai tas tomēr netiek sniegts.

(Ideālajā gadījumā man vajadzētu pirkt saviem kaķiem dzīvas peles zooveikalā, tam gan vēl neesmu gatava...)

[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 14:39, [info]hederas_sieva replied:
Es diemžēl neesmu izņēmums, jo mana darba specifika man liek viņas "uzkraut" citiem. Šobrīd - es stingri padomātu, vai ņemtu dzīvu radību. Tajā brīdi tā likās pareizā doma (jo nesen bija miris iepriekšējais grauzītis un dzīvoklis šķita viegli miris). Kā arī faktors, ka man iesmērēja grūsnu lopiņu (un tas nozīmēja vēl papildus rūpes, kam nebiju gatava un neesmu gatava joprojām). Savām lēdijām laikam nebūšu gatava nekad =D
* * *
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:46, [info]klusums commented:
Tāpēc man nav dzīvnieku un vēl jo vairāk nevēlos bērnus. Mhm. (Jo reāli skatoties knapi ar sevi tieku galā.)
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 13:53, [info]vilkate replied:
All hail the childfree bunch! :)
* * *
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 14:36, [info]jim commented:
roku varu pacelt :) bet kas tieši tev izraisīja šādu rūgtuma uzplūdu?
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 14:47, [info]vilkate replied:
Intensīva saskarsme ar sekām, kuras dzīvniekiem nodara viņu saimnieku ignorance.
* * *
On 23. Janvāris 2014, 15:40, [info]pievakare commented:
mani kaķi regulāri, kad esmu Liepājā, pieprasa, lai tiek izlaisti uz balkona (mani vecāki nelaiž - tagad ir par aukstu, bet vasarā puķu kastēs mīcīsies). es esmu utas riebeklis, kas izlaiž šamos ārā. tad nu tagad ziemas laikā šie tur leksē iekšā sadīgušos ķiplokus, ka tik šņakst vien.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 15:51, [info]vilkate replied:
Kaķi uzņem zaļumus, lai izraisītu zarnu attīrīšanu no spalvu kamoliem. ;) Bet forši, nebiju dzirdējusi par tādiem, kas ķiplokus ēstu. :D Mana sīkkaķe gan reiz nospēra no galda lociņu bunti.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 16:01, [info]ravejsledzejs replied:
nē, nu sasētās graudzāles viņiem tagad nevajag. uz tām pat virsū neskatās, bet ķiploki! Tā ir manta.

(nu labi mana sīkā duriņa, kad es uzliku čili pipariņus, smalki sagrieztus, uz radiatora žāvēties arī ar tiem cienājās. tēs toreiz mani sauca, lai es glābju kaķi. paskatījos, ka zvērs ir ļoti apmierināts un netraucēju jamai ēst).

* * *
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 16:05, [info]mafia commented:
par Hills runājot...
Nu, es kad ņēmu kaķi izpētīju visām barībām sastāvus un izlēmu par labu Hills, to arī dodu joprojām. Reizēm visādus konservus, kas viņai labāk garšo. Bet lēto galu viņa pat negrib redzēt :D pa 9 gadiem ne reizi nav bijušas nekādas veselības problēmas, tpu tpu tpu, kažoks smuks un kaķis priecīgs.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 16:12, [info]vilkate replied:
Re: par Hills runājot...
Zinu, ka Hills parasti uztver kā vienu no labākajām, bet, ja sāk ar to, ka tajā ir graudi - tā vairs nav piemērota kaķim ilgtermiņā. Protams, var izstādāties pieradums, cilvēks arī visu dzīvi var nodzīvot, rīdams sev absolūti nepiemērotu pārtiku, jo nezina, ka var justies labāk.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 16:17, [info]vilkate replied:
Re: par Hills runājot...
Intereses pēc - lietotāja pieredze ar sastāva pētīšanu Hills barībā - http://www.city-data.com/forum/cats/1125897-hills-science-diet-cat-food.html
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 17:53, [info]mafia replied:
Re: par Hills runājot...
ai nu ja tik smalki piekasās, tad vispār visās gatavajās barībās ir sazin kas sabāzts iekšā. ja grib pa tīro, tad jāpērk jēla gaļa un jādod kādi vitamīni atsevišķi.
[User Picture]
On 23. Janvāris 2014, 21:34, [info]vilkate replied:
Re: par Hills runājot...
Nu redz, es to uzskatu nevis par smalku piekasīšanos, bet par elementāru vēlēšanos zināt un saprast, ko es īsti pērku un baroju saviem kaķiem. Jā, arī jēlu gaļu viņas ēd (vistu sirdis, kaklus, skrimšļus, mazliet filejas). Katram savs, bet tas pamatā ir tas, par ko tapa pirmais ieraksts.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry